Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Croația, creația

Tot ce iese din vestiarul Argentinei e spectaculos. De la moleșeala metafizică a lui Messi până la tatuajele în tonuri interlope de pe antebrațele selecționerului. De la revolta lui Kun Aguero la acel 1-6 din Spania, din martie, prevestitor cumva […]

...

Să admirăm suferința celor mari?

Cronologic, Argentina, Germania și Brazilia au suferit, ultimele două într-un interval de doar câteva ceasuri. Iar când suferă Messi, Kroos (la nemți am ezitat ceva până la nominalizarea superstarului) sau Neymar, oamenii trăiesc voluptatea acelei suferințe. Da, într-adevăr, argentinienii, nemții […]

...

Noi n-o să fim Charlie!

Solidaritate nu neapărat cu caricaturile antiislamice publicate de Charlie Hebdo, ci cu oamenii aceia care au fost secerați de gloanțe când erau la serviciu. Și solidaritate cu o lume întreagă amenințată de terorism. E mult mai corectă expresia ”amenințată de […]

...

Mondialul de peste patru zile

Ultimele noastre amintiri de la Cupa Mondială sunt frezele cromoplatin blond ale „tricolorilor”, situate câțiva centimetri mai sus de ochii triști, ațintiți în iarba de la Bordeaux parcă în căutarea unui viitor împăienjenit. Pe 30 iunie 1998 România pierdea cu […]

...

Și Titanicul tot Ramos l-a scufundat?

Ni s-a explicat, pe înțelesul nostru, al profanilor care tot mai cred că n-a fost chiar așa. Au venit experți în judo, karate, lupte în cușcă și alte bătăi cu Jackie Chan, au calculat unghiul la centru, accelerația gravitațională și […]

...

De la Panenka la Călințaru. Via Artur Jorge

Un penalty în minutul 95 trimis în brațele portarului și un autogol în secunda 12, la meciul de debut. Comedia neagră e la ea acasă

Permalink to De la Panenka la Călințaru. Via Artur Jorge
luni, 21 august 2017, 12:16

Erau primele penaltyuri de departajare din istoria fotbalului. Până atunci, până în iunie 1976, meciurile încheiate la egalitate după 120 de minute se rejucau. Pentru celeritate, cum se spune astăzi, s-a instituit departajarea de la punctul cu var. Nu doar pentru celeritate, ci și pentru suspans.

Cehoslovacia mare, cu acele tricouri roșii pe care scria CSSR, juca finala campionatului european la Belgrad cu RFG. Cu Viktor în poartă, cu Dobias, Ondrus, Gogh, Panenka, Masny, Nehoda. Parcă mai mulți slovaci. 2-2 și penaltyuri. Cehoslovacii marcaseră tot, nemții rataseră o dată. Urma ultima execuție.

Cine era Panenka
S-a apropiat de minge Antonin Panenka. Ceh, nu slovac. Mijlocaș la Bohemians Praga. Numărul 8. Ulterior, după 30 de ani, a jucat la Rapid Viena, cu care a prins o finală de Cupa Cupelor, contra lui Everton.

Avea atunci, în 1976, aproape 28 de ani, azi are aproape 69 și aceeași mustață pe oală. În poarta refegiștilor stătea Sepp Maier. La 33 de ani, era campion mondial, european, triplu câștigător al CCE cu Bayern. Poate cel mai bun portar din lume la acea clipă. Panenka s-a dus spre minge în sprint și când să ajungă la ea a încetinit alergarea. Sepp își mutase deja centrul de greutate. Optarul a băgat piciorul sub minge, care s-a dus, învârtită, la semiînălțime, în tarlaua de poartă rămasă goală, iar CSSR au devenit campioni europeni.

Ceea ce numim astăzi argotic „scăriță” s-a numit și încă se numește pe destule meleaguri „Panenka”.

Călințaru, via Schumacher
Cu siguranță George Călințaru știe ce-i aia scăriță. E greu de crezut însă că a auzit de Panenka. Atunci, în 1976, „juventinul” de astăzi mai avea 13 ani până să se nască. Acel 89 de pe tricou e anul nașterii, deși poate fi foarte bine și număr de troleibuz. Panenka era optar, cum ar zice astăzi Hagi.

Călințaru a jucat în prima ligă puțin la Brănești, foarte puțin la Viitorul și câteva meciuri la Juventus. Viața l-a făcut fundaș dreapta din mijlocaș ofensiv. Lovește bine mingea, are o tehnică mulțumitoare, chiar dacă pe loc, nu în viteză. (Ne-am intersectat drumurile pentru câteva luni la Brănești, la începutul acestui deceniu).

În șapte ani n-a bătut niciun penalty. Probabil că nici nu va mai executa vreunul, vreodată. Când vrei să dai „Panenka” în minutul 95, trebuie să fie 5-0 pentru tine, nu 1-2. Sau să fii însuși Panenka. Sau Pirlo, că și el mai dădea așa. Dar niciodată la 1-2, la ultima fază. Dacă ești Călințaru, lași scărița în magazie și dai tare, sănătos. Dacă Niță are norocul să fie pe traiectorie, îl bagi și pe el în poartă, cu minge cu tot.
Pentru cei de o anumită vârstă, pe meleagurile noastre a mai fost o astfel de întâmplare. Să tot fie vreo 15 ani, de când Constantin Schumacher a dat așa un într-un meci de Cupă, Rapid-FC Argeș, un penalty de departajare. În poarta piteșteană era Dani Coman. Schumi a dat scăriță, iar Dani a fost peste Niță. A lăsat mâinile pe lângă corp și a făcut stop pe piept!!!!

Alt Artur Jorge
Artur Jorge Braga Melo Teixeira a fost marele antrenor portughez cu mustață deasă. Fost la Porto, Benfica, PSG și în multe ale locuri. Azi e retras, are 71 de ani și în mod sigur n-a văzut meciul de la Ploiești al aproape omonimului său conațional Artur Jorge Marques Amorim, fundașul visat o vară întreagă de Steaua.

La autogolul stoperului adus de la Braga via Belgia frapează doar secunda 12. În rest, când stai prost în teren, se mai întâmplă. Semne de exclamare a ridicat o altă fază a lui Artur Jorge, prin repriza a doua.
Portughezul era pe la centrul terenului când mijlocașii i-au întors o minge. Deși nu era prin preajmă niciun adversar, Artur a privit roată și apoi a pasat acasă, vreo 45-50 de metri, la Niță. Orice stoper de la Granitul Babadag sau de la Avântul Frasin ar fi încercat să urce și să construiască. La Braga nu se huiduie pasele înapoi de 50 de metri?

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Andrei F (48 comentarii)  •  21 august 2017, 12:36

Nene Oltene!!!!Comedia s-a jucat in alta parte si stii!!!Explica dumneata cum pe foamea asta Craiova si CFR nu au luptat pentru un loc mai sus in campionat!!!Nu datorita lui Calintaru!!!!Si uite ca acum se vad rezultatele...Si d-ta le vezi dar ...de ce nu vorbesti de ele?Parca laudai campionii!Pai fi consecvent domnule si lauda in continuare.Altfel stim...esti toba de fotbal!Ai si demonstrat ca oficial...Nu vreau sa-mi amintesc numele echipei...

Andrey (1 comentarii)  •  21 august 2017, 13:32

Toate bune si frumoase,numai ca purta numarul 7 !!!

Cris (2 comentarii)  •  21 august 2017, 13:32

Iti intelegem intelepciunea si superioritatea, Andrei F. Dar tu ce ai demonstrat si in ce domeniu, de iti permiti sa iti dai cu parerea si sa si concluzii despre competenta altora? Prostul nu e prost destul...pana nu-si exprima opiniile pe net cu aer de superioritate!

Stely (3 comentarii)  •  21 august 2017, 13:49

Andrei f. Mare psdist esti maaahhh. Si competent ca orice marlan psd. Sunt cu ochii pe tine. Si mai sunt p'aici ceva ortaci postaci psd. Puschea pre limba ma.

birlic (11 comentarii)  •  21 august 2017, 13:51

nici nu m-am uitat ,m-am bucurat ca o castigat Poli,pe care nu o inghite Radu mami ,era sa zic mimi .Reaspectu fata de colegii din platou si mai ales atunci cand ai un reputat arbitru ,de care ai nevoie tot timpul si a incercat sa zica ceva de Poli Timisoara ,Radu i-o taiat-o scurt ,iar Craciunescu de bun simt nu a mai zis nimic. Acest moment a fost un Preambul la replica Clubului Poli Timisoara la mitocania si zeflemeaua folosita de Radu mami ,ca Tata-su a fost om de caracter

Vardasihan (16 comentarii)  •  21 august 2017, 13:55

A vrut să-l umilească pe Niță.Atât îi duce capul pe aceşti,,purtători de tricouri".Nu s-a gândit niciun moment la echipa lui,la scor.S-a gândit doar la el,şi la momentul lui care putea să-l umple de,,glorie" dacă îi intra.Un bufon.La Jorge a fost ghinion curat.Dar,când l-ai prins aşa,cum să ratezi momentul şi să nu îi dai la,,gioale".Asta înseamnă să te pricepi să scrii despre fotbal.

Mozzie (14 comentarii)  •  21 august 2017, 13:59

Asta e drama noastra,presa pune contrraperformanta in titlu si ignora poate alti jucatori care se pregatesc serios,executa cu maturitate si raspundere tot ce au de facut,muncesc din greu dar raman anonimi pt ca,nu-i asa,pe prima pagina trebuie musai sa apara acest loser de maidan pe care-l cunoaste toata Romania pt ca si-a batut joc de munca celorlalti deci trebuie rasplatit cum se cuvine,trebuie facut vedeta.

Andrei F (48 comentarii)  •  21 august 2017, 14:57

@Stely (1 comentarii) • 21 august 2017, 13:49 @Cris (2 comentarii) • 21 august 2017, 13:32.........................................Vai doar atit puteti?Sau ...atit poti?

Fane (60 comentarii)  •  21 august 2017, 15:00

Autogolul poate veni in orice secunda a meciului,marcat de oricare jucator aflat in cadrul portii incercand sa respinga o minge. Ce spui insa de autogolul lui Batshuayi cu Tottenham,Conte ar trebui sa-l trimita la sapat santuri? Dar al acelui jucator(nu mai tin minte exact) care a dat autogol de la 40m.?

Zagna (10 comentarii)  •  21 august 2017, 15:03

Gustavo de la FC Oltguta a fost mai penibil si nu ai zis nimic ! Ala a cazut pe spate si nici n-a nimerit poarta...

pawn (27 comentarii)  •  21 august 2017, 15:09

@stely. a, esti basist, mofo? foarte bine, si eu o sa fiu cu ochii pe tine, nemancatule.

Tarabostes (1 comentarii)  •  21 august 2017, 17:02

Un articol interesant in partea de istorie.. si atat. toti killerii au sarit pe Calinitaru, daca dadea gol era un geniu - atata stapnire de sine, atata siguranta- dar nu a dat. "Vinovatul" de serviciu Nita. Se spune ca penaltiurile nu se apara - se rateaza. nu e cazul la aceast tip de executii. 90 la suta din portari aleg o parta si plonjeaza. executantul ii poate pacali sau poate trage mai plasa. Cand poratrul ramane pe mijloc si tu dai "scarita" sau "Panenka" (cu vreti sa ii spuneti) devii penibil. In minutul 94 presiunea e mare si nu totdeauna faci cea mai fericita alegere (sunt destule exemple). Cat despre fundaul portughez, v-as ruga sa va duceti in locul lui la Braga, si sa intrati intr-un meci dupa 3 zile, titular, fara sa stiti limba. Acum imaginati-va ca v-ati dat autogol in primul minut. Va rog sa fiti sincer, eventual sa ii intrebati si pe prietenii de la Granitul Babadag sau de la Avântul Frasin, ce ar fi ales in situati asta? sa contruiasca sau sa trimita o pasa la siguranta (fie ea si de 40 de metri la propriul portar). P.S. Tari comentariile cu PSD-stii, se pare ca am gasit vinovatul univaersal pentru tot ce se intampla contrar propriilor pareri. Cu siguranta si daca ploua cand esti la mare - ploaia e tot pesedista :)

mihnoi (4 comentarii)  •  21 august 2017, 18:41

Nu va mai luati ba de Buzarin Alin, care a antrenat si el pe la Branesti. Da,DA! Antrenat! Il mai lasa Iliesta si pe el sa antreneze! Pai, ce!? Credeti ca la nationala antreneaza Daum? Nuuu! Antreneaza Vochin, ca el are Licenta Pro! Practic, cand nea Ovi, Buza, Geamba sau altii de la Hazeta il critica pe Daum, ei de fapt il critica pe Vochin!

gio (12 comentarii)  •  21 august 2017, 23:14

Primele penaltyuri din istoria fotbalului tocmai in 1976? Nu stiu ce-o intelege buzarin prin "istoria fotbalului " dar In cupele europene se utilizau din 1970.

alex (9 comentarii)  •  21 august 2017, 23:58

Nu, bă, gio, chestia cu loviturile de departajare a aparut in 1976! Ai uitat, de fapt nu ai stiut niciodata, ca finala CCE din 1974 dintre Bayerrn si Atletico Madrid s-a rejucat a doua zi? Pune mana pe carte si dupa aia poti vorbi!

vasco (1 comentarii)  •  23 august 2017, 12:28

Calintaru asta reprezinta perfect mentalitatea si starea de spirit a generatiei actuale de fotbalisti,niste *** ,doar tatuaje,masini bengoase si gagici au in cap.In teren li se incalceste singurul neuron cu singura circumvolutiune si...asa iese minunatul "spectacol" oferit de Liga 1.Numai antrenor sa nu le fii unor astfel de "fotbalisti" si mai ales selectioner la nationala....Vai si amar!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord