Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Oltenii și rufele de pe frânghie

Alex Băluță se plânge public că nu joacă, reclamând în subtext postura sa de căpitan obișnuit al echipei, de fotbalist aflat aproape de echipa națională, valoarea sa, fotbalul pe care îl știe, poate și atașamentul care l-a făcut să nu […]

Permalink to Oltenii și rufele de pe frânghie
miercuri, 11 aprilie 2018, 12:09

Alex Băluță se plânge public că nu joacă, reclamând în subtext postura sa de căpitan obișnuit al echipei, de fotbalist aflat aproape de echipa națională, valoarea sa, fotbalul pe care îl știe, poate și atașamentul care l-a făcut să nu meargă la Steaua în iarnă. Calitate după calitate, toate recunoscute unanim. Mai puțin una, aceea de a spune că jucând mai mult, el ar fi putut schimba soarta meciului. E normal ca orice fotbalist să fie supărat când nu e titular, dar nu mai e normal să spui că tu, dacă intrai de la început, schimbai sigur rezultatul. N-ai de unde să știi asta. E supralicitare și e chiar tupeu. Izvorât din supărare, dar tot tupeu se numește. Ca să poți depăși o criză de formă, în primul rând trebuie să conștientizezi că acea criză de formă există. Că jocul tău mai slab poate fi și vina altora, dar în primul rând e vina ta. Dacă dai doar vina pe alții, nu și pe tine, nu e în regulă, iar șansele de depășire a impasului scad.

Nici ce-a urmat declarației înțepate a lui Alex n-a fost în regulă. Mangia a replicat tăios, dur, și poate că au fost cele mai aspre cuvinte de la venirea sa în România. „Băluță întâi să joace și apoi să vorbească” pare o frază a antrenorilor de acum două decenii, cărora înainte de numele mic sau de diminutivul acestuia li se adăuga apelativul „Nea”. Când vorbești astfel, arăți asistenței că luciditatea a pierdut teren, lăsând loc nervilor. Că pui mai sus afrontul personal pe care ți l-a adus jucătorul decât ideea de a rezolva problema bine pentru toată lumea. Nu e pedagogie de Makarenco, nici măcar de Pestalozzi (elvețian, nu lombard, ca Devis), ci de ieșirea din pepeni care nu poate duce decât la ce e mai rău.

Sigur că nu există echipă care să piardă și să fie mulțumită că a pierdut, dar acest gen de rufe ale familiei înșirate pe o frânghie vizibilă pentru toată lumea arată urât. E o chestiune de vestiar care poate fi rezolvată cu tact, fără capete tăiate, acolo, în vestiar. La Craiova există oameni lucizi care au obligația de a lua ibricul cu sânge de pe foc, astfel ca acesta să nu mai fiarbă, ci să fie folosit așa cum era până nu demult, ca lichid vital al fotbalului frumos și al performanței.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

aciduzzo (60 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:32

,, La Craiova există oameni lucizi''................la Craiova nu mai exista demult oameni lucizi domnule Buzarin!! La Craiova exista doar frustrari, dusmanii, rautate si mai ales dorinta de razbunare......nu se stie prea exact de ce si impotriva cui.....Dinamo.....Steaua.....impotriva lor!!!......nici ei nu stiu ......peluza sud...peluza nord...peluza nord -sud....peluza est- vest....ai lui Mititelu...ai lui Rotaru.....ai lui Popeci...ai lui Paunescu.....nici ei nu mai stiu nici de unde vin si nici incotro se indreapta! De venit.....ar trebui sa vina din Oblemenco, Deselnicu, Taralunga.......Balaci, Strefanescu.....Crisan....Ticleanu...Negrila......de aici se vine SIGUR.....unde se duc acum oltenii??.............nici ei nu stiu!!....DAC NU SE VOR ADUNA TOTI, CU CALM, IN LINISTE, PE MUNCA , DETERMINARE, HOTARARE, ATITUDINE.....NU VOR MAI CASTIGA IN CONTINUARE NIMIC IN ROMANIA INCA 20 DE ANI DE ACUM INCOLO!

sorinvision (8 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:33

Gostavo si Mitrita sunt buni crestini, s-au gandit sa tina tot postul Pastelui si sa nu le strice sarbatorile portarilor adversi. Baluta in schimb este un sfant care trebuie sanctificat, a legat postul Craciunului de anul trecut cu postul Pastelui din acest an pentru ca nu a mai inscris de prin septembrie 2017. Lasand gluma la o parte, orice echipa trece prin perioade de cadere de forma, mai ales echipele cu o banca de rezerve mai subtire cum este cazul Craiovei. Atunci cand vedetele au un joc mai slab nu prea ai cu ce sa le inlocuiesti si jocul echipei sufera per ansamblu. Cred ca dupa ce le-a trecut supararea atat Mangia cat si Baluta isi vor da mana, Baluta va fi sambata in primul 11 si va inscrie ca sa ne arate ca a avut dreptate si merita sa joace cu Steaua. Eu unul nu ma las usor convins asa ca vreau sa marcheze sambata de 2 ori. Noi suporterii olteni nu ne-am suparat ca ne-a batut FCSB, valoarea individuala a celor de la FCSB este superioara Craiovei, insa muica sa va tineti bine daca nu-i batem pe Iasi. Daca nu facem 1 solist sambata, o sa zboare prazul la finalul meciului dupa Baluta&Co. mai ceva ca rachetele Patriot cumparate second-hand de la americani.

marius (15 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:46

ai dreptate Aline, insa gresala majora (din punctul meu de vedere) apartine lui Baluta. el este cel care a provocat "scandalul" asta printr-o declaratie total nepotrivita. si e nepotrivita din toate punctele de vedere, in primul rand ca genul asta de nemultumiri nu se exprima la TV, in al 2-lea rand forma sportiva execrabila prin care trece Baluta nu-l recomanda sa aiba aceasta atitudine. nu poti sa dormi pe teren de la reluarea campionatului si sa ai pretentia sa joci titular. e drept ca si Mangia a gresit cand i-a raspuns insa probabil au cedat nervii si la el. probabil Devis s-a molipsit de la noi oltenii care suntem cam colerici si nu prea stim sa ne auto-cenzuram. nu mi se pare un capat de tara ca am pierdut (iar) cu echipa lu' becali. pana la urma n-am mai batut steaua/fcsb-ul in deplasare din 1989, nu de azi de ieri. important e sa-i lovim cand o sa ii doara mai tare, la retur pe noul stadion Ion Oblemenco. pana atunci trebuie sa ne lingem ranile, sa ne calmam nitel (suporteri, jucatori, antrenori), pt ca ne asteapta 2 meciuri foarte grele si importante in cupa.

JFM (79 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:51

Una peste alta CSU a aratat ca e numai gura de ei, in teren sunt niste impiedicati. Daca te bate FCSB fara drept de apel inseamna ca esti deja de Play Out, poate ca unele echipe de acolo ar fi luptat cu mai multa indarjirte si i-ar fi smuls un punct. Sau e ceva necurat la mijloc iar atunci nu inteleg ce mai cautam noi, spectatorii, telespectatorii, consumatorii de presa sportiva, in acest film murdar, al lor. Sa ne vedem de treaba, avem ce fotbal sa vedem martea, miercurea si joia. Sa nu-i mai deranjam cu prezenta noastra, sa ramana ei cu partidul lor si gata.

Fane (87 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:52

Baluta = lipsa educatie,obraznicie. Dupa matale, Nea, a gresit antrenorul cand i-a spus"sa vorbeasca pe teren" si nu acest jucator lipsit de bun simt,care i-a spus "alta data sa nu se mai intample". Asa le dati nas acestor golanei cu bani, castigati fara pic de merit.

Sorin (8 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 12:56

@marius "probabil Devis s-a molipsit de la noi oltenii care suntem cam colerici"...in lombardul Mangia fierbe un vulcan, probabil ca si de aceea s-a pliat ca o manusa la Piccolo Napoli de Banie...mai acum vreo cateva sute de ani atunci cand sangele clocotea prea tare in lombarzi, acestia mai faceau cate o cruciada incununata de succes.

dan b (47 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 13:12

Nu mi-a placut niciodata fotbalistul Baluta. Are viteza si dribling, dar nu stie ce si cat. Este dezordonat si egoist. Insa nu-l putem pune la zid pentru aceasta declaratie. Da, un fotbalist poate simti cand poate sau ar fi putut face ceva. Nimic de condamnat in acest caz, iar declaratiile lui ca si ale lui Budescu nu sunt nici pe departe acte de indisciplina sau atacuri la antrenori, ci doar vorbe spuse la suparare.

flaviu (51 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 14:58

Mie m-i se pare f corect spus. Si profesionist. Si , daca vreti , un indemn de a vb despre fotbal, despre un mod profesionist de abordare a fenomenului, de a intelege resorturile sale si nu despre chestii adiacente fotbalului .. Sau despre diverse can-canuri.. Aici includ si vesnica dilema : cine e mai bun Messi sau Cristiano? Sau 11-le ideal in viziunea unuia sau altuia.. [ are rost comparatia peste timp intre Taffarel sa zicem , care a fost un mare portar , un monument de concentrare si un pioner al jocului cu piciorul si Buffon sau Iker ?} . Noi trebuie sa intelegem fotbalul ca fenomen , epocile sale si jocul in sine , nu sa comparam jucatori , chiar din epoci diferite.. Iar articolul de fata m-i se pare ca analizeaza un aspect intim al fotbalului intr-un mod profesionist

Mihnea (6 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 15:52

baluta..un taran care a facut doua meciuri bune si atit...fara respect ptr. colegi...

all batran (3 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 16:22

Daca pana acum Steaua ne batea o facea fie cu arbitrii, fie cu scoruri stranse. Acum cu Mangia(am zis de la inceput ca nu e mare valoare)cu sistemul asta cu3(5) fundasi pagubos ce a dus si fotbalul italian in jos Steaua ne umileste de fiecare data.La inceput s-a jucat frumos pe ce i-a invatat Multescu. Adaugand si aducerea unor jucatori:Mitrovic, Datcovici, Spachia,Bic,Rosi;Glavina fara valoare sau accidentati suntem in situatia de a pierde si locul 3 si cupa.Trezirea si uitati de ambitiile si certurile dintre voi cel putin pana-n vara.Baluta trebuie sa joace ca nu e altul mai bun,iar o aparare cu Dimitrov Gardos, Kelic,Fereira ce ziceti?!

Che Guevara (96 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 21:03

Cred ca nu mai stiti ce inseamna ierarhie in Romania. Prin toate tarile pe unde am fost antrenorul e seful. Jucatorii pot sa spuna ce vor ei in presa. Dar, cand vin la serviciu, jucatorii trebuie sa faca ce spune seful lor. Intr-o fabrica managerul decide si muncitorii executa. Daca se procedeaza invers atunci se alege praful de tot. Cam la fel este si organizarea la fotbal. Ar fi culmea sa platesti un zugrav sa iti vopseasca un perete alb si el sa iti spuna : "nu stii tu, il fac verde si e mai frumos " . Pe de alta parte, Mangia e praf fata de Nicolo Napoli iar Baluta zero barat fata de ceea ce juca Florin Costea in perioada sa de glorie la Craiova. CSU e o copie ieftina si o echipa mult mai slaba decat ceea ce construise Mititelu acum 10 ani.

UnMosh (6 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 21:49

Sigur ca Baluta nu are dreptate, dar mai sunt si alte lucruri demne de semnalat. 1. Odata cu Mangia a aparut ideea sistemului cu trei fundasi, in fapt o obsesie care nu se potriveste jucatorilor din lot care au un gabarit mic. 2. Invariabil schema lui Mangia cere sa duci mingea pe extrema si sa o centrezi in careul advers. Automatismul s-a creat, mai ramane sa aducem jucatorul care prin talie si abilitati sa se bata cu aparatorii. Pana atunci stam pe margine cu ochelarii in ochi si ne miram ca echipa nu mai inscrie 3. Observ ca mai toti jucatorii importanti sunt in afara formei de joc. Ma refer la Baluta, Mitrita, Gustavo, Bancu si incep sa cred ca antrenorul nu stie sa intretina tonusul elevilor sai. 4. Vad ca dispar niste jucatori precum Screciu, Burlacu, Mateiu si apar in locul lor Santos, Bic si altii care nu rup gura targului. 5. Asteptam de aproape un an sa se faca bine F. Rossi. Sa-i dea Domnul sanatate, dar nu vad in locul cui ar putea juca. 6. Refuzam sa testam jucatori adusi recent (Glavina, Gardos) despre care se spunea ca sunt strict necesari. Cum ne putem lamuri asupra lor daca nu-s folositi? Ori, daca s-a ajuns la concluzia ca au fost simple pacaleli de ce-i mai punem pe banca de rezerve si nu incercam variante de perspectiva? La aceste 6 puncte ar trebui sa raspunda 'Mister'. Dar eu cred ca palaria e prea mare pentru el, nimic altceva decat un antrenor fixist, dogmatic si prea plin (adica nejustificat) de sine. Daca era o valoare de exceptie, avea ce face in Italia. In orice caz, Multescu este cu doua clase peste el si cu lotul actual lua campionatul la pas.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 22:00

...tinem cu echipa noastra si la bine ...si ...la ...bine ...

gio (23 comentarii)  •  11 aprilie 2018, 22:26

Si ce vroiai sa-i zica Mangia, sa-l mangaie pe crestet? sa zica ca n-a jucat ca e accidentat cum zice dica? :)). Nea Buzarin, scrii din ce ij ce mai slab, se mai retrag si ziaristii nu? Pana la momentul retragerii mai bine scrie anti Daum si pro Lupescu ca asa ne-ai obisnuit, lasa analizele astea fotbalistice sofisticate, ca nu-ti sta bine.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  12 aprilie 2018, 3:05

Nici un jucator nu e mai presus decit un club. Dar cind pe tine nu te cheama Messi,Ronaldo sau cel putin Ilie Balaci nu poti sa zici nimic. Eu sunt nascut in Craiova, dar panaramei asteia de 2 bani i-as desface contractul imediat. Sa-l ia FCSB gratis si sa se spele pe cap cu el. Ca stie de la Alibec.....

Gretzky (1 comentarii)  •  12 aprilie 2018, 9:13

"ALIN BUZĂRIN Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație" Se pare ca placa de memorie incepe sa dea rateuri! Nu tin minte ca Steaua Bucuresti sau cineva din staff sa fi facut vreo oferta pentru Baluta! Cred ca te refereai la fc fcsb si patronul sau mitoman si nu e frumos si etic sa mai induci cititorii mai slabuti la minte in eroare persistand cu aceasta nesimtire ca fc fcsb e Steaua! E timpul sa incetezi cu tampenia asta, Steaua e Steaua si e, momentan, in Liga 4, fc fc sb e fc fcsb si nu are absolut nicio legatura cu acest club!

CRAIOVA_FOR_EVER (10 comentarii)  •  12 aprilie 2018, 11:45

Cu tot respectul antrenorul are dreptate... fie si pentru ca nu a scos el primul sabia in aceste declaratii. Iar ce a spus Baluta dovedeste imaturitate daca nu chiar prostie. Jucatorul prezuma ca daca este titular ii creste cota si daca nu, nu. Dar asta arata ca nu intelege faptul ca nu postul de titular iti creste cota ci eficienta din teren ci ceea ce face pe teren. Nu stiu ce probleme personale are dar ele nu ar trebui sa afecteze jocul si randamentul echipei, caz in care antrenorul daca e profesionist e obligat sa il puna pe banca. In plus Cristiano Ronaldo daca nu ma insel a avut momente cand nu a jucat fiind chiar rezerva chiar si Benzema jucatori care oricum sunt peste Baluta dar ei nu au iesit cu astfel de declaratii dupa meciuri. Cu atitudine de genul asta, Baluta isi rezerva Banca de rezerva si aici si in strainatate.....

Comentează