Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

De ce nu e Bîrsan pe lista FIFA?

Gazeta i-a dat nota 8 lui Marcel Bîrsan, ceea ce nu se întâmplă prea des. Dacă arbitrezi bine, cu erori nesemnificative, cu majoritatea deciziilor luate corect, de regulă iei 7. Ca să urci la 8 trebuie să dai dovadă de […]

Permalink to De ce nu e Bîrsan pe lista FIFA?
luni, 12 februarie 2018, 11:31

Gazeta i-a dat nota 8 lui Marcel Bîrsan, ceea ce nu se întâmplă prea des. Dacă arbitrezi bine, cu erori nesemnificative, cu majoritatea deciziilor luate corect, de regulă iei 7. Ca să urci la 8 trebuie să dai dovadă de inspirație, să ai sclipiri, gradul de dificultate al meciului (și FCSB-CFR a avut grad maxim) nu e suficient să-ți crească nota.

Bîrsan a fost, poate, indulgent cu Mailat, când i-a arătat doar „galben” pentru acel cot dat lui Benzar, dar era abia minutul 20 și tot ce-a fluierat de atunci până la final s-a înscris pe aceeași linie, a jocului bărbătesc permis cât s-a putut de mult. Doar două avertismente într-un derby aspru ca o foaie de șmirghel îi stau mărturie.

Probabil că acel 8 se referă la curaj și la fler. Curajul a apărut la golul clujean. Acolo, nouă arbitri din zece, în momentul în care Deac execută faza fixă, au deja fluierul în gură, iar în clipa în care văd că un adversar se apropie de portar (fie acesta chiar și ieșit din careul mic, așa cum a fost cazul cu Vlad), deja trimit aerul din plămâni în fluier.

La penaltyul egalizator, are meritul de a fi luat decizia corectă chiar dacă se pare că n-a văzut în totalitate faza, chiar dacă nu i s-a indicat de la tușă și chiar dacă în cauză s-a aflat Florin Tănase, recunoscut pentru talentul de a scoate lovituri de la 11 metri. Bîrsan a văzut tacklingul lung al lui Andrei Mureșan, întoarcerea bruscă a lui Tănase, faptul că acesta a apucat să ciupească puțin mingea și a DEDUS (acesta e termenul potrivit) că decarul Stelei nu putea să cadă din altă cauză decât din imprudența stoperului lui CFR. O deducție cât se poate de logică.

După o asemenea prestație foarte bună se pun mai multe întrebări. Întâi, de ce un arbitru ca Bîrsan, delegat de regulă la meciuri mai puțin importante, a fost trimis la derby doar ca soluție de maximă avarie? Pentru că nu e pe lista FIFA, se va răspunde. Dar aici intervine o întrebare și mai interesantă: de ce nu e Marcel Bîrsan pe lista FIFA? Răspunsul poate veni încărcat de o suficiență contraproductivă: pentru că pe lista FIFA sunt alții. Și concluzia: înseamnă că lista FIFA e prost făcută, după cum întregul arbitraj e condus prost! 

Comentarii (25)Adaugă comentariu

nord contra sud (1 comentarii)  •  12 februarie 2018, 12:48

Oltene, la faza la care barsana a dat penalti, oaia Tanase nu a avut NICI O TREABA CU MINGEA, s-a "inserat" smechereste in fata piciorului lui Muresan. Nu mai mistifica! Vezi ca ieri a jucat Charleroi cu nustiucare si in ultimele momente ale meciului se petrece o faza asemanatoare. Arbitrul N-A ACORDAT NIMIC! Barsana trebuia sa dea fault al lui Tanase asupra lui Muresan, pentru punerea in pericol a amandurora! Descrierea ta despre fazele din careul *** cum a fost la golul Clujului e realista, intotdeauna arbitrul fluiera, dar acum s-a temut s-o faca, pentru ca n-a fost nimic de fluierat. A compensat el in tot restul meciului, la aproape fiecare decizie. Iar pentru asta va fi urcat pe lista UEFA, ca ciobanul si Deaconu nu uita declaratiile de supusenie... Spre satisfactia ta. Balcanica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (98 comentarii)  •  12 februarie 2018, 13:02

Domnule....Cand joaca o echiba care are ca principala caracteristica lupta cu o alta echipa care este mai tehnica cand esti arbitru si lasi jocul cu duritati inseamna ca avantajezi deja o echipa.Daca ai fi echidistant ai recunoaste asta mai ales ca echipa ta ,Craiova tot prin jocul rapid,tehnic este renumita...Apoi nu stiu de ce mai discreditezi GSP pentru nota data daca tot mentionezi ca Mailat a facut si a dres...Daca o echipa a fost avantajata ca Mailat a fost lasat in teren poate trebuia sa-i dati nota 11 lui Barsan...

rammstein (11 comentarii)  •  12 februarie 2018, 13:21

pe cand campionatul motostivuitoristelor si al barbatilor de serviciu???....traiasca tara teleor-man si puscariasul ei de frunte...

BYBY (10 comentarii)  •  12 februarie 2018, 13:32

Domnule, ,,DEDUCTIA LOGICA" ESTE CA f.TANASE A PICAT DIN VANT ASA CUM A FACUT-O DE NENUMARATE ORI (INCLUSIV IN PRIMA REPRIZA!) FARA SA IA GALBEN.SA VA MAI UITATI SI LA MECIURI DIN ALTE CAMPIONATE!.POT SA PUN PARIU CA IN MECIUL CU LAZIO IA GALBEN PENTRU SIMULARE!.

BYBY (10 comentarii)  •  12 februarie 2018, 13:32

NOTA LUI BARSAN E DICTATA DIN LOJA! E RUSINICA!

Gogu (35 comentarii)  •  12 februarie 2018, 14:08

Sunt complet de acord ca prestatia lui a fost foarte buna si este un arbitru care ar merita sa primeasca mai multe sanse si sa fie chiar pe lista FIFA. De altfel, in urma cu doi ani, dupa ce au parasit lista FIFA Tudor si Balaj, cele doua locuri vacante au fost ocupate de Fesnic si Gaman, doi dintre cei mai tineri si mai in forma arbitri la momentul respectiv. Asa ca, e greu de patruns pe aceasta lista, in conditiile in care Hategan si Kovacs sunt de neclintit, precum si Avram si Coltescu. Radu Petrescu este inca in perioada de refacere medicala, dar valoarea lui este totusi incontestabila.

zorrozabal (36 comentarii)  •  12 februarie 2018, 14:09

Barsan nu e pe lista:1. Pentru ca arbitreaza de putin timp!2.Pentru ca l-o fi suparat vreodata pe "salvatorul fotbalului romanesc"!Dar va fi,pentru ca invata repede!

danyel (5 comentarii)  •  12 februarie 2018, 14:16

1. vad ca nu baiat mai sus spune ca nu arbitreaza de mult timp...e clar :) 2. nu e pe lista FIFA ca nu a fost impins de nimeni si nu s-a aruncat la meciuri in care sa impinga pe cineva, ostentativ, cum altii au mai facut... 3. CCA a fost prost condusa tot timpul...tot timpul a venit un presedinte cu idei tampite...pot detalia, daca te intereseaza 4. intrebare bune : daca asa e la CCA, oare ce e pe la AMF/AJF-uri. 5. arbitraj decent la derby. un fost arbitru.

dansy (4 comentarii)  •  12 februarie 2018, 15:05

Tanase a fortat penaltiul .E adevarat ca a lovit mingea,dar a lovit si adversarul care nici macar nu l-a vazut.Sa va fie rusine cum trageti cu FCSB.

Neutru (1 comentarii)  •  12 februarie 2018, 15:24

Daca din 9 comentarii 6 sunt dezaprobatoare ne dam seama de calitatea autorului articolului.

pawn (32 comentarii)  •  12 februarie 2018, 16:16

@Andrei F. foarte buna observatia. cand un arbitru tolereaza jocul aspru, implicit avantajeaza echipa mai dura. de altfel, n-are niciun sens sa mai argumentam: o tara intreaga stie si a vazut destule in campionatele castigate cu japca pana acum de cfr. a cazut protectorul basescu, a "disparut" paszkany dar cfr tot prietena cu arbitrii a ramas.

viorel (17 comentarii)  •  12 februarie 2018, 17:10

Barsan nu este pe lista FIFA pentru ca nu avazut trei infractiuni la faza golului clujean: fault clar al lui Muresan la Momcilovic, fault a lui Djokovic la Vlad si hent a lui Djokovic care face ca mingea sa sara la Tucudean. Asa cum Coltescu a devenit detinatorul recordului absolut anuland trei goluri valabile Stelei, la Giurgiu, asa si Barsan este in curs de a obtine omologarea pentru trei infractiuni trecute cu vederea la o singura faza de gol!!!

Poli 21 (55 comentarii)  •  12 februarie 2018, 17:58

De ce buzerantul nu este pe lista celor mai penibili mizgalitori de articole ?? Iata o intrebare la care ar trebui sa respunda sefii de la gsp.

Agamita (2 comentarii)  •  12 februarie 2018, 18:07

Buzila, matale confunzi jocul barbatesc cu datul coatelor in gura. Asta e scrii degeaba.

Cj666 (13 comentarii)  •  12 februarie 2018, 20:49

9 din 10 arbitri ar fi dat penalty la faza cu tanase... 1 din 10 ar fi vazut ca muresan vrea sa degajeze si ca habar nu are ca tanase e in spatele lui si ca tanase cauta faultul intrand periculos in piciorul aparatorului si nu dadea penalty. Acel 1 arbitru merita ecuson fifa. Din pacate la noi nu exista un asemenea arbitru.

Talpaiadului (4 comentarii)  •  12 februarie 2018, 23:07

Oltenia, eterna Terra Nova, isi cere scuze restului tarii pentru ca i l-a "dat" pe asa-zisul Buza.

aaa (5 comentarii)  •  12 februarie 2018, 23:11

Prin urmare il poti lasa pe adversar fara dinti din minutul 15 ca nu se pune, e la inceput de meci si se iarta. Asadar, cum spunea cineva mai sus,pentru ca la lasat pe Mailat pe teren, Barsan merita nota 11 si va fi trecut alaturi de alti arbitri importanti pe lista prieteniei arbitraj-cfr

Vioteatza (20 comentarii)  •  13 februarie 2018, 1:36

Citind articolul am descoperit ca Barsan nu este pe lista FIFA din acelasi motiv pentru care d-ta nu scrii pentru "L'equipe".

bobi (1 comentarii)  •  13 februarie 2018, 4:55

ce intrebare aici . Pentru ca e vai mama lui de arbitru ... Si nu ca e pro cfr sau pro fcsb ... Este arbitru care a dezavantajat cfr cu botosani in prima etapa ... Acum dezavantajeaza fcsb cu un rosu nedat clar ca lumina zilei in minutul 18 , acel cot in figura incasat de la mailat ... Imi amintesc cum Steaua a luat un rosu pentru mult mai putin in europa league cu Napoli , acel cot a lui Kapetanos... Ca sa nu mai spun cat de clar a fost faultat Moncilovic in careu la golul cfr... Nu avem arbitrii de valoare . Hategan arbitru "nr 1 " a facut praf meciu dintre dinamo si cfr ... Ori aducem arbitrii straini ori sa luam arbitraj video ca altfel nu se mai poate

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  13 februarie 2018, 6:15

Barsan ca arbitru e putin mai prost ca Otto Andreico...

durden (126 comentarii)  •  13 februarie 2018, 8:06

Exercitiu de imaginatie: ce zicea buzarin daca penalty-ul ala se dadea contra craiovei? =))

anghelescu ionel adrian (5 comentarii)  •  13 februarie 2018, 9:34

si pentru ce a luat 8 birasana pentru ca afost binevoitor ***? tanase se arunca in careu de la 1 metru de piciorul adversarului si nu da galben pentru simulare, budescu face doua faulturi grosolane din spate si tot asa nu da galben, plus ciobanul de pintilii faulteaza genuchi in spatetele adversarului faza de cel putin galben si da lovitura libera ptr fcsb si toate astea sa nu fie suspendat vreun jucator ptr meciul cu dinamo si atunci de ce 8 avand in vedere ca si faultul de la 11 metrii a fost simulare

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gio (23 comentarii)  •  13 februarie 2018, 22:23

Din ciclul de ce nu este nici Buzarin pe lista ziaristilor nominalizati la penita de aur.. Daca tot faci analiza acestui arbitrul, de ce iei doar un meci (si acela cu decizii totusi dicutabile) si nu analizezi vreo 3-4 prestatii de ale lui barsan, ca asa poate a prins omul o zi bune. Faza din prima etapa de la Botosani- CFR 1-1 cand a dictat al doilea galben la atacantul clujean pt asa zisa simulare in loc de penalty cum ti s-a parut? Comparativ acea interventie a aparatorului care si-a lasat piciorul in spate intre picioarele atacantului vizavi de acest asa zis penalty la muresan? Nu, Buzarin, nu cred ca o sa castigi penita de aur, poate doar daca iti ia una Jiji.

ionut (1 comentarii)  •  15 februarie 2018, 8:34

Cine a dat nota 8 se pricepe la arbitraj cum ma pricep eu la schi ))... A facut meciu praf , foarte multe galbene nedate si de-oparte si de alta , rosu la mailat , fault la moncilovici la golul cfr . Din ce am inteles nici macar penaltiu stelei nu a fost acordat de arbitru ci de tusier .. Cu alte cuvinte a facut praf meciu )) . Probabil ca multi au in imagine ce a facut Hategan in meciu lui Dinamo cu Craiova, Asta ar fi singurul argument pentru care Barsan ar trebui sa fie si el pe lista Uefa )) ...

Comentează