Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Profesioniștii de pe gard

Aparent colateral, dar numai aparent. În realitate însă, destul de important. Anume: Pesici e schimbat în minutul 67 și, la solicitarea galeriei, își trântește o geacă pe umeri și suie între suporteri. Era 2-0 și încă aproape o jumătate de […]

...

Budescu, adică tot ce e bun

Budescu face totul altfel, în manieră proprie, împotriva tipicurilor, împotriva manualelor. Folosește încă exteriorul, o unealtă tot mai rară într-un fotbal gâtuit de bani și de mize, în care ideea principală a început să fie siguranța, eliminarea greșelii. Iar la […]

...

Antrenorul întunericului în orașul luminii

Prima oară l-am văzut pe basc, pe viu, tot pe Bernabeu. Abia făcuse 40 de ani (acum are 46), antrena Valencia și a reușit un 0-0 contra Realului, dar cum l-a reușit? Bubuind muncitorește mingile. Adil Rami, șeful apărării valenciene […]

...

De ce nu e Bîrsan pe lista FIFA?

Gazeta i-a dat nota 8 lui Marcel Bîrsan, ceea ce nu se întâmplă prea des. Dacă arbitrezi bine, cu erori nesemnificative, cu majoritatea deciziilor luate corect, de regulă iei 7. Ca să urci la 8 trebuie să dai dovadă de […]

...

Derbyul pe o tablă de șah

Am aflat, în săptămâna care a trecut, că Gigi Becali ar fi putut să cumpere clubul ardelean de la Paszkany și, dacă ar mai fi fost câteva zile până la meci, ar fi apărut și cine știe ce alte povești […]

...

Poate fotbalul scăpa de politică?

Grea întrebare. După o discuție de aproape patru ceasuri, marți noaptea, la "Jocuri de putere", emisiunea lui Rareș Bogdan de pe Realitatea TV, am înțeles că nu prea poate.

Permalink to Poate fotbalul scăpa de politică?
miercuri, 6 septembrie 2017, 8:18

Că fotbalul e învârtit de politicieni, nu ca o jucărie cu sfori, ci precum un mecanism folositor, care poate tangenta noi orizonturi aducătoare de voturi.

Că plecând de la Daum înapoi pe firul lucrurilor, acesta a fost instalat de Răzvan Burleanu, care la rândul său a fost pus în funcție de binomul politicieni-servicii secrete. Cum poate influența politicul niște alegeri libere la Federație, unde votează, prin reprezentanți socotiți apolitici, cluburile, structurile de juniori, AJF-urile?

Foarte simplu. Clubul e susținut, mai ales jos, către talpa țării, de primărie. S-au făcut și socoteli și s-a ajuns la concluzia că peste trei sferturi din echipe folosesc fonduri publice. Primarul, șeful de Consiliu Județean sau cine o fi numărul unu, adică omul care are banii la chimir, primește linia de sus, de la șefii din partid. O aplică imediat, impunându-i delegatului în Adunarea Generală a FRF cu cine să voteze. Iar acesta, de frică să nu-și piardă pâinea, face ce i s-a spus.

Poate fi contracarat acest mecanism aparent inexpugnabil? Foarte greu!

Prima variantă ar fi aceea ca delegații să spună „Da, am înțeles, să trăiți!”, dar să facă așa cum le dictează conștiința. Votul e secret, însă mulți dintre politicieni cer dovezi de la delegați, cea mai la îndemână fiind poza cu buletinul de vot, înainte de a fi introdus în urnă. E greu de crezut că mai mult de jumătate dintre electori ar fi în stare să înșele vigilența exersată în probleme mult mai complicate a șefilor lor.

A doua variantă pare ceva mai plauzibilă, dar tot dificil de dus la îndeplinire. Recent s-a emis acea Ordonanță prin care organele puterii locale pot direcționa până la 5 la sută din bugetul lor către sport. Asta înseamnă etatizare, control aproape total asupra modului în care se învârte mingea pe cuprinsul patriei. Dar, decât să se fi emis această Ordonanță, nu se putea umbla la Legea sponsorizării, să se creeze facilități mediului privat pentru investiții în sport? Să se scoată fotbalul de sub pulpana statului, iar în cluburi să poată investi firme private în condiții decente, nu în cele spoliatoare de până acum, care taie din fașă orice fel de inițiativă particulară?

Răspunsul se pare că e „nu”. Ordonanța celor 5 la sută a fost dată de politicieni, iar îmbunătățirea Legii sponsorizării ar fi tot de competența politicienilor. Care se pare că n-au niciun interes și niciun chef să facă asta.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

gica (21 comentarii)  •  6 septembrie 2017, 23:34

Buzarine ! Poate ca o sa scape suporterii de ziaristi ca tine si de alte persoane manipulatoare . Suporterii trebuie sa priceapa ca puterea este la ei si asta inseamna o Greva fata de voi si de fotbalul din care ati cistigat bani cam prea multi fara sa faceti ceva folositor . Pacatul este ca inca mai sunt multi care cred ce scrieti voi , dar are sa vina si ziua in care o sa joace Nationala Romaniei cu stadionul gol si ziarul GSP o sa fie bun doar pentru impachetat "peste " Punem pariu ca ziua aceea nu este departe ? P.S. Hai ca ai curaj Buzarine . Ne poti spune de ce au plecat jucatorii de la Victoria Branesti cu restante financiare ? P.S.2 Pun pariu ca nu ai curajul sa raspunzi la "p.s. 1".

gica (21 comentarii)  •  6 septembrie 2017, 23:37

Buzarine ! Ce mai este nou pe la Branesti ?

JFM (20 comentarii)  •  6 septembrie 2017, 23:50

Daca le iei acel 5% politicienilor revin in anonimat.Asa fiecare "salvator" este un mic Becali,apare zilnic in top-ul stirilor sportive,la TV,toata lumea face referire la el,este un "erou" al cartierului...Ia-i echipa si e neica-nimeni,e vai de el pt ca prin munca pe care ar trebui sa o faca n-o sa se remarce niciodata.Bun sau rau Chiliman a facut treaba la Sectorul 1,au recunoscut-o si rivalii politici.I-a mai ramas si lui Tudorache de facut dar nu-l prea trage ata,o sa-l traga de urechi sefa de la Capitala ca o pune in umbra dansa nefacand chiar nimic,adica a facut insa doar rele.Asa ca Tudorache s-a apucat de salvat echipe falimentare ca doar n-o sa stea degeaba toata ziua.Aici s-a ajuns,mediocritatea se salveaza cu sprijinul submediocritatii.Formula nemuririi la Putere adica la pusculita cu banul public...

Belphegor (89 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 7:43

Buzărine , dacă nu s-ar implica nici primăriile... ȘI fără o lege a sponsorizării.. ȘI cu sărăcia de la noi , ar dispărea sportul (SPORTUL , nu umai fotbalul ) definitiv. Hai să o lăsăm baltă și să ne bucurăm de (poate) singurul lucru bun de pînă acum , acea lege care permite ca 5% din buget să meargă la Sport. EXCELENT , FOARTE BINE. nemaipomenit. Asta nu este rău. ESTE BINE. terminați cu măcănitul și cu băgatul bețelor în roate. terminați cu propaganda grețoasă și cu articolele stil "GicăContra". Mai faceți și voi ceva util , mai scrieți și voi ceva constructiv... veniți cu IDEI , dar idei bune... Pămîntene... care au suport în viața reală , că de măcănit și de arătat cu degetul suntem sătui. Spitale și drumuri și tot ce-i mai trebui țării ăsteia ORICUM se fac (sau nu se fac) , INDIFERENT de picătura într-un Ocean care înseamnă banii alocați pentru sport de la primării. Banii mulți și miliardele sunt în altă parte. Sunt la băncile și la MultiNaționalele care ne FURĂ anual de MILIARDE de euro , nu la Voluntari sau la CSU București sau la Rapid sau Craiova ...etc...etc... Încetați cu ducerea în eroare și spălatul creierelor.

test (3 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 9:46

lorem ipsum

test (3 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 9:46

lorem ipsum...

Ramon (15 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 10:57

în fotbalul profesionist (și chiar în ligile 2 sau 3) se joacă pe bani. Investitorii privați nu au niciun interes să sponsorizeze, majoritatea patronilor din epoca aproape încheiată au ajuns în închisori, cel puțin Copos a încercat să producă bani prin contracte la prima vedere legale. Așa că: 1. cine poate produce milioane, corect, fără relații cu statul ? 2. de ce să fie acești bani investiți în fotbal, la ce i-ar folosi ? Am ajuns la cea mai mică medie de spectatori, așa că banii pe bilete sunt sublimi dar nu ajung pentru deplasări, arbitri, etc. Au fost tot felul de transferuri dubioase, așa că de ce și-ar risca un patron banii (dacă e capabil să-i facă). Așadar, rămâne prăduirea bugetelor locale, ca și acum 30-60 de ani, numai că atunci, în lipsa televiziunilor sau internetului, omul se ducea la meci, pleca de la servici (pe care nu-l mai are azi). Cu excepția FCSB ului, restul echipelor depind de banii aduși de la stat, direct, sau prin firme care deservesc statul și speră să vândă câte un jucător tot lui Becali, care să-l exporte. Cum puterea a trecut spre cei mai în vârstă, tupeiștii tineri gen Ponta fiind dați la o parte, poate dl Dracnea va avea timp să se gândească și la un Tudose al fotbalului românesc! Alegerea lui Daum a fost pe principiu: să vă arătăm că un neamț nu are ce face în țara asta, o paralelă cu Iohannis.

Marco (7 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 12:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vardasihan (16 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 13:11

Echipele de fotbal din oraşele mici de genul Cetate Râşnov,Avântul Valea Mărului,Metalurgistul Cugir,Csm Râmnicu Sărat,e.t.c.,nu au cum să trăiască în fotbal fără banii de la primării😕.Primarii sunt toți de la partide politice.E clar că acei reprezentanți ai acestor cluburi vor vota politic😡.Nu au cum altfel,şi să vrea.Nu ştiu cum s-ar putea scăpa de această anomalie.Reprezentanți ai fotbalului mic,decid soarta fotbalului mare.În mod normal ar fi trebuit să fie invers.

Cristian (2 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 14:54

Rares Bogdan,prietenul celor de la SRI,care ii facea pe romani stupizi si needucati si care afirma ca Psd nu ar putea organiza un miting deoarece ar trebui să le pună oamenilor la dispoziție cărucioare? Aha. Pacat,daca luati lumina *** care intr-o tara normala ar fi parasit viata publica in secunda doi dupa declaratia asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marco (7 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 16:11

De politic fotbalul va scapa caci nu e asa de legat cum e legat de 'oamenii de onoare', vorba lui Padureanu, si interesele lor diverse in bani si notorietate. De voi, ziaristii lui peste invelit ii va fi mai greu fotbalului sa scape

Crimson Veritas (2 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 17:59

D-le Buzarin ... ce mai face Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen ... mai costruieste cai ferate? ...:))

vasco (84 comentarii)  •  7 septembrie 2017, 18:41

@Marco,corect!D-l buzarin se face ca nu stie ca "jurnalistii lui peste invelit"(buna de tot asta!) sunt la fel de "politici" ca si politicienii,ba chiar si mai ***....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.