Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Lăsați-l pe Rednic să conducă!

Rednic nu vine la Dinamo să stea pe holuri în așteptarea clipei magice când îl poate primi Negoiță, nu vine nici să-i dea târcoale lui Alexandru David, în speranța că omniprezentul președinte îl va băga în seamă, nu vine nici […]

...

Cum îi putem bate pe sârbi?

Să lăsăm în urmă noaptea de iarbă de plastic de la Vilnius. Ea ne-a adus trei puncte râvnite înainte de meci, ca și acontate după golul lui Chipciu, însă puse în mare primejdie de egalarea lituaniană. Fără golul lui Maxim […]

...

Hermannstadt. Numele, ca la nemți. Procedurile, ca la români

Cu doi de n la mijloc. Și cu dt la coadă. Scrieți corect Hermannstadt! Nemțește! E denumirea germană, săsească, a Sibiului. Și a echipei de fotbal. Pe vremuri a fost Șoimii, apoi Inter. Nu de la Moratti, ci dintr-o fuziune […]

...

Mima, rebelul meticulos

„Mima”, cum îi spune toată lumea, a fost un fotbalist bun al anilor șaptezeci-optzeci, mult mai bun și mai talentat decât cifrele carierei sale. Genul de atacant sau de mijlocaș ofensiv care putea câștiga singur un meci. Dribla extraordinar, şuta […]

...

O nouă zi din noua viață a lui Dorinel

La cincizeci de ani, Dorinel trage de sine la Chiajna, la o echipă la care antrenorii se schimbă frenetic, unde mereu rezultatele întârzie să vină și unde mereu, ca un făcut, e foarte mult de lucru. E un restart al […]

...

Sistemul cu 26.900 de fundași

Craiova a câștigat cu CFR în inferioritate numerică. De fapt, oltenii au învins prin superioritate sufletească

Permalink to Sistemul cu 26.900 de fundași
luni, 18 decembrie 2017, 11:46

Regulile fotbalului sunt simple, indiferent cu câți fundași joci. La fazele fixe, faci marcaj asupra adversarilor. Om la om sau în zonă, depinde de profilul tactic, depinde de modulul ales. CFR a luat gol la ultima fază a primei reprize, iar Dan Petrescu l-a distrus nepedagogic, în drum spre cabine, în văzul lumii, pe Cristi Manea. Da, teoretic la acea fază Manea e vinovat, n-a ținut colțul lung, a uitat și de linia ofsaidului și pe acel colț lung Băluță, un metru și un pic, a dat gol cu capul. Însă înainte să greșească Manea, a fost o eroare de arbitraj. Așa va figura acea fază în istoria centenară a CFR-ului.

Ce înseamnă o eroare de arbitraj?
Cornerul după care s-a marcat n-a fost corner, ci aut de poartă, iar acest lucru s-a văzut clar la televizor. Mingea a ieșit în afara terenului din șpițul ghetei lui Bancu. Motiv pentru cel puțin un sfert de oră de frustrări și de proteste, pe bancă și în teren. Petrescu fusese deja avertizat de Istvan Kovacs și amenințat cu excomunicarea, așa că mesagerul contestării la acea fază a devenit Ciprian Deac. Deși cornerul se executase deja, decarul CFR-ului continua să schimbe idei în contradictoriu cu arbitrul.

Teoria erorii la acea fază banală aproape că nu există. În urmă cu o lună și ceva, CFR câștiga meciul cu Iașiul printr-o fază în care un aut pentru moldoveni s-a transformat într-o aruncare de la margine, la fel de banală, în favoarea ardelenilor. Acum a fost invers. Un aut de poartă a fost ridicat la rangul de lovitură de colț. De regulă, când joci contra unei echipe cam din aceeași categorie valorică, poți avea împotriva ta șapte, opt, poate zece cornere pe meci. (Excepție face doar Christoph Daum, care a reușit să ofere echipei naționale un meci cu zero cornere). Uneori, la acordarea lor se mai pot strecura și erori, dar asta nu înseamnă că un corner acordat greșit e echivalent cu Trianonul, cu Dictatul de la Viena și cu Tratatul de la Versailles luate la un loc. E o eroare de colț de retină și atât.

Zidul din spatele lui Calancea
Cheia derbyului din Bănie trebuie căutată în altă parte decât în capacitatea ochiului uman de a distinge cele mai fine detalii legate de un corner. Concluzia acestui Craiova-CFR 2-1 cu miros de cozonac al Sărbătorilor trebuie căutată ceva mai sus de teren. În tribună! Acolo s-a câștigat meciul. A fost una dintre acele seri în care nu contează ce tactică aplici și câți fundași trimiți în teren. Până la eliminarea lui Băluță, Craiova și Mangia au avut un modul și o anumită ordine defensivă. După ce căpitanul a luat cartonaș roșu, tactica s-a schimbat radical. Craiova a jucat cu 26.900 de apărători. Atâția spectatori s-au raportat că ar fi fost, iar turnicheții de la intrare sunt cel mai lucid analist tactic al fotbalului. Ei rareori mint.

CFR a avut ghinionul de a ataca în căutarea egalării către peluza de nord a arenei oltene. Acolo, pe vremuri era un tunel gen Bumbești-Livezeni pe unde intrau în stadion Salvarea și Pompierii, iar deasupra tunelului se situa o tabelă de marcaj clădită din cărămizi date cu var. Azi, pe locul acelui tunel a stat galeria Craiovei, adică nucleul tactic al acestei victorii de decembrie. Ea a apărat poarta lui Calancea, spre ea veneau mingile lungi aruncate de Culio, ea l-a luat pe piept pe Urko Vera. Acolo s-a câștigat acest derby care s-ar putea să relanseze campionatul. Nu atât ca puncte în clasament, ci mai ales ca idee că fotbalul aparține celor care-l privesc din tribune.

O glumiță cam obraznică
Stadionul nou al Craiovei, cu miros de vopsea epoxidică, și-a bătut la meciul cu CFR propriile recorduri de asistență. Dar dincolo de cifre, a mai înregistrat o premieră. La Craiova sunt, etapă de etapă, mai mulți stewarzi, mai multe hostesse și mai mulți ospătari la loje decât cifra medie a spectatorilor de la celelalte meciuri ale etapei. Iar cheia rezultatului din derby stă și în această constatare, ce-i drept, puțin cam trufașă și obraznică.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

gido (1 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 11:59

fals...craiova a jucat cu 26900 aparatori si cu fcsb... si a luat 5 !!!!

haideusicfr (54 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:17

Cornerul a fost cum a fost ,dar golul? Pozitia lui Baluta la centrare.

IONI (6 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:19

NU INTELEG!!.... DOMNULE GIDO??... DVS CEILALTI INTELEGETI CEVA!? MECIUL A FOST LA DR. SEVERIN!!!!??

haideusicfr (54 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:30

Nu Baluta a fost in offside ,celalalt cu numarul 6. E adevarat.

vete (3 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 12:59

din nou exista o simbioza perfecta intre echipa - club - suporteri - oras! rezultatele vor veni de la sine

B-A-C-H (9 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:00

Erori de arbitraj au fost: Omrani trebuia eliminat când l-a lovit intenționat cu crampoanele pe Kelic, căzut la pământ. Băluță nu a fost în ofsaid la faza golului, ci tot Kelic. Constatarea din articol e corectă. Probabil că, fără sprijinul suporterilor, Craiova ar fi cedat.

mg (73 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:04

..da, CraiOlguţa e pe val, să curgă zaibăru'.. Pe cine mai interesează că au călcat pe cadavre, sau că "Oltenia force one" rugineşte pe undeva ?

luis (14 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:08

@B-A-C-H Kelic trebuia eliminat cu mult inainte ,si nu mai lua un bocanc in fata.Nu ca asta l-ar scuza pe Omrani.

cj666 (13 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:16

Din pacate meciul a fost castigat de antifotbal. E rusinos sa omagiezi un stadion care fluiera la fiecare atingere de minge echipa adversa si o echipa care din minutul 60 sta mai mult culcata decat in picioare. Dar asta e spiritul sudist, educatia fanariota si il caractreizeaza si pe domnul Buzarin.

B-A-C-H (9 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:20

@luis Kelic este destul de lent și uneori rudimentar, dar în acest meci a primit cartonaș galben gratuit. În acea fază, în tușă, a fost, într-adevăr, fault, dar nu de cartonaș, ci un banal fault de joc. Pe de altă parte, puțin mai devreme ar fi meritat galben la o altă intervenție. Însă motive pentru o eventuală eliminare a lui nu au fost. Cum nu a fost niciun motiv pentru al doilea galben al căpitanului Craiovei ;)

B-A-C-H (9 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:31

Dan Petrescu nu a arătat fotbalul de calitate pe care îl așteptam. A mizat doar pe mingi lungi, lansate în spatele liniei de fundași a oltenilor și pe răutatea atacanților, chiar și când ar fi trebuit să combine mai mult, având superioritate. Sper să ia Craiova campionatul, dar nu cred că e posibil. Între CFR și FCSB, i-aș prefera pe ardeleni, deși Dan Petrescu e adesea un caraghios pe banca tehnică. Revenind la ideea din articol, suporterii Craiovei sunt de lăudat și pentru fair-play. A fost un singur episod de numai câteva secunde când au scandat împotriva oaspeților, iritați de circul lui Petrescu și simularea lui Culio. Bine, cred că într-un meci cu fcsb fundalul sonor va fi un pic diferit. :)

luis (14 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:31

@cj666mai degraba am fost noi pacalici.Trebuia sa le dam cu terenul in cap,sunt o echipa mult mai slaba si organizata ca CFR-ul.Eu am avut impresia ca ai nostrii erau deja in vacanta.Am vazut niste greseli la jucatori foarte buni ca in curtea scolii.

cj666 (13 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:38

@luis Si iti dai seama ca in play=off intra doar echipe de cumetrie... CFR va avea de infruntat 5 echipe, FCSB cel mult 2, desi nici cu Astra nu imi e prea clar....

Adrian (8 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 13:49

Ma mândresc ca sunt Oltean si iubesc România in toate punctele cardinale E,N,S, V ... ! Resturile care gândesc altfel au frustrări care nu-si au locul decât in realitățile virtuale create in ultimii 27 de ani ! Se poate încă mai avem simboluri care trebuie protejate iar suporterii Craiovei au demonstrat ca încă romanii se pot uni in jurul cauzei identitare ! Trăiască Oltenia vatra !! Trăiască ROMÂNIA !!!!!

gintonic (18 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 14:25

Respect, Adrian!... se umfla "cj-satana" si "luis", de parca ar avea vreo super-echipa de Uefa CL. Am vazut la Timisoara ce valoare au, cand au luat 4 in 40 min!... Ce usor uita cum au batut in tur la cluj, cu penalty inventat si cu eliminare la Tiago sau cum au inscris acum, cu hent clar al malacului Urko Vera. Mi-ar fi si jena sa mai deschid pliscul, in locul lor!... dar la tupeul lor... Asa antrenor, asa jucatori si asa suporteri!...

BYBY (10 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 14:48

Craiova a meritat victoria. DAR FCSB? Oare Hagi nu le-a dat meciul in contul unor datorii vechi? De ce a inceput cu portarul gafeur? De ce i-a scos pe Erik si De Noer , cei mai buni ...? Cred ca moralitatea .....la romani .. la machedoni.....etc

Aurel (3 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:02

zidul alb-albastru...

luis (14 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:27

@gintonic La Cluj ati primit cel mai jenibil penalty ce s-a dat.Apoi,ami mult ati fost pe jos decat in picioare,70 de minute nu ati stiut in ce directie este poarta CFR-ului,doar accidental mai treceati mijlocul terebului.Zlatinsky trebuia eliminat de 5 ori la cat de dur a jucat.Nu vorbi tu de arbitraje.

luis (14 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:31

@gintonic si daca tot vorbim de arbitraj,vezi cum s-a dat primul gol la Craiova,penalty la Culio si hent la Gustavo.Eu nu am dat vina pe arbitraj ,si da CFR-ul are si jucatori si antrenor peste tot ce este in l;iga 1.

bogdan (10 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:31

Domnule Buzarin, minunat articol. Concluzia, mai ales, e excelenta. Vreau sa stiti ca eu de la acel "de neuitat" Craiova-Rapid din 1998 am ajuns la concluzia ca majoritatea oltenilor sunt fundasi. Vreau sa va asigur pe aceasta cale ca ramaneti cel mai bun inginer din presa scrisa si cel mai bun ziarist din conducerea unei echipe de fotbal satesti.

luis (14 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:35

@gintonic si inca ceva.Se tot spune ca Baluta ,doar l-a atins pe Culio.In primul rand nu avea de ce sa-l atinga,mingea nu mai era la el de 5 ore si daca il prindea cu piciorul pe gazon ,acum era in carje,noroc ca a sarit in momentuil in care a fost atacat de Baluta.Si intentia de a lovi cu sau fara minge se pedepseste,si Baluta a avut si intentie si a si lovit fara minge.

alex (64 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:42

Bună ziua! Craiova a început să obosească, dar când poate îmi place că nu abdică de la filozofia ofensivă. Vreau să transmit aprecierile mele patronatului și conducerii administrative pentru prelungirea contractului lui Devis Mangia. Acest antrenor a reușit să continue filozofia ofensivă a lui Gheorghe Mulțescu. El este un profesionist, pentru că acest lucru se aude prin răspunsurile date. Echilibrul este calea progresului. Felicit jucătorii pentru treaba lor bună făcută. E o echipă, dar vreau să remarc anumiți jucători: Briceag - pentru dăruire; Mateiu - pentru echilibru; Bancu - tehnicitate: Screciu - progres; Martici - constanță; Mitriță - ruperi de ritm și Băluță - determinare și devotament. La ce ar trebui lucrat? La nervozitate.....nu mi-a plăcut această nervozitate, când jucătorii se ceartă între ei. Mangia a zis bine să nu cadă în capcana adversarilor care vor provoca pentru că publicul te ridică, publicul te coboară. Sincer îmi doresc un jucător așa tehnic ca și Moruțan la Craiova. Are pae filtrante foarte bune - ideale pentru cei din fați, plus că scoate ușor din joc câte 2 adversari. Aștept o promovare sau achiziționare de tineri jucători ....O zi faină să avem!

cj666 (13 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:51

@luis Nu incerca sa explici evidenta unuia care are doar linii alb albastre pe creier. Pentru unul ca asta orice nu sta cu picioarele in sus pe gazon si nu joaca la craiolguta nu e fotbalist.

alexandru (64 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 15:53

Dacă suporterii vor primi educația necesară, de la liderii de galerie înțelepți și inteligenți, aceștia vor învăța cum și când să susțină echipa sau să pună presiune pe echipa adversă. Acele funClub-uri cu aceste pregătiri se ocupă în străinătate...învață cum să devină al 12-lea jucător. E un proces complex, dar foarte frumos....de la fabricarea de steaguri și coregrafii, păna la a învăța cântece și scandări ....non-triviale, pentru că aici constă inteligența suporterului. Dacă peluzele vor reuși acest lucru oamenii își vor dori să meargă la stadion și pentru această emoție pozitivă, acest spectacol garantat pe care tot ei îl vor face. Zidul galben din Dortmund este o adevărată minunăție și o adevărată sursă de inspirație! Așa se va construi o echip puternică, jucătorii vor alege și pentru profesionalismul clubului, respectul conducerii tehnice si atmosfera pozitivă creată de suporteri!

daniel (31 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 16:11

da, frumos relatat si la obiect..rezultatul arata ca si cfr e o echipa subtire, desi reclama suna altfel..in alta ordine de idei, inteleg ca in momentul ca se vor construi din bugetul statului, stadioane si alte baze sportive si prin alte parti, o sa rasara si acolo echipe mai de Doamne ajuta!

Wladislaw (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 16:19

Dar pe bune, ce e cu zidurile alea uriase si hidoase din spatele portilor?? si nu ma refer aici la spectatori. Daca pica unu' de la inaltimea aia e caz de targa direct :)

robertino2 (4 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 16:55

"Concluzia acestui Craiova-CFR 2-1 cu miros de cozonac al Sărbătorilor trebuie căutată ceva mai sus de teren. În tribună!" Am fost la meci. Sunt bucurestean, dar tin cu Craiova. Vreau sa va spun ca la meci a participat si un cozonac. Era un tip in tribuna, avea un cozonac cu el. Mare, a mancat din el toata prima repriza. Nu stiu cum a trecut cu el de control. :)

haudinamo (12 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 18:19

Lol, astia pentru un stadion nou si-au tradat istoria si se duc dupa o echipa politica fara traditie.

ovidiu_3003 (306 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 19:19

...foarte bine zis...fotbalul apartine celor ce l privesc din tribune ...

Moderatoru (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 20:11

Moderam mai cu spor...??

Dan (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 22:22

Chiar daca n-a fost corner la faza primului gol, la cate gafe a facut acolo cfr-ul tot lua gol de oriunde ar fi pornit faza. Centrarea din corner a fost pe portar, dar acesta a preferat sa respinga in loc sa retina, in marginea careului un fundas de la cfr cand a vrut sa degajeze a dat pe langa minge , si apoi manea e iesit gresit la ofsaid. Dar na, noi spunem ca cfr-ul a luat gol din greseala de arbitraj... Adica a gresit Kovacs, talismanul CFR-ului, cel care il lasa pe Urko Vera sa preia cu mana si sa inscrie si-l elimina pe Baluta la o simulare ordinara a lui Culio... Pe cand niste pedepse aspre post-meci la simulatorii de profesie gen Culio, Fl. Tanase, etc ? Fotbalul ar fi mai frumos fara ei....

mitchell (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 22:56

bine d-nul Buzarin, dar hentz nu a fost la Gustavo??? la faza cu autul cu Iasi, mingea a fost in joc 47 de secunde pana la gol ... e o mica mare differenta nu credeti? una e sa fi supporter si sa fie subiectiv , dar cand esti formator de opinie ....asta e fiecare vede ce vrea!!!!!!!!!!!

mitchell (2 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 23:02

si pentru cei 26800 de aparatori.....va fura astia tara si voi iesiti in strada 300 la proteste!!!!! lasa bani de stadion sa fie, ca restul trece:)))))))))

pop ion (15 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 23:13

din nou penibilul de buza scrie impotriva cfr-ului. sper sa merite ceea ce primeste pentru aceasta truda neostoita in slujba ciobanului...

Dan (3 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 23:16

In sfarsit! Un jurnalist impartial. Bravo, Aline! M-am saturat sa citesc in mediul online, in asa-zisa presa de sport, articole scrise de pseudo-jurnalisti, care contin 99% mesaje postate pe conturile de facebook de niste personaje frustrate, gen Mititelu.

Cosmo (38 comentarii)  •  18 decembrie 2017, 23:29

Într-adevăr, in prezent doar oltenii mai sunt entuziasmați de fotbalul din liga 1. Normal, meciurile sunt de un nivel bun, multe echipe( Chiajna, voluntari, Sepsi) au o traditie comparabilă cu CSU, astfel se nasc frumoase rivalități. Olguța o fi promis un striptease daca se ia titlul ... foarte frumos, bravo!

itu52 (27 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 0:08

CFR, nu este o problemă, astenia de primăvară le cam toarnă plumb în ghete. Dacă au ghinionul să fie conduși încep să se prăbușească. Necazul e că și CSU este mai degrabă heirupistă, e drept mai puțin ca alții de la 7 în jos, bașca că se cam clatină în apărare. Pentru pretenții mari, mai trebuie. Pe acolo pe la mijloc, parcă ceva nu se leagă, ceva mai tehnic în regim de viteză, care să servească avangarda minionă. Claxonul oltenesc și fudulia, pot dăuna grav performanței, dacă se manifestă în afara stadionului. Mai multă chibzuială și ușurel bre ... pas cu pas.

b-oier (26 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 1:26

@Gido....du-te ba si culcate .*** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (1 comentarii)  •  19 decembrie 2017, 8:57

Nu vorbește nimeni de hențul celor de la CFR, premergător golului sau de eliminarea gratuită a lui Băluță. Craiova, a avut o medie de 22000 de spectatori la meciurile jucate pe Ion Oblemenco. Deplasările de la Severin nu se pun.

Comentează