Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Miron Cozma nu e peste tot acasă

Mircea Dridea dă lovitura de începere la barajul Petrolului și un stadion întreg îl ovaționează. Are 80 de ani, dintre care peste 60 i-a dedicat fotbalului din Ploiești. Inginer, jucător de șah clasificat, fost atacant cu goluri inclusiv în echipa […]

Permalink to Miron Cozma nu e peste tot acasă
marți, 27 iunie 2017, 11:34

Mircea Dridea dă lovitura de începere la barajul Petrolului și un stadion întreg îl ovaționează. Are 80 de ani, dintre care peste 60 i-a dedicat fotbalului din Ploiești. Inginer, jucător de șah clasificat, fost atacant cu goluri inclusiv în echipa națională, fost antrenor și președinte al Petrolului, Dridea e pomul copt pe lângă care cresc vlăstarele noii echipe urcate în liga a treia. Seniorul merită din plin fiecare bătaie din palme și fiecare bătaie de inimă.

La nici 24 de ore, Miron Cozma dă lovitura de începere la patrulaterul amintirilor din Giulești. Pletele smolite abanos cad peste gulerul cămășii vișinii, strâns cu o cravată albă, lăutărească. Giuleștiul îl huiduie, din tribune se strigă cuvinte grele. Pe scaunele bătute de soare poate că sunt oameni fugăriți și loviți de hoardele minerești în vara lui 1990. Nu demult, Cozma a fost trimis în judecată, în Dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității. Sunt lucruri care nu se iartă și nu se uită nici după 27 de ani.

Ultimul meci pe Giulești, înainte de demolarea și reconstruirea bătrânei arene. Fiori de nostalgie, Țâră, Florin Motroc, More Târțău, Fane Nanu, Donose, Cârțu, Ciupitu, Pitulice, Marin Dună. În tribune, Mircea Rădulescu, George Stanca, Marcel Pușcaș, a cărui tibie a trosnit sub jambiera vișinie a Rapidului, Mircea Pascu, maestrul Ion Dichiseanu, ultimii doi, octogenari. Din Ceruri vegheau Pittiș, Sandu Neagu, Nae Manea.

De ce duminica frumoasă și aniversară a Rapidului, clubul a împlinit 94 de ani, a trebuit să fie dată prin cărbune și prin sânge? Singura conexiune a lui Cozma cu evenimentul e Sorin Radu, unul dintre organizatori. Fost fotbalist al Jiului, stabilit în Germania, Sorin s-a străduit să facă un lucru bun și frumos, dar a vărsat donița plină prin oferirea unui rol onorant unui personaj vâscos, fără nicio legătură cu tema zilei.

Ion Motroc (80 de ani), Culae Lupescu (77), Puiu Ionescu (80), Nichi Dumitriu (75), Rică Răducanu (71), Bebe Năsturescu (75) sunt seniorii Rapidului, veteranii primului titlu giuleștean de acum fix o jumătate de veac. Oricare dintre ei putea mișca mingea de la centrul terenului și ar fi cules aplauze, la fel ca Mircea Dridea, colegul lor de generație de la Ploiești.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mg (84 comentarii)  •  27 iunie 2017, 12:00

..ce'i drept nu'i strâmb.. La liber alese ai 10, la impuse 4.. :)

Belphegor (91 comentarii)  •  27 iunie 2017, 13:23

Cîtă dreptate ai Dle. Buzărin... ne-a stricat sărbătoarea. Mult Respect pentru articol. Rapidul nu moare.

Argus (5 comentarii)  •  27 iunie 2017, 15:54

Nu stiu cine-i Sorin Radu, dar as fi tare curios (stiu! curiosii mor repede....) sa aflu motivarea acestuia, criteriul in baza caruia "l-a dus la-naintare" pe Cozma! Sa faci asta, insemna ca pur si simplu, nu numai ca cunosti istoria clubului, dar nici nu ai nu a fost la vreun meci al Rapidului. (ori daca a fost, nu a inteles nimic din scandarile suporterilor, scandari de regula "de bine", pentru mai maerii "epocii de aur"!). Dar, de retinut, este ca Sorin Radu nu a gresit! A ignorat cu buna stiinta prezenta jucatorilor amintiti, altfel, avea tot timpul din lume pana ce sa "bata-n minge carbunaru", pentru a desemna unul din emblematicii jucatorii amintiti. Nu a facut-o! Poate ca "acolo-n Germania" nu se aflase cine-i Cozma, mai stii? Oricum, organizarea evenimentului i-a prins bine lui Sorin Radu! A putut afla din scandarile "de simpatie" ale suporterilor, cine-i "alesul"! Cum s-at zice, niciodata nu-i prea tarziu sa inveti ceva, doar daca vrei, altfel...poti!

silvius (1 comentarii)  •  27 iunie 2017, 15:57

Recompensa pt capu-n gura dat lui Lupu!

Eugen Borbely (6 comentarii)  •  27 iunie 2017, 15:58

Bravo Domnule Buzărin!!! Tot respectul.Jos pălăria!!!

Catalin (1 comentarii)  •  27 iunie 2017, 16:45

Trecutul e trecut ! Acum daca ne luam de orice chestie nu mai facem nimic. Gestul organizatorilor a fost bine cantarit inainte, la urma urmei omul asta a platit pentru ce a facut.... Mai bine scriati ceva despre renasterea Rapidului si nu numai....

zona magheru zona zero (37 comentarii)  •  27 iunie 2017, 20:16

!Ca sa il judeci pe Cozma trebuie sa incepi cu istoria industriei miniere de dinainte de 22 decembrie 1989 !! Atunci acolo lucrau sute de mii de mineri din care multi dintre ei aveau salarii de minstrii ! Acum din toata industria nu a mai ramas mai nimic . Mai lucreaza citeva mii iar restul fie sunt pensionari fie au emigrat sau au trecut pe lumea cealalta !

Jos_cenzura (23 comentarii)  •  27 iunie 2017, 21:58

Pai daca au ramas atatia mineri someri, inseamna ca nu erau competitivi. Fie nu aveau capacitatea tehnologica, manageriala, sau umana sa tina pasul cu concurenta din strainatate, fie era incurcati de caracatita birocratica din Romania, si nu faceau fata (sau o combinatie de factori). Oricum, asta nu scuza violentele comise de mineri impotriva unor oameni nevinovati de situatia lor.

Lazio (1 comentarii)  •  27 iunie 2017, 23:57

Am avut si vom avea mereu, boala pe ***, ne *** pe ei la infinit, *** lu Rapud!

sundance kid (37 comentarii)  •  28 iunie 2017, 0:56

Jos_cenzura Auzi bai dezradacinatule dar ce mai functioneaza in Romania !! Iti spun eu . NIMIC . Atletismul a disparut, rugbyul care era in primele 6 din lume i-a bataie de la Georgia la orice ora din zi si din noapte iar la fotbal am devenit un mare NIMENI !! INDUSTRIA ROMANEASCA E UN GUNOI ! LA FEL SI AGRICULTURA .

Aurelian (79 comentarii)  •  28 iunie 2017, 6:33

De aia nu mai poate Miron C....l-au huiduit ultimii frustrati

Alex One (87 comentarii)  •  28 iunie 2017, 9:19

De neinteles si imposibil de digerat si asta la ultimul meci al Stadionului ! Asta va ramane ultima amintire.Chiar nu s-a gasit cineva din clubul Rapid care sa ia atitudine ? Grupul de fani Rapid nimic ? Sorin Radu de care nu a auzit nimeni si-a permis, probabil pentru cateva mii de euro,sa-si bata joc de un club legendar ! Pacat.

Marco (15 comentarii)  •  28 iunie 2017, 10:15

"Galeria lui Rapid, n-a fost membra de partid"

Belphegor (91 comentarii)  •  28 iunie 2017, 11:45

Aureliane , tu te-ai născut așa *** , sau ai devenit între timp? Rapid nu moare.

ciurescu petru (9 comentarii)  •  28 iunie 2017, 12:56

Greu mai pricep unii!Ăla a băgat banii,şi a pus pe cine a vrut muşchiul lui să dea lovitura de început. Fix ca Ţiriac ,la Madrid.

johnneil (10 comentarii)  •  28 iunie 2017, 14:30

@"zona magheru zona zero" Ma bucur nespus ca acele zone (miniere) pline de intuneric si de prostie au ajuns asa cum au ajuns si le doresc si mai si. Degeaba cautam sa le aducem acum circumstante atenuante la ce au facut. Au gresit fata de acest popor. Au avut destul timp sa iasa in fata si sa spuna tot ce au facut si ce au vazut. Au simtit mirosul de sange si abia asteptau clipa in care vor participa si ei SARACI la sorbire. Nu-i voi caina cate zile voi avea. Le doresc sa nu mai iasa din casa pana nu le vor creste barbile asa cum o aveam si eu atunci si ma trageau de ea. Nu am avut curaj sa mai ies din casa zile intregi si asta pentru ca niste oameni ai cavernelor, ai grotelor au facut ce au facut.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  28 iunie 2017, 18:31

...da... la rapid cine baga bani ?...Rapid a murit ...nu se mai stie nimic de el ...sa vedem care o sa fie prima echipa cu acest nume care o sa promoveze in B ...

Jos_cenzura (23 comentarii)  •  28 iunie 2017, 18:33

sundance kid, se pare ca nici educatia nu mai functioneaza, daca ne luam dupa ceea ce postezi tu

Comentează