Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Derby-ul bolnavilor

Va fi un derby al victimelor. Parcă niciodată un Dinamo-Steaua n-a adunat atîta suferință ca acum

Permalink to Derby-ul bolnavilor
duminică, 3 mai 2015, 11:17

Cele două mari echipe, cele mai mari ale ultimilor aproape șaptezeci de ani, zac pe două paturi de spital, una lîngă cealaltă, ca doi bolnavi vrăjmași, pe care beteșugul i-a unit în același salon, despărțiți de noptiere unde se află niște leacuri care nu ajută la nimic.

Steaua are crize, nu doarme noaptea, pierde meci după meci, scade în greutate, se simte rău, analizele îi ies prost, dar nu vrea să afle adevăratul diagnostic. Se caută motive puerile, de la Găman la Robert Dumitru, de la siglă la plecările celor trei crai către răsăritul arab. Cînd pierzi avansul de 13 puncte, dai vina pe orice. Fie radiografiile n-au fost bune, fie s-au încurcat eprubetele cu analize.

Realitatea nu e acceptată, nimeni nu conștientizează că Tănase nu mai joacă nimic, Chipciu e o umbră, Bourceanu nu mai poate, Prepeliță se zbate în gol, Țucudean marchează din an în Paște, iar cel mai periculos atacant al echipei e în cele mai multe cazuri Varela. Cine invocă accidentările lui Papp și Rusescu mai greșește încă o dată. Ei nu făceau parte din strategia inițială, au fost aduși pe parcurs, prototipul fusese gîndit cu inovații halucinante, Luchin, Breeveld, Filip. Aceștia erau oamenii însemnați să aducă al treilea titlu la rînd, să rupă tiparele și să definească echipa anului 2015.

Dinamo ia calmante și face tratamente paleative. Cuvîntul „proiect” se înghite din șase în șase ore, pe cale bucală. Injecții nu se mai fac, nici măcar cele letale, ale lui Borcea. Nu e de rîs, pe vremea atotstivuitorului și a injecțiilor letale Dinamo pierdea 10 meciuri de campionat în trei ani, nu într-unul, și acela neîncheiat. Suferința cea mai mare a lui Dinamo este că nu știe la ce folosesc jucătorii pe care-i are în curte. Un simplu exemplu. Șase oameni pot figura în acea tripletă ofensivă din spatele lui Niculae sau Bilinski. Anume Matei, Lazăr, Alexe, Rotariu, Gavrilă, Grozav (nu l-am mai pus la socoteală pe Cristescu, mai degrabă mijlocaș central). Dar fiecare dintre cei șase, atunci cînd intră în teren, lasă impresia că mai bine juca oricare dintre ceilalți cinci.

Unde e acel Grozav care marca golul victoriei echipei naționale la Istanbul? Dar acel Alexe care era transferat în Il Calcio? Dar Rotariu, tînărul de 18 ani care alerga să-și îmbrățișeze mama după fiecare gol? Toți acești oameni s-au depreciat, au fost lăsați să ajungă într-o formă deplorabilă. Atunci cînd nici nu știi cine se schimbă mai des, președinții sau antrenorii, nu poţi să faci altceva decît să te duci la vale. De ce a fost adus Nicolae Grigore, cînd putea să fie crescut tînărul Șerban? De ce Elhamed (decent totuși în prestații), cînd exista Boubacar? Probabil ca să se compenseze plecarea lui Elton, dat afară fiindcă era prea scump.

Acestea sînt suferințele vii și ascuțite ale betegilor care diseară se vor îmbrăca frumos pentru derby. În jurul fostelor mari echipe miroase a clor, iar la vestiare, măcar pentru cei care vor fi  învinși, s-au adus deja cîteva butoaie cu morfină.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Marius Petrescu (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 12:20

Stoican a avut grija sa strice orice jucator pe care l-a antrenat. Cand un jucator are o zi buna si marcheaza, Stoican are grija sa nu mai fie titular in urmatorul meci. E cel mai slab antrenor din liga 1, suporterii ii cer demisia de 8 meciuri dar din pacate e sustinut de Negoita.

nicu mariana (3 comentarii)  •  3 mai 2015, 19:05

va spun ca e bolnav tot fotbalul romanesc. Ne facem de ras peste tot. Bla bla bla steoaia ajucat in fiecare an in cupe si s-a facut de ras. mai bine stam acasa. recorduri de prostie nu ne trebuie ca si asa santem vazuti rau.Vezi 26 de meciuri in CL fara nici o victorie. MAI FACE M NOI CEVA RECORDURI… BLA BLA BLA. VA SALUT DOMNU BUZARIN. EXCELENT REPORTAJUL

Radu C. (3 comentarii)  •  4 mai 2015, 2:00

Pentru ca Elhamed este de 2 ori peste Boubacar.

Victor (1 comentarii)  •  4 mai 2015, 16:48

„Boala secolului” la FCSB se numeste Galma,poreclit si „antrenorul echipei”. Ai vazut vreo schema de joc,vreun traseu conturat sau o rabufnire de atitudine la echipa asta? Nu neaparat aseara,in general vorbesc.o mizerie de om,vanator de CV care a gonit lumea de la stadion si incearca sa articuleze cateva fraze dupa fiecare tentativa de joc la adresa arbitrilor. Scrie despre el,domnule Buzarin,trebuie salvat acest final de campionat.,altfel riscam sa ajungem la nivelul fotbalistic al Norvegiei,scuzata sa-mi fie comparatia.

Comentează