Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Răzvan, Standard ideal

Campionatul belgian înseamnă clar mai puțin decât Serie A, dar fiului lui Petre Marin îi poate fi mai de folos decât Italia

Permalink to Răzvan, Standard ideal
joi, 19 ianuarie 2017, 11:06

Pentru Răzvan Marin va fi mai bine la Standard Liege decât la oricare alta dintre ofertele răsunătoare și generoase care s-au învârtit în jurul său în ultima vreme. Mai bine decât la Roma, decât la Juve, decât la Zenitul lui Lucescu și infinit mai bine decât la Steaua, FCSB, Star sau cum o mai vrea maestrul Talpan să i se spună.

Echipă normală într-o lume normală
La o primă vedere, Standard nu e cine știe ce. E pe locul 8 în Belgia, trage să prindă primele șase poziții ale playoff-ului, are un stadion decent, într-un oraș minunat, în cea mai europeană accepțiune a termenului. Sigur, Roma sau Juve sună mult mai ispititor, contractul ar fi sensibil mai mare în Il Calcio, poate și suma plătită către Viitorul. Dar nici aproape două milioane și jumătate de euro nu-s bani puțini. Dacă ar mai fi și-un procent dintr-un ulterior transfer ar fi și mai bine, că doar Standard nu-l ia pe feciorul lui Petre să-l țină până la treizeci de ani, când o să-nceapă să-i albească barba. E limpede că-l ia să-l dea mai departe, și încă în câștig! Din campionatul belgian se pleacă pe sume importante și la echipe importante. E un fel de trambulină pe care, dacă bați bine la săritură, cu ambele picioare deodată, te poți trezi în Premier League. Exemple sunt destule, de la Hazard până la Lukaku, recentul killer al lui Pep și City.

La 21 de ani, dacă nu joci, stai pe loc
Sigur, la Roma stai în vestiar lângă Totti, la Juve simți transpirația lui Buffon. Legende, nu-ncape vorbă, dar cine-ți dă garanța că joci? Federcalcio nu e FRF să impună băieți fragezi Under 21 în teren, pe Spalletti și Allegri îi interesează rezultatul de duminica viitoare și, chiar dacă sunt italieni sadea, propășirea fotbalului peninsular pe termen lung și foarte lung îi cam lasă reci. De aceea, la Roma, Răzvan i-ar putea privi de pe bancă pe Strootman și Nainggolan, iar în Piemont, unde e încă vremea rece, ar sta cu pătura pe genunchi în contemplația titularilor Khedira și Marchisio. Până și Lucescu, etern lansator de tineri, ar avea o reținere să-l bage la joc din prima, pentru că nea Mircea e în primul an la Zenit, vrea titlul, iar pentru asta este mai la îndemână Garcia sau Mauricio, iar grădinița de imberbi a Hunedoarei e rămasă mult în urmă, cu peste trei decenii.

Momentul potrivit
La Standard, Răzvan are toate șansele să joace. El e, în fond, ceea ce francezii, dar și belgienii valoni numesc „monteur du jeu”, adică un coordonator care nu are neapărat numărul 10. Mai clar, coborând în filosofia clasică a fotbalului de altădată, ceva mai degrabă spre Giresse sau Tigana decât spre Platini. Adică o postură care presupune maturitate, iar la 21 de ani neîmpliniți această maturitate vine doar prin joc. La vârsta lui, Răzvan are deja 75 de meciuri în prima ligă românească, adică mai bine de două campionate încheiate, și fără ritmul constant pe care i l-a oferit Gică Hagi, insistând cu el etapă de etapă, puștiul n-ar fi ajuns în niciun alt fel la nivelul de acum. Plus că încă un an sau măcar încă o jumătate de an în peisajul ligii noastre înghețate și, evident, lipsite de cine știe ce valori nu l-ar duce spre înainte, ci direct înapoi. Cum să crești slalomând printre ghețuri, depunctări, insolvențe, falimente?

Iar opțiunea belgiană în detrimentul celorlalte e semn că pentru Hagi nu contează doar „incoming”, cum se denumește milenarist intrarea banilor în teșcherea, ci și viitorul lui Răzvan. Altfel poate că Gică ar mai fi așteptat puțin, să ia nea Mircea OK-ul de la țarii Petersburgului.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

mdionis (31 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 13:19

"monteur du jeu"... ça monte ou ça tombe? Expresia cautata fara succes de ziarist in limba lui Voltaire si Cantona este "meneur de jeu" care il desemneaza pe cel care dirijeaza jocul. Cealalta expresie propusa nu face parte din limbajul de specialitate sportiva din Franta.

Traveller (5 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 14:09

Iar venitul ar fi "revenue", nu "incoming", daca e sa vorbim pana la capat in corporateza. Revenind la subiect, imi pare bine pentru Razvan si sper sa joace cu succes si sa creasca in valoare si experienta.

Anonim (78 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 17:13

Inca o corectura, adaugata celor de mai sus (privind limba lui Voltaire si nu numai): Hazard n-a evoluat niciodata in campionatul Belgiei, plecand de la Tubize la Lille pe cand avea 12 ani! Liege este un oras frumos, m-am convins, insa Standard-ul de acum este cu 2 clase sub cel din anii '70 si '80, fapt de care s-au convins, pe atunci, "juvetii" dvs. si Steaua! Tot pe atunci, Anderlecht castiga Cupa Cupelor (de doua ori), Cupa UEFA si doua Supercupe. A.

comentario23 (16 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 17:44

Felicitari, se pare ca ati fost parasit de parazitul ce va dicta numai articole anti-Daum. Ma declar chiar de acord, cred ca este demonstrat statistic ca in ultimii aprox. 10 ani s-a adancit diferenta dintre un jucator roman si unul crescut in Serie A, Premier, La Liga sau Bundesliga. A face acest pas direct a fost pentru cei mai multi o dezamagire si nu o sansa. O trecere normala, intr-un campionat mai bun, dar care ii ingaduie sa petreaca la fel de mult timp ca titular.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 20:41

...e clar...Standard Liege ...nu prinde play off ul ...

doru (1 comentarii)  •  19 ianuarie 2017, 22:52

Prea lent si prea firav pt Belgia. In Italia era mai bine, dar acolo in punea in umbra pe prințișor.

Marcello (9 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 5:21

Razvan Marin sa se uite la ce se-ntimpla cu cei mai tineri si cei mai talentati fotbalisti care au venit la fcsb la inceputul acestui sezon !!!... Nici unul NU joaca... Stiu, Tanase e accidentat si nu joaca de vreo 3 luni in timp ce Denis Man joaca numai cind isi aduce aminte de el OLIGOFRENUL Reghencamp... Acestia sint jucatori Foate tineri, SUB 20 DE ANI si au nevoie sa joace in mod frecvent pentru a putea creste in joc si in cadrul echipei... L-am vazut putin pe Denis Man si pot spune cu mina pe inima ca are stofa de Mare Fotbalist dar nu are decit 18 si are nevoie de meciuri "in picioare" pentru a cistiga experienta, ori la fcsb NU se poate cistiga experienta pentru ca ei vor sa ia campionatul in fiecare an si NU au timp si NICI interes in a da sanse tinerilor... Ei mai degraba joaca cu niste RATATI DE 30 de ani pentru ca, vezi doamne, au "experienta"... ha, ha,... MARE GRESALA au facut cei care i-au indrumat pe acesti copii sa mearga la Steaua...

Jos_cenzura (23 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 14:43

income se spune, nu incoming

Jos_cenzura (23 comentarii)  •  20 ianuarie 2017, 22:50

Daca e asa de bun Razvan Marin cum spun toti, ar trebui sa-si propuna mai mult la varsta asta (nu are 15 ani sa aiba nevoie de meciuri in picioare, oriunde o fi). Jucatorii mari pana la 20 de ani se remarca.

Anonim (78 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 10:01

@ Marcello Ce au jucatorii de 20 ani si n-au cei de 30? Fizic, nimic in plus; minte - mult mai putina! Si atunci? David Ferrer si Federer nu fac fata fizic in fata "lupilor tineri" din tenis? A.

Flaviu (51 comentarii)  •  21 ianuarie 2017, 12:16

După părerea mea , aveți dreptate domnule Buzarin. Așa e, campionatul belgian e un mediu propice pt Marin. Dar atenție, baiatul are nevoie de mai mult ritm , de mai multă forța .. Daca Liege a investit in el, înseamnă ca se întrevedere un potențial de creștere.

Comentează