Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Generalul și infanteriștii

Meciul cu Spania a demonstrat de ce joacă Adi Popa sau Florin Andone și nu Budescu sau Alibec

Permalink to Generalul și infanteriștii
marți, 29 martie 2016, 11:31

În dimineața meciului, în parcarea unui centru comercial, un cetățean spre vârsta a doua, copleșit de sacoșe, filosofa în fața portbagajului: „Domnule, decât să mai facem un 0-0, mai bine pierdem cu 4-3! Ce-i aia să faci mereu 0-0!? Eu, stelist de mic, îl știu pe Puiu de prin șaptezeci! Ce fotbalist! Dribla, dădea cu stângul, făcea spectacol. El și Marcel Răducanu erau favoriții mei. Nu-ș ce-a pățit acum, la bătrânețe! Nu jucăm nimic, domnule! Ne apărăm și facem 0-0 după 0-0. Așa, cu mingea peste gard, n-ajungem nicăieri!”.

Unui om de peste șaizeci de ani îi era dor de spectacolul tinereții! Nu i-am cerut telefonul, aș fi vrut să aud din gura nostalgicului după dribling că a fost un 0-0 frumos. Nu 3-4, cum își dorea domnul cu sacoșele, ci 0-0. Ce e mai bine, să pierzi sau să faci egal?

Ce înseamnă că ne apărăm?
România ediție 2016 n-a mai pierdut de aproape doi ani. Prilejuri ar fi fost, am jucat și cu Italia, și cu Spania. Poate că suntem tentați să acredităm ideea că granzii mai sus amintiți au cam luat la preț de matineu România. E posibil, dar poate că și România a luat cam de sus Lituania, Irlanda de Nord sau Finlanda, însă până la urmă le-a învins.

Ne-am apărat la Belfast și la Budapesta, obținând remize. Jocul era inestetic, dar punctele veneau. Iubitorii fotbalului înflorat vor spune că ne-am apărat și la Cluj și în felul lor s-ar putea să aibă dreptate. Ne-am apărat, dar de multe ori am făcut-o având mingea. Ne-am apărat de sus, de la oamenii de atac, și ne-am frecat la ochi văzându-l pe în general comodul Bogdan Stancu venind treizeci de metri înapoi, în sprijinul lui Steliano. Sau pe Florin Andone începând faza defensivă cu presing compus din sprinturi pe la toți cei patru apărători ai lui Del Bosque.

Naționala României e pe 16. Fotbalul românesc pe ce loc e? În ansamblu, stă mult mai jos decât prima reprezentativă. Dovezile sunt multe și clare. Prima ar fi recentul 0-7 al juniorilor (3 de la Cehia, 4 de la Austria). Apoi, campionatul destul de subțire. Plus echipele destul de modeste la care joacă (sau nu joacă) stranierii: Al-cum-s-o-Chema versus Barca şi Man City. Cum să surmontezi deficitul de blazon, de sonoritate?

Filosofia plămânilor goliți de aer
Poți să te ridici la nivelul celor mari dacă alergi de două ori mai mult decât ei. Iordănescu asta vrea, efort, implicare, atitudine. Stanciu a primit cea mai mare notă, dar prototipul României a fost, duminică seara, Adi Popa. Nu e o întâmplare că trimisul France Football la Cluj l-a remarcat pe șeptar, care timp de o oră, cât a jucat, n-a stat o clipă. Iarăși nu e întâmplare că după ieșirea lui Popică și intrarea lui Torje, e posibil să fi câștigat ceva la tehnică, dar sigur am pierdut la ritm și la aplomb. E explicabil acum de ce e convocat Popa și sunt lăsați acasă mult mai tehnicii Budescu sau Maxim. După cum iarăși e explicabil de ce joacă vârf Andone, dotat cu viteză bună și mereu dispus la efort, iar mai rafinatul și mai oportunistul Rusescu prinde doar finalul, Keșeru nu apucă niciun minut, iar Alibec, tehnicul și totodată puternicul Alibec, rămâne acasă să-și definească abdomenul la saună. Iordănescu a înțeles că putem să ne batem cu cei mari doar  acoperind bine terenul, nelăsând spații. Pentru asta trebuie în primul rând să alergi cât un infanterist, să nu te prindă șenila tancului inamic. De fapt, asta e nea Puiu de mai mulți ani încoace. General de infanterie.

 

„Această echipă a României va fi greu de clintit!”
L’Equipe

 

„Vă puteți gândi la lucruri frumoase la Euro!”
Vicente del Bosque, selecționerul Spaniei

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Flaviu (51 comentarii)  •  29 martie 2016, 15:45

F concret si f corect spus. Dar: 1. Cum va aborda echipa jocul cu Franța , care are jucatori mai puternici 1 contra 1 decât spaniolii si o dinamica a jocului diferită ( a se vedea cum joaca francezii pe mingea a doua, cum si când verticalizeaza, etc ) ? Mai ales ca e joc oficial, nu amical.. 2. Cum va gestiona staff-ul jocurile la 3 zile ( plan tactic a si b, rotatia jucătorilor) ? Lotul este acoperit DSV valoric la nivelul CE? 3. Poate fii privit acest CE ( calificarea si turneul final) ca o prima treapta in nasterea unei echipe competitive la nivel european? Eu ma gândesc ca Iordanescu nu antrenează numai dubla Lituania-Spania ci si viitorul 1( CE) si (mai ales) viitorul 2. Ce părere aveți , d-le Buzarin despre act. lui Iordanescu si in general despre decizia FRF de a semna( si prelungi) cu el ? E corecta sau doar politic corecta ( la vremea aceea) ?

gio (18 comentarii)  •  29 martie 2016, 23:45

daca ajungem sa le facem statuia unui stanciu sau unui popa rau am mai ajuns.. E usor contra spaniei, dar intr-un AMICAL. Iar care amical il pierdeam daca nu-l omeneam pe arbitru si dadea acel 11 m.. Stanciu exceptand sutul mai are ce? dribling? Pasa? in visele voastre poate. Popa centrari in balarii, pase la adversar dupa curse nemaipomenite, suturi- ca si centrarile.. Fara budescu si golurile din feroe si fara arbitrul scotian care ne-a salvat de un 0-2 cu finlanda nu mai ajungeau de alde stanciu, popa, motanul stancu sau marele atacant al europei bogdan andone sa-si etaleze talentele la deschiderea EURO

vlad (3 comentarii)  •  30 martie 2016, 9:14

De ce nu i-a convocat si pe Banel Nicolita si Alexandru Bourceanu? Ambii alergau mai mult decit Stanciu si Andone, chiar daca sunt cu vreo 8-9 ani mai in virsta si nu mai au viteza de altadata. Sau pe Marica? Marica desi nu a dat goluri la Steaua si in ultimul an la cluburi, e mai util, mai prolific la nationala. Daca nu da gol, poate sa dea o pasa de gol lui Andone sau lui Bogdan Stancu, sau lui Rusescu. Cite exemple de jucatori care marcheaza constant sau mult la echipele de club, dar la nationala parca nu au acelasi ritm sunt .

Comentează