Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Doamna de alb-negru

Se termina prima repriză de la fotbal. Dobrin, adică Argeșul, cu Baia Mare, a lui Mateianu, un meci fabulos, care poate fi găsit astăzi pe YouTube. Venea pauza, iar imaginea alb-negru pleca din Trivale către studioul televiziunii din Dorobanți.

Acolo, […]

Permalink to Doamna de alb-negru
luni, 25 ianuarie 2016, 10:20

Se termina prima repriză de la fotbal. Dobrin, adică Argeșul, cu Baia Mare, a lui Mateianu, un meci fabulos, care poate fi găsit astăzi pe YouTube. Venea pauza, iar imaginea alb-negru pleca din Trivale către studioul televiziunii din Dorobanți.

Acolo, o doamnă blondă, cu ochelari, aranja piesele pe tablă. Vorbea despre Alehin, Tal, Polugaievski, Smîslov, Korcinoi. Karpov era tînăr, Kasparov era komsomolist la Baku, iar despre Bobby Fischer nu prea aveai voie să spui nimic, fiindcă era american, purta barbă, îi înjura pe comuniști și se zicea că nu e foarte zdravăn la cap. Că a luat-o razna de deștept ce era, ca toate geniile.

Încet, pe înțelesul tuturor, doamna Polihroniade explica finaluri celebre, propunea poziții de analizat pentru emisiunile viitoare, deschidea plicuri, citea scrisori.

Nu o dată invita în studio copii care jucau șah, pe vremea aceea aproape toți copiii jucau șah. Șah adevărat, cu piese de lemn strunjite, date cu baiț, cu regine de stejar care puteau fi mîngîiate și cu cai de plop. În spatele blocului se comentau situațiile și, cînd n-aveai adversar cu care să joci, mutai de unul singur, erai tu și cu albele, și cu negrele și încercai să vezi dacă se poate da mat doar cu caii sau doar cu nebunii.

Probabil că acele sferturi de oră („Șah-mat în 15 minute”, așa se numea emisiunea) aveau cîte trei-patru milioane de telespectatori, de oameni care auzeau de șah și apoi se apucau să joace.

În jurul meselor din parcuri stăteau zeci de chibiți, iar elevii, la școală, la ora de sport, cînd era urît afară, intrau în clasă și se așezau în fața tablelor cu regi și regine.

În Trivale, la stadion, Dobrin și băimărenii lui Mateianu așteptau cuminți pe tunel un semn de la regizorul de transmisie și intrau în teren pentru repriza a doua abia după ce termina doamna cu șahul. Cine se uita la Dobrin n-avea cum să n-o vadă și pe Elisabeta Polihroniade.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 12:46

Pe langa faptul ca a promovat sahul …Elisabeta Polihroniade ramane un personaj controversat …acuzata de colege ca le a turnat la Securitate …Dumnezeu s o ierte …

rezidenta din buzau (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 14:08

Cel de sus s-o odihneasca si sa o aibe in paza. Pacat ca a ales sa-i invete pe ingeri sah…, mai erau multe de facut si de invatat si aici, la noi.

Petre (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 14:19

Excelent comentariu, sunt un sahist inveterat prin corespondenta, la inceput incepand cu 1964 prin posta, acum prin e-mail. Sufar ca sahul nu este ,,legalizat”in scoli, exemplul Olandei , urmat de aparitia lui Timan, ar trebui urmat

alex (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 15:09

Esti degeaba buzarine. Daca imi cumpar o tabla de sah cu piese de metal inseamna ca nu e „adevarat”? Si de unde stii tu cati telesoectatori erau? Te informa seara nea nicu de audiente? Bei prea mult

alex (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 15:09

Esti degeaba buzarine. Daca imi cumpar o tabla de sah cu piese de metal inseamna ca nu e „adevarat”? Si de unde stii tu cati telesoectatori erau? Te informa seara nea nicu de audiente? Bei prea mult

Argeseanu (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 15:11

Ce vremuri. Ai darul de a trezi nostalgia din noi. E bine si asa. Mereu ma gandesc cum ar fi fost cu Dobrin acum, pe la ce echipa din Europa ar fi jucat. Eheee….

Randy Badea (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 15:22

Frumos.Bravo.

dumitru (1 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 15:52

Sublim

Dan (24 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 19:50

nu am gasit meciul pe youtube. Da-mi te rog mai multe detalii pentru a-l gasi. Imi amintesc de o semifinala de Cupa Romaniei intre cele 2 echipe castigata de Baia Mare (in B atunci) la penaltyuri, dar nu cred ca la acel meci te referi (Dobrin nu mai juca atunci la Pitesti).

MM (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 19:50

Un antrenor bun de fotbal intelege sahul. Sa acoperi bine centrul terenului, respectiv centrul tablei de sah si sa-ti pergatesti tactic atacul sunt notiuni elementare atat in fotbal cat si in sah.

NNS1976 (5 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 20:46

una din nostalgiile trecutului,emisiunea doamnei .. un pic mai saraci din nou .. dragut tribut,domnu’ A ..

Șerban (34 comentarii)  •  25 ianuarie 2016, 20:47

Jos pălăria în fața dumneavoastră, domnule Alin Buzărin!

BYBY (10 comentarii)  •  26 ianuarie 2016, 8:18

Domnule Alin ,
Nici nu va dati seama ce multe amintiri ne treziti noua celor in jur de saizeci de ani.Va rog frumos sa cautati in arhivele radiolui o emisiune de transmisiuni ale unei etape.Imi este dor sa-i aud pe Domozina , Voicila , Ghitulescu , Victor Tudor Popa , Mircea Radu Iacoban etc.Imi este dor de nume poezie ca:Axente , Birau , Bacos …, Lereter.. , Coman , Ioachim Popescu , Barbu , Ilie Stelian , Ivan , Prepurgel , Olteanu , Nutu , Kraus , DOBRIN , Jercan, Adamache , Ivancescu , Jenei , Gane , Naftanaila…, Mihai Ionescu , Pahomtu , Boc , Florea , Mocanu…. Libardi , Martinovici…Oblemanco si Sfarlogea , Raducanu , Lupescu , Motroc , Dan , Greavu , Dinu , Jamaischi , Nasturescu , Dumitriu , Ionescu si Codreanu , etc…formatii poezii ale fotbalului romanesc!As vrea sa ascult aceste poezii in interpretarea crainicilor vremii! Sanatate si toate cele bune!

pepeman (9 comentarii)  •  26 ianuarie 2016, 13:13

De acord cu domnu’ Dan, meciul nu-i nicăieri pe youtube. Sau nu-l găsim noi? Ar fi frumos să primim un răspuns.

Comentează