Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Vlad și Iulian, fructele noastre în copacii altora

Avem doi copii de excepție. Unuia Timișoara i-a dat drumul la Arsenal. Pe celălalt Petrolul nu-l lasă să plece la Dortmund

Permalink to Vlad și Iulian, fructele noastre în copacii altora
sâmbătă, 27 iunie 2015, 10:31

Să luăm cazurile pe rînd. Foarte tînărul Vlad Dragomir se fălește în tricoul alb-roșu al lui Arsenal. La 16 ani și jumătate liderul generației sale va pleca la Londra, la acea Academie de unde au ieșit zeci, sute de nume mari. Timișoara, clubul indigen al puștiului, l-a lăsat cu greu să plece, dar pînă la urmă l-a lăsat. Pentru o sută de mii de euro, ceea ce nu-i foarte mult, dar, raportat la fotbalul românesc, nici foarte puțin.

Pe și mai tînărul Iulian Ilie, 14 ani spre 15, Petrolul nu-l lasă să plece la Borussia Dortmund. Ce fălos ar fi și Iulian cu tricoul galben-negru! Tatăl puștiului a făcut un act notarial prin care se obligă să plătească grila, dar nu acum, ci abia cînd puștiul va semna primul contract de profesionist. Pînă atunci nu vorbim despre un fotbalist profesionist, ci despre un junior, aspirant, ucenic, elev, numiți-l cum vreți.

Pînă la 16 ani și jumătate probabil că Timișoara a făcut ceva cheltuieli cu Vlad Dragomir. I-a plătit antrenorii, i-a suportat ceva cantonamente, deplasări, mese, taxe de arbitraj. Dar Petrolul cît o fi cheltuit cu Iulian Ilie pînă la 14 ani și jumătate? Probabil mult mai puțin. Incomparabil mai puțin. Și-acum, ce vrea? Să se umple de bani de pe urma unui copil la care, pînă la vîrsta pe care o are, au lucrat mai mult talentul, părinții și natura decît clubul care cu atîta aplomb îl revendică?

Petrolul ar fi avut argumente dacă în lotul echipei mari, printre Alcenați, Teixeiri sau Geralzi și-ar fi făcut loc niște copii precum aceia pe care-i șlefuia pe vremuri legendarul profesor Lindenberg. Dar lotul ploieștean e plin, nu mai are nici măcar Alcenații dinainte, ci e plin de marfă afro, adusă de pe cine știe ce vapor.

Discutam la o cafea săptămîna trecută cu doi dintre cîștigătorii Cupei din 1995, Octavian Grigore și Daniel Zafiris. Pe vremea lor în lot erau cîțiva bucureșteni, Andreicuț de la Baia Mare, restul ariei de selecție nedepășind granițele județului. Acum, de la Laurențiu Marinescu (trecut de treizeci de ani), Ploieștiul n-a mai produs nimic de luat în calcul într-o primă divizie mult mai subțire valoric decît cea din urmă cu douăzeci de ani. Centrul de juniori al Petrolului e în ruină, antrenorii sînt plătiți prost și tîrziu, iar copiii vin cu apa și cu mîncarea de acasă.

Dacă Viitorul, CSU Craiova, Dinamo, Ardealul Cluj sau școala lui Dani Coman, care într-adevăr investesc în copii, s-ar fi cramponat de un junior, barîndu-i drumul către un club mare, poate c-ar fi fost de înțeles. Dar cînd tu te-ai pomenit cu talentul în bătătură și-acum vrei pe el marea și sarea, înseamnă că nu ești manager, ci doar vreun șmecher coclit ajuns în fruntea bucatelor prin combinații mai mult decît dubioase.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

util (1 comentarii)  •  27 iunie 2015, 13:09

Ai uitat de Craiu de la Real Madrid

mitroi (3 comentarii)  •  27 iunie 2015, 13:21

Cei de la Petrolul fie n-au copii, fie n-au suflet! Or fi din clanul Ghita, Cosma, Badescu.

mal. (17 comentarii)  •  27 iunie 2015, 14:18

Frumos articolul. Am o singură întrebare: la ce anume se referă sintagma „fructele noastre”? În general avem tendința de a ne face părtași la succese (vezi și „Simona noastră”) după ce numele devine o certitudine. Până atunci treaba este a părinților. Noi îi adoptăm după aceea… Dacă admitem că fructele sunt românești (indiferent de cine a cumpărat semințele, a semănat, a îngrășat locul, a plivit buruienile, etc. …), conform principiului „ce-i al tău e și al meu” atunci putem zice că sunt ale noastre și să ne preocupăm și de copacii altora…

Leonidas (2 comentarii)  •  27 iunie 2015, 16:52

Buzarine , din miile de tineri juniori plecati in Italia, Spania,etc. citi s-au afirmat la seniori??.Citi joaca in prima liga in Italia,Spania, Franta,Germania,Anglia..??.N-am auzit de niciunul..Plecind de o virsta frageda in afara nu vor avea performante, ei numai aici se pot ,,coace”, maturiza in joc.Asa ca demersul tau mi se pare incorect!.Numai fotbalistii care s-au remarcat in Divizia A, la noi au ajuns valori si titulari in alte zari, si niciunul plecat de la juniori !.Un exemplu este Stefan Radu, apoi Dan Petrescu,etc.

Alexandru (1 comentarii)  •  28 iunie 2015, 1:23

Domnule Alin,

Sunt Ploiestean, Petrolist inrait pot spune, dar in nici un caz admirator al actualei conduceri care a bagat in sapa de lemn aceasta echipa ( ca de altfel si precedentii -Luca/ Bercea). Legat de subiectul Ilie, am o intrebare….chiar atat de naiv sunteti sa credeti ca in centrul de copii de la Petrolul nu s-a bagat nici un ban ( acolo un rest de la salariul lui Alcenat) ? Toate performantele diverselor grupe s-au obtinut doar pe baza talentului nativ al copiilor si al pachetelului cu mancare de acasa?
Lasand acest subiect de cancan deoparte, vin si va intreb…cu totii ( voi ziaristii, noi suporterii) ne dam de ceasul mortii ca Liga 1, a doua, fotbalul Romanesc nu evolueaza, ca sunt prea multi jucatori straini de mana a 2-a, ca nu avem „material” national in cadrul echipelor….pai pe limba noastra neaosa..cum dracu sa avem fotbalisti Romani in echipe cand ei pleaca de la 14-16 ani la echipe din vest? Este clar ca nici un club din Romania nu poate concura cu echipe din tarile vestice si nici nu ma gandesc aici la Borusia sau Arsenal ci la unele gen Inverness sau sa zicem una din Olanda…Heerenveen….
Cred ca, asa sarace cum sunt centrele de copii ale echipelor noastre ( alea care au…sunt unele care nici nu catadicsesc sa creasca copii -le stiti mai bine ca mine) trebuiesc incurajate eforturile/ gasite solutii de pastrare a juniorilor in tara. Ati incercat la Burleanu cu o intrebare legata de ce face sa nu ne mai plece juniorii ?

Whiteredarad (21 comentarii)  •  28 iunie 2015, 9:19

Ai uitat sa amintesti Atletico Arad,un club de juniori ,care i-a luat ,recent un titlu lui Hagi,care are multi jucatori vanduti,in Anglia, mai ales. Dar cum,bine zice,@ Leonidas ,din multi tineri plecati,putini au reusit sa-si faca renume. Oare de ce ? Sa fie de vina ” fundatia casei”, „geneticul” sau neadaptarea cronica a fotbalistului roman la munca fizica serioasa din West ?

radu (18 comentarii)  •  28 iunie 2015, 9:41

Valabil si pentru celalalt Vlad (Mihalcea ) dat la marea echipa fcsb.

Comentează