Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Când cel mai bun arbitru român devine penibil

„Omul «câine»”, titra Gazeta pe 31 martie trecut, pe ditamai prima ei pagină, după ce Ovidiu Hațegan opintise serios (fără să reușească) să strecoare Dinamo în semifinalele Cupei, în acel meci cu Craiova de la Severin, câștigat până la urmă […]

Permalink to Când cel mai bun arbitru român devine penibil
marți, 6 februarie 2018, 11:50

„Omul «câine»”, titra Gazeta pe 31 martie trecut, pe ditamai prima ei pagină, după ce Ovidiu Hațegan opintise serios (fără să reușească) să strecoare Dinamo în semifinalele Cupei, în acel meci cu Craiova de la Severin, câștigat până la urmă de olteni la loviturile de departajare. Rușinos pentru un arbitru de Champions League, aflat atunci încă în cărțile pentru Mondialul din 2018. Ziarul socotea, în acel moment, că raportul greșelilor sale din ultima vreme în favoarea lui Dinamo era 11-1! Între timp, diferența e sigur mai mare.

De-atunci, marele arbitru care și-a cedat locul la Mondiale reprezentativei Elveției, a mai zbârcit un Dinamo-Craiova (cel din toamnă, din turul sezonului regulat) și a mai nenorocit unul, acest frumos, pasionant, alert și remarcabil 2-2, pe care fluierul său a pus nu pata neagră a greșelii umane, ci pata mizerabilă a erorilor comise într-un singur sens, într-o singură direcție.

Două penaltyuri limpezi nedate Craiovei și lăsarea pe teren a lui Monroy sunt erori mari, dar când acestea sunt mereu în defavoarea uneia și aceleiași echipe, ele trec dincolo de imperfecțiunea ființei umane, de capacitatea ei genetică de a greși și se mută în mâzga cenușie a arbitrajelor nu doar șmecherești, ci de-a dreptul năclăite de incorectitudine, de care credeam, naivi, că am scăpat o dată pentru totdeauna.

Nota 4 din Gazeta de luni trece, trec și cele câteva runde obligatorii de pauză, mai vin niște delegări pe-afară, niște baremuri consistente. Dar impresia de găzdar al anilor optzeci nu se poate șterge de pe fruntea unui intelectual, unui medic care tot încearcă de câțiva ani să ne facă să-l vedem ca pe un arbitru modern, demn de mileniul trei. Ne va fi greu să-l mai privim vreodată așa cum își dorește el să fie privit.

Două momente ilustrative de duminică seara, nu neapărat în ordine cronologică:

Primul. Întrebat direct, chiar abrupt, de Dan Udrea la TelekomSport, dacă după un asemenea meci Hațegan ar trebui reținut de la delegări, Cristi Balaj a răspuns, cu capul în pământ, că da. De notat că Balaj e prieten cu Hațegan, dar mai prieten e cu adevărul.

Al doilea, în comentariul său de la Look TV, Sorin Cârțu a zis, la un corner pentru Dinamo, „Hațegane, du-te și tu să dai cu capul!”.

Aproape că nu mai e nimic de spus!

Comentarii (3)Adaugă comentariu

florin (5 comentarii)  •  6 februarie 2018, 12:17

Pacat ca Hategan nu a invatat nimic de la Balaj, cu bune si rele, am ajuns sa ne fie dor de meciurile in care lasa jocul liber…

mariuss72 (3 comentarii)  •  6 februarie 2018, 12:50

Domnule Buzarin, mai rau decit un arbitru partinitor, cred ca e un ziarist partinitor. Bine, in cazul dumitale se aplica pe jumatate, asa cum esti de ziarist.

b-oier (29 comentarii)  •  6 februarie 2018, 13:06

Vrem nu vrem,Hot-eganu a ajutat dinamo,peste limita admisa !Sa fie din prostie,sau din rea vointa?!Aceasta-i intrebarea !

Comentează