Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Internaționalul francez Alexandre Dumas

Nu trebuia să faci franceză în școala ca să auzi de Alexandre Dumas tatăl. „Contele de Monte Cristo”, „După douăzeci de ani”, „Colierul reginei”, „Regina Margot” și, mai ales, „Cei trei muschetari” au încântat tinerețea multor generații care aveau anacronicul […]

...

Națiunile mari și mici ale fotbalului

Brazilia cinci titluri, Germania (via RFG) și Italia câte patru, Argentina și Uruguay câte două, Anglia, Franța și Spania câte unul. Acestea sunt coroanele mondiale de până acum. Cele mai populate țări din Europa, cu economii și societăți pe picioarele […]

...

Daum, planurile B, W, X, Y, Z

Maestrul Christoph se alătură și el corului de contestatari ai lui Joachim Low, tocmai confirmat în funcție la echipa națională, deși Germania n-a reușit să treacă de grupe. Probabil că Daum e băgat în seamă de jurnaliștii nemți pentru ce-a […]

...

Fotbalul, BAC-ul și fumatul

Moruțan nu s-a dus să dea BAC-ul pentru cã era în cantonament. Nu-i nimic, îl va da în toamnă, zic oficialii fecesebiști. În toamnă nu vor mai fi cantonamente, dar vor fi meciuri. Nici atunci nu va fi timp de […]

...

De ce a fost frumoasă Columbia?

În primul rând fiindcă a încercat să facă dreptate Mondialului, pedepsind Anglia pentru gluma proastă din meciul cu Belgia. Ar fi fost amuzant ca englezii, visând la un sfert de finală ușor, apoi la o semifinală facilă, să se împiedice […]

...

Doctrina Dan Petrescu

Au trecut aproape 8 ani, dar el e același antrenor, al rezultatului cu orice preț. Niște fire cărunte în plus nu i-au modificat filosofia

Permalink to Doctrina Dan Petrescu
sâmbătă, 12 august 2017, 9:26

Dacă n-ar fi fost Dan, de respectat oricând și oricum pentru cele 95 de selecții, pentru golurile cu America și cu Anglia, pentru anii de la Chelsea, pentru titlul cu Urziceniul, pentru acel fabulos 4-1 de pe Ibrox Park, pentru cele opt puncte din grupa Champions League și pentru multe altele care se știu, acest text s-ar fi putut intitula „Vizuina Bursucului”. Dar nu, una ca asta nu se face! Se pot spune lucrurile și altfel, deși mesajul e același.

Cumpărături din vreme

CFR a ținut afișul transferurilor în intersezon. 14, 15, 16 jucători, cine le mai știe numărul exact?! Spre deosebire de Steaua, care continuă să mai aducă, ardelenii i-au avut pe toți sau aproape pe toți înaintea startului.

Cu echipa din prima etapă, Dan Petrescu funcționează în linii mari și acum, când începe deja etapa a șasea. Două-trei modificări, pe ici, pe colo. Moutinho, Urko Vera. Neesențial. Tot Vâtcă, tot Vinicius, Camora, Hoban, Culio, Deac. Ei sunt baza, plus Cristi Manea, care rezolvă ideal problema „Under”.
Poate că aici se află secretul liniei de clasament cu 13 puncte din 15 și cu un singur gol primit, și acela din fază fixă, în prima etapă, la Botoșani. Când nici n-am știut că asistăm, de fapt, la derbyul de clasament al campionatului.

Fotbalul lui

O fi eficient fotbalul lui Dan Petrescu, dar nu e deloc frumos! E la fel ca la Urziceni, ediție 2009. Se joacă lung pe vârf. Atunci Bilașco, acum Bokila sau Vera. Probabil că va veni și rândul lui Balde. Jocul nu se construiește, mijlocașii sunt de multe ori fileu de tenis. De fapt, ei au un rol esențial. De a câștiga de fiecare dată mingea a doua.

Bokila sare la cap și imediat vine Hoban, în sanie, și recuperează. Urziceniul avea șorturi albe, iar ale lui Paraschiv sau Apostol erau mereu murdare, de la alunecări. Acum, vișiniul închis nu lasă să se vadă urmele tacklingurilor lui Hoban.

Dacă a apucat să marcheze, CFR-ul lui Dan devine cetate medievală, cu tunuri pe metereze. Nu e clasica autobază, e ceva mai sofisticat. O subordonare a echipei în slujba unei idei deloc mărețe, dar eficiente. Să nu lași adversarul să joace. De dominat, n-are decât s-o facă, dar undeva departe, la 30-40 de metri, fără ocazii.

E greu de spus dacă această supă defensivă, a efortului total, îi va fi suficientă lui Petrescu să ia campionatul. Au început și niște proptele ale arbitrajelor (Iași, penaltyul cu Dinamo), dar încă ele nu trag prea greu la cântar.

După cum nici la supa fără carne oferită la dineu nu prea poți strâmba din nas. Cât timp sunt victorii, iritarea lui Cornel Dinu de după meci ține mai degrabă de anii romantici ai fotbalului, atât de dragi lui Mister.

Te mai și păcălești

Cazemata lui Dan are însă și fisuri. Tactice. După eliminarea lui Camora, când nu mai era foarte mult din meci și trebuia păstrat acel sacru 1-0 de pe tabelă, Petrescu l-a băgat pe Luchin. Toți cei care au văzut niște meciuri la viața lor credeau că Luchin va fi fundașul stânga al finalului de meci. Sau, în cel mai rău caz, Luchin se va duce în dreapta și în stânga va juca Manea, care a mai fost folosit acolo.
Dar nu! Dan l-a trimis pe Luchin în fața apărării (e greu să-i spunem mijlocaș central, cât timp n-avea nicio sarcină ofensivă), lângă Hoban, și l-a făcut fundaș stânga pe Culio. Urmarea s-a văzut. Culio n-a rezistat vitezei puștiului Costache, a luat al doilea „galben” și nu va juca etapa viitoare, la Sepsi.
Sepsi am spus? Da, Sepsi. Apoi Voluntari, apoi Timișoara. Dacă Petrescu nu se împiedică și face aceste 9 puncte, greu îl mai prinde cineva, cu toate înjumătățirile din lume

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Sorin Bogdan (2 comentarii)  •  12 august 2017, 11:07

Bun articol domnule Buzarin singura observatie o am in legatura cu penaltiul din meciul cu Dinamo .Se pare ca presa din Romania are o memorie foarte scurta sau tendentioasa . Va rog sa vizionati pe YouTube penaltiul primit de Dinamo tot in meciul cu CFR arbitrat de Catalina Popa din campionatul trecut Dinamo-CFR 0 2 .Daca tot refuza sa fie arbitrati de Gaman atunci propun sa fie arbitrati tot timpul de Catalina Popa ca el se pozitioneaza foarte bine la penaltiuri cand vine vorba de Dinamo.

Șerban (28 comentarii)  •  12 august 2017, 11:27

Lucid comentariu - Felicitări!

flasc (5 comentarii)  •  12 august 2017, 12:01

Sorinele, sorinele, macar fii corect pana la capat. Uite aici: http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/video-catalin-popa-nu-a-nimerit-o-deloc-a-inventat-un-penalty-n-a-vazut-altul-494864.html Din 2, Dinamo a primit unul, din 2, cfr primeste 3. Asta e diferenta. cfr e ultima echipa care sa se planga de arbitraje. Ultima.

Ceferika (1 comentarii)  •  12 august 2017, 12:20

De ce atâta amar în vorbe domnule Buzărin? Deja ați preluat din zbor ideea aspiratorului de praf legată de arbitraje și-o vărsați cu năduf în eter. Unde vă este imparțialitatea jurnalistului profesionist? Probabil ați plâns in pernă toată noaptea după meci...

birlic (11 comentarii)  •  12 august 2017, 13:19

nimic nu ma mira la acest Rogozin roman care vremelnic e CFR-ist imi pare rau ca-i zic asa ,pt. ca nu vreau sa intinez cu nimic numele acestei armate a doua de pe vremea lui Ceausescu in ceea ce privea disciplina si corectitudinea ,dar se pare ca,odata cu apusul Presedintelui si cel mai mare patriot roman a apus si omenia si sa nascut obraznicia ,tupeul si magaria . Intrebare ? oare cat il mai sustine presa ca si pe altii care nu ar merita sa fie bagati in seama si mai degraba sa procedeze invers ,sa le puna intrebari incomode si sa le raspunda pe masura .

Marc (2 comentarii)  •  12 august 2017, 13:42

Si in 2009 Dinamo a fost furata in timp ce echipa lui Dan Petrescu avantajata. Nu s-a schimbat nimic.

@Cosmin (12 comentarii)  •  12 august 2017, 13:58

Bun, așa e. Totuși, DINAMO, echipă cu pretenții care, după meci, se plânge de arbitraj etc. a avut O SINGURA OCAZIE, și a jucat ultimele minute cu 2 oameni în plus. CFR a jucat mediocru, dar să nu ne ambalăm inutil și să fantazăm că ce bine ar fi fost să câștige Dinamo. Pentru că de ce? N-A MERITAT!, de-aia n-a câștigat, nu pentru că conspirații, mânareli și celelalte im be ci li tăți marca Crăciunescu, Porumboiu, Meme & Dinu - comicii inutili ai comentariilor de meciuri.

caneto (4 comentarii)  •  12 august 2017, 14:44

Domnu’ Alin, şi mata? Mă tot cert de ani buni cu frânarii mei că şi jocul cu bubuială pe vârfuri, cu mijlocaşii pe post de fileu, are farmecul lui. Tătă lumea vrea posesie, pase filtrante, Guţă, floricele, un-doiuri spectaculoase, Salam, triunghiuri de pase cu lansări pe poziţie viitoare, chiar nimeni nu mai savurează controlarea jocului, EL&P, organizarea din teren, inteligenţa tactică, King Crimson, specularea greşelilor adversarului, valoarea, rezultatul? S-ar zice că frumuseţea este în suflet, nu în reuşita operaţiei de implantare a silicoanelor. :)

hent (1 comentarii)  •  12 august 2017, 15:01

Hentul sudistului a fost vizibil si de pe Luna. Numai la voi acolo in Sudul insorit nu s-a vazut. Din cauza Soarelui oriental ce dogoreste la voi de sute de ani. Si nu numai ca a fost hent, ci a fost si INTENTIONAT, se vede clar cum baga bratul in traiectoria mingii. Arbitrul Gaman a vazut, din spatele sudistului care apoi se jura stramb si pe mamaita lui, miscarea laterala a bratului si ricoseul mingii. Nu mai mintiti acolo, in patria minciunii!

urod (11 comentarii)  •  12 august 2017, 15:30

Fiecare antrenor joaca ce poate....unii antrenor zic ca joaca in functie de ce jucatori au...este posibil, dar la Dan acesta este stilul lui...e greu sa aduci lumea la stadion daca nu vad ceva frumos , ceva sa placa...Lucescu de -asta este mare , ca a stiut sa le faca pe amandoua...am citit un articol despre Lucescu si Mateianu...asa este, nu mai tin minte stilul de joc a lui Mateianu dar Lucescu a facut la Corvinul si Dinamo ceea ce azi se cheama tiki-taka....uitati-va la meciurile lui Dinamo din anii aia , si veti vedea jocul ,, metodic si elaborat'' asa se numea atunci , iar Steaua juca direct pe poarta si se numeau ,, vitezistii''....oricum daca oamenii nu vor avea ce sa vada , nu vor veni la stadion....ori vor sta acasa si se vor uita la televizor, ori se vor interesa doar de rezultat...Cine pierde ?!!!!....si CFR si Urziceni...si Galatiul , cand au castigat campionatul ,au fost ajutate masiv de arbitri....eu nu stiu cum mai vorbesc unii de Dinamo, cam de 8-9 ani nu castiga nimic si a fost furata pe fata in ultimii ani.

urod (11 comentarii)  •  12 august 2017, 15:34

@hent.....in zona care l-a lovit mingea , nici nu se da hent....iar daca spun toti ca nu a fost ,iar tu esti singur care spune ca a fost hent....tu ce parere ai despre tine ?!!!!

ovidiu_3003 (296 comentarii)  •  12 august 2017, 16:22

...urod ...si mie mi se pare hent ...dar tu ce parere ai despre tine ?...buna ?...dar despre Bursucea ?...dar sa inveti echipa sa joce si sa castige si contra unui arbitraj ostil ...ce zici ...se poate ?

cfrescu (14 comentarii)  •  12 august 2017, 17:47

de acord. asta nu inseamna ca Petrescu nu e un antrenor f bun pt noi. echipa e bine asezata, motivata si pozitiva. singura chestie care nu-mi place la echipele lui este ca jucatorii lui sunt duri, la limita regulamentului, in schimb se dau peste cap imediat ce sunt atinsi :-)

Alex (7 comentarii)  •  12 august 2017, 18:23

Buna ziua! Dan Petrecu îmbătrânește urat, părerea mea, pentru ca sub scuza emoțiilor din meci se comporta ca orice, mai putin ca un pedagog! De tactica sa fotbalistică nu mai vorbesc, prieten cu Gheorghe Hagi fiind sa țină minte cu lunga si pe a doua! Sau poate nu! Lucrurile sunt evidente, de ce se supăra? Mai bine sa contrazică prin joc, dar si cand jocul scârțâie, aceste greșeli conteaza! Am mai spus si o repet au fost complici la demolarea fotbalului românesc! Cand un antrenor la 65 de ani, Gheorghe Multescu, este cel mai ofensiv antrenor din Liga 1, sa nu ne mire ......o zi faina sa avem!

Dan54 (2 comentarii)  •  12 august 2017, 19:45

Credeti ca e asa de usor sa joci defensiv?

Sandokan (3 comentarii)  •  12 august 2017, 23:25

Doctrina lui Petrescu? Simplu: ai nevoie de gol, apasa butonul si te rezolva Dumbezea(arbitrul)....valabil din 2009 pana in prezent. Afara Petrescu e varza ca n-are buton...restul e cancan.

Cristi (1 comentarii)  •  12 august 2017, 23:43

Foarte bine punctat articolul. Se exagerează în privința Cfr-lui Cum ca sunt avantajați mulți sunt frustrați și furioși ca aceasta echipa a revenit unde îi este locul. CFR este o echipa buna și va face o figura frumoasa din nou în UCL.

Krys (7 comentarii)  •  13 august 2017, 0:18

- penalty refuzat lu' Astra in prima repriza, se facea 0-2 si meciul era jucat - Alex Ionita eliminat gratuit ... - Gnohere pt cot in figura doar galben ... Cojocaru are nume predestinat sa fie *** Fcsb ... FCSB se bate cu CFR pt trofeul : CARE FURA MAI TARE

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Krys (7 comentarii)  •  13 august 2017, 0:20

Pe 24 mai, sezonul 2008-2009, la Urziceni, se juca un meci decisiv pentru titlu. Mai erau trei etape din acel sezon, iar clasamentul arăta aşa: 1. Dinamo 65 de puncte 2. Unirea 63 de puncte 3. Poli Timişoara 61 de puncte Muniz, centralul partidei (venit la recomandarea/insistenta lui Gica Popescu) - nu a acordat un penalty pentru Dinamo la un fault asupra lui Bruno Simao - l-a eliminat pe fundaşul stânga portughez - i-a anulat un gol valabil lui Ionel Dănciulescu in minul 86 Urziceni - Dinamo 1-0 ... si sperantele pt un viitor luminos au fost spulberate. Urziceniul lui Dan Petrescu ne-a furat Campionatul, Prezenta directa in grupele UCL si peste 20 de milioane de euro. Borcea, Gica Popescu, Mimi si Dumitru Bucsaru au cazut la puscarie ... Dan Petrescu e singurul care nu a platit pentru talharia din 2009.

sundance kid (36 comentarii)  •  13 august 2017, 0:47

Mie 'bursucul"mi se pare ca s-a mai maturizat pina la proba contrarie dar personal nu o sa mai vizionez meciurile CFR-ului pentru ca nu mai joaca si nu va mai juca spectaculos niciodata . O sa mai vizionez doar meciul contra FCSB BECALI ! Atit .

planetfun (5 comentarii)  •  13 august 2017, 2:54

hent, vad ca o dai cu tente de regiune. iar ne sfidezi ca esti mare ardelean ? te crezi superior? nu uita ca pedeleul a bagat o gramada de bani in clujiul ala. acum nu vi se mai vede nasu.

Carol K (50 comentarii)  •  13 august 2017, 7:09

Spuneti-mi mie un antrenor cu renume din tara care nu merge pe principiul rezultatului cu orice pret si accepta sa-si piarda timpul pe aici prin batatura pe bani putini (in comparatie cu ce este obisnuit afara) fara sa tinteasca doar locul 1. Astept cu interes.

NIcu (1 comentarii)  •  13 august 2017, 10:15

Nu are legatura cu articolul de mai sus,dar as vrea sa stiu, nu este o desconsiderare a competitiei cand la conferintele de presa oficiale vine numai antrenorul secund ? Multumesc !

elias (15 comentarii)  •  13 august 2017, 10:40

I-am trimis urgent la oftalmolog pe cei care l-au cedat pe HOBAN.ACUM AR FI NEVOIE DE EL CA AERUL....DAR IDIOȚII L-AU DAT!Au luat pe cineva care mereu e accidentat sau nu face față.TÂMPIȚI !LUMEA ÎL REGRETĂ AICI ENORM ȘI UNEORI STRIGĂ NUMELE LUI.CÂND NU-I CAP.....

Mihai (1 comentarii)  •  13 august 2017, 11:10

Bine punctat ! Din pacate unii conducatori intra in penibil cu astfel de acuze ! Eu cred ca fotbalul romanesc nu are nevoie de astfel de circari si diversionisti !

Cristi (1 comentarii)  •  13 august 2017, 14:03

Apai normal ca daca nu castiga steaua sau dinamo, evident ca au fost furati. Nu se pune problema ca o echipa care nu e din capitala sa cie mai buna. Mi scarba de mizeriile astea de oameni

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord