Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Un român ca lumea: Florin Gardoș

Se știe, fundașul lui Southampton a inițiat o campanie de strîngere de fonduri pentru antrenorul care l-a lansat în fotbalul mare, Liță Dumitru

Permalink to Un român ca lumea: Florin Gardoș
sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 9:54

Despre cancerul de prostată al lui Liță Dumitru (66 de ani) s-a scris mai puțin decît despre operația de mărire a sânilor cutărei vedete. Pentru cei mai tineri, fotbalistul Ion Dumitru a fost mare, mare de tot, dincolo de clișeul că l-a ținut pe Pele la Guadalajara. Imediat în apropierea bijutierilor Dobrin, Balaci, Hagi, Liță era diferit de aceștia pentru că era complet, avea la el și faza defensivă, deși purta 10 pe spate. Combina tacklingul perfect cu lovitura liberă bătută direct în vinclu, sau cei măcar 12.000 de metri alergați pe meci, pe vremea cînd încă nu se măsurau sofisticat, cu driblingul și cu centrarea impecabilă.

Acum cîțiva ani, să fie vreo cinci sau șase, am asistat la un antrenament al lui Liță la Chiajna, cînd echipa era în liga a doua. Deși cam bătea în șaizeci de ani, a rupt portarii cu șuturi de la 30-40 de metri, a dat vreo sută de centrări atacanților și apoi s-a băgat cu mult spor la miuță, aruncîndu-i în aer pe elevii săi prin alunecări perfecte. I-am văzut gleznele, erau cît butucii, și am înțeles că ele l-au ajutat să fie nu doar tehnic, ci și puternic. Printre victimele alunecărilor era și Gardoș, un puști lungan și subțire, care abia venise de la Satu Mare.

Operația a trecut și Liță trebuie să restituie banii împrumutați. O parte din sumă a primit-o, fără pretenție de ramburs, chiar de la Florin, dar și de la cîțiva oameni apropiați. Restul trebuie să-i dea înapoi, iar Liță era gata să-și scoată casa la vînzare. Să plece să stea cu chirie cu nevasta și cu fetița, al treilea copil al său, făcut cu a doua nevastă la vîrsta cînd era deja bunic de la primii doi.

Florin, din Anglia, a deschis Facebook-ul, a luat imagini de la „Replay” cu golurile lui Liță, a pus poze cu Liță și Cruyff dînd mîna înainte de un Steaua-Barcelona de acum aproape 40 de ani, a legat un filmuleț și a denumit campania „Români ca lumea”. La final, conștient de forța copyright-ului, a scris „Nu aveam dreptul la aceste imagini”, dar a adăugat că le-a folosit cu scop umanitar. Chiar așa, are cineva tupeul să spună ceva?

Cu problemele lui, cu accidentarea care-l ține de astă-vară pe tușă, cu riscul de a pierde Campionatul European, pentru că n-a jucat nici un minut la Southampton în acest sezon, Gardoș nu l-a uitat pe omul care i-a băgat cheia în contactul cu fotbalul mare. A lucrat cu mulți antrenori, de la Pițurcă la Reghecampf și Stoichiță sau de la Iordănescu și Ilie Stan la Ronald Koeman,  dar l-a ținut mereu pe Liță la locul unde fiecare fotbalist, oricît de mare ar ajunge, trebuie să-și așeze mentorul. Direct la inimă. Florin, un fotbalist ca lumea, un om ca lumea, un român ca lumea.

P.S. Legat de suferința lui Liță, există și o știre care încă nu s-a dat. Mihai Rusu, fostul tenisman, fosta voce a rubricii de sport de la Europa Liberă, actualul jurnalist stabilit la Munchen, aflînd că Liță, cu care se știa de aproape jumătate de veac, e grav bolnav și se operează în Germania, m-a sunat să-i dau numărul, apoi s-a suit în mașină și s-a dus sute de kilometri pînă la clinica aflată undeva între Würzburg și Frankfurt, să vadă dacă prietenul din tinerețe are nevoie de ceva. Mihai Rusu, încă un român ca lumea.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Dac.impielitzat (6 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 10:30

Frumos. De admirat asa gesturi.

Șerban (34 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 11:03

Foarte frumos gestul lui Gardoș, chiar dacă Liță a fost mai prieten cu Dinu Cornel, decât cu vreun stelist.
Faptul că în 10 ani de jucat la Steaua, echipa a câștigat un singur campionat este greu de uitat.
Ar mai fi ceva – a sabotat promovarea jucătorilor din pepiniera Steaua.
Ce ar fi fost Steaua fără Dumitru, dar cu Ștefănescu, Tătaru II, Naom, Pâslaru, Ion Ion, Agiu, ș.a.m.d.
Cred că Marcel Răducanu n-ar fi „evadat”, dacă ar fi fost lăsat să joace – Marcelinnio n-a prins Naționala până la 26 de ani, că nu avea jocuri în picioare!
Simnt nu-i momentul potrivit, că-i vorba de strâns bani, dar cam așa se vorbea acum vreo 30 e ani în Cișmigiu, în zona șahiștilor și-a microbiștilor. Să mă scuze steliștii, ei, poate au uitat. Nu însă toți iubitorii de fotbal, în general – sunt fapte ce pot fi iertate, dar nu uitate.

Florentin (2 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 11:55

Acum ,parca 2-3 ani,preot fiind l-am condus din lumea aceasta pe Licuta,fotbalistul dinamovist,campion cu aceasta echipa,omul care imbracase de doua ori tricoul nationalei….Intr un anonimat sfasaietor,fara colegii de generatie alaturi,fara nici o mana de „caini” alaturi,nu am putut sa-l cobor in groapa fara sa amintesc in cateva cuvinte despre viata sportiva a celui pe care- l priveam asezat in cosciug.
Cine uita ,nu merita….parca spunea Iorga.Felicitari Florin Gardos,felicitari Alin Buzarin.Sa incercam sa ajutam,fiecare cu ce poate,chiar si cu un gand.

Cip (5 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 12:48

Nu sunt de acord cu acest laudatio. Liţă Dumitru l-a făcut fotbalist pe Gardoş. Nu era vreun talent, a ajuns fotbalist exculsiv datorită lui Liţă. Acum câştigă un milion de euro pe an, se va retrage cu -6 milioane în cont, dar se caliceşte la 20 de mii de euro pentru omul căruia îi datorează totul, şi care este într-o situaţie disperată. Cică i-a dat 2 mii de euro, că „atât şi-a permis”. Mi se pare ruşinos. Ca lumea era dacă făceau chete oameni fără posibilităţi. Milionarii să dea bani, nu să organizeze… organizaţii. Milionarii să dea bani!

Bubucul (22 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 12:52

Frumos! Respect! Îmi crește inima când aud sau citesc despre Oameni.

dan (30 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 15:48

Multa sanatate tuturor oamenilor de bine!

Andre d (1 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 15:49

Bravo!

ZONA MAGHERU (20 comentarii)  •  23 ianuarie 2016, 21:17

Da chiar eram la meci si chiar erau in jur de 100 de mii de spectatori . E vorba de un cuplaj unde meciul vedeta a fost steaua – dinamo = 2- 5 . Echilibrul s-a rupt la un tackling mult peste limita a lui dumitru cind a primit cartonas rosu de la regretatul Nicolae Rainea probabil cel mai mare arbitru din istoria acestui sport din Romania . Baga alunecari la greu insa chiar daca am dat un exemplu negativ imi aduc aminte un lucru . Probabil dupa dobrin dadea cele mai exacte pase . Pase lungi de 30 de metri . Numai la belodedici am mai vazut stopuri perfecte pe piept ca ale lui dumitru . Am asistat la numeraoase lovituri libere executate perfect de acesta . Odata tin minte ca eram pe ghencea la un meci cu RDG-ul daca nu ma inseala memoria si litza dumitru a prins un sut de la 30-40 de metri direct in bara transversla. Impactul s-a auzit pina in drumul taberei . Ma bucur ca elevul lui i-a sarit in ajutor . Respect domnule GARDOS !

FYRY (31 comentarii)  •  24 ianuarie 2016, 11:35

va pup ,suflete nobile ,SANATATE SI RESPECT DOMNULE DUMITRU

suporter (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2016, 0:20

Chitrosi mai is milionarii astia, n-ar da un ban de la ei, nu, nici un ruptul capului, decit sa dea de la ei mai bine „organizeaza” ceva, o stringere de fonduri, o gala de binefacere, mai bine si-ar da foc cu banii aia decit sa ajute pe cineva… Neoameni, suboameni, nici macar animale, niste gauri negre fara fund.

Comentează