Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Sub sărutul generalilor

Epoleții s-au implicat intens în sport. Uneori, chiar amuzant

Permalink to Sub sărutul generalilor
miercuri, 17 februarie 2016, 1:03

„M-a ajutat generalul cutare. A intervenit pentru mine tov. gen. Ion Coman sau tov. gen Constantin Olteanu”, povestesc astăzi foștii mari sportivi. Erau anii optzeci și generalii dețineau puterea supremă în sportul românesc. Nu doar la Steaua și Dinamo, cluburi militarizate, ci în întreg sportul. În general (grad militar sau termen de comparație!!!!!).

Generalul Dragnea conducea CNEFS-ul, Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport, generalul Stan era omul de decizie la FRF, deși federația avea președinte, vicepreședinte și tot ce-i trebuia. Oameni cu abilitatea de a se strecura pe sub pielea Partidului Unic, generalii anilor șaptezeci-optzeci erau atotputernici, iar antrenorii, oficialii și chiar sportivii, cînd îi întâlneau, luau poziția de drepți.

Deși influenți și decisivi, acești ofițeri (nu toți!) erau de cele mai multe ori parașutați în sport, neînțelegându-i nici spiritul, nici mecanismele de funcționare.

De pildă, înaintea plecării la o competiție importantă de canotaj, unui general care se ocupa de acel domeniu i s-au prezentat listele cu sportivii care urmau să facă deplasarea. Când a ajuns la echipajul bărcii de 8 plus 1, tov. general a tăiat „plus 1” de pe listă, neștiind că acesta era cârmaciul și opinând, probabil, că erau suficienți ceilalți 8.

Altădată, după o victorie a echipei naționale de volei cu 3-0, alt general s-a arătat nemulțumit că scorul n-a fost mai mare. Sau, generalul care fusese detașat de la tancuri la baschet, făcând cunoștință cu băieții de la lot, a întrebat candid care dintre ei e portarul.

Dacă numele acestor generali a rămas necunoscut viitorimii, generalul Stan a rămas clar precizat ca autorul unui episod memorabil. Echipa națională, antrenată de Mircea Lucescu, luptând pentru calificarea la Euro ’84, învinsese greu într-un meci cu Cipru. 1-0 pentru noi, gol Boloni cu capul. Jurnaliștii prezenți atunci pe pământul Afroditei au scris imediat după Revoluție despre un episod care ilustrează priceperea acestor ofițeri de rang înalt. Bucuros nevoie mare, temutul general Stan a dat buzna spre cabine și s-a repezit la un tip care purta tricoul României cu nr. 10. L-a luat de gât, l-a pupat, l-a îmbrățișat cu foc. Tipul, brunet, pricăjit, măsliniu, nu înțelegea ce se petrece, ce-l apucase pe militarul român așa mare dragoste de el.

În cîteva secunde misterul s-a dezlegat. Tov. general își notase meticulos marcatorul, Boloni, numărul acestuia, 10, dar schimbul de tricouri, petrecut pe teren în timp ce influentul personaj cobora scările spre vestiare, i-a jucat o festă. Între timp, echipamentul galben al blondului Boloni intrase în posesia unui cipriot dăruit de la natură cu mult mai mult pigment!!!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

cristi (14 comentarii)  •  17 februarie 2016, 14:55

Nu vreau sa fac politica,dar cu tipul ala de organizare Romania era in primele cinci natiuni la olimpiade,ca numar de medalii.Asta inseamna ca desi toti ne acuzau ca santem dezorganizati,sportul simbolul organizarii si a sacrificiului obtinea rezultate foarte bune.Nu mai dati exemple doar pe cele doua mari cluburi,ca si Craiova era tot ministeriala(ministerul stiintei).

Dan (32 comentarii)  •  17 februarie 2016, 15:42

Bun si cu astia de azi ce facem ? Astia din sport , prieteni cu oameni din sport sau care se baga singuri in seama sportului ?

mihai (5 comentarii)  •  17 februarie 2016, 16:26

Dar astazi,cu toti burtosii,analfabetii si invartitorii profitori ce facem? Mai bine cu generalii care erau atunci. Atunci nu se putea produce un abuz gen clona Craiova.Pana si Viitorul Scornicesti a trecut prin toate diviziile pana in A.

Lucky (2 comentarii)  •  17 februarie 2016, 18:07

Faţă de exponenţi precum Ponta sau Alina Gorghiu, ăia sunt modele de competenţă şi onorabilitate.

Marcel (5 comentarii)  •  17 februarie 2016, 20:18

Sa vezi ce nasol era pe timpul fanariotilor ! Muuult mai nasol, decat pe timpul lui Ceausescu ! Povesteste-ne, te rugam, si ceva anecdote de pe vremea fanariota. Si, daca tot ai inceput, zi-ne ceva si de la Traian si Decebal.

Dan (32 comentarii)  •  17 februarie 2016, 20:54

Lasati anecdotele de pe timpul fanariotilor , mai bine ziceti un banc cu ... Tare .

Thomas (2 comentarii)  •  17 februarie 2016, 21:09

Ca tot veni vorba de buni cunoscatori intr-ale sportului,la meciul cu Cipru echipamentul galben al lui Boloni era rosu.Multumesc!

Dobrinibamus (1 comentarii)  •  18 februarie 2016, 0:30

Poza articolului este de la Romania - Spania = ... popate acel 3-1 de pe Ghencea. Spaniolul cu pricina este Camacho. capitanul spaniolilor ... evident ! Restu bazaconii ... normal ca generalii aia erau mai eficienti decat ... toti mascaricii de azi !! Rezultatele vorbesc de la sine. Acu imi este rusine ca sunt roman ... in sport si nu numai !!

bocanci (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 1:38

Intreb cititorii, ca precis baietii de la gsp nu cunosc: cel din poza e camacho?

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  18 februarie 2016, 6:03

....sa fim seriosi...nimeni nu crede ca cineva poate fi asa prost ...astea s inventii sa rada lumea ...

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  18 februarie 2016, 6:07

domnule Buzarin matale chiar le crezi ?...ar fi bine sa scri despre ce ai vazut dumneata ...nu despre ce ai auzit de la unul si altul ...

Giuliano (4 comentarii)  •  18 februarie 2016, 9:46

Citesc comentariile și înțeleg de ce în România comunismul nu că n-a murit dar ar putea reînflori oricând; sub orice formă; chiar de mâine. Mentalitate de Păcală, drobul de sare (ca să nu zic ”prostul satului”):” zugrravii pe care i-am angajat să-mi vopsească apartamentul au făcut o treabă de toată jena, în concluzie înapoi la casa cu chirpici că aia era mai puțin proastă.” Da, pentru trei sferturi din copopulația României comunismul a fost ideal: partidul ordona, nu trebuia să gândești, bașca te mai făcea și mândru de nația ta ori se știe că pentru român asta ține de foame, sete și frig laolaltă. Așa, acuma trebuie să gândești puțin pe cine pui ștampila. Da nu-i nimic suntem proști da mulți așa că după aia ne putem văicări în bloc că ne fură politicienii de doi lei. E ok, amnezia e colectivă, uităm în grup că noi i-am votat în timp ce eram cu un ochi la Capatos și cu altul la Dodel. Bravo tovarăși, succes la plenară. Trăiască partidul, generalii, economia și sportul planificat dar mai presus de toate mândria de fi român! Uraaa!!!

eggus (2 comentarii)  •  18 februarie 2016, 10:33

eu l-as pupa si pe ribery, numa sa batem franta :)

Cineva (25 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:25

Chiar asa este, cum scrie in articol, pentru ca generalii de atunci promovau in virtutea vechimii (fara vreun examen, cum se intampla prin alte domenii), iar unii dintre ei, cu origine sanatoasa (cu parinti tarani sau muncitori), ajunsesera sa fie ofiteri fara prea mari eforturi, cu locuri asigurate pe "linie de partid". Multi dintre ei nu scriau corect (pacat pe care-l au si unii dintre cei care posteaza pe acest site) si excelau in dezacorduri cand vorbeau, iar despre cunoasterea unei limbi straine nici nu putea fi vorba; prin opozietie, or fi avand Gorghiu si Ponta pacatele lor, insa se pot exprima fluent in cate cel putin o limba straina (Ponta, in mod sigur, in doua - engleza si franceza)! Si atunci, de ce ne postam prostiile pe Net? C.

ottonelu (8 comentarii)  •  18 februarie 2016, 12:55

@ cristi Bai cristi, cristiii! Olimpiada de la Moscova 1980 a fost boicotata de mai multe tari vestice (vreo 65, sub comanda SUA), datorita intervenției URSS in Afghanistan. Dupa care, la olimpiada din 1984, de la Los Angeles, bine-nteles ca si aia a fost boicotata de tarile comuniste, mai putin de Romania si Iugoslavia. Avantaj la medalii, Romania. Asadar, lasa-ma cu chestia asta de performanta olimpica romaneasca de exceptie de-atunci.

barbu brailoiu (13 comentarii)  •  19 februarie 2016, 10:49

generalul Stan... căpitanul Bran... sergentul Malec...fruntașul Charlot = toți își făceau datoria, chiar fără să se priceapă în vreun fel. doar cu ordin de serviciu și sarcină de partid. câteodată, lucrurile ieșeau bine. alteori...

Comentează