Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Corvinul încă trăiește

În acte, echipa de tradiție a Hunedoarei nu mai există. Numele ei însă e prezent în mintea unor suporteri tineri, care au auzit de Mișa Klein doar din povești

Permalink to Corvinul încă trăiește
duminică, 4 februarie 2018, 9:59

Statuia lui Klein tocmai se pregătește să șuteze cu stângul. În jurul soclului, lângă foști mari fotbaliști și oameni care i-au fost apropiați lui Mișa, peste o mie de suporteri privesc bronzul arămiu din care a fost dăltuit căpitanul Corvinului. Mulți privitori sunt tineri și foarte tineri. Corvinul a picat din prima divizie în vara lui ’92, Mișa s-a stins în februarie ’93, când băieții cu steaguri alb-albastre fie că nu se născuseră, fie erau foarte mici. Acești oameni nu țin cu o echipă de fotbal, ci țin cu o amintire. Cu o poveste pe care n-au trăit-o, ci doar au auzit-o. Și în jurul crâmpeielor de istorie se strâng mai mulți decât vedem la destule dintre depopulatele meciuri de prima ligă.

Corbul de pe piept

Există o echipă a Hunedoarei în liga a patra, dar nu e Corvinul. Stadionul pe care a început să antreneze Lucescu arată rău, părăginit, iar tricourile albastre cu corbul pe piept nu mai sunt de actualitate. Acel ieri somptuos, care i-a inclus, pe lângă Lucescu, pe Dumitrache și pe Radu Nunweiller și a creat acea generație a lui Ando, Mișa, Rednic, Gabor, care la un moment dat însemna cam jumătate din echipa națională, e translatat aproape intact în ziua de azi. Ca noțiune, ca idee principală despre fotbal a unor oameni care vin, peste o mie, în jurul unei statui și se înghesuie, cam tot atâția, în tribunele unei săli de sport. Da, Gică Popescu, Lupescu, Lupu, Prunea, Stelea, Belo, Răducioiu au fost mari fotbaliști și e ispititor să-i vezi chiar și când au în jur de 50 de ani, dar ei, tinerii de azi ai Hunedoarei, îi au pe ai lor. Pe încărunțiții, rotunjiții, dar mereu iubiții Ando, Văetuș, Nicșa, Mateuț și, mai ales, Romică Gabor, pe care n-ai cum să nu-l admiri dacă pretinzi că-ți place fotbalul. Din păcate, chinuit de o pneumonie, cu branulă în braț, Romică nu s-a putut dezbrăca să joace, privind „în civil” prestația „corbilor” ajunși în prag de pensie și chiar dincolo de acel prag.

Cei de pe parchet

Văetuș nu mai e blond, ci e cărunt, dar dă bine cu stângul. Gălan, perechea defensivă a lui Andone acum aproape patru decenii, are 64 de ani, dar se mișcă bine. Nicșa și-a lăsat barbă, dar aleargă de parcă nu s-ar apropia de 60 de ani. Din aceeași generație e și „minerul” Ioan Varga, tatăl mult mai recentului Dacian Varga. „Minerul” n-a jucat la Corvinul, ci în vecini, la Jiul, și apoi la Dinamo. Văzându-i abdomenul proeminent, parcă ai rezerve, dar când pune stângul pe minge, se cunoaște! Mateuț are cercel în ureche, nu s-a îngrășat și poate preda oricând lecții de lovire corectă a mingii multor prim-divizionari de azi. Pasele lor curg bine, dar și mai frumos curg poveștile lor și miile de amintiri pe care le au cu Mișa Klein. Toți, fără excepție, l-au știut de șef de bandă, iar Mircea Lucescu a simțit imediat liderul, punându-l căpitan la nici douăzeci de ani, într-o echipă cu trei veterani de la Guadalajara, adică el însuși, plus Dumitrache și Radu Nunweiller. Săriți bine de treizeci de ani, cei trei foști mari fotbaliști aveau un căpitan care abia ieșise din adolescență.

La ce folosește istoria?

Există în liga a treia versiunile contemporane ale Petrolului, Farului, Oțelului, Clujului. Echipe cu suporteri mulți, cu decenii de istorie, cu tone de amintiri. Dornice să urce cât mai repede și să însemne iarăși ce-au însemnat pe vremuri.

Ar fi nimerit, măcar pentru mia de oameni din jurul statuii lui Klein, să apară și un Corvinul care s-o ia de jos. Dar și un Jiul, un FC Bihor, o Baia Mare, un Târgu Mureș, o Olimpia Satu Mare, tocmai retrasă zilele trecute. Echipe ardelene decente și respectabile, răposate fizic, dar vii în inima suporterilor lor. Dar printre embleme și nume istorice dispariția e un fenomen mult mai frecvent decât renașterea.

Din păcate, așa e lumea făcută. Strâmb.

FOTO: Corvinul de ieri, în variantă 2018.
Sus, de la stânga la dreapta: Constantin Dumitriu IV (65 de ani), Bogdan Stelea (50, „împrumutat” de la echipa națională), Romulus Gabor (56), Dumitru Gălan (64), Ioan Andone (57), Dan Colesniuc (55), Dorin Nicșa (59), antrenorul Remus Vlad (72), Mircea Ștef (43), Mihai Dăscălescu (41), Florea Văetuș (61), Ștefan Siklodi (54), masor.
Jos: Marius Păcurar (41), Dorin Mateuț (52), Daniel Dăscălescu (42), Ioan Varga (59), Dan Stroia (50), Mircea Ciorea (43)

Comentarii (19)Adaugă comentariu

sundance kid (37 comentarii)  •  4 februarie 2018, 10:23

Da echipe care au scris istorie in europa . Vestul e deja infricosat ca una dintre ele poate reveni in liga 1 !

BaLaur (1 comentarii)  •  4 februarie 2018, 10:49

Tati kid, esti **mpit sau doar te prefaci?
Oamenii aceia din poza chiar au fost fotbalisti, nu ca „cizmele” actuale din L1

UCluj (2 comentarii)  •  4 februarie 2018, 11:42

Franare, vezi ti de gruia ta

Tudor (2 comentarii)  •  4 februarie 2018, 11:46

Stef are 54, nu 43 🙂

Tudor (2 comentarii)  •  4 februarie 2018, 11:47

Si e Marcel,nu Mircea 🙂

Ali Bec (23 comentarii)  •  4 februarie 2018, 12:01

Dom‘ Buzarin, uite ca reusiti si Dvs. sa asterneti ceva de calitate pe fituica. Conditia necesara e sa nu fie mizgaleli la comanda „maestrului“ post-securist.

gigelos (48 comentarii)  •  4 februarie 2018, 12:56

E meritul lui Mircea Lucescu , nea Mircea pentru noi . A creat ceva pe fundatie solida , pe CARACTERE . N-au fost talente extraordinare , exceptie Gabor , dar au reusit 100 % . Chiar peste potential

„La ce folosește istoria?” (56 comentarii)  •  4 februarie 2018, 13:09

„Există în liga a treia versiunile contemporane ale Petrolului, Farului, Oțelului, Clujului”.
Formulare smechereasca olteneasca, cu primele 3 dintre ele citate cu denumirea, cu a 4-a citata cu orasul. „Oraș” iti vine din „város”, citit ”varoș”! Printre altele multe. Echipa Clujului e cea de pe locul I pana la etapa asta in campionatul vostru. Cu denumirea „in versiune contemporana”: „CFR 1907 Ecomax” Cluj. Cu denumirea originala KVSC, fiindca in 1907 nu erau instapanite CFR in Ardeal, erau caile ferate austro-ungare, pe care se circula si azi. Mai prost decat atunci, si pe mai putine decat atunci, dar asta este.

stelu blues an (16 comentarii)  •  4 februarie 2018, 13:11

sundance kid.intotdeauna mi am spus ca esti un…dar vexez animalele.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  4 februarie 2018, 19:26

…Corvinul traieste…dar Hunedoara ?

Regele Hagi (6 comentarii)  •  4 februarie 2018, 20:41

Sa nu mai amintim si de F.C.Arges, F.C.National, Sportul Studentesc…

ManX (33 comentarii)  •  4 februarie 2018, 20:57

Articol bun, cu exceptia titlului. Corvinu’ nu este nici macar în moarte clinica. Titlul este undeva în articol. O amintire. Sunt si eu mirat cum acesti copii care nici nu erau nascuti când a plecat Micha sunt înca fascinati de povestile despre Corvinu’ si traiesc cu speranta ca or sa traiasca si ei emotiile pe care le-a trait si cunoscut generatia mea. Nici o scuza pentru Mircea Lucescu, mai ales ca l-a inclus pe Micha în echipa celor mai buni jucatori pe care i-a antrenat.

Ramon (16 comentarii)  •  4 februarie 2018, 23:00

mai există vreun interes în sânul copiilor de a ajunge cel puțin ca Ando, Rednic sau Gabor ? Ați întrebat vreodată profesorii de sport dacă i-a invitat pe elevi să meargă la un meci ? Au produs, vreodată, profesorii de sport, vreun talent pentru echipele de seniori (valabil la orice sport) ? Un profesor se laudă cu elevii calificați la olimpiada pe țară (materiil existente). Câți profesori de ed fizică se laudă că au făcut încălzirea cu un jucător internațional ? Ca să mai avem, trebuie în primul rând ca elevii să vrea, pentru că și în generația noastră au fost destui care nu au alergat pe vreun teren regulamentar. Și după ce vor, va începe o carieră grea de perfecționare. Dacă nu, nu, vorba unui banc.

raison (7 comentarii)  •  4 februarie 2018, 23:58

”Bronzul aramiu” , epitete marca Buzarin . Sper ca doamna de romana s-a dus de mult , sarmana… precum amintirile lui Buzarin despre ora de gramatica…

raison (7 comentarii)  •  4 februarie 2018, 23:59

R.I.P Michael Klein

addriann (26 comentarii)  •  5 februarie 2018, 1:34

Editorialistul ar fi trebuit sa aminteasca si de Combinatul Siderurgic, unde lucrau 20 000 de oameni in anii ’80… Iar in prezent nu exista un sponsor serios, pentru a ajuta vreo echipa din Hunedoara, sa ,, urce cat mai repede „… ,, Disparitia ” despre care amintiti este datorata lipsei investitorilor ( firmelor ) mari din fotbalul romanesc, o problema care nu este dezbatuta ( aproape ) deloc in mass media…

alex (5 comentarii)  •  5 februarie 2018, 23:49

Veninul „fabricat” in pusta maghiara al celui ce isi spune „La ce foloseste istoria ?” pare menit sa intineze „secolul de aur” al romanismului biruitor” si sa celebreze „veacul de singuratate” al unei etnii nefericite, care viseaza milenar!
Aceasta „ecomax” cu nume de rascoala taraneasca, echipa aparuta din nimic si din nimeni, revolta si azi, ca si ieri, nu numai pe fanii „sepcilor rosii”, ci pe toti iubitorii fotbalului curat. Ce a facut mereu, de vreo 10 ani „ecomax”?
Blaturi…blaturi…blaturi…din cel mai fin aluat.

Observator (79 comentarii)  •  6 februarie 2018, 8:44

Este imbucurator ca un oras nu si-a uitat unul dintre cei mai importanti fii, care a disparut prematur dintre noi! Tinerii care evoca si onoreaza numele clubului disparut au fost „alimentati” de memoria colectiva si de cea a parintilor lor, dar nu stiu in ce masura sunt conectati si la prezent, la ce se intampla cu noua echipa a orasului.
Ar mai fi ceva: dupa plecarea lui Lucescu, Corvinul facea spectacol doar pe teren propriu (cu norma aceea de 3-4 goluri), in deplasare fiind niste mielusei.
In fine, in fotografia de mai sus sunt si niste tinerei care n-au legatura cu acel Corvinul evocat in aceste randuri si in amintirile celor de varsta a doua sau a treia! O.

anonim (78 comentarii)  •  21 august 2018, 10:56

nu va suparati ca va intreb! legat de galan care a fost la corvinul hunedoara! nu a fost si pe la dunarea csu galati cumva! sau nu e ala! e altul! ca au fost doi! mitica galan! si dumitru galan! in fine frumoase echipe astea doua fcm galati cu nicusor vlad costel orac mihail majearu tudorel stoica constantin tolea valentin cramer ilie hagioglu vasile oana sorin balaban etc chiar si dunarea csu galati vasile oana viorel pisau surian borali haralambie antohi sorin balaban claudiu vaiscovici viorel anghelinei muresan negoita cernescu mihai romila nicolae soare etc si progresul braila avea fotbalisti extraordinari constantin bratianu vasile bratianu vasile darie gheorghe cataros etc gloria buzau la fel cu dumitru ghizdeanu dan tulpan mircea sandu etc bineinteles si corvinul hunedoara beneficia de o echipa extraordinara cu mircea lucescu ioan andone michael klein dorin mateut etc chiar mircea lucescu spunea zicea a lasat o echipa cat pentru zece ani! sau cam asa ceva! pacat ca echipa nu a mers mai mult din cauza ca combinatul a falimentat! si nu stiu de ce o astfel de situatie a fost si la otelul galati!

Comentează