Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Deșteaptă-te, cecene, și fii român!

Spuneam că e medalia cecenului, dar e în primul rând a lui Pârcălabu.

Permalink to Deșteaptă-te, cecene, și fii român!
marți, 23 august 2016, 9:17

A cincea medalie românească la Rio e a lui Albert Saritov, dar e, mai ales, a lui Răzvan Pârcălabu. Până alaltăieri, această frază n-avea nicio noimă, ambele personaje necesitând căutări pe Google. Cine e Saritov? Dar Pârcălabu? Consumatorul de sport nu e consumator de lupte, iar cei care au trăit vremurile lui Gheorghe Berceanu sau Ștefan Rusu au o relație destul de rece cu smartphone-ul.

Astăzi, cecenul cu barbă roșcată e pe toate buzele, iar Google ți-l servește, dacă dai „Albert”, înainte de Einstein. Dovadă că s-au uitat oamenii după el, nu glumă.  Româno-cecenul, sau ceceno-românul, a luat medalie la lupte pentru România, ceea ce nu s-a mai întâmplat de aproape un sfert de veac.

Evoluția sa pentru bronzul de la libere, categoria plus 97, s-a suprapus cu superba finală masculină la volei, cu debutul Realului în noua stagiune și cumva cu penalty-ul nedat de Rusandu Astrei la Cluj. Cine să pună telecomanda pe lupte, între atâtea  tentații? Abia apoi, când crowl-urile galbene au început să dea știrea, a început lumea să butoneze, să vadă ce e cu acest Terek Groznîi bărbos aclimatizat în spațiul românesc.

Spuneam că e medalia cecenului, dar e în primul rând a lui Pârcălabu. Președintele luptelor a văzut că fără modele nu poate atrage copiii la un sport ușor desuet, dintr-ale cărui fotografii campionii zâmbesc alb-negru, purtând pantaloni evazați. Draica, Ladislau Șimon, Constantin Alexandru, Martinescu. Sunt oameni ai anilor șaptezeci, optzeci, când încă era interesant să te duci la sală, să te îmbraci în acele dresuri ușor comice și să te iei la trântă liberă sau greco-romană cu unii la fel de ațoși ca tine.

Pârcălabu a adus modele. Acest ruso-cecen de 31 de ani, pe care ni-l prezenta acum câteva săptămâni ca pe o floare rară, poate fi arătat copiilor, poate fi dus în școli, poate fi etalat la televizor, chiar și cu translator. E o mostră că se poate, că nu contează dacă te cheamă Gigel, Vasilică sau Albert Ramazanovici (așa apare în acte proaspătul nostru conațional, cu patronimic cu tot).

Exemplul cel mai grăitor e că toți cei care l-au căutat pe Albert pe Google și l-au urcat în clasament peste Einstein s-au simțit în acele clipe compatrioți cu el. Medalia României e frumoasă și dulce ca un vin bun din Transcaucaz.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

aurelian (3 comentarii)  •  23 august 2016, 10:39

da-e grozav,*cecenul-roman*,..,ca unul care am facut si eu lupte libere va sugerez sa mergeti cu el prin scoli(el sa aiba medalia la el ) si f important sa le spuna cu cat a fost premiat pt aceasta medalie...,copii de azi au nevoie si de stimulente materiale la care sa viseze...in rest multa munca ,daruire ...ceva aptitudini...la libere a fost si un Nicolae Iorga la 82 (vice campion mondial )-avea o forta ca te rupea...

maoru (5 comentarii)  •  23 august 2016, 12:39

Frumos! PS Se poate sa analizezi un pic hotia de la Timisoara? Vad ca nimeni nu zice nimic pe tema asta. Multumesc!

deva (2 comentarii)  •  23 august 2016, 13:57

E fantastic rezultatul și cum au gândit și au resusit cei din F.R.Lupte. Dacă era în celalalt culoar Saritov ar fii făcut finala cu americanul, deci lua argintul.Baiatul e de argint dar e f.Bun și bronzul.El e zestrea Romaniei...DESI TEZAURUL, AURUL ROMANESC E INCA IN Russia.

Bogdan (10 comentarii)  •  23 august 2016, 14:52

De curiozitate, ca am capiat cautand printre stiri republicane sau bulgaresti: cati romani nascuti in rimania mai sunt in lotul de lupte (incluzand antrenorii)?

Marius Ursache (1 comentarii)  •  23 august 2016, 17:04

Nu inteleg de ce am fi mandri de aceasta medalie. Prin ce ne reprezinta pe noi romanii? Intrecerile sportive intre natiuni ar trebui sa fie o confruntare a unor mentalitati , a unor sisteme si abilitati care sa fie inventiile mandre ale unei natii. Adica uite ce am facut NOI, ce am inventat NOI, cum gandim NOI ! De aia concuram intre tari si nu doar intre atleti pur si simplu. Ce avem noi romanii in comun cu acest om dealtfel laudabil pentru efortul lui? L-am antrenat noi de mic copil prin vreun sistem intretinut de noi? E crescut pe aici cumva si reprezinta prin asta spiritul nostru? Nimic din toate astea. Maine el ar putea fi fi mercenar pentru Germania sau aiurea... Naturalizarile ar trebui interzise, ele sunt niste minciuni pur si simplu. Ar trebui sa preferam un adevar dureros din care sa renastem decat minciuni din astea care sa ne tina adormiti in continuare.

Thomas Brams (9 comentarii)  •  23 august 2016, 17:22

Marius Ursache are dreptate 200% , ce ne arata cecenul ( bravo lui ) , ca noi nu putem sa facem ca el . Trebuie schimbat tot sistemul nu adusi mercenari. Sportul trebuie sa intareasca sanatatea, sa atraga tineretul din romania,sa avem placere sa facem sport.

Geo Limonada (2 comentarii)  •  23 august 2016, 17:59

@Marius Ursache : de acord ,dar numai una singura ! Asadar daca Saritov "spala putina" in alta tara sa nu mai aiba dreptul sa concureze sub un alt steag... Dupa ce isi incheie cariera da, dasfidania, sa faca ce vrea,deocamdata e roman ! Respect PARCALABU ,doar cu INTELIGENTA putem face treaba...

Vasglomerulul (4 comentarii)  •  23 august 2016, 18:04

Deșteaptă-te ťravęsťito şi fă-te om. Asa ar trebui sa înceapă fiecare articol marca ***.ro. Nu ar mai trebui sa promovați semiparetici cu gura strâmbă şi plină de śpêrmă şi de materii fęçali.

i-auzi patruzeci si noua de jii, muica! (1 comentarii)  •  23 august 2016, 18:20

*** ! Ceva inexistent e intotdeauna motiv pentru *** ca tine sa se gudure o saptamana pe langa puscarias, ca cainii din turma. Dar de penaltiurile refuzate de *** Tudor Clujului n-ai zis nimic cu ani in urma, *** ! De CARTONASUL ROSU ce nu l-a scos Rusandu pentru portarul Astrei de ce nu behai, oltean *** ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florin (2 comentarii)  •  23 august 2016, 19:00

Consider ca aceste naturalizari sint artificiale, inca un pas spre marea globalizare si pierdere a identitatii natiunilor. Eforturile acestui sportiv au fost laudabile, dar de respectiva medalie ar trebui sa se bucure conationalii lui, cecenii sau care or fi ei...noi, in nici un caz... Ce zici de golaneala de la Timisoara, cu executia in direct a CraiOlgutei!? Crezi ca, mai nou, si arbitrii joaca la pariuri? De fotbalisti si de antrenori deja se stie....

Liviu (7 comentarii)  •  23 august 2016, 20:26

Mai, asa zisi "aparatori" ai vrejului romanesc !! Omul era bun dar a avut ghinionul sa faca parte dintr-un grup de luptatori f.bun si nu avea nici o sansa sa fie inclus in lotul pt. Rio. Ori noi fiind pe nicaieri , da ce sa nu-l luam si sa-i dam o sansa si uite ce s-a realizat. Azi cand toata lumea tinde spre stergerea unor prejudecati de ce "aruncati cu piatra" ??? Omul e bun , e chiar modest si a purtat cu mandrie steagul Romaniei nu ca unii . Nu m-as fi suparat daca-l lua si pe cel al tarii lui de bastina.

Pesca (3 comentarii)  •  24 august 2016, 0:08

Perfect spus . Felicitari ptr medaliatul nostru Albert Saritov.Dupa ce iei o medalie ptr Ro , devii Mai Roman decat multi de pe site care nu accepta globalizarea. Felicitari si lui Parcalabu.Si mi a placut mult cum a vorbit Dupa ce Albert a luat medalia.Trebuie sa fim uniti,e foarte usor de judecat si de improscat cu noroi.

vasile (4 comentarii)  •  24 august 2016, 1:12

De la articol la articol tot mai penibil esti...

ZONA MAGHERU (20 comentarii)  •  24 august 2016, 3:57

@ liviu Ai argumentat rational dar la ultima fraza prea cu hei rup-ul ! Ca sa te citez.. " a purtat cu mandrie steagul Romaniei..." !! ca sa evit emotivitatile banui ca ar fi purtat cu cu mindrie mai degraba steagul rusiei decit al nostru dar intimplarea a facut sa nu aibe loc in lotul rusiei .

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  24 august 2016, 6:12

...foarte bun articol ...tine o tot asa ...

ionut (2 comentarii)  •  24 august 2016, 8:58

Slab rau titlul....Asa lipsa de inspiratie?Interpretabil ...si deranjant.."desteapta-te cecene si fii roman"ca si cum el e prost si daca ramane roman se destepata.....chiar daca nu asta ai vrut sa zici dar se poate interpreta..e prost rau titlul...

eu… (1 comentarii)  •  24 august 2016, 9:00

bravo lui, i am urmarit meciurile, cu cel din Cuba era cam obosit si mi era putin frica mai ales ca cel care comenta a zis ca i puternic gruzinul dar s a mobilizat exemplar si se vede rasa lui de bataus cecen..

Comentează