Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Nu ”ne scufundăm”, ci ”vă scufund”

Realului îi trebuie imperios un fundaș stânga decent. Nu în locul lui Marcelo, ci în spatele lui.

Permalink to Nu ”ne scufundăm”, ci ”vă scufund”
marți, 9 ianuarie 2018, 9:59

La 7 ianuarie 2018, când Marcelo încerca „rulete” gen Zidane, pierdea mingea, iar Realul era egalat de Celta, tocmai se împlineau 11 ani de la debutul brazilianului la „albi”. Pe 7 ianuarie 2007, la un meci cu Depor, când Capello l-a băgat în repriza a doua. De-atunci au trecut trei trofee de Ligă și patru titluri naționale. Cupele Regelui, Supercupele Spaniei și Europei sau Mondialele Cluburilor nu le mai punem la socoteală din drastică economie de spațiu.

„Ne scufundăm” zice, în plină criză a Realului, cel mai bun fundaș stânga din ultimul deceniu. Deși formula corectă ar fi „eu mă scufund și vă scufund și pe voi”. Ambele goluri luate la Vigo sunt ale lui. Nu doar cel cu ruleta, ci și primul, când Marcelo era plecat în voiaj ofensiv, iar danezul Wass a venit pe tarlaua părăsită de brazilian și a avut timp să-și pregătească „bolta”.

Marcelo a fost timp de un deceniu cel mai bun fundaș stânga din lume, fără să fie fundaș stânga. La 22, 24 sau chiar 28 de ani, avea suflu să se ducă în față în căutare de „rulete” și apoi să se retragă, să-și facă și treaba defensivă. La aproape 30 (îi face în mai), nu mai e capabil de sprinturi-piston, vine înapoi gâfâind și apoi vorbește patetic de scufundări, de la 16 puncte în spatele Barcelonei.

Realului îi trebuie imperios un fundaș stânga decent. Nu în locul lui Marcelo, ci în spatele lui. Brazilianul, nescufundat, mai are măcar cinci ani de carieră în față. În față în timp și în față în spațiu. Adică în jumătatea adversă, acolo unde amintirile cu el din ultimul deceniu sunt mult mai cuprinzătoare decât cele cu el apărându-se. De-acolo, din atac, e mai greu să-ți scufunzi echipa.

PS. Dacă tot privim spre weekendul european, să-i compătimim sincer pe neofiții care o căinează la televizor și pe site-uri pe marea Arsenal, eliminată din Cupa Angliei de o echipă mică, Nottingham Forest. Arsenal, într-un palmares de peste 130 de ani, are doar o biată finală de Ligă. „Pădurarii” marelui Brian Clough au câștigat două Cupe ale Campionilor consecutiv în 1979 și 1980 și au avut fotbaliști imenși, de la Trevor Francis la, ceva mai aproape de zilele noastre, Des Walker. Dar așa se întâmplă când știi doar fotbalul de la Mbappe și Instagram încoace.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

comabi (7 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 11:32

D-le Buzarin, conform celor spuse de domnia voastra, sa inteleg ca, la nivel european, fosta Steaua, actuala FCSB, este mai titrata cu mult decat Arsenal, corect? Eventual si decat Valencia, care are doar cateva finale jucate in Liga, pe cand Steaua a jucat 2 si a castigat una. Fara sa va contrazic vizavi de "așa se întâmplă când știi doar fotbalul de la Mbappe și Instagram încoace" (stiu cine a fost Nott. Forest), comparatia intre cele 2 echipe nu prea-si are rostul in zilele noastre. Surpriza este enorma. Stiti foarte bine ca nu istoria joaca pe teren.

Bibi (20 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 11:36

Corect !

taunul. (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 11:43

Placut mult finalul. adica PS.-ul.

vasco (146 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:29

Mie,ca si antiReal ce sunt mi-a placut fata lui Marcelo in semifinala de CM de acasa cu Germania.Nu stia ce l-a lovit;s-ar putea ca de atunci sa i se traga...

vasco (146 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:38

Pana laurma lasa-i acolo in lumea lor pe cei de la Real,Barca,Arsenal,ca stiu ei foarte bine ce au de facut,doar de-aia sunt unde sunt ...Mai bine scrie de cum au scufundat de tot si ireversibil fotbalul romanesc,fratii samsari dimpreuna cu "clientii"lor,gica popescu si hagi,cei care au facut echipa ani de zile si de care nu au incaput in lot jucatori mari,ca Timofte,Craioveanu,Panduru si altii,si care nu s-au lasat pana in ultima clipa,la barajul acela de pomina cu Slovenia..Ne-au facut de ras si au uneltit si uneltesc in continuare si acuma plang de mila fotbalului romanesc pe care l-au *** de tot...Nu ai scris nimic niciodata,te freaca grija de Real Madrid..Si ca sa nu te ostenesti sa ma cataloghezi iti spun ca nu sunt fan Burleanu,nu sunt din Bucuresti ,dar sunt unul care vede ,intelege si nu uita..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aciduzzo (60 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:47

DA , DA de trei ori DA la P.S.!! Si o completare! In aprilie 81 la celebrul 0-0 pe Wembley, Fane Sames a facut un joc perfect in aparare si l-a anihilat total pe celebrul Francis, nr. 9 in acel meci!! Ce aparare eroica am avut atunci....cu Stefanescu, Sames, Negrila si Munteanu II!! Din pacate ne-au parasit si Sames si Aschiuta si Costica!!! A ramas Negoro.....bun fundas de altfel ............dar avea el cand si cand o indaratnicie.........fatala pentru un lateral.......cand erau adversarii gramada pe noi in propria jumatate Negoro isi facea cand si cand un prost obicei sa dea cu cotofana in centru!! Lucru total contraindicat ca fundas lateral mai ales!! A dat-o si pe Wembley si pe Nepstadion, de acolo a si iesit golul ungurilor, a dat-o si cu Dinamo Kiev pe Central......avea el cand si cand un blocaj de genul asta!!

Anonim (78 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:09

Nottingham Forest este un nume mare, dar de foarte mult timp nu mai reprezinta aproape nimic, evoluand si in Liga a III-a (League One). O situatie asemanatoare are si Aston Villa, desi nu se chinuie la fel de mult precum "padurarii" din Nottingham! Daca nu cumva a planuit o iesire prematura din competitie, Wenger a gresit neincepand meciul cu Forest cu echipa standard; oricum, aceasta partida a avut si 2 faze dubioase (acordarea loviturii de pedeapsa si modul in care a fost transformata acea lovitura), ceea ce nu mai constituie deloc o supriza, dupa alte decizii dubioase ale "cavalerilor fluierului" in meciurile pe care "tunarii" le-au disputat cu United, West Bromwich si cu Chelsea. Inca ceva: dl. A. Niculescu compara derby-ul capitalei Andaluziei cu celebrul Arsenal-Chelsea! Pe ce baza? Doar pentru cele 7 goluri marcate? Ce echipe si ce jucatori au evoluat in cele doua meciuri? Ce faze si ce ritm au avut cele doua derby-uri? Sa fim seriosi, si gazetarii sportivi sunt supusi greselilor, nu numai arbitrii, managerii/antrenorii si jucatorii! A.

Anonim (78 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:18

Scuze, 8 goluri s-au marcat in derby-ul andaluz! A.

tindalescu (36 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 14:03

Asa este!In jocul cu Celta "aportul" lui Marcelo este evident!Dar nu numai de la Marcelo i se "trage'Realului in acest sezon!In aparare Sergio Ramos e omul de sacrificiu.Tine spatele lui Marcelo,repara gafele lui Varanne,cu pretul multor "galbene"!Dar...Nu mai merge jocul la mijlocul terenului!Modrici dispare din joc si pare uzat,Isco e prea lent,Cazemiro prea dur!Pacat de Dani Ceballos si de Asensio ca nu au loc de Varanne si de Benzema,iar Real ar trebui sa mai si vanda,atata timp cat PSG are arabii sa tot plateasca!

Gigel (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 14:22

Nea Buzarin nu iti joaca istoria si palmaresul. Nottingham e nimic la ora actuala. Au invins deoarece Wenger devine din ce in ce mai senil si continua sa "promoveze" niste tineri fara pic de valoare pentru a mai face un banut pentru patron. In campionat face aceelasi lucru: il forteaza pe ElNeny sau Iwobi cand pe banca ii ai pe Xhaka sau Walcott. Ok sa le acorde sanse da nu cu City si Chelsea care iti dau cu terenul in cap. Incearca sa urmaresti si meciurile live...nu pr wikipedia.

aciduzzo (60 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 14:51

Pentru @tindalescu..felicitari....corecte observatii..........Marcello devine un al doilea Dan Petrescu, adica periculos in atac ......si-n aparare!!!.Modric este ceea ce in fotbal se cheama contrafaza sau iesit din joc......Ramos e de sacrificiu de ani de zile iar in el clasico e de sacrificiu suprem!!!..........ii tot supraliciteaza Zidane asta pe Varane si Benzema ( in care n-am crezut niciodata si nu va fi in vecii vecilor ca Raul!), explicabil de altfel tinand cont de originea lor.....Isco pe langa faptul ca e lent a dat-o si intr-o plafonare sau lipsa de motivatie absolut inexplicabil...parca n-ar vrea din suflet tricoul de titular la cel mai galonat club din lume.....Cazemiro......e si el p-acolo cum era si Pepe.....mulat perfect pe strigarea ,, ANDONEE , ANDONEE - RUPE-LE PICIOARELE"...........da dom' le .....da' e Real......Madrid!!..............Ia dom' le Neymar.....am mai scris o data chestia asta......iesi la interval acuma si da Realul afara din UCL de unul singur daca esti atat de scula precum te crezi!!...Bine ca ai tulit-o de la Barca.....chiar si pe usa din dos.....ca dupa bataia cu Semedo si figurile de dupa meritai sa pleci de acolo cu suturi in fund! Ca Barcelona e Barcelona.....nu o miuta pe Copacabana!!! Te-ai dus la Paris.....sanchi dupa trofee......ca nu se stie de care............alea adevarate sau alea de la Mouliun Rouge!!!

Politm4ever (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 16:16

Subscriu vasco, pai mai buzarine, fotbalul din Romania e la gara si tu te iei de Marcelo,respectiv Real Madrid, si Arsenal?pai daca aveam 4 fundasi ca Marcelo mai faceam si noi prezenta pe la europene si mondiale, nu ne faceam de ris in grupe respectiv preliminarii,pai eu cred ca au fost premiati bine de bwin pt rezultatele de cacao care le-au avut,prietenii stiu de ce,in fine,buzarine stii bancul cu paiul si birna......? Eu cred ca la tine e eclipsa totala de idei in ce priveste fotbalul autohton, si ce te-ai gindit........ Un articol demn de filmele cu benny hill sau Mr. Bean,sau acest articol este defapt un pamflet.......... Deci trebuie tratat ca atare..........?!

aciduzzo (60 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 16:26

Va inteleg, preferati sa va mangaie minciunile decat sa va izbeasca adevarurile!! Am sa fiu mai bland: Cititi interviul dat la XAVI HERNANDEZ in gazeta de azi ! Q.E.D.!! Alte comentarii sunt de prisos!!

Vlad (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 19:08

Boss, că altfel n-am cum să mă adresez datorită ultimei fraze, cine e Nottingham Forrest?! Cine e acum?! În momentul în care, tu, pozezi în ziarist respectabil? Din mileniul 2, ei nu au mai fost prezenți în Premier League. De pe vremea când nu exista internet în masă. Așa că duma aia e prea fumată pentru un ziarist. Oricum, Arsenal merită tot ce i se întâmplă. La mai mult!

stelu blues an (16 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 19:44

asta pe langa faptul ca ai niste comentarii de te doare capul.si sunt o gramada pe aici.urmatorul pe lista e pesedistul batran ce se da microbist de si zice andrei f.o sa am grija si de el.si mai sunt multi altii.ala cu nume de locomotiva ,unul de si zice sundance kid s.a.mon dieu accidutule ce fel de frantuza zici ca i aia ?moulioun rouge????

motanul incaltat (199 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 2:39

Ai auzit macar de Carpe Diem???? Inseamna traieste clipa------ ce a fost acum mult timp conteaza mai putin, aproape deloc in fotbal. In alte domenii e important, in fotbal nu. Fiind nascut in Craiova am prins timpul lui Ilie Balaci , Cirtu sau Camataru. Echipa de azi mi se pare doar o gluma proasta.Cu mult noroc , Steaua cistiga CCE---acum visul ei este sa ajunga in grupele CL. Cu toate ca are jucatori de "100 milioane" grupele alea o sa le vada daca or sa aibe noroc undeva prin anul 2025 cel mai aproape.....Ce declara Becali- e alta poveste-----stii ce aproape ma vad eu saptaminal ca am cistigat la 6 din 49 citeva sute de milioane de euro????Insa realitatea e cu totul alta....

raikkonen79 (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 3:14

@tandalescu Interesanta remarca. Carevasazica, Ceballos si Asensio, un mijlocas central si o extrema stanga, nu au loc in echipa de Varane si Benzema, un fundas central si un atacant central.

aciduzzo (60 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 8:49

Vai stelule...m-ai dat gata....hai sa dam o dictare amandoi.....ti-o iei de nu te vezi, iti spun eu! Poate la urmatoarea pui si tu o cratima ( stii ce-i aia nu??) la de si !!!!! Pai asta te freaca pe tine??? Aici se pot admite mici greseli gramaticale ca e vorba de graba, de dorinta de a cratima ți transmite mesajul, de a te spune ceva clar si mai ales concis....nu de a bate campii cu ineptii si desteptaciuni gratuite asa de dragul de a te da interesant! P.S. Poti sa cratima mi dai orice replica vrei! NU-TI RASPUND!!!

Anonim (78 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 9:15

Dupa un an 2017 exceptional, nu este o tragedie sa pierzi un campionat; totusi, Real a mai avut caderi de potential la finalul unui an si inceutul celui succesiv si nu s-au compromis toate obiectivele! Asadar, raman obiective importante de indeplinit, intre care se numara Liga Campionilor! A.

Comentează