Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Destinatarii fotbalului

Craiova-Viitorul 3-1 a fost un meci bun. Jucând-se într-o atmosferă parcă neromânească, el a căpătat epitete care l-au dus către superlativ

Permalink to Destinatarii fotbalului
luni, 4 decembrie 2017, 11:34

Media spectatorilor la meciurile de prima ligă a schimbat, nu demult, prefixul. L-a schimbat de sus în jos, adică prima cifră a cobărât de la 3 la 2. Două mii nouă sute și ceva de oameni privesc, în medie, un meci românesc. De 10-12 ori mai puțini decât în Germania sau Anglia. La nemți, sunt peste 40.000. Englezii, cu derbyurile lor de prânz, se apropie și ei de acest prag.

Condiții
E frig! De-asta nu vin spectatorii, că e frig? Oare unde e mai frig, la Hamburg sau la Voluntari? Cam la fel. Dar la Voluntari „trage” pădurea, în timp ce în Bundesliga ți se suflă aer cald din tavanul tribunei, ca să faci față la zero grade fără să riști un reumatism poliarticular.

Dar tribunele românești nu s-au golit dintr-o dată acum, în noiembrie-decembrie. În septembrie nu era cu mult mai multă lume. Contează și la ce spectacol te duci, dar contează și cât ești tu, spectator, de educat pentru a te alătura spectacolului. Iar la Craiova lumea e educată în acest spirit.

Nu doar nostalgicii care-l recunosc pe Ion Velea, „Pelicanul” anilor șaptezeci, dând lovitura de începere, ci și tinerii. Cadrele tv au surprins multe chipuri tinere în tribunele noii arene. Probabil capacitatea de a fi alături de fotbal li s-a transmis ereditar de la bunicii care-l aplaudau pe Oblemenco și de la părinții care au fost fanii lui Balaci sau poate chiar ai lui Gică Craioveanu.

17.763
S-a repetat, aproape la indigo, cifra spectatorilor de acum două săptămâni, de la meciul cu Juventus. Rețineți, Juventus Colentina, nu Juventus Torino! Sunt locuri în țară unde nici Juve cea originală, Bătrâna Doamnă însăși, n-ar aduna atâta lume. Steaua trăiește izolată pe o Național Arena care se populează doar cu Dinamo sau la vreun turnir european.

În Ștefan cel Mare vezi mereu mii de scaune libere, parcă tot mai decolorate. Parcă la Botoșani să mai fie ceva însuflețire. Și e nevoie de U Cluj, liga a treia, ca să scoată din amorțire spiritul Ardealului. Concitadina CFR, lider detașat în clasamentul pe puncte, nu strălucește în ierarhia asistenței. La Craiova vin 17.763 pe 2 decembrie, ploaie mocănească, temperatură de două-trei grade.

Reacția lui Hagi
Dacă ar fi pierdut în altă parte, pe un alt stadion, în fața unei asistențe confidențiale, așa cum a pierdut la Craiova, probabil că Hagi ar fi tunat zile în șir la adresa lui Feșnic. Și mai departe la adresa celor care l-au trimis, la adresa Federației și la adresa oricui. Motive s-o facă avea, oricine și oricând poate spune că Țâru nu trebuia dat afară. Se poate face balistica șutului, geometria hențului și unghiul de înclinare al stadionului, raportat la Ecuator.

Dar Hagi, chiar dacă a pierdut după ce a condus, a mărturisit că așa ceva n-a mai trăit „de pe vremea lui” și că într-o asemenea atmosferă te simți antrenor. O spune Hagi, care acasă are în tribune cam două-trei mii de oameni, dar în multe deplasări aude, de pe bancă, semințele pocnind între dinții câtorva zeci de spectatori.

Atmosfera acoperă multe
Da, terenul e prost spre foarte prost. Da, Craiova antrenată italienește primește gol după o aruncare de la margine. Da, poate că n-a fost meciul ideal, sigur n-a fost arbitrajul ideal, dar iată că în România există un loc unde toate energiile negative se topesc în căldura unei atmosfere care ar trebui să însoțească, de fapt, fotbalul de peste tot.

Te simți antrenor, te simți fotbalist, probabil că te simți și arbitru. Important e ca atunci când urci în tribună să ai senzația că oamenii ăia mici de jos, din iarbă, te respectă și se străduiesc să-ți returneze, prin faptele lor, importanța gestului de a fi venit să-i vezi.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Adrian (8 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 12:10

Numai un suflet divin de Oltean poate simți ceea ce a simțit autorul ! Hai România !

ucv1948 (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 12:16

Bravo tata .. Frumos !!!

gogu kioru (36 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 12:16

***,jos labele de pe Stiinta!

Sile (7 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 12:32

Sincer, 17000 de oameni la doar al doilea meci oficial pe aceasta arena e f putin. Ca sa nu mai spunem ca ea n a fost plina nici macar la inaugurarea cu cehii. in conditiile astea prin toamna -iarna viitoare nr lor va ajunge pe la 8 m i i, iar peste doi-trei ani va fi pe la 3 000. Adica in media campionatului… Asa au stat lucrurile si pe arena nationala, atat pt steaua cat, mai ales, pt dinamo.

Neacsa Damian (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 13:49

Cum poti spune ca Tiru nu trebuia eliminat? Ai stricat tot articolul. Craciunescu spune ca nu l-ar fi eliminat tinand cont de echipele care au jucat. Regulamentul trebuie sa fie identic pentru toti. Sa facem un exercitiu de imaginatie, aceeasi faza la un meci Juventus Colentina cu GMM, ce discutii ar fi generat? Trebuie sa fim realisti, primul fault a fost de „portocaliu” iar in careu nu vad ce scuza se poate invoca tinand cont de distanta aia fata de minge in momentul sutului.

Andrei (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 14:09

Asa da ! Nu mizeria scrisa de Ioanitoaia.

Aurel (3 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 14:50

Da, ne intoarcem cu placere pe ”Ion Oblemenco”, ne simtim spectatori.

Mugurel (5 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 14:52

Te-ai clonat și tu Alin Buzarin! Rușine pentru tine , un ziarist care-l apreciam! Dar olguta, sandu și mitică v-au făcut ,,***” aproape pe toți. csu… NU E FC U 1948 !

Titel (2 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 14:57

17000 de spectatori in conditiile in care echipa nu joaca asa cum ne am dori.Daca s ar face transferuri si am juca in cupele europene in grupe s ar rupe stadionul meci de meci.

addriann (26 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 15:03

Felicitari pentru articol ! Totusi , problema principala nu este nr. de spectatori in scadere.Exista, DIN PACATE, un numar din ce in ce mai scazut de investitori in fotbalul romanesc.Poate in Bundesliga ti se sufla aer cald din tavanul tribunei,dar acolo investitorii se numesc Volkswagen, Bayer, Red Bull, Adidas, Audi… Iar daca intr-un fotbal se cheltuie SUTE de milioane de euro, doar pentru dezvoltarea academiilor cluburilor, nivelul fotbalului se va mentine la un nivel ridicat ! In liga 1,nici o companie multinationala nu a investit nimic, nici macar fondurile de investitii chinezesti nefiind prezente…Iar de numarul academiilor romanesti de fotbal nu are rost sa mai discutam…

B-A-C-H (15 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 15:31

@Sile, cu cehii au fost vreo 25000. În cele două meciuri de campionat, câte 18.000. Astea sunt certitudini.
Tu emiți ipoteze, că peste un an așa și peste doi ani așa… Exemplele tale sunt corecte, dar pierzi din vedere un lucru: vorbești despre Craiova, unde totul e altfel. Fotbalul face parte din identitatea regională a oamenilor de aici (tocmai de aceea nu a putut fi confiscat de Mititelu, care proclamase echipa familiei sale!).
Eu cred că în anii următori vor fi chiar mai multe abonamente pe Oblemenco. E boală grea aici… 🙂

Ramon (16 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 15:33

uite că ai și un ”optimist care gândește”. Deocamdată oltenii au un stadion nou, frumos. Că a costat de peste 3 ori cât cel din Ploiești și nu are decât de două ori mai multe locuri este treaba DNA+ANAF+Curtea de conturi, adică nu are importanță, toți sunt cu primărița. Craiova are și o moștenire fotbalistică în mințile noastre, ne amintim de 1983 sau 1991, chiar 1995. Sunt și pe locul 3, așa că motive de a veni lumea sunt. Dar fotbalul nostru, ca și politica, s-a rupt demult de oameni, așa că 3/4 din echipele ligii 1 sau 2 nu au un trecut sentimental, nici nu joacă în orașe mari. Și nici la Ploiești, care a stat câțiva ani în primele locuri la spectatori nu mai vine multă lume. Suspiciunile dezvoltate zdravăn pe Facebook contribuie la ruptura echipelor față de suporteri, la fel atmosfera de blat care există vizibil de 35 de ani, plus istericalele unor patroni, concurența televiziunilor și stadioanele gri, precum blocurile de acum 15 ani. O atmosferă sumbră la care se adaugă gradele puține de temperatură. Campanii de presă eficace ar fi utile în orașele cu tradiție, cândva, deci mai lăsați-ne cu bătile de la miting sau cu Hexi Pharma (nu dvs ci șeful).

John (4 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 15:34

Sile, sincer? Daca 17k sunt putini ma intreb ce inseamna 5k (exagerez desigur) la restul meciurilor din Liga I. Cand ai in jur de 6k de abonamente vandute cum sa scoti medie de 3k? Mai e un pic pana la sfarsitul sezonului regular si la Craiova inca se vand abonamente. Nu cred ca din 1964 Craiova a fost vreodata
pe locul doi la audienta. Poate de doua-trei ori cand inca mai misca Rapidul. fecesebe? dinamo? Sunt echipe de Liga inferioara (Cluj, Arad, Timisoara, Sibiu) care stau mult mai bine la acest capitol.

observator_federal (17 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 15:48

Mai scapă în presa noastră, din când în când, și câte un articol (precum cel de față) care se abate de la „politica editorială” consacrată proFCFcsb… și nu am în vedere doar GSP. Să nu ne mirăm dacă, încet-încet, se constituie în fotbalul nostru un „campionat paralel”, cel al suporterilor adevărați de fotbal, care nu mai pun temei pe articolele din presa „sportivă” și construiesc o altă istorie a Ligii I și alte ierarhii și statistici decât cele oficiale…

gabrel (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 16:00

Respect Craiova!

marius (15 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 16:16

ma amuza comentariile unora care-si descopera calitatile de Nostradamus si vorbesc despre ce o sa fie. ce o sa fie o sa vedem ba. pana una alta conteaza ceea ce este si anume medie de 17 mii de suporteri si vreo 6.000 de abonamente vandute. ca e mult, ca e putin, ca o sa scada, ca o sa creasca o sa vedem. pana una alta asta este acum, in momentul asta si e foarte bine, mult peste media de suporteri a oricarei echipe din Romania. si nu doar ca avem cea mai buna medie de spectatori din tara atmosfera la stadion este una fantastica. stiu ca lucrurile astea provoaca frustrari majore multora, de aici si previziunile de Mama Omida despre cat de rau o sa fie in viitor 🙂 si daca o sa fie rau nu-i nimic, o sa ne descurcam stimabililor. ceea ce este cu adevarat important este ca Stiinta nu mai este echipa de familie, nu mai e mostenirea „copiilor, copiilor, copiilor” nimanui. STIINTA este, in sfarsit, LIBERA!

prazilian (29 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 16:25

Felicitari !

Cristian (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 16:46

Numai un oltean poate sa simta cu adevarat durerea cand Craiova este condusa,sau mananca bataie.Dar si bucuria imensa cand castiga echipa favorita.Asta cred ca pur si simplu exista in sangele nostru de olteni.
Restul cei care isi fac griji de ce o sa fie pe viitor,sa stea linistiti,numarul nostru o sa creasca la stadion.

Mircea, Arad (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 17:02

Tradiția clubului își spune cuvântul! Craiova trebuie respectata! Vor urma marile cluburi ale provinciilor istorice, UTA, Rapid, FC Argeș și Petrolul- foste campioane dar și cluburi istorice de tradiție, U Cluj, Poli Timișoara, FC Brașov, Farul, iubite și încurajate de o mulțime mare de fani. La un derby Poli-Uta de aduna lejer 40000 de spectatori în liga I. La un Petrolul-Rapid vreo 20000 s.a.m.d! E nevoie de tradiție, infrastructură și bineînțeles de echipe inchegate sportiv, cu un buget pe masura!

Nelu (1 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 17:22

Comentatorul de mai sus MARIAN este om pregatit cu bun simt,are carte.Da,are foarte mare dreptate in ceia ce a spus.Asa trebuie sa vada toti cei care comenteaza ,nu sa vina cu injuri si diferite ipoteze”echipa de partid”.Nu, este echipa a orasului Craiova-Clubul Sportiv Universitatea Craiova STIINTA.Nu este echipa familiei.Cei care au vazut actuala echipa trebuie sa fie alaturi nu sa faca diferite supozitii.Bravo Marius.

rammstein (11 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 17:37

republica paralela teleorman!!!!..pe banii prostilor din toata tara ati facut stadion si acum l-ati dat *** ….asta-i republica paralela!!!…***

Dani (15 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 18:45

Nu stiu ce a fost pina in minutul 70, dar dupa acel minut mi s-a parut o piesa de teatru jucata de amatori. Poate tocmai de aceea Hagi nu comenteaza…stie el ce stie! Sper sa fi fost doar o parere, desi de obicei nu prea ma insel. Cit despre media spectatorilor din Craiova, e normal. Stadionul e nou, fiecare vine sa-si faca citeva fotografii, sa le posteze pe internet…peste jumatate de an vor reveni si ei la o medie de 4-5000. Asa s-a intimplat si cu Arena Nationala din Bucuresti…daca la inceput lumea se inghesuia la meciuri, dupa doi ani doar sustinatorii lui Copy/ Paste au mai umplut stadionul.

Anonim (78 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 18:49

Am fost la un meci in Germania in luna decembrie (era in 2006) si n-am simtit aer cald din „tavanul tribunei”! Analogia cu Germania este buna cand vine vorba de stadioane si de nr. de spectatori, pentru ca nivelul cluburilor de acolo a scazut dramatic in ultimii 2 ani (sezonul actual este de-a dreptul catastrofal).
Cum sa nu fie spectatori multi pe o arena noua, cu tribune complet acoperite, fara spatii goale intre acoperis si tribune, pe unde sa sufle vantul? A.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  4 decembrie 2017, 20:48

…suntem cei mai buni dintre romani …

Claudiu (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 0:36

As vrea ca cei care nu au fost la meciuriel STINTEI sa se abtina sa nu mai spun ca nu sunt suporteri pe stadion si alte aiureli, cand vezi meciul de la carciuma asa se vede cu mai putini suporteri cum ca nu este plin stadionul cu ca 17000 sunt putini si cum ca o sa se ajung la 3000 de suporteri. STIINTA a avut are si o sa aiba cei mai multi si cei mai infocati suporteri din romania. Asa ca rog persoanele care nu sunt informati bn sa vina si sa vada cu ochi lor si dupa sa vb. FORTA STIINTA.

cosmin (1 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 12:34

in Sibiu la fiecare meci in liga a2 a au fost 3-4000 spectatorii . si stadionul e jalnic. daca o sa fie renovat vor fi cel putin 10000 la fiecare meci. si mai ales daca vom juca in liga 1

Anonim (78 comentarii)  •  5 decembrie 2017, 16:33

@ osmin,
Daca va fi renovat cum am citit pe site-ul Liga2, nu sunt prea mari sperante! Sa fie reconstruit complet, precum stadioanele din Polonia! A.

Comentează