Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Încă un român a ieșit din grupe. Ovidiu Hațegan

Ca și echipa națională a României, arbitrul care ne-a reprezentat la Euro 2016 a avut un traseu meteoric. Ca și unii dintre "tricolori", nici el nu-și reproșează nimic

Permalink to Încă un român a ieșit din grupe. Ovidiu Hațegan
luni, 27 iunie 2016, 9:29

A ieșit din grupe, adică a fost trimis acasă. Dublul sens al expresiei „a ieși din grupe”, adică a ieși spre a merge mai departe în competiție sau a ieși pe traseul către aeroport (în grupe n-ai cum să rămâi, ele, inevitabil, se termină!) a avut absolut același sens pentru Ovidiu Hațegan,ca și pentru echipa națională. Către aeroport!  Inclusiv reacțiile sale seamănă cu cele ale multora dintre internaționalii români după meciul cu Albania. A fost un turneu reușit, nu ne reproșăm nimic, trebuie să avem răbdare și să muncim mai mult. Parcă vorbea Tătărușanu după ce uitase să iasă pe centrări. Sau Chiricheș, în conferința de presă pe care a convocat-o ca să arate că nu trebuie neapărat să taci ca să nu spui nimic, o poți face foarte bine și vorbind.  Mai lipsea ca Ovidiu să ne spună că vrea concediu, ca Iordănescu!

Și Rainea mai greșea
Nu-și reproșează penalty-ul nedat Irlandei în meciul cu Italia.  Ok, în regulă, nimeni nu i-l reproșează, n-a fost cel mai clar penalty din lume. Nici Velasco Carvallo nu-și va reproșa vreodată penalty-ul neacordat portughezilor la faultul mult mai clar al croatului Vida asupra lui Nani. Dar, probabil că spaniolul nu va „ieși din optimi”, ci va rămâne în galeria arbitrilor de mare valoare, de care Collina se va folosi întotdeauna la finale și la alte meciuri grele. Apropo de Collina. Scoteți-vă din cap că Hațegan n-a dat acel penalty împotriva Italiei pentru a nu-și supăra șeful italian! E adevărat, acum trei, patru decenii, când președintele UEFA era Artemio Francchi, nea Nicu Rainea, fie-i amintirea mereu împrospătată, mai închidea ochii la câte o talpă a lui Gentile. Dar acum sunt alți ani, alt mileniu, problema nu se mai pune atât de patriotic. Ovidiu n-a dat penalty pentru că n-a considerat că trebuie dat, fără alte explicații. Ba da, doar cu una, dar esențială. Rainea, chiar dacă mai trecea cu vederea niște crampoane pe tibie, era delegat mereu, întruna, pentru că era arbitru mare de tot. Ceea ce Hațegan nu e. N-am zis că nu e ÎNCĂ, pentru că e limpede convingerea că nici nu va fi vreodată.

Învățați, învățați, învățați!
E la modă să spui că vrei să înveți, să te perfecționezi continuu, să ai răbdare, să câștigi experiență. Discurs milenarist, de bonton, dar gol de orice fel de mesaj. Placă pusă nu la pick-up ul de pe vremea lui Rainea, ci la MP3 Player sau la i-Pod. Suntem în 2016, ce naiba! Alură slim, puțină engleză, discurs de lemn dat cu baiț contemporan. Voi face, voi drege. Sau vom, pentru că discutăm despre întreaga brigadă, cu asistenți, adiționali și cu rezervă cu tot. În vremurile noastre se muncește în echipă și se greșește în echipă. Firește că responsabilitatea se împarte, în numele spiritului colectiv, la mai mulți.

Pentru Hațegan va urma Olimpiada. Rio, cercurile olimpice, Pierre de Coubertin. Important e să participi. Drumul spre globalizarea completă a mediocrității trece prin nisipul Copacabanei. Își dorește să „rămână măcar la faza optimilor”. Iarăși un sens dublu. Să fie oprit pentru un meci din optimi sau să se limiteze la această fază? Mileniul trei și-a pierdut cuvintele, fiind cotropit de simboluri. Mp3, i-Pod. Atâtea inițiale și liniuțe!

Ok, Olimpiada, am înțeles! Dar în campionatul intern, vegheat de un Vassaras atât de plin de mirodenii, Ovidiu va performa pe la Chiajna, Voluntari sau Mediaș, în niște meciuri de conservare a statutului „Elite”. Greul va fi dus, ca și anul trecut, de Tudor și, mai ales, de Balaj. Ei vor despica meleurile derby-urilor, în vreme ce Ovidiu va avea mereu gadget-urile pe on, în așteptarea unor competiții importante, turnee reușite la care va învăța enorm și nu va avea ce să-și reproșeze.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

lucid (15 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:21

Dupa cum a arbitrat unele meciuri decisive in liga 1 se pare ca ***...***- ***.Deci e un...smecher.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilian (18 comentarii)  •  27 iunie 2016, 10:52

Comentariul e corect, Hategan nu e un arbitru mare. Totusi, daca stiati acest lucru mai demult de ce il spuneti tocmai acum! Dupa parerea mea, arbitrul roman cu cel mai valoros este Balaj. El intelege fotbalul ca joc, lasa jocul ceva mai liber si e mai putin obsedat de clasica intrebare de pe la noi "a avut sau n-a avut contact...".

MM (2 comentarii)  •  27 iunie 2016, 13:06

Eu chiar nu inteleg scopul acestui articol. La acest campionat european Hategan a arbitrat bine chiar peste medie. Selectia la arbitrii este foarte subiectiva. Franta trebuia sa joace in 10 pana la pauza cand Evra a sarit cu piciorul pe gatul Albanezului si Albania trebuia sa aiba 2 jucatori eliminati pana la pauza in meciul cu Romania (cot in figura la Matel si talpa pe spate la Grigore mi se pare). La Matel nu s-a dat nici macar fault cum nici la faultul care l-a scos pe Alibec nu s-a acordat nimic. Arbitrul Ceh a fost nationalist numai ca Cehii n-au fost in stare sa-i bata pe turci.

vlad (8 comentarii)  •  27 iunie 2016, 13:21

Acum nu stiu de ce s-ar fi asteptat cineva ca un debutant sa ajunga in fazele superioare... nu ar fi fost normal. Nu la modul cum este condus arbitrajul mondial. Cat despre Balaj, de departe cel mai bun arbitru roman, nu a fost ultimul lui sezon? Nu se pensioneaza?? parca depasise varsta.

donald (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 15:45

O singura obiectie: la Olimpiada nu te poti califica in optimi, pentru ca nu exista aceasta faza. Asta pentru ca sunt doar 16 echipe, nu 24 sau 32, astfel ca din grupe se merge direct in sferturi.

antoniu (5 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:13

nestiute sunt caile domnilor care decid !?

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  27 iunie 2016, 16:38

Hategan este un arbitrul slab ...ca dealtfel toti arbitrii romani ...fara exceptie ...n am vazut arbitru roman sa faca doar greseli minore ...toti mai scot echipelor mingea din poarta ...

Andrei (23 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:47

Buzarin, pune mana si invata cum arata competitia la olimpiada. Se joaca optimi cum se jucau si la europeanul cu 16 echipe...

Cosmin (21 comentarii)  •  27 iunie 2016, 18:58

Zece Dl. Buzarin : "Ovidiu va performa pe la Chiajna, Voluntari sau Mediaș, în niște meciuri de conservare a statutului „Elite”. Greul va fi dus, ca și anul trecut, de Tudor și, mai ales, de Balaj. " Au plecat esticii ( si cehiul si rusul, a plecat un francez,) din est a ramas doar sarbul. S-a mers pe "experimentati ". Insa sa-l auzi pe Dl Buzarin , "un specialist de Branesti" batandu-si joc de Hategan, care el insusi " i-a remorcat" pe Tudor si Balaj, la EURO este penibil. Desigur , dl Buzarin stie ca a arbitra Steaua si Dinamo, in stilul Tudor sau Balaj este o chestie, care greu poate fi acceptata, la altii. Ovidiu Hategan este cel mai bun arbitru roman, tocmai pentru ca el a primit aceasta calitate de la altii, nu de la craciunesti, porumbaci sau avrami, pe straini Hategan nu i-a servit, nu i-a platit, ci a fost selectionat dupa prestatii. In Europa nu se mai fluiera cu tematica, decit frosrte rar, dar la noi Steaua are luate 2 campionate pe mana (citeste fluierul) lui Tudor ( remember Steaua cu Urziceni, cu CFR, etc ?). Este trist ca un astfel de "ziarist" isi poate permite sa jigneasca, sa dea cu piatra, intr-un om deosebit :medic, cadru universitar, arbitru FIFA, cum Romania nu a mai avut de la un alt aradean...Ion Igna. Buzarin aplica cu ( sic cacofonia)) succes vorba aia romaneasca : "ca romanul nu-i nici unul/unde-s doi, ii cu-va, unul" !

george (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 19:16

pare ca mediocrul esti chiar tu alin buzarin. macar hategan a facut ceva si a arbitrat chiar onorabil. de unde atata venin si ura pe tot ce facem noi romanii?

AXINCIUC CATALIN (1 comentarii)  •  27 iunie 2016, 21:38

Nu stiu ce au cautat acolo !!?! ...ei se pricep doar la golaneli, si ei au pus umarul la distrugerea fotbalului romanesc, au hotarat campioane la comanda FRF, ...iar acolo, la europene, unde trebuiau sa arbitreze corect s-au blocat !!!

Anonim (78 comentarii)  •  27 iunie 2016, 22:57

Acum aproape 2 saptamani scriati de rau despre Italia si ati fost aspru si pe drept criticat de catre cititori; ce mai ziceti acum, dupa ce si Spania s-a inclinat in fata echipei lui Conte? Buffon si aparatorii sunt de netrecut si nu-i vad bine nici pe nemti, mai ales ca Muller si Ozil nu sunt chiar in forma! Este ceva ca Hategan a arbitrat 2 partide, data viitoare va fi mai bine! A.

aadvark (10 comentarii)  •  27 iunie 2016, 22:58

Probabil arbitri care vor arbitra in fazele superioare sunt decisi de dinaintea inceperii turneului final. Ii au pe Rizzoli, Cakir, Skomina, Mazic si englezii aia 2 si cam astia sunt. Hategan are timp sa arbitreze, nu cred ca a fost pedepsit prin trimiterea acasa. Am vazut arbitraje mult mai slabe ca al lor, iar acel presupus penalty este discutabil, irlandezul plonjase deja cand a fost atins.

habana (5 comentarii)  •  28 iunie 2016, 0:35

Arbitrajul romanesc e mai rau decat fotbalul. Detin un site in engleza si am facut senzatie pe acolo promitand premii in bani utilizatorilor daca Hategan nu da 3 minute de prelungire la fiecare meci. Fault la fiecare faza si 3 minute de prelungire = arbitrajul romanesc.

Serban (6 comentarii)  •  28 iunie 2016, 7:23

Buzarine!Faci mereu pe desteptul si mereu o dai in bara!Inceraca sa te informezi si tu nitel inainte de a scrie prostii!De unde ai auzit tu de optimi la olimpliada?!Zau,mie mi-ar fi rusine!Tie?!?Faci de ras mintea noastra ascutita,a oltenilor!

dani (4 comentarii)  •  28 iunie 2016, 10:07

Arbitrii romani sint folositi ca niste unelte, de catre lpf. Iorgulescu si briketa-sefii lor, pusi acolo de Ponta, psd-ii foloseste la trintitul meciurilor. Trimtind mereu meciurile, nu mai stiu sa arbitreze corect. Are dreptate cine afirma ca arbitrii din Liga Ororilor, sint mai slabi decit fotbalistii romani. Dar ziaristii romani cum sint? Onesti, sau scriu si ei saracii la comanda pt citiva banuti? Caracter. constiinta, bun simt exista. este la inalt nivel, dar...lipseste cu desavirsire!Hai Romania!

tarkus (9 comentarii)  •  28 iunie 2016, 13:15

Ce ti-a casunat acu' pe Hategan? UEFA are un department imens de monitorizare si evaluare a arbitrilor, oameni pregatiti care numai asta fac. Daca ei au apreciat ca Hategan e cel mai bun si potrivit de la noi sa conduca meciuri la Euro, asa va fi. Nici macar nu vad vre-un argument concret pro Tudor sau Balaj. Au ramas mai putini arbitri pentru ca au ramas mai putine meciuri. Dar nu inseamna ca Hategan a fost slab rau sau a gresit imens. Sunt convins ca-l vom mai vedea des si prin cupele europene. Un articol rautacios, fara rost.

vasile (4 comentarii)  •  28 iunie 2016, 13:22

esti penibil buzarine...hategan munceste pt banii pe care ii castiga, tu doar aberezi, fraieri sunt cei care te platesc pt prostiile pe care le scrii

Radu (3 comentarii)  •  28 iunie 2016, 15:44

Devin trist si revoltat citind acest articol. Mister ( la propriu si la figurat) Buzarin isi bate joc de Ov Hategan, care a facut o treaba buna la EURO 2016. Fara greseli nu este nimeni, poate a fost, poate nu, vreun penalty sau vreun galben sau offside, insa sa-l ironizezi, sa-l faci mai prost decit unuii, pe care chiar Hategan i-a dus in Franta, este chiar revoltator. Nici nu are experienta ( in bune si rele a lui Tudor sau Balaj. Ce pare sigur este ca in arbitrajul romanesc exista o trupa de soc, de influenta, cu aripi care se auto critica ( Craciunescu, Porumboiu, Lazarescu etc- acum si fostul sef de club de la Branesti-ziarist, dezinteresat, desigur...., la origini-dl Buzarin). L-am vazut pe Tudor distrugand meciuri si campionate, l-am vazut pe Balaj ( e drept un arbitru bun, cu experienta) dind o Cupa de la Poli TM. la CFR, la ordinul si placerea lui.Sandu. Nu l-am vazut insa, pe Hategan "prostituindu-se", desigur a gresit si el, uneori are probleme, inca, ( la acordat un penalty, mai ales), dar la el greselile sint omenesti, el nu se arata a fi "arondat", ca altii. In ziua de azi, cind arbitrezi Steaua, Dinamo, daca vrei o "presa buna" trebuie sa le treci cu vederea(cind joaca intre ele, sau cu altii) faulturi, galbene,sau alte chestii. Din cite stiu eu lui Hategan nu i s-a dat ca aradean, niciodata dreptul de a o arbitra pe UTA, de exemplu, asta in timp ce Tudor sau Avram de exemplu le-a arbitrat pe echipele din Bucuresti ( nici nu mai vorbesc de Chiajna, Voluntari), acasa sau afara des. De ce discriminarea asta ?.De ce sa nu-i recunosti lui Hategan valoarea si onestitatea ? Recunostiinta si aprecierea corecta este rara avis, la romani !

octavian (4 comentarii)  •  28 iunie 2016, 19:33

daca il dati pe TUDOR ca exemplu, sunteti chiar la obiect.

Misu (2 comentarii)  •  28 iunie 2016, 23:32

Hategan este un arbitru bun, cel mai corect arbitru al nostru, in comparatie cu Tudor sau Balaj. Arbitrii romani au o hiba mare, acorda mult prea usor lovituri de la 11 m si asta deranjeaza foarte mult. Nu intamplator Romania nu a reusit sa marcheze din actiuni, a avut doua goluri din 11m. Jucatorii romani, NU mai sunt in stare sa marcheze din actiuni, asteapta pomana arbitrilor. JENANT SI RUSINOS!

gicu (5 comentarii)  •  29 iunie 2016, 3:22

La meciul Polonia- Irlanda de nord, au arbitrat total aiurea, jumatate din decizii fiind eronate, numai invers semnalizau, ajunsesem sa cred ca se va da gol pe o greseala de-a lui. Nu-i de mirare ca avem arbitri slabi la asa campionat si mai slab..

Comentează