Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Daumnemarca

Noi, suporterii, încă vrem ca România să se califice la Mondialul din Rusia. Pentru asta, invocăm flerul de (fost?) mare antrenor al selecționerului, dar și promisiunea sa

Permalink to Daumnemarca
sâmbătă, 25 martie 2017, 9:09

Un antrenor care a condus Koln, Leverkusen, Stuttgart, Eintracht, Beșiktaș, Fener, Austria Viena, Bruges, care a câștigat titlul în Bundesliga, a luat campionatul în Turcia sau Austria, a fost la un pas de naționala Germaniei, unde cauze extrafotbalistice l-au împiedicat să ajungă, n-are cum să fie altfel decât mare. Dacă nu ești mare, în întreaga accepțiune a termenului, adică știință, fler, tact și ce-o mai cuprinde noțiunea, n-ai cum să atingi aceste performanțe. E limpede, neamțul cu care România a obținut o singură victorie în 5 meciuri nu e un mediocru. Povestea cu „a fost mare, dar acum nu mai e” a îmbătrânit, s-a zaharisit, nu ține. Christoph Paul Daum are 63 de ani, vârstă ideală pentru un selecționer. Cam atât avea Rehhaggel (64) la titlul european luat cu Grecia, exact 63 avea Zagallo când a triumfat ultima dată cu Brazilia, iar Aragones a devenit campion european cu Spania la 69. Deci povestea cu stafiditul nu ține. La 69 de ani, Lippi le ia o grămadă de bani chinezilor, iar Uli Stielicke, la 65, e pe banca reprezentativei sud-coreene.

Mersul pe bicicletă
În ciuda palmaresului garnisit, în ciuda imensei sale experiențe, Daum a comis erori de diletant în meciurile de până acum, începând cu acel trio din meciul cu Muntenegru, Săpunaru-Hoban-Bicfalvi, care erau play-makeri doar în viziunea sa. Nu le mai reamintim pe celelalte tocmai pentru că nădăjduim ca simțul său de antrenor, feelingul său care i-a pus coroana Bundesligii pe frunte, să iasă de sub platoșa unui discurs excepțional, rămas la stadiul de avancronici memorabile prin mesajul lor optimist, urmate de justificări de-a dreptul stranii la finalul partidelor cu deznodământ nefericit. Cum a fost, de pildă, glorificarea punctulețului de la Astana, un succes în viziunea sa, o rușine în ochii suporterilor români. De aceea sperăm că Daum, care a mers extraordinar pe bicicleta antrenoratului vreo douăzeci de ani, își va aduce aminte duminică seara cum se pedalează. Gestul de a pedala nu se uită, graiul teuton sigur are și el vreo zicală în acest sens.

Sistemul
Se vorbește că Daum ar fi tentat să alinieze trei fundași centrali. E posibil să procedeze așa, și poate că e îndreptățit s-o facă, de vreme ce Săpunaru și Toșca, doi dintre cei trei, joacă adesea în acest fel la cluburile lor. Se și comentează că ar fi vorba de o așezare defensivă (Adi Mutu s-a exprimat în acest sens), că nouă ne trebuie victoria și că sistemul cu trei apărători, care la o adică pot fi cinci, s-ar traduce printr-o așezare prudentă. E posibil să fie așa, dar și-a imaginat cineva că ne vom repezi peste danezi din minutul 1? Altceva îngrijorează mai mult în ultima formulă de start anunțată. Absența, atât a lui Alibec, cât și a lui Budescu, doi indivizi cu harul de a lăsa urme în treimea adversă. Sau poate că totul e o nadă, aruncată pe apa destul de tulbure a calificării, ca să fie înghițită de Hareide, și el sexagenar, și el străin (în fine, cât de străin poate fi un norvegian în Danemarca!), și el un selecționer care nu se simte deloc confortabil.

Promisiunea
Dacă batem, avem șanse, dacă nu batem, nu prea mai avem. Asta trebuie să rețină Daum. Și să-și aducă aminte că la sosirea în necivilizata fotbalistic Românie ne-a promis nouă, populației indigene, că ne va duce la Mondiale. De-aia îi citim cu atâta evlavie palmaresul, de-aia i-a acceptat Federația arborescentul staff, de-aia ne-au plăcut întotdeauna nemții, că sunt serioși și paroliști. Ein Mann, ein Wort, Christoph!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Thomas brams (9 comentarii)  •  25 martie 2017, 12:22

Din pacate numai antrenorul este neamt, jucatori sunt purtatori de echipament de fotbalisti din romani

mihair (1 comentarii)  •  25 martie 2017, 12:40

De ce vrem sa aruncam totul , in carca lui Daum ? De parca el ar juca si nu "exceptionalii" jucatori romani .

Poli 21 (55 comentarii)  •  25 martie 2017, 13:47

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adi (3 comentarii)  •  25 martie 2017, 13:55

@Thomas brams: iar de "jurnalisti" ce sa mai vorbim ?

Poli 21 (55 comentarii)  •  25 martie 2017, 20:46

Chiar atit de jos ati ajuns ca nu mai puteti publica decit comentarii care sunt in ton cu mizeriile unor asa zisi ziaristi de sport ?

Ziar Istul (2 comentarii)  •  25 martie 2017, 21:03

Parole, Parole! Danimarka a castigat deja meciul! Si nu din cauza antrenorului ! Desi, daca era Ilie Stan selectioner, se pupau multe ars-euri din vremuri Branestiene! Daca ingredientele sunt stricate nu ai cum sa faci mancare sanatoasa! Fotbalul romanesc este la nivelul pinguinilor din Antarctica! Poate ne calificam in Qatar, sa mearga si "gagicile oficialilor" prin Dubai! Desi, daca se face un campionat mondial cu TOATE TARILE GLOBULUI minus UNA, tot nu ne calificam nici atunci, noi vom fi "minus UNA"! Hai Romania! Culca-te romane, ca de desteptat mai ai de asteptat!

Vioteatza (20 comentarii)  •  25 martie 2017, 22:58

Doamne fereste sa castige Romania ca o sa vi se puna ghiara aia la inima si tie si maestrului! Nici nu stiu ce sa fac, s-o pun pe bunica sa faca o coliva?! Macar sa fie acolo, ca nu costa scump. Oare in Germania femeile lor fac coliva? Poate vine ceva si de acolo.... cum s-ar zice "coliva" in germana? Oare coliven?... fiinda in daneza e colivenen... .

dan (19 comentarii)  •  25 martie 2017, 23:43

esti paranoic! LOL

FB (1 comentarii)  •  26 martie 2017, 8:02

Viel Glück, Herr Daum!

filip (2 comentarii)  •  26 martie 2017, 8:58

jucatorii sunt ca piesele de pe tabla de sah,cum ii muta antrenorul ei castiga sau pierd ,de asta responsabilitatea pierderii unui meci o are antrenorul,p.s daca-l folosesti pe chipciu ca atacant vei suporta consecintele.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  26 martie 2017, 11:06

Daum este un meserias care o sa ne califice la mondialul rusesc ...

marian0904 (20 comentarii)  •  26 martie 2017, 17:25

Nu suntem Germania, dar nici ”necivilizata fotbalistic Românie”. Degeaba incerci sa-i gadili orgoliul lui Daum (nu va citi articolul tau), el nu prea poate face mare lucru acum, la spartul targului. Noi, ca si el, suntem la mana (piciorul) unui jucator. La fel si-n jocurile urmatoare. Cam prea mult noroc, nu ti se pare?

Mihai Alexandru (4 comentarii)  •  26 martie 2017, 18:06

Esti un om rautacios si postezi articole tendentioase !!

Laur Andresanu (51 comentarii)  •  26 martie 2017, 20:49

Daumne ***, *** ce crezi, e mai important cine centreaza sau cine da cu capul? Nu de alta dar neamtul e obligat sa le faca pe amandoua. Asa, de antrenat, nu-i mare scofala. Si Zagallo sau C.A. Perreira au antrenat nationale de prin Asia dar rupt gura targului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laur Andresanu (51 comentarii)  •  26 martie 2017, 20:51

N-AU rupt gura targului

Dr. Dan Patru Tudosie (19 comentarii)  •  26 martie 2017, 21:20

Ne plangem noi, dar danezii au medalii la CE cat avem noi prezente, cu iesire din grupe, normal. Ba chiar, in 96, cu mirifica generatie de *** poleit cu aur, ne-am situati pe ultimul loc. Ce sa mai zica danezii, bulgarii sau olandezii, daca noi plangem de mila unei echipe nationale care in punctul ei maxim a fost egala Marocului si sub SUA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MISU (1 comentarii)  •  26 martie 2017, 23:57

joc haotic schimbari ratate principalul vinovat antrenorul

Ilie (57 comentarii)  •  27 martie 2017, 5:21

Care "noi, suporterii" dl buzarin, te crezi soarele si luna ? Eu unul nu ma incadrez in "noi" al tau. Nu ma intereseaza sa ne calificam cu orice pret la Mondial. Ptr ce, sa ne facem de râs planetar ? Astia-s jucatori de Mondial ? Ne intereseaza sa recistigam cit de cit o identitate fotbalistica, nu neaparat rezultat. Te depaseste conceptul asta ? Nu remarci ca nationala inca mai aduna oameni pe stadioane, pe cind cluburile nu ? Aduceti un alt "roman de-al nostru" pe banca tehnica si veti vedea rezultatul imediat. Nu, "noi, spectatorii" nu asta mai vrem, noi spectatorii adevarati si cunoscatori ne-am saturat de mizeria si smecheria celor ce au adus fotbalul unde e. Lasati-l pe Daum in pace. Calificarea este compromosa dar nici nu e de noi. Si nu din vina lui

Radu `al Fain (51 comentarii)  •  27 martie 2017, 20:19

"Noi, suporterii" astia de prin redactie, doar despre NOI este vorba. NOI suntem alfa si omega, numai NOI facem si desfacem pentru ca doar NOI contam.

Comentează