Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Niște oameni bătrâni pe iarba Craiovei

Între lasere și focuri de artificii, emoția și nostalgia își fac loc cu greu. Un stadion pentru viitor a făcut apel la trecut

Permalink to Niște oameni bătrâni pe iarba Craiovei
duminică, 12 noiembrie 2017, 9:32

Pe Balaci îl știe toată lumea, e omniprezent la Craiova chiar și atunci când antrenează în Oman. Cârțu (azi face 62 de ani, deși nu-i arată, La mulți ani, Sorinaccio!) apare frecvent la televizor. Cămătaru, Țicleanu și Geolgău sunt activi în fotbal. Craiova Maxima, punctul de vârf al istoriei oltenești, există, e vie chiar și pentru cei care încă nu se născuseră pe vremea lui Bordeaux sau Kaiserslautern.

Demultul oltenesc
Niște oameni cu părul alb, strânși la marginea terenului. Au în jur de șaptezeci de ani, unii și peste, în hainele lor nu există croiul slim fit, n-au conturi pe Facebook, iar dacă se plimbă pe Unirii, prin centrul Craiovei, cei mai tineri nu-i recunosc. Doar cei mai în vârstă îi opresc și-i întreabă de sănătate. Ce mai faci, Pelicane? Cum o mai duci, Fonfo? Cu cât ți-au mărit pensia, nea Florine?

Florin Oprea, Victor „Fonfo” Niculescu, Ion „Pelicanul” Velea, Dragu Bădin, Mitică Marcu,Teo Țarălungă s-au aliniat în fața tribunelor de pe noul stadion. Pe cel vechi, ei au câștigat titlul de acum 43 de ani și au fost locotenenții lui Oblemenco, etalat în format 3D de peluza Nord. Lor li s-a adăugat, la aproape 80 de ani, Ion Lovin, artizan al primei promovări, din 1964, unul dintre puținii „pionieri” rămași în viață, dintr-o vreme în care Știința se numea Știința inclusiv în actele oficiale.

Tricourile cu U pe piept
Oblemenco, Deselnicu, Strâmbeanu, Manta și Bălan, titulari ai acelei echipe care a adus primul titlu al Craiovei, nu mai sunt, după cum nu mai sunt nici Cernăianu și Oțet, antrenorii lor. Puntea dinspre „alaltăieri”, adică 1974, către prezent o face Ion Împușcătoiu, 80 de ani, cel care a împăturit în magazie tricourile Craiovei, de la cel de bumbac, cu un U mare pe piept, purtat de Oblemenco, până la modelele termice ale mileniului trei, cu găurele antitranspirație și cu numere „de troleibuz” pe spate. Pe vremea bătrânilor se juca de la 1 la 1. Pelicanul” era 4, „Fonfo” avea 2, Mitică-Glonț, adică Dumitru Marcu, juca mereu cu 11, iar copiii acelor ani își scriau pe spate cu săpun de croitorie 9-le lui Oblemenco și încercau să dea în mingile de 13 lei sau de 35 cu stângul. Ca „Nea Nelu”, un om masiv, bun și blând pe care-l așteptau să iasă de la antrenament cu șuvițele ude, acoperindu-i pleșuvia timpurie, și să le împartă caramele.

Stadionul cu țâșnitori și serile cu frapiere
Pe vremea lor, a lui Fonfo, Oble sau Teo, se stătea pe bănci de lemn sau chiar pe scări. Jos, pe aleea de lângă gardul dincolo de care era terenul, oamenii își potoleau setea de la zeci de țâșnitori, iar tații își luau țâncii în brațe, ajutându-i să ajungă la apă.

Seara, trupa se muta la Grădina Minerva, unde pe jos era pietriș, iar în frapiere stăteau cuminți sifoanele învelite în cofrag de sârmă și bateriile de Segarcea la treisferturi, în așteptarea învingătorilor. Ospătarii alergau ca titirezii, nu cumva să-l supere pe „Talibă” Deselnicu, șeful de gașcă. Undeva, tăcut, într-un colț de masă, șeful din teren al șefului Talibă, și chiar nașul lui, adică Oblemenco, fuma mereu. Șuvița i se uscase și acum îi acoperea regulamentar pleșuvia cu care a dat zeci de goluri. Stângul de aur, învelit în faldurile pantalonilor evazați, se odihnea jos, pe pietriș, și, în miros de grătare, orchestra tocmai începea să cânte.

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Dan Iordachescu (4 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 10:21

Emotionant! Nimic despre frauda grosolana prin care s-a format aceasta echipa , nimic despre cum banii publici sunt folositi ilegal in interes privat! Sa va fie de bine !

JeanValjean (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 10:29

Superb! Un tablou nostalgic care m-a emotionat! Bravo Aline!

Doru (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 10:32

Salut.Mersi.

Blakkumen (9 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 10:36

Foarte fain articol, felicitari. Timpuri de mult apuse, cu un fler unic, aparte, care nu poate fi inteles de cei nascuti dupa 1980... PS: vezi sa nu uiti sa scrii ceva frumos si despre copiii si antrenorii de la U19, care au invins Grecia si Rusia, calificandu-se la Turneul de Elita. Sau/si despre cei de la Tineret, lideri si neinvinsi in grupa lor dupa 5 meciuri. Nu de alta, dar la infrangeri ai scris, maturand pe jos cu toata lumea, de la jucatori, antrenori, pana la Burleanu. Acum cine e de "vina" pt rezultatele foarte bune?

VASILE DOROBANTU (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 10:52

Eu vreu sa prezint un episod: Cred ca era in 64 cand pe 15 august STIINTA juca primul meci in A. Noi, un grup de tineri din Calafat, studenti, in vacanta, ne-am hotarat sa mergem la meci. Pe atunci nu erau masini , autobuze ca acum; asa ca am plecat cu un tren la 3 dimineata. Am ajuns in Craiova la 6 si ne-am dus direct la casele de bilete la Tineretului care nu se deschisesera inca. Am gasit printre ultimele bilete. La ora 12 in luna august eram pe stadion. Meciul incepea la 17. Va dati seama ca stadionul era aproape plin. Primul meci a fost cu Steaua (mi se pare ca se numea CCA) . In primele minute Constantin l-a deschis pe Sorin Avram si gata... A fost 4-0. Chiar in fata tribunei unde stateam Lovin i-a rupt piciorul lui Suciu, involuntar,Toti am plecat dezamagiti in toate colturile Olteniei. Asa a inceput "accesiune" Craiovei. Urmatorul meci a fost la Oradea unde a castigat cu 2-1. Pe parcurs au fost multe momente frumoase dar viata , distanta m-a facut sa nu fiu langa echipa decat cu sufletul. Stiu multe din istoria echipei dar nu am nici timp nici vocatia de a scrie. As dori ca cineva sa rescrie totusi istoria echipei

Vict (21 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 11:40

Pentru Dan Iordachescu. In primul rind sa ne spui si noua sentinta civila sau sportiva prin care se atesta ca vreo echipa s-a format prin "frauda". Poate intelegi si tu ca noi, oamenii astia mai educati, gindim cu creierul propriu, nu prin edicte date de Mititelu. Iar daca te doare de bani publici folositi "ilegal" in interest privat, poate ne dai detalii : sume , acte care atesta folosirea acelor sume, si legea / paragraful de lege care s-ar fi incalcat. Sper ca intelegi ca in lumea civilizata o fapta este "ilegala" doar dupa ce instanta se pronunta prin decizie definitiva si irevocabila. Orice om este nevinovat pina instanta se pronunta. O mica lectie de educatie pentru tine in ceea ce priveste lumea civilizata. P.S. Daca te doare de fololsirea de bani publici in interes privat, poate imi explici de ce fostul primar al Craiovei Solomon a oferit 500.000 de Euro din bani publici fostului club privat FCU. Dupa ce lamuresti acea treaba, mai vorbim.

mititelu LA PUSCARIE (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 11:48

Aline, ai ramas ultimul gazetar adevarat al acestui fost ziar de sport, actualmente hartie de impachetat, de spart ceapa pe el sau de invelit salamul. Sunt sigur ca daca Ioan Chirila mai traia, ai fi facut o echipa de vis cu el. Din pacate exista ioanitoi, tolontani si andriesi care ne arata ca orice este frumos are si un sfarsit. Respect maxim Alin Buzarin!

Un spectator (42 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 11:54

In acei ani la meciurile Stiintei era o adevarata migratie de olteni din toate colturile regiunii, inarmati cu pancarte de sustinere, cu trompete si zaibar, animati de o deplina sportivitate.

Liviu Dragnea (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:12

Echipa din prima liga e o clona. De asta de ce nu spuneti nimic?

blaremberg (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:20

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Poli 21 (55 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:23

Pentru un buzerant *** : oamenii sunt IN VIRSTA ,batrini sunt doar neuronii ( cam putini) din capul lui .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius (15 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:36

superb editorial Aline, asa cum bine spunea cineva mai sus ai ramas cam singurul gazetar adevarat al acestui ziar de trista amintire care practic a devenit oficina de casa a analfabetului din booveni si a sectantilor lui obedienti. Stiinta traieste, Stiinta e (in sfarsit) libera!

liviu (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:45

Vad ca sunt unii *** pe aici:liviu dragnea si dan iordachescu...!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bâță Iancu (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 12:48

Veneau oameni nu doar din Oltenia. Când Universitatea a avut parcursul ăla fenomenal in cupele europene, veneau spectatori din toată țara! "Am venit din Prahova / S-o vedem pe Craiova", scria pe una dintre pancartele suporterilor, pancartă cu care au defilat mai întâi prin centru, până să ajungă în tribune!

FYRY (31 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:07

WOW Asta da lectie de istorie,bravo Maestre !

marian (41 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:07

Domnule Buzarin, dumneata chiar ai condei. Rara avis ... Vad ca si oamenii care comenteaza pe acest blog "suna" altfel decat mahalaua desantata de la alte adrese. Cu prietenie un scurt mesaj pentru Victor Dorobantu: in 1964 era deja Steaua, CCA a fost denumirea clubului militar pana in vara anului 1961. Scoate peste putin timp Alin Buzarin, impreuna cu Cristian Costache, o carte faina despre istoria fotbalului romanesc. Cred ca va fi utila pentru toata lumea interesata de fenomen. Hai Romania !

marian (41 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:10

Scuze: Vasile Dorobantu. Mi-a ramas in atentie Vict care a facut si el un comentariu de excelenta calitate. O zi buna tuturor !

Giovanni (7 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:27

Dan Iordachescu ,....ba tu esti prost ?

andrei (6 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:42

Aline, spune tu, nu era mai bine ca astia sa inaugureze noul stadion cu Steaua ? Chiar daca luau batuta si manita macar, o luau de la o fosta Campioana a Europei, de la o echipa deja calificata in primavara europeana, lidera in campionat !

Cosma (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 13:42

Dar pe popescu, gica popescu, de ce nu l-a invitat nimeni? Rusine

Bradut (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 14:25

Pentru Vict, cel educat. Noi, astia mai needucati, primitivi in gandire si scris, stim ca CSU nu e fosta Stiinta. Tu, avand cuvintele si mintea cu tine, sustii contrariul?

B-A-C-H (15 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 15:33

Acest articol nu este despre echipa lui Mititelu, despre echipa lui Rotaru și nici despre noul stadion. E așa greu de înțeles? Felicitări autorului pentru omagiul adus celor pe care mulți i-au uitat. Unul dintre cele mai articole sportive pe care le-am citit în ultima vreme.

Cilly (13 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:09

Felicitări ! Probabil Alin Buzarin si Marius Mitran sunt cei mai buni gazetari sportivi de departe din Romania ..am participat la o discuție cu A.B. avuta in Milano cu ocazia returului disputat de Stiinta cu AC Milan si am rămas impresionat de bagajul de cunoștințe si memoria dlui Buzarin care isi amintea de faze dintr-un meci al celor de la Jiul Petroșani din anii '80 .sa auzim de bine ..Hai Stiinta !

Dan Iordachescu (4 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:15

Pentru GIOVANNI Nu trebuie sa fii prost sa poti exprima o parere. Dar tu cu siguranta nu ai capacitatea unui om normal. Pentru tine furtul este normalitate .

haideusicfr (55 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:32

Amintiri ,amintiri.

Dan Iordachescu (4 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:40

Pentru VICT. NU este nevoie de vreo sentinta civila pentru a cataloga drept frauda ce au facut frf si lpf cand au calcat legea in picioare si au inscris clona in campionat. Si DA este ilegal sa folosesti bani de la bugetul de stat sa construiesti un stadion si sa pui un club privat nascut prin frauda drept unic beneficiar . Este atat de trist si murdar totul. Atat de usor va vindeti sufletul !?

Cristian (7 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 16:44

Emoționant, dar "bătrânii"aceștia nu au nimic în comun cu clona asta infectă! De ce nu scrieți cum a fost creată *** asta de echipă a Partidului? Olguța a avut chef să mai iasă din bucătărie și și-a cumpărat jucărie.O jucărie contondentă care ar trebui interzisă de OPC! Nimic despre toate astea, domnule Buzărin? De ce? Sau nu mai citiți de mult timp opiniile cititorilor dv?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 17:25

Pentru Vict, tu esti postac plătit sau ai intrat in noaptea mintii? Cum care articol de lege? Exact acela care ii atribuie istoria echipei Universitatea unei societati înființate acum 4 ani, (si acum toate anunalele din pădure rad) exact acel articol de lege care ii da exclusivitate fara licitatie la folosirea noului stadion unei societati private ( animalele din pădure sunt stupefiate).Of of of. Tu cum esti?

soare nelu (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 17:38

Aceasta echipa este o creatie PSD aceasta nu e Universitatea Craiova lui Oblemenco Balaci Cartu Gh Popescu nu schimbati istoria si pacaliti tineri cu minciuni impuse tov Buzarin!!!!!!

gogu kioru (36 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 17:49

Hai *** caricatura de ziarist lingator de cururi mititele..!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionel Vancea (2 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 20:01

Obosit sa citesc despre trecut in timp ce prezentul e 0-4 sau in liga 4.

gio (18 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 20:25

Vreo vorbulita despre clona, minciuna, politica, fals? Ce echipa a fost la inaugurare si unde este adevarata Universitatea Craiova? Rusine presa, dar in vremurile de azi, pentru un pischot..

un oltean (28 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 20:45

Superb articolul, felicitari Aline!

florin (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 21:24

Foarte frumos articol. Si plin de nostalgie. Însă, exact cum spune unul din cei de mai sus acesti bătrâni nu au nici o legătură cu cei care acum se intitulează CS U. Această echipă seamănă tot mai mult cu Victoria București, Viitorul Scornicești, Flacăra Moreni. Până și clonele Dinamo și Steaua au început din Liga a IV-a...

Che Guevara (96 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 21:37

Si pe oamenii astia i-au cumparat politicenii ?

Thomas brams (9 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 22:41

Nici un cuvint despre cel care a faurit CRAIOVA MAXIMA , Prof. Doctor CORNELIU ANDREI STROE ? Dumnezeu sa-l odihnească !!!!!

Nic (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2017, 23:29

Frumos! Istorie, nostalgie, fotbal curat. Ce vremuri frumoase, neintinate de nebunia banilor. Multumim , Alin! Hai, Craiova! :)

sundance kid (37 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 3:08

Am rams surprins mai ales dupa ce ni se spusese ca deja s-au vindut 8000 de abonamente ! Pai desi se inaugura probabil cel mai frumos stadion din provincie in tribune sau aflat numai 13 mii de spectatori !

grig (43 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 3:21

Buzarine,la varsta ta n aveai cum sa stii despre minerva cu sifoane si pietris pe jos,decat daca te nasteai in frapiera la gradina la Minerva , nu jos la crama! ai mai uitat fotbalisti, Iulica Balan? in rest articol ok.Dar daca Daum nu mai e nimic nu e!

Alex One (87 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 8:27

Nu era normal sa fie nominalizati cei din poza chiar sub aceasta ? Se dau mai jos in text sase nume dar in poza sunt opt.

Petru (7 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 8:30

Imaginea spune totul .Atunci publicul recunostea fotbalul adevarat dupa daruire,dupa talent ,dupa ambitie .Acum mizerabilul si politicul , fuga dupa asa zisa cotare la bursa a unei pseudoechipe ,,made ANRP ,, , cu fatisul sprijin al unor vechi fotbalisti ,au dus la distrugerea emulatiei , impartirea suporterilor .Marea majoritate sunt cu echipa din liga a IV .Energiile negative stranse in jurul clonei CSU 2013 s-au vazut si la inaugurare :tribune populate cu invitati , nu cu platitori, cativa fosti mari jucatori ...Balaci NU , Irimescu NU ...Marcu ,din ,,prea multa ,, iubire pentru CSU 2013 a votat in 2013 dezafilierea provizorie a Stiintei Craiova ...Iubesc Stiinta Craiova din 1974,de la primul meci vazut cu aceast mare nume .Acum pentru mine Stiinta Craiova este cea din liga a IV , nu facatura politica care a rupt orasul !!!.. Si tu Aline ? Vorba marelui Iulius Cezar ..

Mirel (1 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 10:32

Multumim Domnule Alin,emotionant si binevenit articol!

Cilly (13 comentarii)  •  13 noiembrie 2017, 13:36

Petru probabil ca suntem de aceeași varsta chiar daca eu am fost prima data pe Central in 1973, ma mir ca un om mai in varsta vede lucrurile la fel ca cei din Peluza Sud '97 care nu susțin Universitatea Craiova si echipa lui mititelu pentru ca ei au fost la stadion dupa 1990 si aia e echipa lor si pentru ca ei cred ca mititelu e Universitatea Craiova ....presupun ca esti dezinteresat si de buna credință ca sa continui mesajul catre tine ...in primul rând esti dezinformat Irimescu a fost la stadion si a facut fotografii dar bineînțeles nu cu cei din poza de mai sus si cu cei din generația lui ..iar Iliuta Balaci fiind plecat din tara a trimis un mesaj de susținere proiectat pe tabelele de marcaj. Petru nu vreau sa te superi dar te-as ruga sa te informezi mai bine si ai sa vezi si sa intelegi ca aceasta echipa este Continuatoarea Stiintei, aceasta echipa care evoluează in prima liga creeata de C Stroe si susținută de primaria Craiova si de Universitatea din Craiova pentru ca este echipa orașului si a Olteniei.. .. de suporteri nu are rost sa vorbim cand ai peste 8000 abonamente plătite mult mai mult de cat au toate echipele din liga l a discuția nu are sens ...Cu părere de rău pentru felul in care vezi tu lucrurile Petru i-ti spun ca nu CS U Craiova a produs ruptura intre suporteri si escrocul de mititelu cu minciunile lui si cu ajutorul unei părți a presei centrale care nu dorește o echipa puternica in Craiova si preferau neputinta si scandalurile produse de mititelu . Nu exista energii negative langa aceasta echipa renascuta din clubul Universitatea Craiova pentru ca toți care sunt langa ea ii doresc binele , nu stiu daca orgoliu te lăsa in timp sa recunoști ca ai greșit si sa te alături ca suporter acestei echipe Universitatea Craiova care deține palmaresul ,culorile , siglele de la infintare si tot ce ne leagă de Stiinta , de Campioana unei Mari Iubiri si de Craiova Maxima , eu iti doresc sănătate (avem nevoie ) si te rog vino pe noua Arena la un meci merita ...Hai Stiinta !

Obiectivul (7 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 16:12

Aline,spune la *** tale de asa zisi colegi in frunte cu *** ,sa *** *** inainte de a scrie de CSU Craiova ,pe care o confunda probabil cu CSS ! La cultura lor fotbalistica nici nu-i de mirare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (84 comentarii)  •  15 noiembrie 2017, 17:09

..am mai spus-o, la liber alese eşti maestru..

Comentează