Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tamaș, când aude ceasul

În mod normal, când joci cu Tamaș în flanc, îți propui să anulezi aripa adversă - De Amorim n-a existat-, dar ești conștient că de acolo, din dreapta, n-o să ai cine știe ce centrări sau alte ajutoare ofensive.

Permalink to Tamaș, când aude ceasul
marți, 15 martie 2016, 10:38

Pe 4 februarie, când s-a hotărât să revină la Steaua, scriam despre Gabi Tamaș că dacă aude ceasul deșteptător și consumă anumite lichide în cantități moderate, poate fi o soluție nu doar pentru Reghecampf, ci și pentru Iordănescu. După ce în meciul cu Voluntari a tropăit pe lângă Kone fără să-l atace și să-l dea jos, chiar cu prețul eliminării, am avut impresia că stadionul Dinamo, cel pe care s-a petrecut eroarea, începe să semene cu scara de bloc din apropiere, știm doar că acele aventuri de neuitat au avut loc pe Bulevardul Iancu de Hunedoara, adică de partea cealaltă a Spitalului de Urgență, via Perla.

Meciul cu Astra confirmă povestea cu ceasul deșteptător. Când îl aude, Gabi Tamaș poate fi cel mai valoros fundaș din fotbalul românesc, cu tot respectul față de aroma anglo-italiană a lui Chiricheș, și chiar față de numărul selecțiilor „centurionului” Raț. Dincolo de cifre și de rapoarte tehnice, Gabi pare „cel mai fotbalist”, așa cum se spune în peluza cu semințe, mai directă și mai explicită decât aerul doct al analizelor tv.

Cu Astra, Reghecampf avea trei opțiuni pentru partea dreaptă a apărării. Nou-adusul și prețuitul Gabi Enache, eternul Râpă și intratul în dizgrație Papp. L-a dus pe Enache mai sus și a ales-o pe a patra, Tamaș, motivând, tot pe înțelesul peluzei, că dintre toți Gabi se înfige cel mai bine în lutul terenului.
În mod normal, când joci cu Tamaș în flanc, îți propui să anulezi aripa adversă – De Amorim n-a existat-, dar ești conștient că de acolo, din dreapta, n-o să ai cine știe ce centrări sau alte ajutoare ofensive. Sau, dacă le ai, ele nu vin de la fundaș. Ce poți să speri e să câștigi câţiva centimetri la talie și, poate, să te ajute cu vreo lovitură de cap spre poarta adversă.

Priviți nu doar nota lui Tamaș din Gazetă, 8, ci și golul doi, acolo unde Gabi simte cu nasul de fotbalist trecut prin multe că lucrul cel mai bun pe care-l poate face este să așeze inteligent mingea pe dreptul lui Stanciu. Ajunge și asta, aproape că nu mai contează că, deși mai interacționează uneori cu câte-o halbă gulerată, Tamaș e construit din altfel de fibră, nu face ruptură la primul sprint sau la primul șut la poartă. Și probabil că nici n-are în agendă numărul cu prefix de Belgrad al doamnei Marijana.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Cristian (7 comentarii)  •  15 martie 2016, 13:31

decat rapa mai bine tamas ... pt o centrare buna nu ai pretentie de la niciunul dar tamas parca nu e asa intors pe toate partile cum e rapa. sa nu uitam ca gaselnita asta cu el fundas dreapta e a lui nea pitzi... pt campionatul nostru merge dar cand or sa fie adversari grei nu stiu daca mai tine (vezi romania-olanda 1-4)

krampus (1 comentarii)  •  15 martie 2016, 15:04

Tamas ar fi putut fi bun dar nu prea poti sa contezi pe el la drum lung. Cind i se pune pata poate face orice...Daca il poate tine pe consum moderat Reghe poate face treaba cu el in campionat insa Tata Puiu ar trebui sa-si puna iconitele pe turbo ca sa-l faca bun de Euro.

Comentează