Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Vitejii noștri de altădată

Am extras din cartea de istorie cinci victorii epocale obținute acasă, în meciuri oficiale contra unor adversari care erau cotați mai bine decât noi

Permalink to Vitejii noștri de altădată
vineri, 11 noiembrie 2016, 11:52

15 octombrie 1980. Stadionul 23 August, arhiplin. România-Anglia 2-1, deși era clar că englezii ne erau superiori. Însă noi am fost bravi, speculativi (Crișan a știut să cadă impresionant în careu, pentru un penalty) și am obținut o mare victorie.

8 septembrie 1982. România-Suedia 2-0. Nordicii se confundau, practic, cu IFK Goteborg, proaspătă câștigătoare a Cupei UEFA. Am marcat prin Klein și Andone, la faze fixe. Publicul ne-a purtat spre victorie.

16 aprilie 1983. România-Italia 1-0, cu celebrul gol al lui Boloni în poarta lui Zoff. Italia era campioană mondială, iar România doar o reprezentativă ambițioasă care nu călcase de foarte mult timp la turneele finale. A fost o victorie a inteligenței tactice etalate de Mircea Lucescu, fără ca acesta să declare înainte de meci că nu-l interesează posesia.

29 aprilie 1987. România-Spania 3-1. Chiar dacă echipa noastră se baza pe structura Stelei de la Sevilla, Spania, ca reprezentativă, fusese în sferturi de finală în Mexic, de unde România lipsise. A fost un succes conturat într-un final nebun de primă repriză, 3-0 la pauză, cu marcatori din toate liniile, Pițurcă, Mateuț și Ungureanu. O accelerare de câteva minute a dus la un mare succes.

13 octombrie 2007. România-Olanda 1-0. Dincolo de terenul greu de la Constanța și de un pui de ofsaid la golul lui Goian (arbitru era amicul Vassaras!), ceilalți aliați noștri au fost dăruirea totală, disciplina, publicul înflăcărat.

Am extras din cartea de istorie cinci victorii epocale obținute acasă, în meciuri oficiale contra unor adversari care erau cotați mai bine decât noi. Și chiar decât această Polonie 2016, care în afara extraordinarului Lewandowski ne arată și câteva puncte slabe. De fiecare dată românii au fost bravi, inteligenți, speculativi, poate puțin norocoși. Poate că n-am avut niciodată posesia, dar nici n-am anunțat cu o săptămână înainte că nici nu ne interesează s-o avem.

Toate aceste 5 casete video sunt tot atâtea lecții de predat înainte de a postula că Teodorczyk, locotenentul lui Lewa, e peste Bettega sau Van Persie, învinșii noștri de-a lungul anilor.
P.S. În mod intenționat, din acest cvintet al vitejiei românești lipsește deceniul anilor ’90, adică Generația de Aur. Absența are două cauze. Prima, că în acei ani cu greu se găseau adversari care să ne fie superiori. A doua, pentru că vocabulele „Generația de Aur” provoacă disconfort la FRF, și nu e cazul acum. Hai România!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

daniel (37 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 12:18

meciul cu anglia lui tony woodcock din oct. 1980, a fost castigat prin prestatia excelenta a lui iordanescu (mult mai bun ca jucator, decat k antrenor), marcel raducanu (mai ales) si a portarului nostru, v. iordache, daca nu gresesc....am avut atunci o echipa la fel de buna ca aia poreclita ,,generatia de a...", poate mai rafinata, mai tehnica.....dar nu ne-a mers..meciul cu spania de care amintiti, a fost fulminant mai ales pana prin min.60, dupa care au revenit si saniolii, mai slabi decat astazi! meciul cu olanda de la constanta, a fost slab si cu gol ultranorocos pentru noi....

jiji bec (12 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 12:56

nu te-a dat afara mosu,dupa porcariile ce le scrii?

aciduzzo (7 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 13:34

Articol de incurajare si nimic mai mult!!....Nea Tinel Dumnezeu sa-l ierte nu l-a mai vrut pe Marcel si pe Wembley in aprilie 81....ce paine de mancat era la fundasul ala de pe dreapata....il facea Marcel varza.....dar s-a preferat Balaci ca cica juca doua faze si era mai predispus la efort....pacat ca daca juca si Marcel puteam obtine mai mult.....zic eu.....apoi Iordanescu .....bun fotbalist....mai bun decat ca antrenor clar......

Dan (32 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 15:00

Golul lui Mateo in meciul cu Spania a fost senzational . Fara nici o exagerare . Minge lasata succesiv printre picioare de Laca si Piti si sut din prima , cu stangul parca , Mateut . Cea mai frumoasa combinatie din tot ce-a reusit nationala din anii '80 si pana acum . Peste faza de hochei din meciul cu Argentina in ' 94 , la golul lui Ilie din pasa lui Hagi .

loro (3 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 15:37

La meciul cu Spaina era antrenor Ienei

Flaviu (51 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 15:50

Așa cum se spune mai sus, este un articol de incurajare.. Dar povestea celor 5 meciuri ar trebui cunoscuta de actualii fotbaliști pt ca : 1. Meciul cu Anglia 1980 a fost o proba de sacrificiu si totodata o etalare de veleitati tehnico-tactice a unor jucatori romani prea puțin cunoscuți in Occident, dar cu valoare si cu maturitate sportiva .. ( totuși Craiova eliminate recent pe Leeds cu un dublu 2-0 de excepție). Deci ATITUDINE si VALOARE... 2. Meciul cu Suedia 1982 a scos in evidentă o echipa remaniata, cu un suflu nou, cu un joc inteligent , care a înscris din 2 faze fixe si atenție , nu a primit gol. Deci ELAN si INTELIGENTA .. 3. Marele meci cu Italia 1983 a fost o capodopera de organizare tactica, a unui mare antrenor in devenire : Lucescu ( contra campioanei mondiale care își juca una din ultimele șanse de calificare). Deci ORGANIZARE TACTICA si MATURITATE... 4. Meciul cu Spania 1987 a fost o etalare a ofensivei tip Steaua 86-89, mai ales in prima repriza. Deci SPIRIT OFENSIV si EFICIENȚA .. 5. Jocul cu Olanda 2007 a fost, cred eu ultimul mare meci al României in care putem regasi din atributele subliniate mai sus..( sa nu minimalizam meritul lui Piturca, dimpotrivă) .. Oare cât poate Daum sa imprime echipei din ceea ce au reușit la vremea lor Stanescu , Lucescu , Jenei si Piturca? Eu nu prea cred in el, cred ca e un fost bun antrenor de club, care cam bajbaie la nivel de naționala ( are un meci complet ratat cu Muntenegru, unul in care nu ai ce analiza , in Armenia si unul așa si așa la Astana). Sa-i încurajat deseara pe băieți , fotbalul nostru are nevoie de rezultate ! Frumos acest remember d-le Buzarin!

ionescu (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 16:26

si a treia cauza este ca in anii 90 nu prea am batut acasa echipe superioare noua. asa putine cum erau. franta 1995? bulgaria 1990? cehoslovacia 1992? portugalia 1999? asta nu prea se pune, eram deja calificati.

dani (4 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 18:03

O intimplare ce a avut loc in oltenia cu citeva sute de ani in urma. O armata turceasca trecea pe la prazari si i-a surprins in cimp deschis. Cum n-au avut unde sa se ascunda-prazarii-au bagat capul in stoguri de paie. Turcii au scos iataganele din bracinari si dadusera cu dinsele in *** la prazari, de se saturasera. Otomanii plecasera, iar patitii erau tare nefericiti. Doar unul dintre dinsii, spusesera:mai fratilor, ati vazut ce ii pacaliseram? Cit de destepti fuseseram! Si-n fund ne cautasera si tot nu ne gasisera! Stramosii Buzarantului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Flaviu (51 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 20:30

Ionescu ai dreptate.. , Generația de aur ' , este o expresie neinspirata .. De fapt dezvoltarea fotbalului nostru spre un nivel european , a început in anii 68-70, când A Niculescu , beneficiind de o generație cu valoare peste medie, a obținut rezultate abordand mult mai profesionist procesul de pregătire a unui joc , tactica aleasa si sistemul de selectie la echipa naționala .. Deși in anii 70 s-au ratat calificări din diverse motive, apar fotbaliști de valoare in campionat, sporadic apar si rezultate europene la nivelul echipelor de club, pt ca la începutul anilor 80, sa avem performanțele Craiovei ( in CCE 81-82, in UEFA 82-83) , lui Dinamo ( CCE 83-84) culminand cu Steaua 86, si cu perioada Stelei pana in 89.. Si Dinamo 88-90.. Naționala a urmat parcursul firesc , cele 2 ratari ( Irlanda N 85 si Austria 87) fiind mai mult conjuncturale.. Deci s-a creat o echipa valoroasa, un coeficient bun , iar in perioada așa zisa de aur, s-au obținut calificări din grupe mult mai accesibile decât in anii 80.. Victoriile importante acasă au fost 1-0 cu Scotia si 1-0 cu Elveția (1991, calificare ratata pt Euro 92) , 5-1 cu Wales si 2-1 cu Belgia ( in 1992 si 1993), 1-0 cu Irlanda (in 1997). In schimb participarea la turneele finale si rezultatele obținute acolo , înseamnă enorm , dar eu cred ca România anilor 90 este , produsul' generatiilor 70 si 80.. Si al unui sistem de pregătire, selectie si pregătire la vârf a copiilor si juniorilor care a funcționat.. Si care a mai funcționat pana spre anii 2000, generatia lui Chivu si Mutu fiind ultima produsă de acest sistem..

GR (2 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 21:15

Si un meci din deplasare pe care mi-l aduc aminte de parca a fost ieri : Suedia-Romania 0-1 , gol superb Camataru dupa o cursa nebuna .... Tin minte si acum ce sigura a fost apararea condusa de Stefanescu....

Nick (1 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 22:48

Dani, Vai de *** ***. Ai incercat sa folosesti perfectul simplu si nu ti-a iesit, sau esti doar un incult cu pretentii? Crezi despre tine ca stii si istorie? Sau ca ai si simtul umorului? Nu as irosi nici macar un glont pe tine. Cand o sa te gasesc o sa folosesc bata de baseball.

Mozzie (16 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 23:40

Presa,voi mereu le luati apararea acestor derbedei care populeaza tribunele in campionat,in cupele europene sau in preliminarii.Mereu le gasiti scuze,ii sanctificati domnule Buzarin sunteti in genunchi in fata lor iar ei inteleg ca fac bine ceea ce fac si ca "asta-i fotbalul" si arnca obiecte,incendiaza se bat injura samd Ar trebui sa fie interzisi total pe stadioane iar voua cei care ii tot cocolositi sa vi se retraga acreditarea de ziaristi pe viata.

arh. Gheorghe Petrescu (113 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 2:47

Daca Romania castiga cu 1-0, totul era perfect, asa, apelam la trecut si nu ne gandim la viitorul fotbalului Romanesc. Viitor ce are multa ceata in Noembrie 2016. CU o asa echipa slaba . nu ne vom califica. HAI ROMANIA!

ZONA MAGHERU (20 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 4:13

@ dani Haios bancul dar cu corecturile de rigoare. " ....ati vazut ce ii pacaliram? Cit de destepti fuseram " !

[email protected] (6 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 11:16

HA-HA-HA- i Romania :(

Carol K (61 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 11:47

Despre "ultrasi"....acesti ipochimeni sunt oricum tratati in toata lumea civilizata ca fiind ultimii oameni din societate chiar si in urma cautatorilor in gunoaie care macar o fac de foame si din lipsa de alta activitate.Ultrasii violenti o fac din prostie cronica in stare terminala,au razboiul lor *** venit de pe vremea lui Ceausescu...N-au nici o preocupare,pierde vara pe stadioane terase si case de pariuri,deseuri umane care se trezesc la viata doar la peluze cand raman ei cu ei si unde incep sa faca dezastru.Nu exista cod penal care sa-i incadreze ? Poate se gaseste timp sa se faca unul cat mai urgent,au devenit chiar de nesuportat,ultimii oameni ai unei comunitati ar trebui sa fie undeva inchisi intr-o groapa mare sa stea acolo sa se bata intre ei sa ne arate ei care-i suporter mai adevarat dar s-o faca numai acolo, departe de lumea civilizata.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pavel (1 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 11:59

cine vorbeste. marele buzarin, care cand era la celebra victorie branesti vota cu sandu. ce ipocrit.

DARA 2501 (10 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 12:51

Imi aduc aminte de acele meciuri. Am facut parte din scenariu. Cautati componenta acelor echipe. Apoi aratatile coanei meemee. Va observa ca saivanul pipera aproape ca nu exista. Nici la CM 1970 nu a contat decat prin Satmareanu Ludovic. Nici la CM 1990 atrenor IENEI saivanul pipera a avut mai putini jucatori decat Dinamo. Nici in echipa de aur CM1994, antrenor IORDANESCU nu se poate lauda cu o componenta mai acatari. Si antrenori erau ciobanasi de-ai saivanului. Concluzie: ROMANIA A INVINS POLONIA LA HANDBAL MASCULIN INTR-O MANIERA EXTRAORDINARA. Iar echipa Poloneza la handbal este mai buna decat cea Poloneza la fotbal. Fiind medaliata la ultimul mondial si a jucat finala mica la JO Rio (aceia cu tantarul ZICA, iti amintesti, Halepo?). Cine se poate uita la fotbalul romanesc actual ori este *** ori este ***.

Hombre (21 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 13:29

Mda, trecutul a fost frumos si viitorul arata rau. Fericit e cel ce nu mai are nici o speranta, caci acela nu va fi dezamagit!

Agamitza (17 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 13:41

Buzarine daca din meciul cu Anglia ai retinut doar ca Crisan a cazut in careu inseamna ca habar nu ai despre fotbal.

Mircea Ordean (6 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 14:41

Cel mai greu lucru ne este să luăm lucrurile cum sînt. E valabil și la subsemnatul. Care sare-s sus la un articol precum acesta, pe care-l găsește neserios.

alterax (14 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 14:58

Si a mai fost un 5-1 cu Tara Galilor in toamna lui 92 daca nu gresesc. Cu Dinu antrenor. Tara Galilor era putin peste Romania atunci. A fost si cel mai frumos joc al nationalei din toatat istoria sa.

Ilie (57 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 17:26

Daca tot deschizi cartea de istorie a anilor 80, tu compari jucatorii de atunci cu cei de acum ? In toate sectoarele, ce au de-a face Lung cu Tatarusanu, Grigore si Chiriches cu Iorgulescu si capitanul Stefanescu, Balaci cu Stancu, Camataru cu Stanciu, Ungureanu cu Tosca sau Hoban cu Boloni, ca sa-i citez numai pe ei ? Asa ca vezi, inainte sa compari Polonia cu Italia de alta data, mai bine ai incepe cu starea noastra. Ai gasi multe raspunsuri

Comentează