Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Derbyul pe o tablă de șah

De multe ori, avancronicile sunt mai ample și mai spectaculoase decât meciul în sine. Aceasta e senzația și înainte de acest FCSB-CFR, șapte inițiale care-și dispută întâietatea

Permalink to Derbyul pe o tablă de șah
sâmbătă, 10 februarie 2018, 9:58

Am aflat, în săptămâna care a trecut, că Gigi Becali ar fi putut să cumpere clubul ardelean de la Paszkany și, dacă ar mai fi fost câteva zile până la meci, ar fi apărut și cine știe ce alte povești SF. S-au disecat transferurile, golurile marcate de atacanți, pasele date cu latul de apărători, cotele de piață și de pariuri, vârstele, latitudinea și longitudinea la care s-au născut jucătorii.
Dar meciul propriu-zis, cum va fi meciul? Am văzut în ultima vreme mai multe derbyuri din campionatele tari, dar parcă al nostru nu seamănă cu niciunul. Nu pentru că valoarea ar fi mai jos, asta e clar, ci pentru că fotbalul nostru e altfel.

Modelul spaniol. Măcel
Ne uităm la recentul Real-Barca, din preziua ajunului Crăciunului. Meci de prânz, ca să poată fi urmărit în tihnitul amurg chino-japonez. 0-3! Rupere de nori! Triumf catalan asupra clubului Coroanei Regale. Reverberații puternice în plan social (și la noi s-a pus problema unui duel între ființa națională și iredenta maghiară!). În plan fotbalistic, forță împotriva derutei. Probabil că la noi nu va fi așa, echilibrul e pregnant, sunt șanse mici să ne așteptăm la o tabelă finală cu un afișaj atât de spectaculos.

Modelul britanic. Cinismul spectaculosului Pep
N-aducem în discuție fastuosul Liverpool-City 4-3 din ianuarie, pentru că băieții de pe Anfield nu erau urmăritorii direcți și imediați ai lui Guardiola, ci se aflau la o distanță astronomică înapoia acestuia. Vorbim de United-City 1-2, cu câteva etape înaintea fabulosului 4-3. În acel moment, Mourinho mai putea încă să vadă fără binoclu spatele liderului.

În minutele de prelungire, la 1-2, Old Trafford a fost martorul unor secvențe unice. City avea mingea și De Bruyne s-a dus la colț. Încă nu se arătase tabela cu minutele suplimentare, care aveau să fie patru sau cinci. A obținut vreo trei cornere consecutive, dar n-a plecat de lângă steguleț. La un moment dat, un apărător al lui United, Jones parcă, a plecat nervos din mijlocul careului propriu și s-a năpustit asupra blondului belgian. I-a dat ciobănește peste picioare, a luat „galben”, dar City a jucat mingea tot scurt, tot în colț, până s-a auzit fluierul final. O victorie obținută cu cinism de Pep asupra cinicului prin vocație Mou.

E posibil să avem și noi astfel de secvențe, dar doar dacă va fi Dan Petrescu în avantaj. Deac sau Culio sunt și ei capabili să se ducă lângă steag și să nu plece de-acolo până când nu li se termină contractele.

Modelul italian. Porți ferecate
E vorba de acel Napoli-Juve 0-1, la începutul lui decembrie. Gol Higuain în minutul 12 și apoi metereze ridicate în fața efervescenței napoletane, care se topea cu fiecare minut. Nu e exclus să vedem și noi așa ceva, pentru că Dică și Gigi pregătesc un atac fără vârf, în care Tănase cel mic are toate șansele să stea dosit între Vinicius și Mureșan, bine obturați de Hoban.

Modelul românesc. Șah fără mat
În tur, în Gruia, a fost 1-1, cu scor deschis de Urko Vera (excomunicat între timp, parcă prea ușor) și cu egalare Budescu, în singura fază autentică a meciului. Un joc de șah în care Petrescu a avut albele, dar nu l-a deranjat remiza. Acum are tot albele, adică două puncte în plus în clasament, restrânse la unul singur prin strania înjumătățire din play-off.

„Bursucul” a studiat acest meci demult, încă dinainte să-i pună Iuliu Mureșan contractul în față. Dan e un fel de Karpov care câștiga turneele cu o victorie plus zece remize, pe care le propunea chiar el. A făcut epocă o poză din anii ’70, cu Karpov relaxându-se. Era pe un lac, într-o barcă, împreună cu antrenorul său, Semion Furman, pe numele său adevărat Semen Abramovici Furman, un evreu meticulos din fostul Leningrad. Antrenorul vâslea, iar Tolea Karpov studia, adâncit, o revistă de șah. Petrescu e un fel de Karpov, mereu în căutarea remizei câștigătoare.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

xman (2 comentarii)  •  10 februarie 2018, 10:05

Bate fcsbul fara probleme

Carol K (61 comentarii)  •  10 februarie 2018, 10:45

Deja sunterm saturati,iritati,plictisiti de acest asazis sezon regular,aceasta zeama lunga,enervanta...Nu s-ar putea ca valorile sa se condenseze in 10 echipe sa avem tot 36 de etape cu echipe care sa aiba sanse relativ egale,meciuri tari,adrenalina, interes,audioente tv.La ce le folosesc televiziunilor ca dau 7,8 sau 9 partide saptamanal daca lumea se uita la doua,maxim trei....Dau ei 5 si sigur ca la 4 ma uit iar per total audienta va creste, asta etapa de etapa. Sincer,nu ma intereseaza ca multe centre de traditie nu vor mai fi prezente acolo,in prima Liga.Sa fim bine intelesi,daca vor ele vor putea sa o nfaca,nu prin generozitatea unui calendar care sa cuprinda cat mai multi ci prin aducerea unor sponsori,investitori,manageri seriosi nu din astia care sa stea cu mana intinsa la banii publici.Asa se va insanatosi fotbalul romanesc, televiziunile, presa, toti vor avea de castigat.In primul rand consumatorul. Asadar la acest meci chiar nu are rost sa-mi pierd timpul,castiga FCSB asta inseamna ca in Play Off va avea un punct inaintea CFR-ului. Deci... apa de ploaie.

Andrei F (98 comentarii)  •  10 februarie 2018, 14:03

Domnule ziarist, daca o stire este confirmata de ambele persoane despre care se vorbeste nu mai este o poveste SF...Apoi vedeti ca s-a dezbatut si despre greselile pro sau contra...Fereasca Sfantul sa va ,,atingeti,,de subiect...

alex (5 comentarii)  •  10 februarie 2018, 15:29

Domnule Buzarin, cred ca meciul asta nu e prea important! Va fi important in play-off, acum oricine ar castiga, prin impartirea la 2 a punctajului, vor fi in vecinatate, ca si acum. Steaua are prima sansa, dar poate fi si remiza, pentru ca Dan Petrescu e mult peste Dica. Apropo de finalul meciului din Manchester, ce bine ne-ar fi prins si noua o asenenea maniera de a tine mingea, iar cand spun asta, ma gandesc la acel meci de trista amintire din 2003 cu Danemarca (am fost egalati in ultimele secunde ale prelungirilor)!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  10 februarie 2018, 16:23

...nea Aline ...ce faci ?te bagi in sah ?...nu poti castiga turnee cu plus 1...turnee care au minim 11 runde ...poza de care spui ca a facut epoca eu n am vazut o si urmaresc orice despre sah ...remizele nu s castigatoare...Magnus Carlsen joaca orice partida la castig ...ca si Robert Fischer in trecut ...altfel ramai mediocru ...ca si Bursucea...

pop ion (23 comentarii)  •  10 februarie 2018, 17:28

iarasi un articol de 2 bani, scris de un suporter (ne)disimulat al ciobanului. Vai de astfel de asa zisi ziaristi

cortes (18 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:06

Arbitrul a furat FÎCÎSÎBÎ. Trebuia încă un 11m la Tănase. Oricum cota lui Tănase a mai crescut cu un milion după meciul de aseară. Messi a fost faultat la golul clujenilor. Bine că Nea Gigi a intervenit și a făcut schimbările. Joi cu Messi în poartă și cu Mbape în atac îi batem la scor pe italieni. FÎCÎSÎBÎ=Steaua=România! Vrem să jucăm finala Europa Lig. Mulțumim pentru tot Nea Gigi!

rammstein (11 comentarii)  •  11 februarie 2018, 9:42

traiasca republica teleor-man...in frunte cu puscariasii din guvern si din fotbal...

Stra Luce Nthori de Nord (33 comentarii)  •  11 februarie 2018, 16:44

Domnu non jurnalist, cand ne povestesti cum ai ajuns dinamovist?

Comentează