Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Salba de baraje și hidrocentrale a fotbalului

Vidraru, Bicaz, Porțile de Fier I și II, Siriu, Paltinu, Lotru, Cinciș. Sunt opt? Sunt! Astea sunt barajele cele mai cunoscute ale Patriei, remarcabile opere de inginerie hidrologică zămislite de inginerii, muncitorii, militarii, studenții, elevii, voluntarii și deținuții din anii […]

Permalink to Salba de baraje și hidrocentrale a fotbalului
joi, 11 mai 2017, 6:04

Vidraru, Bicaz, Porțile de Fier I și II, Siriu, Paltinu, Lotru, Cinciș. Sunt opt? Sunt! Astea sunt barajele cele mai cunoscute ale Patriei, remarcabile opere de inginerie hidrologică zămislite de inginerii, muncitorii, militarii, studenții, elevii, voluntarii și deținuții din anii comunismului.

Tot opt baraje va avea și fotbalul. Federația a contactat o firmă olandeză, care firește că nu lucrează nici pe gratis, și nici ieftin, de vreme ce e și partener UEFA, ca să ne facă mai palpitantă viața fotbalistică, altfel destul de monotonă. Așa că dacă în Adunarea Generală se va ridica mâna corespunzător, de la anul vom avea opt baraje în loc de unul singur, ca până acum.

Prin noul model, plictisitorul play-out se va dinamiza, câștigătoarea lui (în urma unor baraje, firește!) având acces în Europa League. Foarte frumos! Numai că Iașiul, învingătoarea play-out-ului de anul trecut n-a avut nevoie, pentru a da piept cu Hajduk Split, de niciun baraj. I-au fost suficiente două insolvențe din play-off și iată-i pe plăieșii de lângă bojdeuca lui Creangă în urnele UEFA!

Asta n-au luat în calcul rafinații specialiști occidentali, că pe plaiurile noastre, cu excepția fericită a acestui sezon, accesul în cupele europene se face, de cele mai multe ori, înaintea spectaculoaselor baraje, pe criterii de insolvență, licențiere și alte chestiuni juridico-economice menite să ne dea dureri de cap.

Sigur că și televiziunile deținătoare de drepturi își vor freca mâinile, una e să transmiți meciuri numai bune de căscat în fotoliu și alta, dispute de a fi sau a nu fi. Se nasc însă niște întrebări. Între toate mințile luminate ale fotbalului nu s-a găsit niciuna să pună la cale o astfel de matrice de competiție, care până la urmă nu e vreo mare fiolosofie? Au trebuit să vină și să fie plătiți niște intelectuali ai sistemelor de promovare-retrogradare agreați de Papalitatea fotbalului ca să ne deschidă mințile?

Comentarii (9)Adaugă comentariu

antoniu (5 comentarii)  •  12 mai 2017, 4:21

cand nu aveti de ce va lega, inventati. chiar e f . bun noul sistem. acum joaca de-anboulea intre ele intr-un anonimat total.

Vasco (146 comentarii)  •  12 mai 2017, 10:56

La intrebarea pe care o pui in final raspunsul este ca DA!

Cristian (29 comentarii)  •  12 mai 2017, 11:07

Un foarte bun articol de geografie :)

andrei bonteanu (1 comentarii)  •  12 mai 2017, 11:16

Stimate domnule Buzarin, termenul de plaiesi este total neadecvat folosit, el desemnant persoane care traiesc/locuiesc/ pe plaiurile muntilor, termenul fiind la origine muntenesc. Asadar, el a fost gresit preluat de Bolintineanu in Sobieski si romanii desemnandu-i pe aparatorii Cetatii Neamt, apoi incultura fotbalistica i-a denumit pe cei de la Ceahlaul Piatra Neamt plaiesi..ca dumneavoastra sa extindeti acest termen pentru ieseni care sutn locuitori ai dealurilor si vad Ceahlaul la 150 km in unele apusuri frumoase. Asadar razes da...plaies nu...

Vasile (11 comentarii)  •  12 mai 2017, 11:30

Insolvența e un baraj în calea barajelor, într-adevăr. Și mai e o chestiune: pentru câte echipe participante în Europa e conceput sistemul? Avem acum 5 echipe, dar, cum coeficientul de țară nu sporește, vor veni ani de-a rândul în care vom avea doar 4.

Vasco (146 comentarii)  •  12 mai 2017, 13:08

Problema e ca nu ar trebui admise in campionat cluburi aflate in insolventa...doar ca atunci,daca ar fi pe bune,cu finantele la vedere,ar trebui sa desfiintam campionatul din lipsa de participanti si apelam la formule aiuristice si la strutocamile...dar ,vorba lui Caragiale,avem si noi falitii nostri.

mg (84 comentarii)  •  12 mai 2017, 13:09

..îţi înţeleg nostalgia.. Unde sunt magnaţii care pompau "fără număr" în fotbalul mioritic acum câţiva ani ? Veneau antrenori şi vedete de peste mări şi ţări, atraşi de lefurile grase. Da' asta e, dacă vrem să fim în rândul ţărilor civilizate, trebuie să acceptăm că locul hoţilor e la puşcărie.. Nici Naşu Sandu, nici Mitică de la ligă şi nici Gică Poescu nu mai pot dribla legea..

Vasco (146 comentarii)  •  12 mai 2017, 15:50

@mg, n-ar fi rau sa fie asa cum spui tu...dar nasu si cu corleone sunt bine mersi...iar popescu o face pe mironosita victima pe la TV...Iar chestia cu tarile civilizate...:)))))

durden (5 comentarii)  •  12 mai 2017, 18:15

incredibil cum gasiti voi mereu ceva de criticat. pana acum nu era bine = critica. s-a rezolvat, dar pe bani (care nu sunt totusi publici!!!!nu iti ia nimeni din buzunar) = critica. credeti ca sunteti mai interesanti asa sau care e treaba?

Comentează