Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Predicatorul Enache și răcnetul enoriașilor

„Băieți, ascultați-mă puțin! Nimic nu e întâmplător în viața asta. Să îmbrăcăm tricoul echipei e un lucru foarte mare, nu o coincidență!”. Așa grăit-a Gabi Enache, lăsat pe ciuci, ascultat de la câțiva pași de toată suflarea roș-albastră de la […]

Permalink to Predicatorul Enache și răcnetul enoriașilor
marți, 28 noiembrie 2017, 9:56

„Băieți, ascultați-mă puțin! Nimic nu e întâmplător în viața asta. Să îmbrăcăm tricoul echipei e un lucru foarte mare, nu o coincidență!”. Așa grăit-a Gabi Enache, lăsat pe ciuci, ascultat de la câțiva pași de toată suflarea roș-albastră de la Giurgiu și privit perplex de telespectatorii celor trei posturi TV care transmiteau meciul în direct.

Să analizăm textul și mesajul? Ridicolul nu poate fi analizat. Asemenea vorbe, cât de mari, atât de goale, se rostesc uneori în discursurile transmise pe canale tv cu mesaj ecumenic asumat, dar n-au nimic în comun cu startul unui meci de fotbal. Cum să te mobilizeze astfel de banalități?

Problema nu e neapărat ce-a spus Enache și nici de ce-a vorbit tocmai el. Probabil că există o rotație pe care cineva, foarte posibil un antrenor secund, o are notată și-o respectă cu meticulozitate. Azi e rândul lui x, etapa viitoare ne motivează y și așa mai departe.

Care e rostul acestor meleuri ale unei unități de grup fals afișate, în epilogul cărora se răcnește de mai multe ori consecutiv cuvântul „victorie”? Dacă ai un asemenea ritual, practică-l în vestiar, acolo ești doar tu, ai tăi, pereții și conștiințele numai bune de mobilizat!

De ce se vine cu aceste incantații în public? Nu doar la Steaua, ci și la alte echipe! Să vadă lumea ce unitate de simțiri scoate la iveală grupul? Să se observe din tribună sau de la televizor rezistența monolitului? Unisonul l-am observat la Plzen, când cu lovitura liberă pe care se certau doi jucători importanți, până nu demult primii doi căpitani ai echipei.

Dragi băieți de la FCSB și de la alte inițiale ale campionatului românesc, dacă vrem teatru, avem unde să mergem, stagiunea e în toi! Dacă voi credeți că aceste predici răcnite și rostite în văzul lumii vă mobilizează, practicați-le în continuare! Dar notați că echipele mari ale lumii n-au astfel de ritualuri atavice, sau dacă le au, le execută în intimitate, nu în public!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Lucian (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 10:14

Asa e nimeni nu face asta in public. Vezi Noua Zeelanda la rugby haha . Altfel punerea in scena a prietenilor cu fotbaliștii de la FCSB e penibila

lucian (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 10:17

De ce sa rostesti un discurs motivational in pozitia aplecat ?!

Andrei F (98 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 10:56

Va asteptam!!!La meciul asta cum se face ca nu ati rezonat cu o talpa pe glezna???Sau numai gleznele ,,oltenesti,,trebuiesc ,,aparate,,?

george (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 11:33

Bun domnule Buzarin. Poate data viitoare veti scrie si un articol in care analizati culoarea sosetelor unei formatii. Dar, ce sa faci daca nu stiti mai mult?

tumbler (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 12:10

@ Andrei F Omule,in idolatria ta pentru FCSB nu realizezi cat de penibil esti.Ii faci procese de intentie lui Buzarin dar refuzi sa vezi cat de prost joaca aia de-i sustii tu neconditionat.Rezultatul de la Giurgiu nu e o pura intamplare,el a venit logic pe fondul jocului prost (si cu rezultate pe masura) pe care FCSB l-a aratat in ultimele cateva meciuri.Pentru ca nu exista antrenor pe banca ajung jucatorii sa se certe intre ei care sa bata loviturile libere.Daca te uiti pe statistica meciului de la Giurgiu o sa vezi ca favorita ta a "castigat" doar la numarul de cornere sau lovituri libere,in rest mai buni au fost ailalti.Un joc cu un singur cartonas galben(al doilea a fost la misto) nu are cum sa fie catalogat drept unul cu duritati indiferent cat de partinitor ar putea fi acuzat arbitrul c-a fost.Planic a fost scos pe targa si e schiop din cauza prostiei unui coechipier nu din cauza violentei adversarilor.

Adi (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 12:18

Daca ati urmari orice meci dintr-un sport pe echipe in sala, veti vedea ca la finalul fiecarui timeout exista astfel de "ritualuri atavice". Iar acolo sunt si mai apropiati de public. Ca ele sunt initiate de regula de adevaratii lideri (ba uneori chiar de antrenori), nu de vreun (vreo) Enache, este alta discutie.

Fane (87 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 12:35

Ca in cele mai multe cazuri,Carcotas de natura olteneasca.Ori nu se uita la meciuri din primele campionate ale Europei,ori mai degraba ,"hai sa ne mai luam de ceva".Penibil.Sa stii ca problema grava a fotbalului la noi asta e.Cronicar sportiv,hai sa fim seriosi.

Andrei F (98 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 13:14

@tumbler (3 comentarii) • 28 noiembrie 2017, 12:10 Daca erai atent si Tanase a terminat meciul intr-un picior...El a avut parte de 2 faulturi dure si ai dreptate...Numai unul a fost sanctionat...Eu faceam legatura cu articolul precedent care ne vorbea de duritatea botosanenilor si de gleznele fine si sensibile ale oltenilor e adevarat cu un atac dur pe glezna unui craiovean...Daca esti expert ai fi vazut ca Steaua cu Iasul a avut 2 bare si un gol scos de un fundas cand portarul a fost batut...Daca d-ta spui ca asta inseamna un meci prost si asta in fata echipei care a avut in repriza a doua un singur sut pe poarta...La fel si cu Astra...Daca Steaua a jucat slab atunci echipa care a stat tot meciul la cutie nu poate fi Barcelona...Poate eventual doar Atletico...Daca Steaua ar sta si ea la cutie fotbalul cum ar fi?Ar fi ...fotbal?Despre meciul din Europa am o singura curiozitate...Cu al carei echipe il compari?

FYRY (31 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 13:57

Opinie personala...CEL MAI BUN ARTICOL SEMNAT BUZARIN PE ANUL ASTA .

Viralis (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 16:01

Aline, exagerezi... Lucian ti-a dat un bun exemplu cu Noua Zeelanda. Cred ca ar trebui sa vedem mai degraba intentia pozitiva a lui Enache, mai mult sau mai putin reusita. Multi dintre cei care-l critica, n-ar lega doua vorbe mai rasarite, daca ar fi pusi in situatia de a-si motiva colegii...

Cosmo (48 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 16:39

Ia sa nu se mai felicite după goluri decât în vestiar, aia care intra să nu-și mai facă cruci ... și tu când mai scrii vreun articol ar trebui să-l bagi in sertar, nu să-l faci public.

barde (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2017, 19:30

Inca un exemplu ca la gsp nu s`a urmarit in veci alt sport in afara de fotbal. Voi spuneti de Noua Zeelanda, dar nea` Buzarin probabil ca nici nu stie ce e ala rugby.

MARIANde spectatori IORDACHESCU (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 0:59

Mironica ca esti ridicol si nu esti obiectiv , ca toata ziua trancanesti de FCSB si arunci pe piata nume de jucatori care sunt transferabili la FCSB de la chiar echipele rivale sau cu care urmeaza sa joace ecipa ta favorita FCSB ca mai ai doar sa-i lustruiesti pantofii lui Becali te stim ,dar ca esti chiar nesimtit si il compari pe Hagi cu Becali si ai tupeul sa-l denigrezi pe Gica Hagi nu te cunosteam Sa-ti fie rusine ,daca sti ce-i aia Am o intrebare pentru tine Esti platit de Digi sau de Becali ? Daca esti platit de Becali dute la palat si fa-ti munca de valet ca Lutu

Jean Valjean (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2017, 14:07

Dică este,ca antrenor ,un incepator.Becali a greșit dând o mașină de lucx pe mana unui începător.Este cam târziu dar totuși trebuie Becali să-i zică:…"du-te Dică..du-te.."

Comentează