Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Lupo

Nu vorbim despre candidatul la șefia FRF, că s-a vorbit. Nici despre fostul oficial federal. Nici despre înaltul funcționar de la UEFA. Nici despre antrenorul care și-a început cariera la Bacău și la Brașov, lăsând-o baltă repede când a observat […]

...

A patra oară ar fi prea mult!

Azi e FCSB-Viitorul, meci pe care lumea de pe lângă fotbal se pregătește să-l întâmpine într-o cheie deja cunoscută, anticipând o victorie stelistă aproape tradițională, reparatorie, în contul acelui 2-5 legendar, devenit cap de pod al istoriei moderne și contemporane […]

...

Guvernul maghiar investește în naționala României

Deasupra stadionului din Sfântu Gheorghe plutește aromă de Kurtos calacs. O zonă care n-a prea avut fotbal niciodată, savurează aerul primelor locuri cu o voluptate nebănuită. Oamenii se pricep la fotbal, miros jocul, simt fazele, le comentează în limba maternă. […]

...

Micul Mozart, șahul și penaltyurile

Pe 30 noiembrie, norvegianul Magnus Carlsen a împlinit 28 de ani. Cu alte două zile înainte, la Londra, a obținut al patrulea său titlu mondial la șah, pe care l-a dobândit în 2013 de la indianul Vishwanathan Anand. Atunci, în […]

...

Boloni, cel de dincolo de Vama Nădlac

Când spun că vor să plece „afară”, antrenorii români se gândesc la Arabia Saudită, Emirate, Kuweit, Qatar și alte oaze bine plătite, dar cu fotbal așa și așa. Eventual la spațiul ex-sovietic sau, în cel mai rău caz, la zona […]

...

Lupescu sau candidatul care nu va candida

Fostul internațional e privit drept singurul capabil să smulgă coroana de pe fruntea lui Burleanu. Dacă va dori. Dar va dori?

Permalink to Lupescu sau candidatul care nu va candida
sâmbătă, 13 ianuarie 2018, 9:56

Când vorbește despre un fost mare fotbalist care ar putea fi președintele FRF din aprilie încolo, Mircea Sandu nu se referă la Marica, deși multă vreme a lăsat senzația că favoritul său ar fi Ciprian. Se referă la Lupescu. Pentru cei cu reflexul ascuţit în zeci de ani de meserie de a citi printre rânduri, mesajul e clar. Ciprian a fost un fotbalist bun, dar nu mare, în sensul în care folosim noi termenul. Lupescu însă a fost mare, chiar dacă există și alte păreri. Că pasele sale aveau o anumită lungime, limitată, sau că ghetele sale se toceau doar pe latul labei piciorului, exteriorul rămânând aproape neatins. Răutăți! Când în opt ani de Bundesliga joci aproape 230 de meciuri, înseamnă că ai fost mare, indiferent de zona de uzură a calapodului.

Liftul de la Cardiff
Un zvon lansat în ultimele zile pe piață ar fi acela că dacă Lupescu ar candida, Răzvan Burleanu s-ar retrage din cursă.

Dar de ce-ar face-o? Între cei doi nu există aproape niciun fel de conexiune. Singura apropiere la mai puțin de-un metru s-a produs în acel lift de la Cardiff, de la finala Champions League, în care întâmplarea adusese și obrajii rumeni ai lui Sir Alex Ferguson, se pare mentorul lui Lupescu din ultima vreme (a se vedea și povestea recentă a doamnei Simona Marinescu, nașa lui Ionuț, martoră a unui episod newyorkez în care marele antrenor scoțian recomanda restaurante din Brooklyn în pâlnia telefonului fostului internațional român).

În urma acelui scurt dialog convențional din lift, repovestit de președintele FRF și redimensionat la rang de șuetă agreabilă, Lupescu l-a făcut mincinos pe Burleanu. Deși termenul și mai corect ar fi fost mitoman. Asta definește situațiile în care spui nu ce s-a întâmplat, ci ce ți-ar fi convenit ție să se întâmple.

Așa că varianta unei retrageri a lui Burleanu în favoarea lui Lupescu e un gând scurt, care trebuie alungat după doar câteva secunde. La fel de scurt ca și întâmplătoarea întâlnire din liftul arenei galeze.

Riscurile lui Ionuț
La aproape cincizeci de ani, Ionuț stă foarte bine unde e acum, la UEFA. Are funcție importantă, costum elegant, probabil o leafă pe măsură și se bucură de respect oriunde merge. A candida în România ar însemna să meargă la șefii de la Nyon și să le spună „Știți, eu sunt mânat de o misie nobilă, trebuie să pun umărul la binele fotbalului din țara mea! Pentru asta am nevoie de câteva săptămâni de răscolit coclaurile, de stat la taifas cu ajefiștii, cu fotbalul de sală, cu fotbalul feminin, cu cluburile de juniori. Muncă de teren, de cizme de cauciuc, uite, las aici, în Elveţia, costumul pe umeraș, la Valea Mărului și la Șirineasa sunt mai indicate cizmele de cauciuc”.

Dacă iese președinte, va fi ca Boniek în Polonia, ca Suker în Croația sau ca Savicevici în Muntenegru. Foști mari fotbaliști, pe care a scris Juve, Real, Milan și care acum conduc federațiile din țările lor.
Dar dacă pierde? Cum să te întorci la Nyon și să le spui colegilor că ai pierdut pentru că AJF cutare și-a răsucit votul din rațiuni politice? Există un risc în această candidatură și e greu de crezut că Lupescu, ajuns la un nivel extrem de înalt în dregătoria fotbalului internațional, ar fi dispus să și-l asume. Nu neapărat pentru că postul de la Nyon ar fi călduț, ci pentru că pur și simplu n-are niciun sens să facă asta.

Ei înșiși
Lui Răzvan Burleanu se pare însă că-i convine această așteptare a Opoziției că Lupescu va candida în cele din urmă. Înseamnă că actualii candidați n-ar avea suficientă anvergură. Și mai înseamnă că, așa cum arată buletinele de vot în acest moment (Pușcaș, Balaj, Prunea, Marica, Iacob), tot Burleanu e favorit. Pentru a face un serviciu celorlalți candidați, Ionuț are datoria de a spune clar și urgent că nu candidează. Abia atunci opozanții lui Burleanu vor putea să-și desfășoare campania fără a fi vegheați de un spectru stelar care nu-și va părăsi galaxia pentru a ne lumina nouă cărările întunecate.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Carol K (56 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 11:58

Poate va candida Popescu (daca legea-i va permite) sau poate Lupescu va desemna un opozant al lui Burleanu pe care sa-l sustina deci prin care sa conduca de acolo,de la UEFA,destinele fotbalului.Orice varianta e mai buna decat actuala conducere...Fotbalul nu este un organism democratic care sa-si aleaga prin vot popular liderii.Este un fenomen social cu implicatii majore in zona financiara,de aceea trebuie ales cel mai profesionist dintre profesionisti, cel care a trait in fotbal,pentru fotbal,la cel mai inalt nivel.Dintr-o data cad toate nominalizarile in afara celei ipotetice numite Lupescu.Daca Lupescu nu va dori atunci Popescu sau alt om care a demonstrat care a facut ceva pentru fotbalul romanesc.Daca aleg iar un bambilicar asta vom fi inca 4 ani,niste bambilicari obositi,resemnati,expirati.

petru ciurescu (9 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 12:46

Propun să candideze Hagiluţu,va avea susţinere de cel puţin 90%.Succesuri !!!

ovidiu_3003 (312 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 15:43

Cum o sa candideze ...Lupescu ?...de ce s ar apuca de munca ?...omul nu face nimik si ia o gramada de bani ...or fi romanii prosti ...dar nici chiar asa ...

Canal 31 (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 18:41

Mama da vorbiti de Burleanu de parca ar fi Ceausescu. Are o calificare si o ratare in 4 ani. Procent de 50/50. Care e procentrul precedentului presedinte care a stat 24 de ani? Dar presedintii din cei o suta de ani? Atunci de ce e Burleanu cel mai mare dezastru asupra fotbalului? Ca nu e de gasca cu voi?

Șerban (30 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 22:44

Zicala: „fi atent ce-ți dorești, că s-ar putea să se împlinească” se potrivește perfect candidaturii lui Lupescu! Dacă avem în vedere și declarația lui Balaj,că se va retrage dacă Lupescu va candida - adică, înțeleg eu, se așteaptă să reia „colaborarea” cu Lupescu de pe poziții mai solide, respectiv Lupescu șef la FRF, iar Balaj șef la CCA! Eu sunt convins c-ar fi cazul să zicem: Doamne ferește!

motanul incaltat (83 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 19:47

Ai dreptate dar cine crezi ca asteapta candidatura lui Lupescu??? Doar naivii pot crede asta. Iar daca Burleanu a declarat ca se va retrage in caz ca va candida Lupescu e super tare... A mai facut Gigi o faza asemanatoare super tare cind le promisese la stelisti o super prima daca vor descalifica Real Madrid.Sunt doar faze desprinse din filmele cu prosti!!!!!!!!!!

aciduzo (52 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 20:30

Lupescu acum cativa ani il facea pe Nasu....Minci -nasu!!! Hopaaaaa......mai apoi se plimba cu trasura pe la Piatra Neamt cu mincinasu langa el!!! Asa ca .......lasati-ma cu marele Lupescu....Kaizerul......cerebrarul domle......un duzinar de doi lei care n-a stiut fotbal nici cat jumatatea lui Galca .......care de altfel i-a si loat locul la Nationala in Franta 98.....a jucat in Bundesliga.....pai cum juca el fara sa-si asume nimic si doar sa scape repede de basica puteau sa joace inca 30 ca el....la Leverkusen....alta mare echipa din Bundes.....o finala cu Real Madrid in UCL si atat!!! Lasati-ne cu nulitatile astea.....Lupescu, Prunea....generatia de aur a fost minunata......doar pe iarba.......in alta parte......nu va face nici cat doua cepe degerate! Face Hagi?....da......dar o face pe banii si pe riscurile lui....asumate.....restul vor face pe banii altora....si dupa inca o ratare a unei calificari ( si cate n-or mai urma?)...vor lua cu totii o uriasa prima....de necalificare!!

sundance kid (37 comentarii)  •  14 ianuarie 2018, 23:47

Nu sunt bani de investitii in fotbalul romanesc . Ne trebuiesc un miliard de lei . Nu e prost.

m s (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 0:25

@ aciduzo asa este... prunea si lupescu, ca oameni doua *** si ca jucatori mediocri... noroc cu echipa...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (56 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 8:51

Lupescu e privit ca omul providential capabil sa scoata fotbalul romanesc din groapa ? Hai sa fim seriosi, omul n-a aratat nimic pana acum in materie de manageriat, la UEFA este un simplu functionar care a ajuns acolo fara concurs,examen sau mai stiu eu ce forma obiectiva de selectie ci pur si simplu pe locul rezervat Romaniei, putea fi foarte bine,Belodedici,Chivu,Raducioiu, etc. Si apropos, baiatul a reusit sa-si ia bacalaureatul, daca o fi avut liceul terminat, ca atunci cand a ajuns director tehnic la FRF, functie evident superioara celei de antrenor, presa scria ca ii cam lipsea. In schimb ,dupa cativa ani n-a avut liniste pana nu a rezolvat amendarea Stelei de catre UEFA pentru ca Radoi, care nu detinea licenta Pro pe care Lupescu o primise cadou ca membru al "Generatiei de aur", nu statea doar pe banca si se ridica sa dea indicatii ! Asta-i omu'.

Ilie (47 comentarii)  •  15 ianuarie 2018, 19:51

Lupescu e ala care din 'primul disident' al lui Mircea Sandu a intrat in echipa (gasca) acestuia deindata ce i s-a propus un post (ciolan) ? Si ma rog, ce competente in conducere are Lupescu ?

Comentează