Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Balonul de Aur 2016 s-a acordat deja!

Ronaldo e câștigătorul detașat din clipa în care l-a lovit Payet și din clipa în care a ieșit plângând pe targă.

Permalink to Balonul de Aur 2016 s-a acordat deja!
marți, 12 iulie 2016, 10:53

E absurd să vorbești despre Balonul de Aur în iulie, la 35 de grade. De regulă, acele discuții au loc pe ger, prin ianuarie, când forțezi gheața de pe bulevarde ca să prinzi ceremonia de la început, ești curios al câtelea sacou lucios cu buline a împrumutat Messi din șifonierul lui Iosefini.

Acum, în 2016, chiar că nu mai e nimic de discutat. Ceremonia poate avea loc mâine, nu mai are rost așteptarea până în ianuarie 2017. Ce să facă Messi în jumătatea de an rămasă? Să revină la naționala Argentinei, să dea 50 de goluri în toamnă, dintre care vreo 5 în El Clasico, toate după câte o pereche de „urechi” aplicate lui Ronaldo însuși? Degeaba! Dar Griezmann ce să facă? Dar Pogba? Dar Bale? Dar Hazard? Că alții nu prea mai sunt!

Ronaldo e câștigătorul detașat din clipa în care l-a lovit Payet și din clipa în care a ieșit plângând pe targă. De atunci, din acele clipe pline de emoție, nimeni altcineva n-a mai avut vreo șansă la trofeu. Dacă șeptarul nu se accidenta, dacă rămânea pe teren până la sfârșit, dacă marca el, și nu Eder, golul victoriei, lucrurile erau tot clare, dar Balonul de Aur era rece, poleit și rotund. Așa, cu accidentarea și cu lacrimile, e tăvălit prin marmelada emoției, ceea ce îi dă o cu totul altă dimensiune.

Dincolo de Balonul de Aur, alte două constatări. Prima, că Portugalia a avut mereu generații extraordinare, unele chiar fabuloase, dar a câștigat prima ei coroană abia acum, când a subordonat totul, dar absolut totul, unui superjucător, eficient nu numai din teren, ci și șchiopătând pe tușă. Dacă n-ați observat, cam de după pauză, antrenorul Portugaliei n-a mai fost Fernando Santos, ci Cristiano Ronaldo. Așa se face că Eusebio, Simoes, Graca, Jordao, Chalana, Futre, Rui Costa sau Figo n-au obținut niciodată ce-au obținut complet cenușiii William Carvalho, Fonte, Adrien și chiar Nani, care, ca vârf de atac, e mult în spatele lui Torres, Nene sau Fernando Gomes.

A doua constatare e că, fără să știe, fotbalul românesc se adapă de vreo zece ani încoace, dintr-un izvor cu apă vie. Sutele de portughezi veniți în campionatul nostru ne-au ridicat valoarea, să recunoaștem asta, dar de-acum încolo ne vor fi mai greu accesibili, pentru că nu va fi ușor să plătim niște băieți veniți din țara campioanei europene. Știți doar că suntem săraci, nu? z

Comentarii (22)Adaugă comentariu

zotta (1 comentarii)  •  12 iulie 2016, 11:51

Nu sunt de acord cu autorul articolului, se mai pot intampla multe pana in ianuarie, inclusiv disparitia Rapiduletului meu, of, of,of!

OTTO (1 comentarii)  •  12 iulie 2016, 12:08

Messi are probleme cu justitia a avut o condamnare , europa nu e argentina sa te sustragi , Cristiano merita si in alti ani balonul daca nu erau Blatter si Platini !!!

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  12 iulie 2016, 12:11

...fotbalul romanesc trebuie restructurat din temelii...groparii lui caJiji becalii ,Gino Iorgulescu.Prunea...trebuiesc marginalizati ...daca o sa li se auda in continuare glasul ...ne meritam soarta...

Maxentiu (42 comentarii)  •  12 iulie 2016, 12:34

Corect, Balonul de Aur s-a acordat deja, nimeni nu-i poate contesta lui Ronaldo suprematia la nivel mondial. Cu toata antipatia mea pentru el, recunosc ca e cel mai bun in acest moment. Din pacate, Zlatan, preferatul meu, celalalt lider care putea trage dupa el o caruta de anonimi prafuiti, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor, desi acest Euro era ultima lui sansa de a-si demonstra valoarea.

dodo (33 comentarii)  •  12 iulie 2016, 12:57

Se cheama subiectivism, lipsa de impartialitate, care ar trebui sa lipseasca la ziaristi, arbitri... 90% dintre cei care il urasc pe CR 7 nu il analizeaza din pct de vedere profesional, ci pentru narcisism, infatuare etc. Ca fotbalist nu are rival: viteza, detenta, forta, tehnica.

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  12 iulie 2016, 13:02

...doar n o sa l castige iar Messi ...

daniel (37 comentarii)  •  12 iulie 2016, 13:03

la numele amintite de d-voastra, de jucatori portughezi excelenti, putem adauga asa, in treacat, pe colunha, pe otto gloria si pe parpanghel asta de renato sanches, destul de matur in joc, foarte tehnic si sa nu uitam, portarul perreira...p.s. nu cred ca antrenorul lor e un simplu mutunachi, eu zic ca-i chiar inteligent si inspirat..m-a frapat calmul sau, dupa accidentarea lui ronaldo....

Traveller (5 comentarii)  •  12 iulie 2016, 13:10

In alti ani poate Portugalia a avut o mana de vedete, dar nu si o echipa. Plus ca in sistemul de desfasurare eliminatoriu surprizele apar mai usor. DEsi jucad cenusiu, condusa de cenusiul Santos, cu o echipa cenusie (dar echipa), cu doza de sansa necesara, iata ca Portugalia a facut surpriza. Imaginea asta comerciala si cu iz artificial poate ii strica imaginea lui CR7, dar fotbalistic vorbind (desi nu-mi place in mod deosebit, il gasesc chiar antipatic) nu prea ai ce sa-i reprosezi. Nu a stralucit la campionatul asta, a dat totusi niste goluri cand era nevoie, in rest s-a ocupat echipa. Santos a facut 2 schimbari nimerite dupa faza grupelor si i-a mers. A treia schimbare nimerita a facut-o in finala, care si aceea i-a mers de minune :).

spinoza (8 comentarii)  •  12 iulie 2016, 13:26

Portughezii sunt brazilienii Europei! Au stiut intotdeauna sportul asta. Mingicari, fini tehnicieni si devotati fotbalului. Dar au avut noroc si de antrenori la fel de buni.

Nelu (1 comentarii)  •  12 iulie 2016, 13:29

Cred ca ne-am uitat la meciuri diferite. Despre ce eficienta discutam? a dat 3 goluri la fel ca alti 6 jucatori. A ratat si a luftat cat pentru 2 echipe. In rest, decizia acordarii balonului de aur probabil ca e influentata de faptul ca a castigat ce era important CL si Euro in timp ce Griezmann le-a pierdut.

Carol K (61 comentarii)  •  12 iulie 2016, 15:30

Da,dupa Liga Campionilor si Campionatul European ce poti sa mai spui ?

Eu (2 comentarii)  •  12 iulie 2016, 18:06

Incredibil articol. Incredibil de jenant.

Iulian Iancu (6 comentarii)  •  12 iulie 2016, 18:28

Kepler Laveran Lima Ferreira(Pepe) va fi Balonul de Aur in 2016.

Eddy (1 comentarii)  •  12 iulie 2016, 20:15

D-le Buzarin! Uitati anumite lucruri cand ii comparati pe cei doi cei mai buni fotbalisti ai momentului. Anume, ca unul a reusit sa isi ajute echipa nationala sa joace 4 finale de turnee internationale, pe care din nefericire le-a pierdut, in timp ce celelalt nici macar una nu a reusit sa o joace. Poate pentru nationala Portugaliei acesta a fost norocul care a facut-o campioana Europei. Inclin sa cred ca daca Ronaldo Cristiano ar fi jucat tot meciul, Portugalia nu ar mai fi jucat asa lucid si relaxat. Nu intotdeauna cei care castiga merita si laurii victoriei. Nu cred ca nu ati observat ca atat la Real Madrid cat si la nationala Portugaliei echipele l-au facut pe Ronaldo mare si nu invers. Sunt curios pe cine ati fi pariat la castigarea balonului de aur daca Franta ar fi castigat europeanul? Dar cred ca stiu deja raspunsul.

Eu (2 comentarii)  •  12 iulie 2016, 23:38

Eddy, n-ai vazut nimic, tata! Uite, dintr-un articol al lui Buzarin de acum cateva zile: "CR7 trage Portugalia după el cam cum remorca Maradona Argentina ’86. Ambele sunt echipe de autor. Dar parcă Diego nu era atât de singur." Cum, ba, asa ceva???? :))))))))))

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  13 iulie 2016, 8:01

Foarte bun articol ...extrem de lucid ...mi a placut mai ales fraza cu ...fotbalul romanesc se adapa de vreo zece ani ,fara sa stie ...dintr un izvor cu apa vie ...profund ...magnific ...mirobolant ...metafora sa va insoteasca ...

Anonim (78 comentarii)  •  13 iulie 2016, 8:31

In primele 2 paragrafe l-ati avut drept subiect pe Messi, care n-a castigat nimic pe plan international si care nici la echipa de club n-a mai fost vioara I, cel putin in privinta numarului de goluri! In aceste conditii, Ronaldo este indreptatit sa aspire la un nou Balon, mai ales ca va castiga si CM al cluburilor! A.

exidpol (35 comentarii)  •  13 iulie 2016, 9:35

-corect, așa este (sau ar trebui să fie)...

gabipetre (13 comentarii)  •  13 iulie 2016, 15:12

Asa cum a spus si Iulian mai sus, Pepe merita Balonul de Aur! Daca nu ar fi inca rastignit de ziaristi si comentatori sportivi pentru pacatele din tinerete. A observat cineva cate deposedari, interventii curate, fara fault, cate dueluri unu la unu a castigat, nu doar la acest european, dar si in tricoul Realului. Colegul sau Ramos e gafeur de meserie si te lasa in zece cand ti-e lumea mai draga, dar deh, e spaniol! Daca atacantii n-ar fi preferati fundasilor, Pepe ar trebui sa fie, dar asa... Cristiano e si un produs de marketing, si o masina de marcat goluri, si un lider, asa cum s-a vazut, aspect la care Messi n-o sa-l ajunga niciodata, deoarece la Argentina "jefe" e Mascherano.

Popescu Gopo (2 comentarii)  •  15 iulie 2016, 10:58

Lasa domne' ca il merita cu prisosinta. La euro Ronaldo a dovedit ca e un mare campion dincolo de publicitatea care il inconjoara.

Miru (1 comentarii)  •  25 august 2016, 17:06

Doamneee cum sa i-a ala balonul de aur ?! Neymar il merita

ion (1 comentarii)  •  24 octombrie 2016, 20:58

Messi e cel mai mare fotbalist din toate timpurile in rest doar vorbe. Ronaldo e un clovn doar atat

Comentează