Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Soldații din Feroe

Cum se vede, nu prea e loc de întors. Cum o dăm, cade prost.

Permalink to Soldații din Feroe
sâmbătă, 10 octombrie 2015, 10:54

A te califica după un meci în Feroe e total lipsit de glorie. Dar a irosi calificarea directă după un meci ratat în aceste insule cu oi și pășuni e de-a dreptul dezonorant și impardonabil.

Fiind sîmbătă, să ne imaginăm primele pagini de luni. Varianta pozitivă: „Ne tîrîm spre Paris!” pare titlul cel mai îngăduitor. Ar mai putea fi „Șchiopi, dar calificați!”. Sau „Ne-am calificat printre oi și hamsii!”. Sau chiar „Învingătorii electricienilor”, știind că golul feroez de la Budapesta a fost marcat de un băiat care s-a învoit cîteva zile de la serviciu, lăsînd patentul și lampa de control pe mîna colegilor.

Acum, să punem și răul înainte! Dacă nu batem la Torshavn, nu ne spală toate mările Septentrionului. „Generația de tablă!” sau „Ratații!” sau „Nea Puiu de Crevedia”. Sînt doar cîteva variante, însă în această situație inspirația e nemărginită.

Cum se vede, nu prea e loc de întors. Cum o dăm, cade prost. Fie o calificare neglorioasă în fața unor electricieni, fie un eșec răsunător și amendabil în năvoadele pescarilor blonzi de dincolo de Shetland.
Nu e de ales. E ca și atunci cînd, în Armata Română de acum treizeci de ani (la trupă, nu la TR), un sergent alcoolizat se distra pe seama răcanilor. „Bă, pe tine te doare undeva de mine?”. Ce să-i spui…

„Trăiți, mă doare!”. „Culcat! Nu ți-e rușine? Te doare undeva de mine, nu?”. Venea apoi rîndul următorului biet soldat să fie chestionat. Văzînd ce pățise primul, răspunsul e pe dos, adică nu. „I-auzi, mă, nici acolo nu-l doare pe ăsta de mine!”.

România ediție octombrie 2015 e ca acel soldat, indiferent ce face și ce spune, nu e bine. Numai că răcanul societății socialiste avea soarta pecetluită prin definiție, cîtă vreme România și-a făcut singură viața grea într-o grupă facilă, ajungînd să depindă de această deplasare insolită, pe un pămînt vîntos și rece, unde ar fi trebuit, în mod normal, să ne ducem doar în vilegiatură.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

california (17 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 14:33

situatia e si mai rea decat o prezinti;
ai uitat sa spui ca rusinea deja s-a comis; in doua zile aproape s-a uitat ca de drept, nationala a fost invinsa de finlanda la bucuresti si ca acum n-am mai fi depins doar de noi, asa cum se laudau dupa meci atat jucatorii cat si nea puiu, ci ar trebui, ca de multe ori si ca aproape intotdeauna, sa stam la mana altora din grupa si de aiurea.

Alex (1 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 14:43

Dar ce comparam noi aici, de fapt? Traim din amintirile victoriilor de acum 20 de ani?
Hai sa fim realisti: stranierii de la nationala vin de la echipe din lumea a treia a fotbalului, iar jucatorii din campionatul intern… sa-mi fie cu iertare, dar astia pleaca la bulgari, pentru ca e mai bine! Nivelul nostru este de locul 50-60 mondial, iar meciurile cu Finlanda ar trebui tratate ca de la egal la egal, nu din perspectiva generatiei de aur. Am avut o grupa de „desculti”, dar si noi ne numaram printre ei. Doar in mintea oamenilor avem echipa care se bate cu Germania si Spania.
Realitatea e ca meciul din Feroe nu va fi unul usor, pentru ca nimeni nu a avut meci usor cu ei. Si aceeasi realitate e ca o victorie in Feroe ar insemna o calificare directa la un campionat european. Acolo unde pe viitor, daca nu se schimba lucrurile, doar vom visa sa ajungem.
Romanul are mentalitatea de a da in oricine nu e „the shit”. Avem exemplu aici pe Halep, care e in top 3 mondial la un sport invidivual, de mai bine de un an (top 3… va dati seama!), iar lumea o considera mediocra si o critica de parca ar fi ultima jucatoare din circuit. Hai sa ne vedem putin valoarea si sa incurajam echipa asta, asa obosita cum e ea, pentru ca, desi multi spun ca nici nu vor sa ne calificam la CE, sunt convins ca vor fi cei mai infocati fani ai nationalei anul viitor la Euro.

danny pump (5 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 15:38

o nantionala ,din pacate,slab valorica,pe care sfintul puiu si gasca lui de tircovnici de pe banca mai rau o impiedica decit sa o ajute.asta e realitatea si o calificare schioapa nu are cum sa o schimbe!!!

Adi (6 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 20:36

Feroe a adunat doar 6 puncte in 9 meciuri, si acelea numai cu Grecia, ultima clasata a grupei. E adevarat ca nu obisnuieste sa piarda la scor si lupta pana la capat, dar Romania a adunat 16 puncte si nu e Grecia… Deci de ce s-ar teme Romania?! Ar trebui sa lupte la victorie, nu cu teama de un meci greu, ca greu e orice meci, si ramane greu doar pentru cine nu l-a castigat! Hai Romania!

ONCLE LEO (1 comentarii)  •  10 octombrie 2015, 23:45

Suporterii romani NU merita o echipa calificata in Europa fie la nivel de nationala sau echipa de club.Sunt jalnici,mitocani,agresivi mereu pusi pe distrugere.Faceti ceva cu ei,descurajati cumva actele de violenta,nu mai faceti plecaciuni in fata acestor derbedei,nu le mai tot gasiti scuze.

sor (5 comentarii)  •  11 octombrie 2015, 3:09

la fel de schiop esti si tu ca jurnalist

schwarz (1 comentarii)  •  11 octombrie 2015, 7:56

esti un pic rautacios ! daca ne calificam in ultimul meci cu Ungaria era probabil glorios ! aia e , ultimul meci e cu Feroe , este un meci ca oricare altul si 3 puncte in joc . iar calificarea este calificare , indeiferent cu cine o obtii si daca se face in ultimul meci !
e de vazut insa ce vom face la turneul final , pentru ca nu avem la start cea mai inspirata generatie , indiferent ca nea Puiu , sau altul , il va baga in teren pe Budescu , sau pe mama mare …

falling (1 comentarii)  •  11 octombrie 2015, 9:47

Hai sa nu ne mai agitam ca fraierii. De cand au venit jucatorii straini, fotbalul in Romania e luat-o incet dar sigur la vale. Saracia si mizeria morala i-au facut vant si mai tare pe toboganul pierzaniei. Gata, luati-va gandul de la mondiale si europene. Cel mult la cate o calificare norocoasa in grupe de Europa League. Romania a incetat sa mai fie o forta in fotbal asa cum nu mai inseamna nimic din punct de vedere economic sau militar in Europa. Suntem o tara de pupatori de icoane care in loc sa gandeasca, asteapta ajutor divin si subventii de la stat. Jucatorii romani care mai joaca prin liga 1 sunt niste refuzati la export pe care patronii continua sa-i pacaleasca cu salarii mici si prime mari care nu exista. Cei straini sunt in majoritate niste ratati sau la apusul carierei ce nu au incaput nici pe banca de rezerve a echipelor mai rasarite din Europa. Asta e realitatea si hai s-o inghitim asa cum e.

adi_stelistul (70 comentarii)  •  11 octombrie 2015, 10:33

Hai sa vedem si altfel lucrurile. De pilda ca doar 4 echipe sunt neinvinse in aceste preliminarii: Anglia, Austria, Italia si… si… Romania! 4 din 53! Germania are 2 infrangeri, Italia are 1, iar Olanda, incredibil, are 4 din 9 meciuri jucate.
Hai sa vedem unde e vesnica noastra comparatie, Bulgaria (care mai are putin si ajunge in urna a 5-a din 6 posibile in preliminarii). Sa vedem unde e Grecia (si unde era acum 11 ani). Sa vedem unde e Serbia care de cand e lumea ne-a aratat cum trebuie sa faci ca sa reusesti mari performante in sporturile de echipa. Acum au reusit marea performanta de a invinge in… Albania, a doua lor victorie dupa cea cu Armenia. Cum ar fi sunat ironiile in cazul in care eram noi in locul lor?
E clar ca stam rau dar relativ la asteptarile noastre, nu foarte realiste, sa fim sinceri. Cum zicea Piturca, „cine e Romania?”. Chiar asa, cat de grozavi ne imaginam ca suntem daca strambam din nas ca inca nu ne-am calificat cand pentru altii e atat de rau. Olanda probabil va rata prezenta in primele 24 de echipe ale Europei. Olanda! Ca nu marcam goluri? Va amintesc ca in campania eroica pentru Euro ’84 am marcat de 9 ori in 8 meciuri. Iar in cea precedenta, pentru Espana ’82, am marcat si mai putin: de 5 ori in 8 meciuri si am fost la un fir de par de calificare. Si jucau in nationala Craiova maxima si Dinamo, care eliminase campioana Europei si pe Inter in acea perioada.
Sigur ca nu e foarte confortabila situatia nationalei noastre, dar aici suntem. Poate fi mai bine? Probabil. Cu siguranta. Dar putea fi mai rau? O-ho-ho! Tocmai am enumerat cateva exemple in acest sens. Asa ca hai sa speram in calificare.

Comentează