Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cine va fi peste Belo și Popescu? Băluță. Tudor Băluță!

”În campionatul următor, în apărare va intra probabil un băiat foarte talentat, Băluță, din lotul '99. Va ajunge cel mai mare fundaș din România! O să-i depășească pe Popescu și pe Belodedici!"

Permalink to Cine va fi peste Belo și Popescu? Băluță. Tudor Băluță!
duminică, 21 mai 2017, 9:10

E declarația lui Hagi. Și semnul de exclamare dinainte de închiderea ghilimelelor e tot al lui, pentru că nu poți încheia doar cu punct o astfel de frază. Celelalte semne de exclamare, cele multe, aparțin autorului.

Cine e Tudor Băluță?
E un oltean, dar nu cel de la Craiova, ci altul. Semiușorul Alex din atacul lui CSU are 24 de ani, îl știm demult. Tudor e mijlociu spre semigreu, înalt de aproape 1,90 m, are 18 ani și în acest campionat n-a jucat niciun minut pentru echipa campioană a Viitorului. Ediția trecută, când avea doar 17 ani, a intrat de două ori în finaluri de meci. Ultima oară, la acel 3-3 de pe Dinamo, când cu bietul Ekeng. În emoția creată, era greu să-l rețină cineva pe Tudor Băluță. Totuși, puștiul a prins 6 meciuri pentru Viitorul în Europa Youth League, printre care și cele cu Copenhaga și cu Porto.
A fost la școala lui Gică Popescu din Craiova și la 15 ani, când să dea la liceu, a fost luat de Viitorul. Un oltean la curtea lui Hagi. Lui Hagi i-au plăcut mereu oltenii, dar cei din față, tehnici și iuți, cu numere de la 7 în sus. Optar, nouar, decar. Tudor Băluță e, conform aceleiași numerologii, doar șesar. Până la el, se pare că singurul oltean cu număr pe tricou mai mic de 7 aflat la sufletul lui Hagi era cumnatul Gică.

Declarație cu risc
Când vorbești astfel despre un puști, când îi spui că va fi peste Popescu și Belo, reperele postului de fundaș central în România în ultimii mai bine de treizeci de ani, se pot întâmpla mai multe lucruri.
Primul ar fi să te ia lumea peste picior, mai ales că în urmă cu câteva zile ai zis că și tu, Hagi, poți fi la nivelul lui Guardiola sau Conte. L-a luat peste picior doar cine n-a înțeles. Probabil că a vrut să spună că el s-ar putea descurca la City sau la Chelsea, dar ce-ar face Pep sau Antonio la Viitorul? Nimic n-ar face. La nivelul lor, n-ar semna niciodată cu Viitorul sau cu alt club care nu stă pe câteva sute de milioane. E eternul complex al antrenorilor de echipe mici, care observă cum ei promovează tineri fără nume, în timp ce altora li se aduc trufandale pe zeci de milioane de euro.

Cu mașina-n gard?
Al doilea risc ar fi ca Tudor Băluță să și-o ia în cap. Risc minor, pentru că puștiul are mintea la el, învață bine, ia note de zece la școală, pare (informații culese pe surse extrem de bine documentate!) chiar exagerat de serios, de preocupat de carieră, aflat deasupra caterincilor de vestiar.
Riscul cel mai mare este însă acela de a-l bloca. Te apuci de fotbal ca să ajungi fotbalist, nu neapărat mai mare decât Belo sau decât Gică Popescu. Când te apuci să conduci mașina și începi să te miști din loc, te gândești să nu lovești gardul din față, nu să ajungi mai mare ca Vettel. La fel e și la fotbal. Un prag prea înalt te poate împiedica să treci alte praguri, mai joase. Dar, dacă ar vorbi doar „ca să-și vîndă marfa”, Hagi și-ar păstra adjectivele pentru Coman, căruia îi dă deja târcoale Benfica, nu le-ar epuiza pe un puști încă nelansat la apă.

Și-atunci, de ce nu l-a băgat?
Există în fotbalul clasic, pe care Hagi îl aplică, deși verbal face foarte des apel la modernism, acea teorie a fundașilor centrali care nu se schimbă decât atunci când e neapărată nevoie. Poți să bagi un puști, un jucător de atac, câte 10,15, 20 de minute, ceea ce s-a și întâmplat cu Cicâldău, Ciobanu, Mățan, Casap. Dar, conform dogmelor din bătrâni, fundașul central, când îl bagi, acolo trebuie să rămână, titular! Nu te joci de-a minutele cu el, doar ca să-i mai pompezi puțin cota de trasfermarkt. Aceleași surse invocate mai sus spun că Hagi îi va da drumul în teren lui Băluță numai atunci când va fi sigur că-i poate asigura mai multe meciuri la rând. Să avem răbdare în așteptarea „șesarului” peste Belo și peste Popescu!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

dan (24 comentarii)  •  21 mai 2017, 9:22

articol despre nimic

Anonim (78 comentarii)  •  21 mai 2017, 9:54

S-au mai vazut jucatori talentati la varste fragede, dar care n-au fost la inaltimea asteptarilor ulterior; au fost destui fotbalisti care au fost comparati cu Hagi, dar care, in anii lor de apogeu, n-au atins nici 25% din valoarea lui Gica! Cum puteti sa riscati un asemenea pariu? In cazul dvs., sangele apa nu se face ... mai abitir decat la altii! A.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  21 mai 2017, 10:10

...da ...avem rabdare ...pana acum nimeni de la viitura n a confirmat ...

JFM (79 comentarii)  •  21 mai 2017, 10:18

Sti care-i avantajul unui ziarist atunci cand vrea sa puna un pariu pe un fotbalist ? Acela ca in cateva luni toata lumea va uita ce a spus dar el si-a scris articolul fiind in lipsa de idei e bine si asa.Dar peste 7-10 ani cand fotbalistul va atinge apogeul carierei chiar ca nimeni nu-si va mai aduce aminte ce a spus domnul Buzarin,cum i-a luat la misto atat pe Hagi cat si pe Baluta.Toata lumea insa isi va aminti ca Hagi "l-a ghicit" si nu a vorbit degeaba.

Lup (2 comentarii)  •  21 mai 2017, 10:59

Îl știu pe Băluță. O să ajungă, poate, un jucător bun de Liga 1. Are calități bune, dar nu atât de excepționale. Comparația cu Popescu și Belo e deplasată și o să-l tragă mult înapoi.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  21 mai 2017, 11:36

Baluta s a ratat deja ...a dat peste un antrenor incapabil ...nu o sa mai recupereze niciodata acesti ani ...

gigelos (48 comentarii)  •  21 mai 2017, 12:00

Oricum am vrea s-o dam , este o declaratie idioata . Sa dea Domnul ca acest copil sa confirme , sa fie peste Beckenbauer nu peste Belo . Chiar nu-l inteleg pe Hagi , cui foloseste aceasta declaratie ... Ii pui o greutate imensa in spate si la primele greseli tribuna intra pe caterinca . Imi aduc aminte de Stelea , primul meci la Dinamo , primele trei mingi i-au trecut printre brate ...Copii au nevoie de intelegere , sa greseasca , intelegere ... Hagi pana la 26 de ani nu a dat 3 pase vreunui coechipier ... creier mic si atunci si acum

gigelos (48 comentarii)  •  21 mai 2017, 12:03

De fapt putem simplifica , este o declaratie tip Mitica de la Brutarie

Carol K (61 comentarii)  •  21 mai 2017, 16:36

Hagi a fost singurul care l-a ochit pe Budescu acum vreo 10 ani spunand ca e cel mai promitator jucator al generatiei sale,el fiind rezerva la Petrolul.

gigelos (48 comentarii)  •  21 mai 2017, 19:28

@Carol K - promitator este si in ziua de azi

petro Burgener (21 comentarii)  •  21 mai 2017, 23:10

@gigelos, poate ca Budescu este promitator si in ziua de azi dar asta se datoreaza celor care antreneaza echipa nationala acum, cat si in mandatul precedent, Iordanescu fiind salvat de golurile lui Budescu in meciul cu Feroe, nu de prestatia echipei care a fost la fel ca in toate meciurile, adica foarte slaba! Inca e timp sa-l salveze si pe Daum, pentru ca echipa joaca la fel de prost!

Carol K (61 comentarii)  •  21 mai 2017, 23:57

Asta a depins de el dar talent are cu carul.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  22 mai 2017, 6:24

Budescu e un jucator care n a reusit in liga a doua chineza ...nimeni antrenat de Hagi n a reusit afara din Ro ...

teo (8 comentarii)  •  22 mai 2017, 8:00

Iar ai ceva de spus de rau in legatura cu HAGI ! Nu conteaza ce, dar sa fie .Tu si cu Stucan vreti sa iesiti in evidenta pe baza acestui fapt Oricum faptele va contrazic!

Adrian (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 9:06

Si Manea era cel mai bun fundas dreapta din istorie cand juca in liga 1 si acuma nu face fata nici la o echipa de mizerie din Belgia. Daca era asa bun si acest Baluta, de ce la loturile nationale de juniori suntem surclasati mai mereu? O generatie promitatoare se cunoaste de la nivel de juniori. :) E un lucru mare investia lui Gica Hagi, dar exagereaza cu valoarea jucatorilor lui. Sunt buni, dar nu extraordinari. Au cifre bune, dar cifrele alea in general sunt construite cu echipe mici. Valoarea lor o vom vedea acuma in preliminarii, cand vor fi surclasati de echipe gen Copenhaga, Malmo, Ludogorets etc.

gigelos (48 comentarii)  •  22 mai 2017, 9:14

Nu de talente a dus lipsa fotbalul romanesc

Mircea Ordean (6 comentarii)  •  24 mai 2017, 17:20

Urez succes tînărului.

Florin (1 comentarii)  •  25 mai 2017, 0:08

Pe Belodedici nu o să-l depășească nimeri niciodată!

Comentează