Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cel mai bun meci al lui Andrei Ivan

Atacantul Craiovei a împlinit zilele trecute douăzeci de ani. A tăiat un tort cărat de Nae Ungureanu și a spus că idolul său e Ion Oblemenco

Permalink to Cel mai bun meci al lui Andrei Ivan
duminică, 8 ianuarie 2017, 11:08

Înainte să zboare spre Malta, Craiova s-a reunit în Polivalenta locală (afară era frig!), a făcut câteva mișcări de încălzire și a sărbătorit ziua de 4 ianuarie, adică aniversarea lui Andrei Ivan. Printre spaliere, saltele și tricouri transpirate s-a strecurat președintele Marcel Popescu, mereu dichisit, îmbrăcat în sacou albastru ultramarin, la două rânduri, bine ras și pomădat, ţanţoș, parcă era la defilare.

În spatele său, la un pas și jumătate, într-o mult mai proletară bluză de trening, călca prozaic, cărând cutia de carton a tortului, Nae Ungureanu. Început vag de burtică, sfârșit indubitabil de chelie. Șaizeci de ani bătuţi pe muchie astă-toamnă, aproape tot atâtea meciuri în echipa naţională (57), peste un deceniu la Craiova, la un moment dat Maxima, o semifinală și o finală de Cupa Campionilor Europeni cu Steaua.

Ca să-ţi care Nae Ungureanu tortul nu e doar marketing. Înseamnă că trebuie să fii cineva, măcar Bertoni. Pentru neofiţi, Daniel Bertoni e un argentinian, fost campion mondial, care pe vremuri juca la Fiorentina. Avându-l adversar direct, Nae a urcat în atac și a șutat tare, cam ciobănește, de la 30 de metri, direct în poarta toscană.

20 de ani. Și câte milioane?
Andrei Ivan a mulţumit, a ascultat tușat “Mulţi ani trăiască!” și a vorbit reporterilor adunaţi ciopor, semn că acţiunea de marketing răsuflase. Fără vorbe mari, la douăzeci de ani, pe Facebook, de cele mai multe ori emoticoanele și inimioarele ţin locul cuvintelor, numărul 9 al Universităţii a mulţumit tuturor, a spus că se simte bine la Craiova, vrea să facă meciuri cât mai bune și să joace cât mai mult în echipa naţională.

Despre plecarea, vehiculată, iată, de aproape doi ani, a pă- rut stânjenit să vorbească. Dacă va fi timpul, dacă va apărea vreo ofertă, în niciun caz în România, ci doar în străinătate, la un club mare. Cu alte cuvinte, când o fi Mihai Rotaru mulţumit.

Iar de aproape doi ani, Rotaru, as al jocului la Bursă, nu e niciodată mulţumit pe de-a-ntregul. Transfermarkt spune că Ivan face 1,5 milioane de euro, dar finanţatorul low-profile lasă senzaţia că fără măcar 3-4 milioane nu se află în aria de acoperire. Are telefonul închis.

Idolul Oblemenco
La sfârșit de tot, când operatorii, mulţumiţi de reușita acţiunii, făcuseră deja cablurile colac, sărbătoritul a spus cea mai mare vorbă a aniversării sale. Se alunecase spre acele întrebări miscelanee, pe care cei de azi le numesc mondene. Probabil că în scurt timp ar fi urmat “blonde sau brunete”, “bere sau vin”, “sos acru sau dulce la pizza” când cineva l-a întrebat cine e idolul lui.

“Ion Oblemenco!”, a venit răspunsul aproape stupefiant. Putea fi Messi, Cristiano Ronaldo, Ibrahimovici sau chiar Dele Alli, starul lui Tottenham, care e aproape leat cu Andrei. Cu toţii sunt tangibili, apar la televizor, poţi să le iei autografe. Pentru cei care nu știu, Ion Oblemenco nu e doar nume de stadion, vechi sau nou. S-a născut cu peste o jumătate de veac înainte de Ivan și a murit, pe banca unei echipe din Maroc, cu un an și jumătate înainte de nașterea lui Andrei.

Apare doar în poze alb-negru, în arhive de ziar și, uneori, în imagini zgâriate pe YouTube, dând goluri și apoi aranjându- și, cu un gest reflex, o șuviţă peste calviţia apărută încă de la tinereţe. Oblemenco e de pe vremea când fotbaliștii nu se tatuau, aveau perciuni, iar când apăreau la televizor, cam o dată pe an, își puneau cămașă albă și se bărbiereau temeinic înainte.

Neolteanul oltean
Ivan nu e oltean, e găzar din Moreni. Nu-i nimic, nici alţii nu s-au născut pe Jii. Lung-tatăl a venit de la Carei, Crișan de la Baia Mare, Donose de la Tecuci, Ștefănescu și Beldeanu din Ilfov, Tilihoi de la Brăila. Cu toţii au fost (Costică, Zoli) sau sunt (cei în viaţă) mai olteni decât oltenii. Și Ivan a devenit oltean. La două- zeci de ani e cel mai vechi jucă- tor al Craiovei, îl idolatrizează pe Oblemenco și-i cară Nae Ungureanu tortul. Nu-i destul?

Comentarii (15)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 11:22

Andrei Ivan costa la aceasta ora cel putin 5 milioane E ...este titularu nostru incontestabil ...cel mai bun fotbalist de 20 de ani din lume ...

DoruForzaStiinta (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 11:57

Buzarine ***. Asta e Universitatea care o bătea pe Fiorentina? Csu e doar o clonă,***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Popa (7 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 12:43

Pacat , e talentat , ambitios , dar il tradeaza caracterul , impresarul , familia ... Craiova trebuia sa fie UN PAS spre marea performanta , nu PASUL spre marea performanta ! E gresit sa creada ca se va intampla asa ceva ... Apoi , tortul servit direct din ambalaj , probabil asezat pe o lada de bere , denota o cultura si o civilizatie propice pentru a face saltul direct la Real Madrid ;-) !!!

Marius Catalin (9 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 12:50

Da, Asta este UNIVERSITATEA CRAIOVA. Un alt articol superb, dl. Buzarin. Multumesc mult!

Radu (5 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 13:11

Îmi place să văd cum atmosfera de la renăscuta Universitatea Craiova este plăcută și reconfortantă, departe de semi-promiscuitatea și lipsa de profesionalism pe care Mititelu le instalase în urmă cu vreo 6-7 ani. E greu să mai descoperi jucători de talia lui Nae Ungureanu, Oblemenco sau Ștefănescu, însă încet și cu răbdare se reconstruiesc - durabil - o echipă competitivă și o comunitate civilizată de suporteri. Andrei Ivan este unul dintre jucătorii tineri de care Știința avea nevoie - talentat, devotat culorilor alb-albastre și cu mult bun simț. La Craiova a (re)început de trei ani o poveste frumoasă, exact în momentul când mulți suporteri își pierduseră orice speranță.

Aurelian (7 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 13:35

Daca a ajuns *** asta sa i se dedice editoriale.El e "mare" din vorbe, exista interese mari sa nu-i scada pretul odata cu trecerea timpului,uite ca nimeni nu-l ia...In acest moment un club de afara ar putea da 1 mil euro daca are neacoperit postul lui.Din tara ar merge la un 400.000 ...Asta e Ivan mediocrul cu presa de partea lui.Mai uitati-va si la alti jucatori chiar de acolo de la Craiova.

Ghita (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 16:33

Bravo Andrei Ivan! Bravo Andrei Buzarin!

cineva (9 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 16:52

sper sa ma insel dar Andrei Ivan e o alta goagoasa umflata de jurnalisti si asa zis ,, oameni de fotbal" prea putin priceputi

dani (4 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 17:27

Tare mi-e teama, sa nu pateasca Ivan, precum fratzii Costea. Supertalente, laudatzi de dimineatza pina seara si...nimic! Vorba multa...saracia omului!

Csu (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 17:50

D le buzarin,ați uitat cât de înverșunat erați împotriva acestei clone?!Cum să i spui "Universitatea" acestei făcături?!...Bietul Ungureanu,Irimescu și alții că ei nu sânt decât niște unelte de vara se folosește cat are nevoie unul ca Rotaru...Rușine Alin buzarin !

FYRY (31 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 18:51

bun

radion (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 18:58

e talentat,sa aiba grija ca ii da tarcoale o *** care se pretinde si impresar si om politic,si care a *** si care s-a lipit de ta-su ca matca de scrisoare...atentie la "impresar"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JAX (79 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 19:05

Multa vorbarie.Ivan e bunicel acolo la Craiova,mai da cate un gol din 5 in 5 etape.E pacat de amintirea acelor legende ale Craiovei Maxima sa fie comparate cu maimutoiul asta.Zau,mare pacat !

Obiectivul (7 comentarii)  •  8 ianuarie 2017, 19:42

Aline,trebuie sa scrii in articol in care sa le explici celor batuti in cap ce inseamna CSU si ca echipa actuala este continuatoarea adevaratei U Craiova!Din pacate ,mai sunt asa zisi suporteri de ocazie ,care au ramas *** de mititelu si nu s-au trezit nici pana acum!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (65 comentarii)  •  9 ianuarie 2017, 1:02

Bună seara!....spre dimineață!)) ... sunt un suporter al unui ,,spirit,,! .....dăruire, ambiție, ,,răutate,, , ..... că este csu, că este ...universitatea....e vorba de regiune.... aceasta este o introducere .... Andrei Ivan este un copil ce își dorește să joace footbal! se vede, se simte.... este un talen, dar aveti grijă ..... nu-l transformați în marfă pentru că îl ve-ți pierde! Andrei Ivan când spune că idolul său este Obelemenco, devine fals ..... ar trebui să fie autentic, oferiții această șansă, nu-l transformați într-un produs de marketing! Andrei Ivan este un copil bun, se vede la interviuri, în joc și mai ales când faultează! El nu este un căpitan....deocamdată! Nu-l forțați! Nu este un vârf! iar golurile sale vin din muncă..... Când spui Craiova, spui și simți .....spirit....Aș alege culoare verde (de la praz) ca a doua culoare .... de ce să nu recunoaștem că suntem prăzari!)) Seară faină!

Comentează