Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Alkmaar și Trondheim, picture in picture

La Alkmaar, marea e la fel de aproape ca la Trondheim, ambarcațiunile sînt parcate la fel de disciplinat, cafeaua și berea sînt aproape la fel de scumpe ca în Norvegia, doar speranțele noastre sînt mult mai mari.

Permalink to Alkmaar și Trondheim, picture in picture
joi, 27 august 2015, 10:17

Nu e foarte clar dacă AZ e peste Rosenborg, dar parcă un loc 3 în campionatul Olandei înseamnă nițel mai mult decît să fii vicecampionul Norvegiei.

AZ e o poveste frumoasă. Acolo, pe polderul din nordul Amsterdamului, nici 20 de kilometri, adică mai puțin de un ceas de dat la pedalele milioanelor de biciclete din Olanda, acolo, la Alkmaar, a antrenat nu demult, acum cîțiva ani, Van Gaal. Dar povestea frumoasă vine mult mai de demult, din primăvara lui 1981. Atunci, AZ a ajuns pînă în finala Cupei UEFA, pierdută în fața lui Ipswich, după un 0-3 în deplasare și un insuficient 4-2 acasă. Dar cine era atunci Ipswich? Paul Mariner, Terry Butcher, Russel Osman și Eric Gates erau titulari în „naționala” Angliei. Știți cine era pe bancă? Sir Bobby Robson! La AZ jucau portarul Eddie Treytel, cel care cu mai bine de un deceniu în urmă gustase din cupa eliminării lui Feyenoord, la Arad. Apoi Kees Kist, „Gheata de Aur”, ediție 1979. Plus Johnny Metgod, un libero chelios, care mai tîrziu avea să joace la Real, alături de Juanito și Santillana.

Așa stînd lucrurile, parcă AZ e totuși mai mult decît Rosenborg, nu? Sigur că pentru noi Steaua va fi întotdeauna mult mai mult decît Astra, indiferent de linia din clasamentul intern, indiferent de orice altceva. Dar și Astra e a noastră!

Vom trăi, în plină eră „picture in picture”, experimentul de a urmări ambele meciuri, concomitent, de la aceeași oră. Dar cine vrea să înțeleagă un meci trebuie să-l vadă cap-coadă, nu pe bucăți. Trondheim e pe ProTV, adică în zona răspîndirii naționale, a televiziunii victorioase la orașe și sate. Alkmaar, adică Astra, e pe Digi. Cine are are, cine nu nu.

„Picture in picture” e o variantă pentru a vedea alternativ o emisiune de gătit și un concurs cu blonde. Fotbalul nu e entertainment, deși mulți zic că ar fi. Aici e treabă serioasă și, dacă vrei să înțelegi ceva, trebuie să-ți alegi de la început canalul. Adică să speri în minuni și meteoriți, vorba lui Gabi Balint, sau să fii alături de niște români care acum o săptămînă au reușit să iasă dintr-un hău aproape la fel de adînc precum cel în care ne-a azvîrlit Rosenborg pe Arena Națională.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Mihai77 (2 comentarii)  •  27 august 2015, 10:57

Fotbalul ESTE entertainment , daca nu ar fii nu am avea UCL , UEFA cup , etc si toti banii care se invart in jurul lor . Cand pleci de la o ipoteza falsa concluzia poate fii decat falsa.

daniel (37 comentarii)  •  27 august 2015, 11:17

as putea sa pariez ca nu se califica niciuna..la astra exista sperante, la steaua n-are sens sa mai tragem sperante..steaua poate cel mult, sa obtina o victorie de orgoliu…cu echipa din iarna, inainte de plecarea celor trei mari (keseru, szukala si sanmartean), se mai putea spera…cu echipa din vremea lui reghe, chiar ca existau posibilitati de calificare…cu cea de acum, nu!

ottonelu (2 comentarii)  •  27 august 2015, 11:26

De ce sunt „interzis” la prosport, de ce sunt „interzis” la comentarii, de ce sunt „interzis” în a vedea comentariile, de fapt? Asta nu e o „cenzură”?

TUDORICA (9 comentarii)  •  27 august 2015, 11:48

Meciul se joaca 50%-50%,dar sa nu tina arbitru cu ei sau sa ploua. Dupa apelul lui Ilie tin si eu cu FCSB asa cum tine funia spanzuratu’.Asa cum spune Ilie trebuie sa fim atanti pe faza de atac ,pe faza de tranzitie si pe faza de aparare si pe urma tac-pac si gata.Ne facem ca le dam cincizeci de mii de parai si guvizii iau nada.Noi ducem milioanele la fete acasa si pe ei ii lasam cu ochii-n soare,ca au salar ce mama dracu’La oase la Chitila cu voi bai muhaelelor,la munca nu cu ochii dupa bani .Ba Ilie mai schimba placa ,nu vezi cat esti de penibil cu fcsb-ul tau,nu vezi ca esti cu mortu’-n casa?

der_grosse (6 comentarii)  •  27 august 2015, 12:14

Astra da, steaua, nu nu NU! 😀

ciurescu petru (9 comentarii)  •  27 august 2015, 12:24

Cu regret,fcsb este o steluta pe cate n-o poti vedea nici cu telescopul Hubble,pierduta undeva in negura timpului.

Cipri (2 comentarii)  •  27 august 2015, 12:50

Domnu’ Buzarica daca vrei sa scapi dintr-un hau, ar trebui sa incepi sa folosesti „sunt” in loc de „sint” si „i” din „a” in interiorul cuvintelor, nu de alta, da’ asa e corect gramatical !

Nuca Auras (2 comentarii)  •  27 august 2015, 14:46

Chiar ati uitat sfertul de finala, parca din 2006, intre Rosenborg si Real? Cand a trecut de Steaua, s=a oprit in sferturi in Champions League. Dupa 90, palmaresul european al lui Rosenborg e peste Steaua sau Alkmaar. Cum poti sa faci o astfel de greseala? Daca pui problema asa, sigur campionatul olandez este peste campionatul belarus, dar nu cred ca palmaresul europea al lui Alkmaar este peste al celui lui Bate Borisov, care, dupa de i-a eliminat Hagi cu Steaua, aproape an de an este in grupe.
Daca vrei sa-l scoti pe Sumudica mare antrenor, e treaba dumitale, dar nu mai emite astfel de judecati de valoare , ne jignesti inteligenta.

misujon (5 comentarii)  •  27 august 2015, 16:28

Indiferent pe ce canal te uiti diseara, atat pe Digi cat si pe Pro vom vedea acelasi lucru: victoria gazdelor cu cel putin 1-0! Adica victoria civilizatiei si organizarii asupra degringoladei si mediocritatii. Nu sunt pesimist. Doar realist.

apoca (5 comentarii)  •  27 august 2015, 16:29

Alegerea e simpla si nu tine cont de numele cluburilor 🙂

Nuca Auras (2 comentarii)  •  27 august 2015, 18:41

Dle ciurescu petru, nu trebuie sa regretati, trebuie sa stiti un lucru, miopia se trateaza, prostia… nu prea.
Ai preluat si dumneata chestia cu fcsb, dupa 90 chiar asa s-a numit Steaua, adica FC Steaua Bucuresti, emblemele s-au tot modificat, practic, acum, Steaua si-a schimbat emblema nu numele.
Steaua nu a avut niciodata denumirea simpla „Steaua Bucuresti”, ci s-a numit in timp: ASA Bucuresti, Clubul Sportiv Central al Armatei, Casa Centrala a Armatei, Fotbal Club Steaua Bucuresti, etc.

vasco (146 comentarii)  •  27 august 2015, 19:28

Cat de penibil sa iei trei la zero acasa si apoi sa vii cu gogosi depre prime de calificare….!!!Numai mintea bolnava a marelui investitor putea screme asa ceva.Iar voi va puneti la mintea lui…

Stef (1 comentarii)  •  28 august 2015, 9:49

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… iti ajung, mihai77?:) sau, mai bine, mihaii….

Cineva (25 comentarii)  •  28 august 2015, 10:01

@misujon
Realistule, n-a fost chiar cum ai pronosticat. Astra nu-i mediocra, dar aseara s-au facut multe greseli in jumatatea proprie. AZ nu-i mai buna, iar Partizan (ce bine-mi pare ca toate echipele din Serbia au fost eliminate!) si Rosenborg sunt sub Steaua! C.

mariuss (1 comentarii)  •  28 august 2015, 10:40

si totusi..sa fii campioana Norvegiei este mai mult decat sa fii pe locul 13 in Olanda..nu?

fgh (35 comentarii)  •  28 august 2015, 10:51

-ceea ce nu se înțelege la noi este că se preconizează un campionat european al echipelor de CLUB (probabil în două divizii); am subliniat că forma de organizare a viitoarelor echipa participante ar fi CLUBUL – adică așa cum sunt organizate echipele de fotbal în UNIUNEA EUROPEANĂ; iar atunci când vom avea și noi CLUBURI de fotbal vom avea acces acolo (astăzi avem doar asociații familiale, mofturi ale unor patroni, găști fără statut, regulamente, organigramă, sponsori, suporteri,etc.; dar uneori și fără teren propriu, echipe de juniori, terenuri de antrenament…;
aflați în această situație am putea spera doar la …o balcaniadă…

fgh (35 comentarii)  •  28 august 2015, 11:10

revin cu un alt aspect – al organizării meciurilor; spectatorii de acolo vin la meci (cei care stau mai aproape vin pe jos, ca să nu ocupe locuri de parcare!) mănâncă ceva, beau o bere, două, cântă și privesc spectacolul;
subliniez acest aspect ca să vă întreb pe voi ziariștii: unde ați fost când dementul mitică a trecut prin parlament legea care interzice vânzarea berii la stadion? (și chiar pe o rază de trei km.); dacă la noi mai merg asemenea idioțenii, în UE nu mai ține…

fgh (35 comentarii)  •  28 august 2015, 11:10

revin cu un alt aspect – al organizării meciurilor; spectatorii de acolo vin la meci (cei care stau mai aproape vin pe jos, ca să nu ocupe locuri de parcare!) mănâncă ceva, beau o bere, două, cântă și privesc spectacolul;
subliniez acest aspect ca să vă întreb pe voi ziariștii: unde ați fost când dementul mitică a trecut prin parlament legea care interzice vânzarea berii la stadion? (și chiar pe o rază de trei km.); dacă la noi mai merg asemenea idioțenii, în UE nu mai ține…

Cineva (25 comentarii)  •  28 august 2015, 14:16

Ma rog, toate echipele din Sebia au fost eliminate din competitiile respective, pentru ca, in final, Partizan va juca in grupele Europa League.

Melinte (9 comentarii)  •  28 august 2015, 18:49

@Nuca Auras. Adevarat,cine poate sti mai bine ca mata ca prostia nu se trateaza.Cand s-a inscris in cupele europene scria clar FCSB si nu Steaua.Pentru cei nascuti dupa ultima ploaie,s-a mai numit ASA Campulung Moldovenesc,ca de acolo au luat-o,furat-o diriguitorii comunisti ai armatei si-au adus echipa la Bucuresti.Cred ca domnul Ciurescu stie acest lucru.

Comentează