Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Budescu, adică tot ce e bun

”Tot ce e bun acolo, în față, vine de la Budescu”. Aprecierea vine de la Basarab Panduru, un fost decar de nivel rezonabil și un tip care nu face afirmații gratuite

Permalink to Budescu, adică tot ce e bun
sâmbătă, 17 februarie 2018, 9:30

Budescu face totul altfel, în manieră proprie, împotriva tipicurilor, împotriva manualelor. Folosește încă exteriorul, o unealtă tot mai rară într-un fotbal gâtuit de bani și de mize, în care ideea principală a început să fie siguranța, eliminarea greșelii. Iar la aceste lucruri latul ghetei e extrem de folositor.

Dar folosește și latul! Și nu oricum!
În mijlocul acestei pledoarii pentru exteriorul ghetei, Budescu a făcut faza serii cu latul! Sunt momente în care și partea interioară a piciorului poate genera scântei. A primit pasă de la măcar 30 de metri, de la Dennis Man, și a trimis-o mai departe cu latul, dintr-o singură atingere, exact pe direcția de fuleu a „Bizonului”. Nu e ușor de dat acea pasă, îți trebuie coordonare, e obligatoriu să-ți iasă timpii, dar în primul rând trebuie să-ți vină ideea să faci așa! Un jucător obișnuit ar fi preluat pasa de la Man, ar fi făcut mai multe atingeri, ar fi încercat să construiască. Poate că s-ar fi dus spre margine, să-l încolțească doi-trei adversari și să-l faulteze. Cu Lazio oricând e bună o fază fixă la poarta lor, arunci mingea în careu, poate iese ceva. Variantele de a marca altfel sunt extrem de limitate, iar ca să existe cu adevărat, trebuie să ai un jucător ca Budescu.

De când n-ați mai văzut portar driblat?
De demult, probabil! Se mai întâmpla pe vremea când jucau Dobrin, Cârțu, Majearu, cu care nea Imi Ienei l-a comparat pe Budescu imediat după meci. A trebuit să vină meciul cu Lazio să se întâmple o astfel de fază. În primăvara europeană, cu Lazio, nu în cine știe ce meci anonim, cu o echipă obscură!
A urmat, după driblarea lui Strakosha, acea preluare prea largă în stânga, apoi încercarea de călcâi, când mingea îi scăpase deja de sub control, iar faza se răcise. La final, în fața microfoanelor, decarul cu numărul 11 și-a făcut un fel de autocritică, încadrând episodul la capitolul ratări. E bună și modestia, dar înainte de a fi considerată o ratare, faza trebuie pusă în sertarul cu lucruri geniale! Măcar pe marginea acelui sertar! În fond, ne uităm la fotbal ca să vedem și așa ceva. Sunt pline stadioanele (mai ales ale noastre) de trudnici, privirile și sufletele noastre mai au nevoie și de asemenea mângâieri!

Nu doar cu Feroe și Kazahstan
Acum doi ani și jumătate, Costică făcea un meci excelent în echipa națională la Torshavn, iar România se califica la Euro 2016. Luni la rând după aceea, în interviuri, el aducea aminte de acea partidă, însă afirmațiile parcă nu sunau cum trebuie. Cum poți să invoci mereu că ai făcut meciul vieții în Feroe? Următorul punct de maxim la echipa națională l-a avut la Ploiești, cu Kazahstan. Feroe și Kazahstan, iată reperele unei cariere sub tricolor! Apropo, cu Gibraltarul când jucăm, să dea iarăși Budi două goluri? Răutăți, răutăcisme, ziceți-le cum vreți!
Dar Lazio se pune? O astfel de seară îi poate dezlipi lui Budescu eticheta de zmeu cu liliputanii? Sigur că da!

Vede de sus
Toate lucrurile bune, vorba lui Panduru, pe care le face Budescu în teren sunt caracteristice, de regulă, jucătorilor scunzi, bine înfipți în picioare, cu centrul de greutate jos. Un metru șaptezeci și un pic, cam pe acolo. Costică surprinde având aceste execuții la 1,86. Când ai crescut așa înalt, te faci stoper, poate vârf de atac, în cel mai bun caz mijlocaș defensiv. În niciun caz nu te apuci de dat exterioare!
Tocmai de aceea e el atipic. Vede terenul mai de sus, cei 10-15 centimetri în plus îl ajută, în loc să-l încurce. Răutăcioșii (cei din poveștile cu Feroe și Kazahstan) invocă nu doar centimetrii, ci și kilogramele. Poate că e adevărat, poate că lui Costică îi mai place și-o pastramă pe cărbuni, poate și-un pahar cu vin.

Dar dacă mânânci mereu paste integrale și stai toată ziua să-ți socotești caloriile și miligramele de gluten, îți ocupi mintea și nu mai lași liber acel colțișor de unde ţâșnesc pase cum a fost aceea de la golul cu Lazio!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  17 februarie 2018, 10:45

...foarte bine ca va place Budescu...mie nu ...imi plac marcatorii in meciuri cu miza ...adica sa dea un gol la Roma prin care sa califice fcsb ...poate ?

mg (84 comentarii)  •  17 februarie 2018, 11:23

..deşi se "depun" pe ici - pe colo, pastrama pe cărbuni şi paharul cu zaibăr fac bine la "cutia ucraineană" iar Budescu ştie, ca şi noi, asta.. Budescu, Sânmărtean, Hagi, Marcel Răducanu sau Dobrin au adus, aduc şi vor aduce oamenii în tribune. Scopul e golul, pleonastic vorbind, da' şi fenta te unge la suflet.. Rupătorii sunt nişte tipi trişti şi frustraţi că nu au talentul celor care'i ridiculizează..

Observator (79 comentarii)  •  17 februarie 2018, 12:07

Budescu are realizari deosebite, se vede stofa, insa nu trebuie sa faceti apologia unui assist si a unor pase cu exteriorul! Daca va marca (sau va pasa decisiv) la Roma si FCSB se califica, atunci merita sa i se cante osanale! O.

Vali (15 comentarii)  •  17 februarie 2018, 12:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danny (1 comentarii)  •  17 februarie 2018, 15:25

Un articol plăcut şi inspirat....felicitări

FC Dinamo (1 comentarii)  •  17 februarie 2018, 15:45

Securistul Badea a stiut cum e transferul de proprietate de la STAT la PRIVAT ... oierul in schimb, a facut o talharie ... nu stia ca trebuie o EVALUARE, o LICITATIE ... el a crezut ca daca pune 2 ofiteri sa semneze un proces verbal a preluat steaua ... Definitiv si Irevocabil ... FC fcsb ≠ FC steaua ... pt ca asa zice LEGEA Meciul de maine ... a 34a intalnire intre FC Dinamo si FC Fcsb in campionat !!!

Dan Motoran (7 comentarii)  •  17 februarie 2018, 16:27

Budescu imi aduce aminte de Dobrin. El este singurul care se apropie de cel ce a fost alintat cu apelativul "gascan".

haideusicfr (55 comentarii)  •  17 februarie 2018, 16:37

Am pierdut sirul. Exact acum cand publicati articole despre Nedoita , gnohere etc au loc la Olimpiada meciuri de hockey. Am vazut cel dintre Canada ( campioana olimipica ol times !) si Cehia ,pierdut la 11 metri ,acum a avut loc meciul dintre USA si ..comunitatea staelor independente_Rusia a fost exclusa de la Olimpiada !) N-am apucat sa vad meciul ,nu stiu rezultatul ,asta e. Smecherasul ala de la fcsb ,pe nume tanasica scandurica r fi trebuit sa vada aceste meciuri ,I(ntre barbati.Si totusi nici un articol despre aceste meciuri senzationle?

jos_cenzura (23 comentarii)  •  17 februarie 2018, 16:59

Budescu nu e Sânmărtean, dar e cel mai bun pe care-l avem acum, și încântă ochiul. Lumea nu se duce la stadion să-l vadă pe Pintilii sau pe alți est europeni încrâncenați. A propósito, cel mai bun jucător pe care l-am văzut vreodată pe viu a fost Ronaldinho - care juca cu zâmbetul pe buze. Când au încercat să-l facă jucător serios, cu program de sală și mutră acrită, la Milan, l-au terminat. Să nu se facă aceeași greșeală și cu jucătorii talentați precum Budescu.

vasco (146 comentarii)  •  17 februarie 2018, 22:09

Am trait s-o aud si p-asta!!!Budescu asemuit cu Dobrin!!!Nici macar la sprituri nu se apropie...Vai si amar!Talent rezonabil pentru fotbalul actual dar prostie cu carul si infatuare la fel.E putintel mai rasarit decat celalalt grasun,alibec,poate pentru ca nu e chiar atat de imatur.Dar...

Gheorghe (1 comentarii)  •  18 februarie 2018, 0:05

Nu are cum sa aiba Budescu 1.86, e o eroare pe undeva

rammstein (11 comentarii)  •  18 februarie 2018, 8:42

*** pe bat!!..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  18 februarie 2018, 9:36

...dupa parerea mea de specialist este mult mai bun Mateiu ...dar in capitala sunt multi prosti care nu vor binele fotbalului romanesc ...si il aleg pe acest Sarmaluta sa joce in Nationala pe considerentul ca joaca la fcsb...atat!!!

Comentează