Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Sfatul medicului Mureșan: combateți stresul!

Președintele lui CFR e de părere că arbitrii greșesc din cauza presiunii la care sunt supuși. Dar cum se face că greșesc mai ales în favoarea echipei sale?

Permalink to Sfatul medicului Mureșan: combateți stresul!
sâmbătă, 30 septembrie 2017, 9:23

Cu anii îl redescoperim pe Iuliu Mureșan, cel din anii de glorie ai CFR-ului, când în Gruia soseau trei titluri unul după altul, toate, dar absolut toate, având drept contestare din partea preopinenților arbitrajele extrem de zâmbitoare la adresa clujenilor. Porumboiu (mai ales!), Marian Iancu, Gigi Becali, Copos, MM Stoica varianta Urziceni, Mititelu când încă nu dăduse cu Craiova de gard, cu toții acuzau sonor, iar paginile ziarelor erau pline de analize ale arbitrajelor. Se demonstra, cum s-a demonstrat și în Gazeta de alaltăieri, că echipa de școală ardeleană și de respirație internațională era mereu și este și acum pe cu totul alt loc, ceva mai bun, decât ar trebui să fie dacă nu s-ar greși, mai abrupt sau mai moale, în favoarea sa.

Simptomele
Așadar, arbitrii sunt stresați. Fluieră sub presiune. Iar atunci când n-ai capul limpede, greșești. Dar cât trebuie să ai gândirea de tulburată ca să comiți erori mai ales către culoarea vișinie? Dacă ești stresat, greșești mereu, în toate direcțiile. Îți stă mintea în altă parte, te încalți cu șosete de culori diferite, te dai cu aftershave la subraț și cu deodorant pe obrazul proaspăt bărbierit. Asta înseamnă să fii lipsit de concentrare! Un arbitru stresat dă fault când e corner, bagă cartonașul în gură în loc de fluier, iar tușierii, când vor să semnalizeze ofsaid, ridică, în loc de fanion, casca din ureche.
Or, în primele 12 runde, cei care au adus CFR-ului niște punctulețe, acolo, în plus n-au făcut nimic din toate astea. Păreau mereu convinși că sunt siguri pe ceea ce fluieră și dictează, că iau deciziile favorabile clujenilor asumându-și ceea ce urmează să se întâmple.

Cauzele
Chiar așa, ce urmează să se întâmple? Deși n-o spune direct, cu subiect și predicat, Iuliu Mureșan, medic care știe nu doar semnele clinice, ci și motivele suferinței pacienților săi, pune degetul pe rană și bate către analizele de la televizor ale arbitrajelor. De acolo vine stresul, de acolo apare presiunea. Specialiștii Digi și Telekom, Crăciunescu, Balaj, Zotta, Lăzărescu, arată clar unde doare. Chiar dacă opiniile lor diferă uneori una de cealaltă, de regulă ele sunt cele care au dus la constatarea Gazetei de joi că echipa din Gruia, dacă nu s-ar fi greșit în favoarea ei, era pe locul trei, nu pe primul. Pentru unele faze îți trebuie rafinament și ecuson FIFA (eliminarea lui Thiago în meciul CFR-Craiova, golul acordat clujenilor în derbyul cu Steaua), altele, cum ar fi penaltyul acordat în meciul CFR-Dinamo pentru un henț pe care Nedelcearu nu l-a comis în viața lui, îți permit un verdict inclusiv în calitate de pieton, n-ai nevoie de cursuri AJF sau de instructori zonali ca să vezi că nu e henț!

Tratamentul
Deși n-a prescris niciun fel de pastile, rețeta doctorului Mureșan se subînțelege. Nu mai puneți atâta lupa pe arbitraje și nu vă mai luați de niște chestii minore! Ce rost are să întorci pe toate fețele niște faze controversate, ale căror decizii, chiar dacă sunt eronate, vin din strict imperfecțiunea naturală a ființei umane? Iar ca să vă treacă boala mai repede, din șase în șase ore sau între mese aduceți-vă aminte că inclusiv CFR-ului, în prima etapă, adică acum aproape trei luni, i s-a refuzat un penalty clar la Botoșani! Ca tratamentul să fie eficient, faza de la Botoșani trebuie administrată ca antidot până vara viitoare, după play-off, când CFR-ul va câștiga al patrulea său titlu sub privirile unor arbitri stresați, clorotici, transpirați, dar cu sentimentul datoriei împlinite.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

tibi (1 comentarii)  •  30 septembrie 2017, 22:54

totusi domnule buzarin.... de ce nu anuntati organele competente daca sinteti atit de sigur ca este ceva la mijloc? chiar credeti ca exista o conspiratie totala si toti arbitri sint "draguti" cu cfr? da, e ciudat ca s-a tot gresit in favoarea cfrului dar ati vazut vreun meci fara greseala?

Napoca Republic (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 0:07

vai domnule cum putetzi sa va" miticitzi" in halul asta? ..articolul dumneavoastra este lipsit de cel mai mic bun simtz

ioan bud (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 0:18

Un comentariu mai penibil nu am citit in viata mea, Pacat c a un astfel de penibilist mai poarta si numele de ziarist !!!

Maharajah (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 2:43

Ahhh am uitat .... trebuia sa înveliți niște peşte nu ....

adrian (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 2:43

Aline, eu imi amintesc un meci, din 2008, uite cati ani au trecut, cand domnul arbitruTudor n-a vazut doua faulturi, in careul Stelei de pe vremea aia, la Semedo. Fazele alea se pun?

sundance kid (37 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 2:44

Ne place sau nu CFR-ul alaturi de FCSB are cel mai bun lot si in plus au si cel mai bun antrenor care nu face cuplu cu patronul ci isi asuma singur totul la echipa . La ei patronul e patron si antrenorull e antrenor . Nu numai atit dar Dan Petrescu e si mult mai experimentat decit Dica . In rest DA ai dreptate . Gigi nu e stimat de Burleanu . Deloc .

Maharajah (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 2:51

Buzule ai văzut mesajul ??? Vezi poate te înjură *** "iosif_vs" asa numai din greșeală.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maharajah (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 2:55

Azi te-am luat la ţintă pe tine ... mâine în zi de duminică, când lumea merge la biserică, îi voi lua şi pe colegii tai, iar pagina www.***.uk (glumeam prostule ... doar nu ai pus botu' ) va fi raportată la google. În rest numai bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 4:39

Daca nu ar fi interesele astea de culise in arbitraj s-ar introduce proba video, care sa confirme sau sa infirme pe loc decizia arbitrului, in fazele controversate. Ori asa cum se practica acum, arbitrul este suveran si poate vicia rezultatul unui joc, fara a mai putea corecta decizia greșita.

Cj666 (13 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 6:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cfrujeanul (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 6:22

Anul trecut, cand CFR juca depunctata si era in ceafa liderului, chiar si fara punctele de penalizare, pe deasupra se mai si gresea in arbitraj, impotriva acestei echipe din Cluj. Atunci era bine , nu? Atunci nu se gasea nimeni sa comenteze cat de mare e totusi nedreptatea in teren fata de CFR.... Acum insa deranjeaza pe multi faptul ca merge bine si constant. De profesie/de vocatie sa spun asa sunt un mic antreprenor intr-un domeniu ce da valoare palpabila muncii unui om. Cata vreme jurnalisti de conjunctura ca tine ( Buzarin suntem de varste apropiate) si multi altii de la voi, care habar n-au ce inseamna efort depus parca in zadar pana sa ajungi la rezultate, se gasesc sa comenteze fara sa cunoasca fenomenul, media sportiva romaneasca va fi un talcioc *** unde cei ce vand vor fi intotdeauna cu gura mare sa te convinga sa cumperi ceva ce ei habar n-au ce reprezinta sau la ce foloseste. Echipa asta "ungureasca", corupta si straina a repus cand a jucat Romania pe harta fotbalului european. Sa nu uiti asta amatorule Buzarin: au batut Roma, Manchester, au facut egal cu Chelsea, au strans puncte de fiecare data in grupele CL in conditiile in care simbolurile unui patriotism defect si prost inteles n-au avut ce cauta in CL.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 7:25

Muresan are dreptate ...sa nu ne luam dupa chestii minore ...arbitrajul romanesc este cel mai prost din lume ...

Stelu (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 8:12

Prostovane, prostovane. Daca vrei sa fi credibil pune si greselile impotriva CFR-ului. Din o astfel de balanta poate rezulta ce vrei sa scoti tu in evidenta. Pana una alta intoarce ochelarii, sunt pe dos.

Septi (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 8:26

Tibi draga, nu ai ce sa faci cand li ciuda, gen acestui Buzarin.. cand el stie doar FCSB precum calul cu obloane pe ochi care vede doar inainte .. mai mult nu am ce sa comentez...

pop marius (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 9:32

un comentariu licentios la adresa singurei echipe din Ardeal care tine steagul sus.adevarul este ca echipa visinie din ARDEAL joaca cel mai organizat fotbal,rar poti ajunge sa o ataci prin surprindere are jucatorii motivati,disciplinati etc.nu-i convine buzarinului si celor ca el ca noi ardelenii suntem pe primul loc!!

Alex One (87 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 9:40

Bun,clar, la obiect. Felicitari d-le Buzarin !Problema lui Muresan si a lui Dan Petrescu este ca nu se abtin de la comentarii. Cand toata lumea vede ca CFR este favorizata pe fata recomandabi-l este sa taci nu sa incerci sa faci filozofii si sa explici ceea nu este de explicat, bazaconii de genul, articole comandate, presiune,stres si alte alea.Scria odata un jurnalist despre reteta succesului in fotbal, fara investitii majore, sa sa ajungi in grupele CL,sigur asta de mult cand se intra direct datorita punctajului obtinut an de an de Steaua, si deci sa te trezesti cu 20- 30 de milioane de dolari in casa, trebuie sa cheltuiesti 10 mii de meci,suma putea fi variabila, in treizeci de meciuri,patru se jucau pe bune,erau pe atunci 18 echipe. Scump dar facea ,diferenta intre cheltuiala si castig fiind evidenta. Daca a fost sau nu aplicata in practica reteta "minune", asta nu se stie !

Orbit (2 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 9:57

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Samuel (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 10:05

Pai ce sa anunte cand stie ca nu-i nimic necurat!Doar no avea Cfr-ul pile mai mari decat Bucurestiul!!!

luis (14 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 10:11

Domnule „buzarin”, de meciul cu Astra nu amintiti nimic.Parca si acolo a fost un hent si cateva cartonase galben portocalii neacordate.La Botosani penalty si eliminare la botoseneni,DAR nu ,eliminat Omrani.Cu "cornutele gol valabil,galbene neacordate si altele si altele.Pe alea nu le vedeti domnule „buzarin”.Schimbati ochelarii,poate vi se schimba si optica. Ps,dintre conducatorii contestatari enumerati,doar „porumboul” este inca in libertate,ceilalti au trecut printr-o reeducare fortata,si pe astia ii dati exemplu.Cat de orb puteti fi? Poate diminetile reci de inceput de toamna v-au aburit ochelarii ,si vedeti totul in rosu si albastru. Si inca ceva,Otelul,Astra,Urziceni,Viitorul (vezi TAS),CFR-ul toate au fost atacate la un moment dat (cand au luat campionatul).Oare de ce?Si surprize surprize contestatarul este mereu acelasi,doar atacatii se mai schimba atacatorul ramane.

mosierul (4 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 11:14

Ciudosule ce esti ....!!! Stresat esti tu pentru ca te gandesti ca CFR Cluj ar putea sa castige campionatul !!! Cnd se greseste in facoarea FCSB-ului taci , nu zici nimic pentru ca asa trebuie !!! Nu esti altceva decat o *** becaliota !!! Ai enumerat ceva nume in articolul tau dar sa nu uiti domnule ziarist ca mai mult de jumatate dintre cei enumerati sunt fosti puscariasi sau actuali puscariasi !!! Mai bine incearca sa descoprei de ce am ajuns atat de penibili la nivel de echipa nationala si sunt sigur ca te vei reintalni cu acele nume pe care le-ai insirata in articol : Iancu , Becali , Copos , MM Stoica , ......... !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haideusicfr (55 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 11:22

Muriti de ciuda de pe acum.

Lucian (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 11:27

@tibi, ai vorbit exact ca muresan

MZM (48 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 12:08

Presa noastra si-a facut un obicei (jenant!) din a arata cu degetul spre echipele care se lupta la titlu (sau chiar il castiga), acuzand complicitatea acestora cu arbitrii. Toate echipele care au cucerit titlul in ultimii10-15 ani au fost acuzate ca l-au furat cu ajutorul cavalerilor fluierului. O singura echipa a scapat de aceaesta suspiciune, ati ghicit, Dinamo! Adica tocmai sefa "Cooperativei", cea care are in... gene blatul (sa nu uitam sterpelirea "Ghetelor de aur"!). Ei, bine, tocmai aceasta exceptie, Dinamo, face necredibile acuzele la adresa celorlalte echipe. Faptul ca anumiti oameni de fotbal sau jucatori acuza rivalele la titlu de... simpatia arbitrilor e la fel de jenant, dar e oarecum de inteles: pun presiune pe adversari, pe arbitri, adica au un scop. Dar ce scop au ziaristii sa lanseze si sa intretina aceasta "psihoza a arbitrilor" care pare ca... au un al 6-lea simt: se ataseaza subit de echipa care urmeaza sa fie campioana si... o ajuta! Chiar, d-le Buzarin, de ce se preteaza ziaristii la asa ceva? De ce lanseaza zvonuri fara sa pproduca probe? Cui foloseste intretinerea acestei suspiciuni permanente?

Gavrilo (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 12:37

cj666 (13 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 13:40

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cj666 (13 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 13:46

Inca ceva... atata timp cat varicaturile astea aservite oierului sunt isterizate cu astfel de articole e bine. Inseamna ca cea mai corupta echipa care a existat vreodata in fotbalul romanesc, ***. P.S. Buzarine, dar de penalty-ul acordat oltenilor taiin meciul cu CFR ce zici?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciurescu petru (9 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 14:08

"Protestatarii" cu excepţia lui Porumboiu ,care a sărit din barcă în ultimul moment şi a lui Mititelu,care era din alt film,sunt toţi şcoliţi la "mititica",băieţi curaţi ca lacrima ,credibili până la Dumnezeu şi mai sus.Aşa că,mai bine schimbă macazul,că o să deraiezi.

vasi (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 14:10

la mai bine de 24 de ore de la publicarea articolului, un singur comentariu (poate 2 cu al meu)... o dovada clara a interesului marelui public fata de ziaristul Buzarin si a calitatii materialelor lui...

aaa (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 14:26

si acum ceva anisori cand cfr a fost pe primul loc ati scris articole de acest gen, bag la pariu ca nici macar nu ati vazut marea majoritate a meciurile CFR-ului. Cand arbitrii gresesc impotriva CFRului nu ziceti nimic dar urlati la greserile PRO. Manipulati cititorii Dvs. Voi acolo la bucuresti aparati pe echipele voastre comuniste, sunteti niste inapoiati mintali, de ce nu faceti atunci liga voastra acolo in capitala si intotdeauna castiga cineva de la voi. Dar sunt 100% ca nici atunci n-ar fi pace ca voi va mancati unul pe celelalt intre voi. Daca ma uit la mutra ta parca as vedea un portret din anii 80 din era comunista, dar si mentalitatea ta este foarte inapoiata. ***. Mie scarba de voi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

baubau (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 14:32

Tu care ti-ai demonstrat nu o data limitele de pseudojurnalist (*** ***), deasemenea ti-ai demonstrat limitele in priceperea de a conduce un club, esti cel care, alaturi de colegii tai de stat de plata, ai nevoie de ceva tratament , macar antistres, ca antinesimtire si nepricepere, inca nu s-a inventat...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cosmo (48 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 15:08

Buzarin are dreptate: numai în România greșesc arbitrii și numai în favoarea cfrului!!! Mare jurnalist și om, păcat că e stresat.

Vaj (1 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 16:34

Acest articol vrea sa arate ca CFR fura cu arbitrii, dar reuseste sa arate ca FCSB fura cu jurnalisti. Se invoca decizii la limita, unele corecte chiar, pentru a se demonstra o conspiratie: CFR e ajutata de arbitrii - vax, e nevoie de muult mai mult decat niste decizii la limita pentru asta... Cat despre stres, se vede treaba ca Gigi devine din ce in ce mai stresat, iar Buzarin, urmand sfatul lui Muresan, il destreseaza public. Alin Buzarin, jurnalismul ti-e strain!

Cj666 (13 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 20:06

Mare ziarist buzarin asta... dupa ce scrie un articol plin de acuzatii fara acoperire, modereaza niste comentarii care cica contin acuzatii fara acoperire...vorba lui Vaj... e stresat rau.

Cj666 (13 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 21:13

E buzarine.. ce zici de prestatia lui coltescu? Scrii maine un articol?

Deontologul (3 comentarii)  •  1 octombrie 2017, 21:22

CFR si FCSB au cate 6 penaltyuri primite...dar nu le vedeti decat pe cele primite de FCSB... deontologie profesionala...lol

cj666 (13 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 6:49

E Buzarine, acuma dupa ce la Brasov Coltescu a fost cel mai bun atacant al marii echipe fecesebe (apropos... 6 penalty-uri... pe cand un articol?) iti dai seama cat de penibil ai putut sa fii?

Raul (1 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 23:03

Ești penibil, nu te-am avut la suflet niciodată. Dar acum descopăr cata prostie poată sa fie adunata într-un singur om frustrat, ești mai prost decât Jiji ***, da ciobanul mai are momente de sinceritate, dar tu ești o scârbă. Și acum poți merge la palat, cu siguranță ai pus-o de o sponsorizare. Te salut scârbă mica,....

Sorin Bogdan (2 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 11:20

Domnule Buzarin am citit articolul dar nu ati explicat cum se face ca arbitri trag cu CFR ,tot aceias arbitri au arbitrat si campionatele trecute cand CFR nu a contat si nu a castigat campionatul atunci nu ati facut nici o statistica.Scrieti in articol ca Nedelcearu nu a facut hent in careu ,atunci va dau eu un caz de studiu meciul Dinamo -CFR campionatul trecut hent in careu la Rus va rog faceti o comparatie sau atunci nu sa pus ca CFR nu a fost un mare pericol pentruFCSB sau poate pe atunci nu erati jurnalist dvs va gasiti vocatia de jurnalist numai cand CFR conteaza pentru titlu.Sa fi un jurnalist sportiv bun cred ca in primul rand trebuie sa fii impartial chiar daca prin redactii sau studiouri sunt jurnalisti sau reportei care poarta pe sub haine tricoul unei anumite echipe pe care dupa mine o umflati artificial cu pompa dar se desumfla repede cand da de o echipa ca Sporting

Comentează