Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Lăsați-l pe Rednic să conducă!

Rednic nu vine la Dinamo să stea pe holuri în așteptarea clipei magice când îl poate primi Negoiță, nu vine nici să-i dea târcoale lui Alexandru David, în speranța că omniprezentul președinte îl va băga în seamă, nu vine nici […]

...

Cum îi putem bate pe sârbi?

Să lăsăm în urmă noaptea de iarbă de plastic de la Vilnius. Ea ne-a adus trei puncte râvnite înainte de meci, ca și acontate după golul lui Chipciu, însă puse în mare primejdie de egalarea lituaniană. Fără golul lui Maxim […]

...

Hermannstadt. Numele, ca la nemți. Procedurile, ca la români

Cu doi de n la mijloc. Și cu dt la coadă. Scrieți corect Hermannstadt! Nemțește! E denumirea germană, săsească, a Sibiului. Și a echipei de fotbal. Pe vremuri a fost Șoimii, apoi Inter. Nu de la Moratti, ci dintr-o fuziune […]

...

Mima, rebelul meticulos

„Mima”, cum îi spune toată lumea, a fost un fotbalist bun al anilor șaptezeci-optzeci, mult mai bun și mai talentat decât cifrele carierei sale. Genul de atacant sau de mijlocaș ofensiv care putea câștiga singur un meci. Dribla extraordinar, şuta […]

...

O nouă zi din noua viață a lui Dorinel

La cincizeci de ani, Dorinel trage de sine la Chiajna, la o echipă la care antrenorii se schimbă frenetic, unde mereu rezultatele întârzie să vină și unde mereu, ca un făcut, e foarte mult de lucru. E un restart al […]

...

Briliantul președintelui nostru

Adi Mutu vorbește din postura de dregător la curtea lui Burleanu. Îi stă rău, lui, care toată viața a fost pe cont propriu

Permalink to Briliantul președintelui nostru
joi, 28 decembrie 2017, 11:46

În aproape două decenii de carieră, cu peste o sută de goluri marcate în Il Calcio (ceea ce e cu totul remarcabil), Mutu s-a luat în clonț cu toată lumea. I-a răspuns ritos lui Dobrin, s-a uitat pieziș la Dinu, i-a plecat de sub nas, la distracție, lui Iordănescu, s-a încontrat cu Pițurcă, a bombănit la Mourinho și chiar și la Prandelli. Acum, după retragere, îi lustruiește portretul lui Răzvan Burleanu cu epitete demne de un ajefist de provincie, care vrea să se pună bine cu șeful.

Ce câștigă Burleanu?
Câștigă destul! L-a adus pe Mutu la federație cu dublu scop. Întâi, ca pe un apropiat al lui Contra, ca pe un om care să meargă în vestiarele loturilor naționale și să le explice tinerilor de azi ce înseamnă fotbalul mare. Generațiile născute în jurul pragului dintre milenii au auzit de Hagi și Gică Popescu de la părinți, iar de Dobrin și Balaci din poveștile bunicilor. Pe Mutu, în schimb, l-au prins, cu toate ale lui și, probabil, n-au văzut pe viu fotbalist mai mare ca Adi.

Al doilea scop al aducerii lui Mutu e clar electoral, poate să spună Adi cât o vrea că astea sunt răutăți. Nu sunt! Una e să defilezi prin coclauri cu Bodescu de la vulcanizare sau cu Vișan care a văzut primul meci de fotbal după ce-a ajuns secretar federal, și cu totul alta e să-l etalezi pe Mutu inimoșilor alegători din Dorohoi sau Adjud.

Aici s-ar putea spune că Burleanu a lovit la fix. S-ar putea doar. În realitate, președintele, conștient că-i lipsesc figurile reprezentative din jur, a luat ce i-a mai rămas. Cum de Generația de aur nu se putea atinge, a venit mai spre zilele noastre în istorie. Ideal ar fi fost Chivu, nu s-a putut, iar acum la FRF s-a bătut monedă cu chipul lui Adi Mutu. O monedă cu o singură față, cea a faptelor bune ale lui Adi. Pe revers nu s-a mai încrustat nimic.

Ce câștigă Mutu?
Puțin, foarte puțin. Un salariu, dar probabil că nu neapărat pentru leafă a venit el la federație. A jucat la echipe mari, a câștigat pe măsură și probabil că ține simbria federală doar ca mărunțiș de buzunar. Adi își dorește foarte mult să devină antrenor, iar această etapă administrativă, atât cea de la Dinamo, cât și cea de la FRF, nu va avea prea mare importanță în întregul carierei sale.

În schimb, de pierdut, el pierde destul de mult atunci când se apleacă mai mult decât e cazul în fața președintelui, când îi dă cu trafaletul peste nerealizări, când perorează despre fotbal feminin, fotbal pe uliță și Centre de Excelență cu efuziunea cu care ar vorbi despre titluri europene sau mondiale.

Dragi tovarăși și pretini….
Poate că Răzvan Burleanu nici n-avea nevoie de Mutu! Pentru că se descurcă grozav să-și lustruiască o imagine la care lucrează mereu și mereu. Înainte de Sărbători, președintele, elegant ca de obicei, s-a așezat în fața unei camere de filmat și și-a rostit discursul către electorat. Cuvântarea, publicată pe mediile de informare ale federației, dar ignorată aproape complet de televiziuni, ziare, site-uri, cuprinde, înșirate, „realizările”, nu suflă o vorbă despre eșecuri și conține o urare „din suflet”, chiar dacă e limpede, după mișcarea ochilor vorbitorului, că textul e citit de pe prompter.

Noi, cei mai în vârstă, ne aducem aminte cum, la Revelioanele de demult, clasicul „Dragi tovarăși și pretini” al lui Ceaușescu era semn că bunica ar fi trebuit să se grăbească, să ne aducă sarmalele în sufragerie, să nu ne prindă Anul Nou cu dinaintea goală.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Ali Bec (3 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 12:08

Mutule, ai incurcat-o. Te-a pus taxatorul pe post de Daum si si-a chemat cateii la datorie. Vor scormoni ineptii direct proportionale cu cantitatile de zaibar consumat.

Poli 21 (50 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 12:21

Oltenasul nostru a primit ordinul de executie de la tovarasul ovidiu si se executa prompt.

Sebastopolao (4 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 13:02

Bună ziua, la mulți ani și tot ce vă doriți de la noul an. Am și eu o întrebare. De ce aruncă gsp-ul cu *** în ăștia de la frf? Ăștia nu plătesc bine la articol? Vor reduceri? Urât mod de a face gazetărie, stimați profesioniști. Una e să faci dezvăluiri despre chestii urâte și nasoale, alta e să faceți ceea ce faceți...bine, eu înțeleg că până la urmă toți avem de plătit facturi, de crescut copii...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Neagu#theBest (2 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 13:36

Mda... ieri a inceput ioanit-oaia, azi continua buzarin "opera", maine probabil andries sau/si geambasu... foarte bine au remarcat si cei mai de sus... asa e intordeauna: "maestrul" isi alege o victima, iar ceilalti sar din toate partile , ca hyen ele... nu mi-a placut de Mutu niciodata si nu ma intereseaza Burleanu, dar campania asta *** ma deranjeaza si ii face parca simpatici...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (5 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 13:46

Bun comentariul lui ali bec! Cand zicea daumca santetzi bun de impachetat stavrizi nu gresea!

toni (1 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 14:24

Nu inteleg ce aveti cu Mutu, bai gesepistilor. Sau cu Burleanu! Nu e vina lui ca a citit un text compus de fosti ziaristi ai GSP sau poate de cel mai mare ziarist care a lucrat la GSP, Prosport sau Sportul Romanesc, si aici ma refer la Maestrul Vochin! Dar sa revenim la Mutul Adriean, un prea mare fotbalist, un mare orator care are multe de spus celor care vin la nationala Romaniei. Ma refer la meciurile adevarate ale lui Mutu, adica meciul in care a jucat cu Laura Andresan, coechipier de orgie cu Contra, la meciul cu ospatarul in care ii explica aluia cu bata cum sta treaba, si la multe altele, in special cu echipele Cocaina si Sibutramina, in care Mutul domina clar si marca foarte des! Dar sa ne oprim cu povestile de la gura sobei, ca se apropie Anul Nou si Mos Gerila! Felicitari Burleanului Reales, un presedinte pe care fotbalul romanesc il merita pe deplin!

tavi_c (24 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 15:22

Buzarine, am impresia ca tu esti un fel de Ciordache.Iti spun toti ca nu e corect ceea ce faci,tu impreuna cu taxatorul shpagar din Peris ,o tineti langa.Halal jurnalisti,halal jurnalism! Din tot sufletul imi doresc un nou mandat pt.Burleanu.

vasco (110 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 15:22

Buzarine,buzarine,***jurnalistul lui peste impachetat!Ce zici,toti astia de am postat,dar absolut toti,om fi oamenii lui Burleanu?Sau poate ca ne-am prins de jocurile voastre murdare,in slujba scriitorilor de puscarie?

Razvan (25 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 18:26

Urla frustrarea in voi, gspistilor! Dincolo de faptul ca tu si tataie Ioanitoaia plangeti cu aceleasi vorbe (ala a vazut primul meci anul trecut - ca si cum ar fi o mare glorie sa vezi un *** de meci de fotbal, ala e de la vulcanizare, alalalt e politruc), nu sunteti cu nimic mai buni ca aia pe care ii criticati, Buzarine! Si ei si voi aveti interese, vocabular redus si sablonard, si pe voi si pe ei lumeava priveste cu sacrba si plictis, stiind ca sunteti doar niste papusi...papusarii stau in spate (sau la racoare) in ambele tabere!

Razvan (25 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 18:39

Ce e cu adevarat distractiv, totusi, e ca voi, ziaristii, care va simteati ofensati cand vi se spunea ca nu ati dat niciodata cu piciorul in minge (bine, va trecea repede daca vi se scapau si ceva deplasari, comenzi de articole sau posturi de conducere in echipe insignifiante) ati devenit elitistii lui peste si reprosati echipei burlene ca nu vine din fenomen :)))

Ilie (46 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 19:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marco (15 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 19:27

Domnu jurnalistu lu peşte invelit, ți-ai pus intrebarea daca eventual Mutu şi-a expus de fapt pur şi simplu aprecierea fața de Burleanu, fără calcule de imagine şi interese ? Sau ție ți s-a spus cā Burleanu nu e bun şi atunci hai pe el ? Sau, şi mai mult, ție ți s-a spus ca trebuie să sari cu gura pe oricine zice de bine de Burleanu ? Că, in cazul ăsta, eşti exemplar de bun !!

motanul incaltat (78 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 19:52

Deci Ceausescu macar avea un rol pozitiv: Bunica trebuia sa se grabeasca sa aduca sarmalele sa nu ne prinda Anul Nou cu dinaintea goala. Mutu in schimb nu are nici un rol... Ne-au prins si ne vor prinde toate: Campionate Mondiale sau Europene cu dinaintea goala......Si ce e dezastru: suferim la Fotbal de o IMPOTENTA TOTALA...O gluma era de genul: Poate te faci bine cu medicamente straine....Noi am incercat cu una germana-din multiple cauze nu a avut efect.... Si ne-am intors la leacuri babesti romanesti (Contra). O cauza pierduta....

baronide bogdan (1 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 21:39

ce exemplu este Mutu pentru tineri in special ?La salariu de 3mil euro/an se droga cu cocaina?pai la banii astia trebuia sa spele ghetele titularilor,sa mature tribunele,sa taie iarba..... iq negativ. Sa mai arate tinerilor cum schimba nevestele precum tricourile cluburilor pe unde a jucat? Sa arate ca face n copii pe care ii vede eventual pina la 5-6 ani? Ca a fost un mare fotbalist,nu contesta nimeni,dar daca ar fi avut caracterul,personalitatea si forta de munca a lui HAGI,GICA POPESCU,DAN PETRESCU,DORINEL MUNTEANU......ar fi fost mare de tot.AM 60 de ani,am vazut destule meciuri si mai ales jucatori,am vazut pe "viu" meciul cu ITALIA IN 2008 CIND "MARELE" MISTOCAR MUTU a ris de toti ROMANII executind la "misto" lovitura de la 11m.Batranii aveau o vorba : brinza buna in burduf de ciine.Asta este mesajul lui Burleanu ptr tineri : drogati-va,curvasariti ca DL. MUTU va va sprijini sa veniti la NATIONALA.

jean (2 comentarii)  •  28 decembrie 2017, 21:41

E evident ca burleanu nu e vreun specialist in fotbal, precum Nasu. Nici nu trebuie sa fie specialist, ci doar sa vina cu rezultate si sa fie bine vazut. Si l-a alaturat pe Nas Alb si i au crescut imediat actiunile. Burleanu e istet.

Boeangiu Marian (9 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 0:13

Nu am fost, nu sunt si probabil nu voi fi niciodata admiratorul jucatorului de fotbal Mutu. Trebuie sa spun ca m-a surprins placut discursul lui Mutu cand a ajuns in conducerea lui Dinamo. A fost o discrepanta uriasa intre caracterul indoielnic al jucatorului de fotbal si discursul echilibrat de dupa. Tot la fel de neinteles pentru mine este discrepanta intre carierele fotbalistice de succes ale lui Gica Hagi si Gica Popescu si prietenia si chiar aprecierea lor pentru Netoiu, Becali, Copos, Borcea. Tot asa de neinteles este diferenta intre activitatea jurnalistica de exceptie ale dlor. Ioanitoaia, Buzarin, Andries etc. dinainte de perioada Burleanu-Daum si "prestatiile" dubioase din prezent. Suntem multi comentatori ce parem de calitate, valabili din toate punctele de vedere si care meritam bagati in seama. Putem discuta cu argumente aceste puncte de vedere divergente dar balacarirea fara argumente inteligente ale tuturor celor cu alta opinie ma face sa cred este vorba nu de credinta nestramutata in dreptatea voastra ci de o agenda, o tema de lupta secundara unui interes imund. De fapt nu ma fa e sa cred ci sunt sigur de asta. Si totul facut cu atata nerusinare. Pacat!

itu52 (27 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 1:54

Prea multe discuții în jurul acestui personaj dubios. În țară nu a rupt gura târgului, a plecat afară repede, iar revenirea ne-a arătat ce nu trebuie să faci, dacă vrei să mori frumos. Afară e o altă poveste, probabil frumoasă și bănoasă pentru el dar păguboasă pentru țară. Onoarea câștigată cu greu de Hagi și Popescu a fost șubrezită zdravăn de Mutu. Totdeauna realizările lui vor sta sub semnul întrebării. A strălucit pănă a fost prins cu mâța-n sac( nară), după care a intrat în anonimat, trăind câțiva ani din inerția numelui. Ca și debutul, declinul i-a bătut prea repede în geam. Atunci, firesc se pune întrebarea, ce-a pierdut de n-a putut să „strălucească” constant și de durată? S-ar putea să fi avut teama probelor de sânge, mulți clachează la vederea acului. Cu naționala nu a realizat nimic deosebit, fiind prin definiție destabilizator înăscut. Atunci, unde este buna imagine a FRF, cine se poate baza pe un asemenea exemplar, care mai are încă o duzină de alte mândre „calități”.

ovidiu_3003 (306 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 6:29

...singurul lucru bun facut de administratia Burloiu a fost aducerea lui Daum la Nationala ...dupa ce l au dat afara ...s a ales praful ...

Ilie (46 comentarii)  •  29 decembrie 2017, 20:10

Ce faci buzarine, iar iti dau clasa cititorii, cind nimic nu ai a spune ? Ca pe mine vad ca ma cenzurasi, fara sa inteleg de ce .. Te supara niste pareri contrarii, ca nepoliticos n-am fost cu nimic ? Dupa ce ai pus tunurile pe Daum, acum le pui pe Burleanu din toate pozitiile (pretextul Mutu), asa cum iti zice sefu ? Vad ca aveti aceleasi obsesii.

Comentează