Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Candidații și televizorul

Așteptata finală în trei nu va mai fi pe micile ecrane. Primul care a declinat invitația a fost Ionuț Lupescu

Permalink to Candidații și televizorul
vineri, 6 aprilie 2018, 6:53

Posteritatea românească are la dispoziție acel episod dinaintea Prezidențialelor din 2004. Dialogul televizat dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu va rămâne în arhive, iar replicile din acea seară, în care „și-a dominat clar adversarul”, iau adus celui de-al doilea acele voturi în plus (diferența a fost extrem de mică atunci) suficiente pentru primul său mandat la Cotroceni.

Politică și fotbal
Dacă în politică un discurs pe gustul mulțimii și niște replici spontane rostite în ceasul al doisprezecelea pot răsuci opțiunile câtorva zeci de mii de alegători, la fotbal e altceva. E foarte posibil ca Nea Cutare, care stă în fotoliul din fața micului ecran în papuci moi de casă și cu halatul de molton pe umeri (există și varianta, extrem de plauzibilă, ca în fața respectivului să se afle și un păhărel, după ce precedentele două-trei vor fi fost date deja pe gât) să zică da, domnule, ăsta e omul care ne trebuie, iar a doua zi, în cabina de vot, să pună impetuos ștampila pe numele celui ales în ultima clipă, cu o seară înainte.

În fotbal e altceva. Nu sunt în jur de 15 milioane de alegători, ci doar 257. Membrii Adunării Generale a FRF. Între obiceiurile de consum ale acestora nu se află semințele ronțăite în fața televizorului, în vederea limpezirii opțiunii electorale. La ora finalei televizate, această opțiune a fost hotărâtă deja. Personal de alegătorii în cauză sau, de multe ori, de cei cărora respectivii alegători le dau socoteală. Finanțatori privați sau de stat, în ultima categorie intrând ceea ce numim în sens larg „politicienii”.

De ce nu vine Lupescu
În Joia Mare, Lupescu a anunțat în direct, la DigiSport, că nu vine la dezbaterea finală. Că nu poate sta la aceeași masă cu Burleanu, care l-a acuzat de diverse lucruri. Asta e versiunea oficială, rostită în direct. Versiunile neoficiale sunt mai multe. Că, participând la o confruntare cu Burleanu, Lupescu l-ar pune pe acesta pe picior de egalitate cu el.

Sau că fostul mare fotbalist ar încerca să evite o confruntare cu acreala agresivă pe care actualul șef al Federației o afișează de câte ori apare la tv. În declarația lui Lupescu de la DigiSport apare și o idee referitoare la Pușcaș. „N-am nimic cu Marcel”. Fraza delimitează clar gândul că Ionuț nu refuză finala televizată ca principiu, ci ca prilej de a se afla „la aceeași masă” cu Burleanu.

Cei trei pe sticlă
La televizor, Ionuț Lupescu nu e spectaculos. N-a fost nici ca jucător, dar asta nu l-a împiedicat să fie foarte bun și extrem de eficient, altfel nu stătea opt ani în Bundesliga.
Burleanu, în schimb, e selectiv și se apără atacând. Selectiv în privința peisajului.

Condiționează. Ca să intre în studio trebuie să fie de acord cu numele moderatorului, cu lipsa telefoanelor în direct. Probabil ar vrea să știe dinainte și lista întrebărilor, dar televiziunile nu practică acest procedeu complet nedeontologic. Când nu-i convine direcția în care a luat-o discuția, devine agresiv, chiar insolent. Recent, pus în vădită încurcătură de Radu Naum, i-a adresat acestuia un aparent nevinovat „domnule Lupescu”. Ironie care înainte de a fi de SNSPA sau de Provincie, a fost de cras prost gust.

Dintre cei trei, cel mai bine dă pe sticlă Pușcaș. A fost ani la rând moderator, și de tv și de radio. Are și program electoral, ar avea ce spune, dar hotărârea lui Lupescu, anunțată alaltăieri, nu-i va da acest prilej.

Cine pierde? Cine câștigă?
Pierd televiziunile? E greu de spus. De regulă, prelegerile candidaților despre copii și juniori, transparență, credibilitate sau predictibilitate sunt mult mai puțin urmărite decât o polemică MM-Petrescu sau chiar decât declarațiile lui Budescu, imediat după ce-a marcat din lovitură liberă. Ca să nu mai vorbim de discursurile lui Gigi Becali.

De câștigat, din acest refuz al lui Lupescu, Burleanu se pare că va câștiga mai mult. Nu voturi, ci imagine. O confruntare în care actualul președinte ar fi fost pus în încurcătură nu doar de indisciplinații moderatori, ci și de un eventual front comun Lupescu-Pușcaș l-ar fi dezavantajat în primul rând pe Burleanu. Iar încă un avantaj al său va fi acela că în loc să se uite la finala de la televizor, alegătorii vor putea să se bucure în liniște de tradiționala agapă federală oferită de cei aflați la putere cu o seară înainte de vot. Vinul bun nu are doar calitatea de a dezlega limbile. Poate aduce oricând încă zece-cincisprezece voturi.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Mircea (24 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 11:21

pfff…parca ar avea loc alegerile prezidentiale din SUA, vorbim despre o federatie de fotbal, adica un sport nenorocit. Daca atata tevatura si atentie din partea presei pt o federatia unui sport, cum naiba reactionati la alegeri unde miza este societate, mediu, etc, etc… Stupid

Florin (5 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 12:38

Burleanu a demonstrat cat poate, se vede clar ca e un specialist in a dezinforma...

ManX (33 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 13:12

Nu-mi explic de ce nu a fost publicat mesajul meu. O explicatie...? Mersi.

naica (23 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 13:31

De ce oare unii semeni nu au rusine ? Poate nesimtirea a devenit o calitate in societatea romaneasca?

Ilie (57 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 13:50

Specialist in diversiune pare sa devina si buzarin. N-a scos o vorba despre (foarte) probabila cauza a refuzului lui Lupescu de a participa la dezbaterea in direct cu Burleanu, anume raspunsul la mişmaşurile de contracte 'familiale' pe vremea când era adjunctul marketing al naşului Mircea Sandu la FRF. Aer proaspat domnilor ..

Cristi (7 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 14:16

Lupescu a pierdut clar. A pierdut in principal ocazia de a i cere explicatii lui burleanu pt primele de sute de mii de euro luate de pe urma unor “succese relative” ale nationalei. Cum e posibil ca tu, administrativ, sa ti acorzi prime comparabile cu cele ale sportivilor care aduc performanta si sa nu admiti ca esti un ipocrit si un impostor? Faptul ca si au acordat si anteriorii sau o fac si altii nu e o justificare, ci, in ultima instanta, o perpetuare a imposturii.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 14:25

Burleanu a risipit banii fotbalului romanesc ...

Lup (3 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 14:27

Foarte bună decizia lui Lupescu. Ce făcea, intra în dispute retorice cu unul care numai din asta este construit?! E ca și cum ai intra într-o dezbatere cu Vadim Tudor.

ManX (33 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 14:47

@Alin Buzarin. Nu-mi dau seama de ce nu ati publicat mesajul meu. De acord, un cuvânt poate nu trebuia publicat. Am sters toata propozitia. Nici în acest caz nu o sa fie publicat mesajul meu? " Invitat la Digi, Burleanu s-a descurcat foarte bine. Intr-o conferinta de presa, data în aceeasi zi, a maturat cu presa. Asta doar am ascutat-o partial. Nu stiu care Justin îi punea nenumarate întrebari si-l întrerupea sistematic dupa zece secunde. Sa nu întrerupi pe cineva când vorbeste este ceva elementar, mai ales când ii pui întrebari. Lipsa de respect si pentru colegii sai. Uite asa, castiga Burleanu teren. Aversiunea presei fata de Burleanu este în favoarea sa. Sunt curios câte articole au fost scrise pe GSP în ultimele saptamâni, de exemplu. Tot mai multi oameni înclina balanta în favoarea sa. L-am vazut si pe Lupescu la Digi. Penibil. Nu este capabil sa lege doua vorbe. Am fost placut surprins de atitudinea lui Radu Naum, la fel de agresiva pe care a avut-o cu Burleanu. Nu ma asteptam. Pus des în dificultate, Lupescu avea raspunsuri de genul „spune tu..” „spuneti voi” ” …o sa vedeti….” Faptul ca nu vrea sa discute în direct cu Burleanu este jenant. Pentru prima data la Digi, nu a mai folosit un limbaj de lemn Burleanu. Intr-o confruntare unu la unu, Lupescu nu o sa înscrie nici un gol "

Sorinache (6 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 15:55

Noroc mare că nu votează Buzarin. Altfel, m-au amuzat copios. Minimalizezi motivul pentru care Lupescu îl evită pe Burleanu, ai impresia că acestuia îi e frică de întrebări în direct, consideri că Naum l-am pus în dificultate pe Burleanu când de fapt a fost viceversa! Plus că Pușcaș ar fi cel mai bun la tv!!! Hahaha! Curat manipulare!

Urod (55 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 18:38

Era bună o întâlnire în trei... Dar pe de alta parte, în general la acest fel de întâlniri, nu câștiga intodeauna cel mai bun...in acest gen de întâlniri manipularea joaca un rol foarte important, capitol la care Lupescu nu este un specialist... Burleanu a facut școală asta a manipulării, este mult mai familiarizat... Pușcaș cred ca poate fi o opțiune bună, este la vârsta la care a acumulat multă experiență... Lupescu are anvergura europeana prin postul care l-a avut la UEFA... Oricum, pentru FRF trebuie sa fie ales un om care pe lângă calități de manager, sa fi fost și un om din fotbal... Sa învățăm sa punem oamenii fiecare la locul lui... Altfel nu se intampla nimic bun. Numirile de genul care se fac în politica ( pe baza de cumetrii) au adus dezastru... Cred ca este timpul sa ne trezim...

sundance kid (37 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 18:59

Oricine vine peste doi ani vom juca finala de campionat european asa ca nu ma intereseaza .

Adi (4 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 19:04

Dle. Buzarin, cand va retrageti? Ne plictisiți cumplit.

gio (23 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 21:04

Lupescu este o nulitate de candidat, a fost propulsat la UEFA de M Sandu, acuma tot asa, sunt unii care-l imping spre presedentia FRF. Omul nu leaga 2 vorbe, daca i se pun intrebari nici nu stie pe ce lume se afla, dar el este speranta mafiei din fotbalul romanesc care incearca sa revina la putere. Presa? A fost si este parte a acestei mafii. Cum incearca sa ne convinga Buzarin ca desi LUPESCU A REFUZAT confruntarea, aceasta de fapt il dezavantaja pe burleanu :))) Pe bune nea Buzarine? Voi credeti ca traiti intr-o tara de prosti daca vii cu brasoave din astea.

Marian Gavrilescu (1 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 21:15

Ce se intampla in toate domeniile de activitate, se intampla si la frf. Care este miza? Propunerea mea: Burleanu sa-si duca proiectul la final (mai poate un mandat), iar Lupescu sa vina la Dinamo. Sa castige experienta si sa construiasca ceva. Poate scapa si de... Altfel, doi ani frf o sa fie in alte socuri ale schimbariu (epurare angajati si...), iar nationala si fotbalul vor pierde iar. Sa va mai spun ca au fost sabotaje si ... la nationala mare? Trebuie curatenie!

Cristian (5 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 22:06

Ce mai freamăt , ce mai zbucium

Che Guevara (96 comentarii)  •  7 aprilie 2018, 22:32

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IMGB (8 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 1:23

Fitzosu' asta de Lupescu a fost mare fotbalist ? ... ei lasa-ma !!! Omul se exprima cu 2 mm mai bine ca Hagi dar in schimb il bate la vocabular cu 494 de cuvinte .... Are in schimb scoala Mircea sandu , alt pezevenchi de seama a plaiului mioritic .

Che Guevara (96 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 3:04

Am scris ca toti marii fotbalisti erau buni la dat cu piciorul in minge si cand vorbesc sunt exact de nivelul lui Hagi. Ce fel de acuzatii grave ati gasit in comentariul meu anterior?

Alex (3 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 4:06

nu'mi place Burleanu,dar nici de Lupescu nu mi'a placut niciodata.....nu stie sa vorbeasca,a fost implicat in manipulare de bani inainte si daca ma intrebi pe mine,a plecat de la Uefa,nici ala un for al corectitudinii,pentru ca nu mai avea nici o sansa de avansare....poate Puscas are varsta si experienta necesara,dar ma indoiesc ca va castiga intr'un sport in care "investesti" politic sau din postura de infractor

shotocan (1 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 7:41

"De regulă, prelegerile candidaților despre copii și juniori, transparență, credibilitate sau predictibilitate sunt mult mai puțin urmărite decât o polemică MM-Petrescu sau chiar decât declarațiile lui Budescu, imediat după ce-a marcat din lovitură liberă. Ca să nu mai vorbim de discursurile lui Gigi Becali." Excelenta descriere, jos palaria!

Ghita (8 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 8:05

Normal sa nu vina,ar vedea toti ca nu are raspuns la acuzele despre manariile care le-a facut impreuna cu ,,nasul''

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 8:52

...nimeni ...dar absolut nimeni nu si propune sa jucam o finala de C.E. ...vor numai sa se califice ...iar acolo daca se fac de ras ...nu le pasa ...

Unu oarecare (31 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 9:42

Am ras bine... acelasi buzarin pe ni bil, care incearca sa ne vanda gogosi... adevarul este ca Lupescu ar fi avit numai de pierdut. Burleanu este mai versat, mai obisnuit sa vorbeasca, s-a descurcat bine si cu Naum, pe cand Lupescu nu mai stia de el cand l-a luat domn Radu la bani marunti. Incep sa i8 cred pe cei care afirma ca Lupescu este doar un om de paie al vechii gasti... :(( cat am oubit eu toti acesti jucatori... am iesit in strada, cu multi altii, sa scandam numele lor... am furat steagul de la Primarie, intr-un exces de zel si de mandrie... acum uite ce s-a ales de unii dintre ei... :(

Alex One (87 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 9:55

D-le Buzarin ,nu stiu de unde aveti certitudinea ca ultima confruntare electorala cu Nastase i-a adus lui Basescu victoria ? Nu cred ca e cazul sa va bazati pe firmele de sondaj. Spre exemplu,acestea l-au dat invingator detasat pe Ponta dupa confruntarea directa, jenanta pentru KWJ, si rezultatul se cunoaste. Si apropos de "deontologia" practicata de televiziuni, intr-o emisiune pe TVR 1, T. Basescu, inca presedinte, deranjat de o intrebare s-a burzuluit cu expresia "ce am venit la Antena 3 ? " la care moderatorul I-a raspuns direct , "dar face parte din setul de intrebari transmise anterior dv. " sau la o emisiune a Col. Turcescu invitatul ,altfel mare prof univ, dr., isi citea raspunsurile, cert concepute de altcineva,poate chiar de moderator( !), de pe o foaie de hartie ! Asa ca ,usor cu deontologia pe scari ! Referindu-ma la subiectul tratat de dv. , parerea generala este ca Lupescu a evitat dezbaterea directa pentru simplu motiv ca intr-o astfel de situatie Burleanu "il face varza lejer din vorbe" acesta avand vizibil usurinta intalnita in trecut la activistii utecisti,de partid ori sindicat de a folosi cu dibacie vocabularul format din cele maxim 500 de cuvinte cunoscute. Are "papagal" cum se zice in popor,eventual si la Bacau. De acord ca Puscas s-ar descurca cel mai bine si personal chiar doresc ca acesta sa castige. In afara de faptul ca e din fenomen, spre deosebire de ceilalti doi candidati nu i s-au reprosat diverse contracte care mai de care "cu cantec, joc si voie buna". Paste fericit tuturor !

de pe ‘ici ‘sa (7 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 10:54

mizeria din politica a fost depasita demult de cea din sport, exemplele sunt fara numar.

Bogdan (1 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 11:20

Oricum se decide politic.In spatele lui Lupescu e PSD-ul asa ca nu va avea nicio emotie.

Ionuț (3 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 14:12

Fotbalul este un fenomen social, care poate genera o industrie capabilă să stimuleze toată economia României,cu condiția de a fi gestionat de către profesioniștii sportului respectiv. Ratarea calificării și modul în care s-a pierdut această calificare ,trebuie asumată de cei care au gestionat fotbalul românesc.

Che Guevara (96 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 21:02

Am mai spus ca Burleanu nu avea rival la aceste alegeri dar mestrul Ioanitoaia a insistat ca "Generatia de Aur" ar trebui sa propuna pe cineva in cursa electorala. Asa s-a ajuns la candidatura lui Lupescu. Dar ionut Lupescu nici macar nu avea chef sa participe la aceste alegeri. Mai mult de gura altora a acceptat. Intreabarea mea era ce interes a avut Ovidiu Ioanitoaia ca aceste alegeri sa se complice? Pe ce sume de bani se lupta candidatii?

Bios (1 comentarii)  •  8 aprilie 2018, 22:52

2 borfasi...restul este poveste

Florin (1 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 7:26

Stau si ma intreb daca am inteles bine ! Problema dezbaterii (sau lipsa ei) este felul in care VORBESC candidatii ??? Nu proiectele ? Nu experienta ? Aveam impresia ca se alege Presedintele federatiei nu purtatorul de cuvant.... Sau imaginea pentru un spot publicitar.... Si democratia este plina de dezamagiri, nu doar dictatura...

gigelos (2 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 9:24

E păcat Burleanu e foarte tânăr, are doar 33 de ani , putea sa mai joace ceva ani , sa ne mai încânte pe gazon ...n-a jucat niciodată, aha , nu e fenomenul lui ? Atunci ce cauta acolo ?

gigelos (2 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 9:44

Ce sa caute Ionuț sa stea de vorba cu un habarnist , un politruc , m-am saturat de toți mediocrii ăștia lipsiți de caracter , au făcut școală la SNSPA .Ba da o meserie aveți? Va pricepeți la ceva ? Sau hai sa luam salarii de la fraieri ? Știm administrație. Sa mori tu ? Ceva realizări? Ala cel puțin știe cu cauciucurile , e tare pe vulcanizare...

Ionuț (3 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 15:53

F.R.F. nu este o societate comercială, dar trebuie condusă ca pe o societate comercială în baza principiilor eficienței economice,rentabilității și productivității.În orice organizație succesul se datorează mai mult aspirațiilor,pregătirii și profesionalismului resursei umane decât ,mijloacelor și resurselor aflate în dotare.Resursa umană este cea mai importantă resursă pentru succesul unei organizației,deoarece poate produce celelalte resurse financiare,informaționale și de capital.Cu conducerea și echipa actuală s-a pirdut o calificare și nu numai....

Ionuț (3 comentarii)  •  9 aprilie 2018, 15:56

La proiecte,programe,planuri,protocoale,megaprograme suntem cei mai buni,nu ne întrece nimeni,dar la rezultate contăm doar în jocurile amicale.

mg (84 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 12:18

..fotbalul nostru ar avea nevoie de un manager de tip Ion Ţiriac, care de altfel vrea să facă o academie ca a lui Hagi. Din păcate, un om de calibrul lui, nu va veni niciodată să conducă FRF ştiind prea bine că farisieii din fotbal i-ar pune crucea în spate şi i-ar arăta dealul Golgot‪ei..

mg (84 comentarii)  •  10 aprilie 2018, 12:20

..fariseii..

Comentează