Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cine merită să rateze titlul și de ce

Viitorul, Steaua sau Dinamo? Cine merită să ia campionatul? Dar s-a întrebat cineva cine nu merită?

Permalink to Cine merită să rateze titlul și de ce
sâmbătă, 13 mai 2017, 11:19

Lăsați ultimele runde și discuțiile de oră de dirigenție cu privire la corectitudine! Finalul de sezon românesc n-a fost nici mai moral, nici mai imoral decât societatea românească însăși. La spartul târgului toți fac pe heruvimii, inclusiv cei care încă au bătături în palmă de la mânerul valizei. Nu e o laudă adusă celor care-și doresc mai mult victoria decât alții, ci doar o comparație cu Italia, de exemplu, unde există o zicală care spune că ultimele două etape n-ar trebui să se mai joace. E o crasă lipsă de umor peninsular. Pentru că dacă nu s-ar mai juca ultimele două, lucrurile tot s-ar aranja, în cele două dinaintea ultimelor două.

Târgu Mureș, corectitudinea ca blocaj
Ca dovadă că mai există și lucruri albastru foarte închis, nu doar negre, acum doi ani ASA rata titlul în favoarea Stelei pentru că nu putea să bată în ultima rundă, la Tg. Mureș, pe demult retrogradata matematic Oțelul. Acela a fost un exemplu de „orice e posibil”, sinonim cu „mingea e rotundă”. Rămâne de văzut cât de rotundă a rămas în cei doi ani scurși. CFR abia încropește o echipă, Astra și Craiova se gândesc mai mult la Cupă, dar parcă Oțelul 2015 avea cine știe ce motivație? Atunci, ASA, cu destui oameni rutinați în echipă, s-a blocat pur și simplu în fața performanței. Dar poate garanta cineva că azi nu e rândul altora să se blocheze? Cine nu poate câștiga un ultim meci decisiv nu merită să ia titlul. Dar doar acesta să fie motivul pentru care nu meriți? Cât nu merită fiecare dintre cele trei pretendente?

După lot, nu merită nici Viitorul, nici Dinamo
La Dinamo, multă vreme problema s-a pus dacă a meritat să intre în play-off. De titlu nici n-a venit vorba, până cam după Paște. Se spunea, și încă se spune, că trupa e cam subțire, făcută cu bani puțini. În Ștefan cel Mare există totuși un Nemec, plătit cu 11.000 de euro pe lună, titular în naționala sa la ultimul Euro. La Viitorul nu găsim așa ceva, iar adversarii lui Hagi deja se lamentează dacă o echipă de copii impregnată cu achiziții second hand din prima ligă (Râmniceanu, N. Roșu, Purece, Morar), înnobilată cumva prin aducerea târzie a lui Țucudean, nu cumva ne va face de râs în Europa? E un fel de drob de sare pe care-l invocă aceia care nu pot să priceapă cum de poți să iei campionatul cheltuind pe achiziții doar vreo 30.000 de euro, cam cât o mașină mai răsărită cumpărată de nouă sau cât pe o garsonieră la etajul zece în Balta Albă. Dacă ar fi să ne luăm după cât s-a cheltuit, titlul ar fi trebuit acordat din start Stelei, fără să se mai joace niciun meci.

De ce nu merită Steaua?
Tocmai de aceea. Pentru că a cheltuit mult, dar n-a știut să-și pună în valoare achizițiile. Toți jucătorii aduși de Steaua din vara trecută încoace au fost emanați de campionatul intern, singurul aflat în câmpul vizual al patronului. În zona sa de interes. Inclusiv Bălașa a fost luat pentru ce-a însemnat el la Viitorul, nu pentru ce-a făcut prin Italia, unde n-a făcut foarte multe. Dar chiar și când cu peste 8 milioane de euro îți faci cumpărăturile din Piața Obor și nu-ți iei și tu măcar o gumă de mestecat din străinătate, tot trebuie să fluieri într-un campionat în care alții nu iau nimic sau aproape nimic. Anul trecut, când Reghe a venit în locul lui Mirel Rădoi în pragul iernii, s-a spus că Steaua e deja campioană, deși era pe locul cinci. Acum e iarăși pe cale să rateze un titlu, tot din cauza aplicării false a unei axiome. În fotbal, nu e suficient să ai cea mai bună echipă ca să termini primul. Cine nu crede să constate că Brazilia a fost mereu favorita Cupei Mondiale, dar timp de aproape un sfert de veac, din 1970 până în 1994, i-a tot privit pe alții cum se bucură.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Costin (14 comentarii)  •  13 mai 2017, 15:13

La sfarsit putem sa vorbim destul la timpul trecut "a meritat" cutare sau cutare. La timpul prezent insa, vorbim si nu avem in judecata noastra acele principii si ipoteze care fac din fotbal un spectacol, si nu o varianta de pariere.

Obiectivul (7 comentarii)  •  13 mai 2017, 15:23

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

v (2 comentarii)  •  13 mai 2017, 15:27

De când meciurile se joacă după lot și nu după rezultate ?

Andrei F (98 comentarii)  •  13 mai 2017, 17:16

Vai ce jalnic...Domnule ,la dumneata la munca se pune numai ce bani cistigi sau si ce bani aduci firmei?Te pomenesti ca dumneata esti acolo doar de frumusete!Asa este si la Steaua...Chiar daca a cumparat de 8 mil. este tot pe minus deoarece Stanciu,Chipciu,Varela,Hanrumon,Tosca,Popa...au si adus bani mult mai multi dar si erau mai jucatori...Apoi despre cine merita titlul ...eu cred ca nu este intrebarea corecta...Intrebarea este cine se vrea sa ia titlul...Dumneata crezi ca este o intimplare ca acum doi ani cu ASA a fost cel mai scandalos arbitraj?Desigur,peste un an cel mai scandalos poate fi cel al lui Coltescu...anul asta al lui Petrescu...Cum naiba de se intimpla fix la contracandidata Stelei si la meciul direct?...Pentru criiticii de ocazie...sa-mi spuneti un meci al Stelei din ultimi 3 ani care se ridica la valoarea lui Coltescu,Petrescu si Kovacs...Valoarea de ...partinire,jignire...

Andrei F (98 comentarii)  •  13 mai 2017, 17:26

Cum ar fi in Spania daca de la Barcelona ar pleca MSN iar de la Real RBB ...si apoi Barcelona si Real ar cumpara desigur de cei mai multi bani in Spania dar cu banii ce ii ia pe un singur star din cei trei?Se cheama ca au intarit echipele?...

costi 42 (5 comentarii)  •  13 mai 2017, 18:37

TOTI COMENTATI AIUREA,AU MERS TREBURILE AA DE BINE IN FRUMOASA NOASTRA ? FRF,LPF,ARBITRAJ,COMISII,GUVERN,PRESEDENTIE ? FRAIERI CEI CARE BAGA BANI !!! NU VEDETI CA OAMENII NU MAI MERG LA STADIOANE ? PACAT CA NE ATACAM UNII PE ALTII FARA UN MOTIV ANUME !!!.

JFM (1 comentarii)  •  13 mai 2017, 18:46

Sunt stelist dar anul asta Steaua nu merita,Reghe si-a batut joc de noi toti cu jocul lui incalcit,plictisitor,totul la ciupeala,la nimereala,nici o strategie,doar experimente si nervi.Iar Becali nu merita pt ca desi i s-a spus sa-l schimbe a refuzat de fiecare data,s-a zgarcit la aia 700 mii pe care trebuia sa-i dea riscand si sper eu pierzand milioanele din UCL....Milioane care ar prinde mai bine la Academia lui Hagi,macar el a jucat fotbal cu pustii lui,nu a pacalit spectacolul si chiar merita titlul.

Hombre (21 comentarii)  •  13 mai 2017, 19:02

Campioana Romaniei e acea nulitate care a fost mai buna decat celelalte nulitati. Nu trebuie sa fie Brazilia. Ca nu merita niciuna, asta e alta discutie.

Regele Hagi (6 comentarii)  •  13 mai 2017, 19:46

Viitorul 1 solist!

teo (8 comentarii)  •  14 mai 2017, 8:44

Aline ca deobicei comentariile tale sunt devfavorabile Viitorului!La GSP inafara lui Tolontan care este obiectiv, toti sunteti stelisti ! Scrieti impotriva lui Hagi uitind ca el este singurul care face ceva ptr fotbal Bravo Viitorul,felicitari !

costi 42 (5 comentarii)  •  14 mai 2017, 15:46

COMPARATI 11M PRIMIT DE HAGI CU CFR,CU CELE 2 NEACORDATE STELEI DE R.PETRESCU IN MECIUL CU VIITORUL SI APOI COMENTATI CUM AU CASTIGAT IN TUR CU 3-1 CU TAMAS ELIMINAT IN MIN.17,APOI DEZAVANTAJATI DE MARELE HATIEGAN,CARE SI-A FACUT DATORIA SI-N RETURUL CU DINAMO CU 2 PENALTIURI,UNUL IN MIN 96 SI VORBITI DE CORECTITUDINE SI VALOARE.DACA IORGULESCU MAI RAMANE LA ANUL ASTRA E LA RAND CA E DIN URBEA LUI,ANUL ASTA A DAT PRIETENULUI GICA.CRED CA NU ATI UITAT CE ARBITRAJE AU AVUT ASTRA ANUL TRECUT?

Comentează