Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Cîrnați de Debrețin

Pe un stadion cum ea nu va avea niciodată, Dinamo ne-a adus aminte de vremurile în care ungurii ne rupeau cu bătaia

Permalink to Cîrnați de Debrețin
luni, 30 martie 2015, 6:17

Dinamo s-a făcut de rîs la Debrețin încă de cînd a acceptat invitația de a merge acolo. Cei care au fost de acord cu această deplasare ori sînt masochiști, ori habar n-aveau unde se duc. Trebuiau informați că echipa lor urmează să calce pe un stadion (Nagyerdei, 20.340 de locuri), cu ultima bidinea dată în toamna trecută. Cea mai modernă arenă a Ungariei, una dintre cele mai moderne ale Estului, construită cu 40 de milioane de euro (Național Arena, de două ori și ceva mai mare, a costat de aproape cinci ori mai mult!).

E cinic să-ți etalezi fotbaliștii într-un edificiu pe care tu nici nu visezi că-l vei avea vreodată. Asfixiată de un torent de proiecte, care mai de care mai răsunător, Dinamo continuă să  aibă cea mai urîtă casă din întreg fotbalul românesc. Arena din Ștefan cel Mare e un edificiu stalinist,  o ploșniță arhitectonică, o strachină fără capac, pe care Dinamo ar trebui să renască. Cum, oare, să renaști cînd de la peluza galeriei pînă la poarta cealaltă sînt aproape 200 de metri?

După rușinea stadionului, a venit rușinea fotbalului. Debreținul, căruia localnicii încă îi zic Loki, semn al sorgintei feroviare, e pe locul 4 în Ungaria, la 14 puncte de liderul Videoton. Iar noi ne-am obișnuit să proclamăm campionatul nostru muuuuuuult, incomparabiiiiiil peste cel maghiar. Acest 0-6 în partea ungurească a Bihorului (județul se numește Hajdu-Bihar) e indigest ca un concentrat de paprika și e echivalent cu un 0-15 sau chiar cu un 0-20 la Real Madrid. Deceniul trecut, cînd Dinamo a pierdut cu 2-6 în fața galacticilor (țineți minte, cu golul acela frumos marcat de Claudiu Niculescu!), referințele au fost aspre. Cum ar trebui să fie acum?

N-am mai luat așa diferențe în fața ungurilor de pe vremea cînd la ei jucau Puskas, Czibor sau Hidegkuti, iar la noi în poartă stătea Birtașu, cu basca pe cap. O asemenea rușine nu e deloc inexplicabilă. Ea reflectă brambureala cronicizată, instalată din biroul numărul unu, via Anghelache, via Daniel Stanciu, via antrenori, via jucători, pînă la ultima moleculă de praf de la Săftica. E o păcăleală, o automințire, îmbrăcată în ceea ce tuturor le place să numească, în mod pompos, proiect.

Cînd nu erau proiecte, ci doar meciuri, Dinamo lua titluri, întorcea calificări la Liberec, bătea la Benfica și învingea cu 4-2 în Ghencea. De cînd acești Gaudi ai nenorocirii tot stau în fața planșetei și mîzgălesc, se pierde cu 3-0 acasă în fața Chiajnei și se iau scoruri de maidan în fața unui Debrețin care probabil c-ar avea mari probleme să se impună la Voluntari, iar la Botoșani ar lua sigur bătaie.

În timp ce Alexe, Lazăr, Matei sau Grozav, altădată fotbaliști, se sting pe picioare, salvarea se așteaptă de la celebrul Bobar, dat ca și revenit pe capra trăsurii. Cu încă un arhitect de acest calibru, poarta e pregătită, numai bună să primească și golul șapte! Iar șandramaua va sta mereu cu schele pe ea, la roșu. La alb-roșu adică!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

simona34b (1 comentarii)  •  30 martie 2015, 19:35

Aduna puncte si alege produsele din Shop, fara tragere la sorti. PollPedia.ro

altona (7 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:40

Mai lasati-i trei etape, sa-i cocosam si noi, iar pe urma pot sa-i aduca pe Bale si pe Khedira.

Obiectiv (20 comentarii)  •  30 martie 2015, 20:48

@ A.B.
Nicio critica nu este excesiva la adresa unora care au facut de ras clubul care a reusit sa „intoarca” in deplasare un rezultat de 0-3 de pe teren propriu, ceea ce n-a facut nici Arsenal, cu un pasiv de numai 2 goluri (de doua ori cu Bayern si, recent, cu Monaco)!
Aveti dreptate si in privinta stadionului Dinamo, depasit, inestetic, lipsit de confort, insa laudati excesiv arena din Debrecen, ceva mai mica decat Groupama Arena (Ferencvaros), pe care s-a disputat aseara meciul Ungaria-Grecia. Ca si noi, maghiarii au trei stadioane noi, insa mai micute; in perspectiva, vor construi unul mare pentru Euro 2020, ceea ce ar insemna sa ne depaseasca la acest tip de infrastructura, daca nu edificam nimic intre timp!
Totusi, stadionul pe care s-au facut de ras dinamovistii este departe de a fi singular in Est; pana sa fie gata arenele rusesti pentru 2018, Polonia este tara cu cea mai buna infrastructura fotbalistica, cu o multime de arene noi de 15-20.000 locuri, in afara celor mari utilizate pe durata CE si a celor care au fost de rezerva!
Cautati pe Internet si va veti convinge! O.

Doctorul Krauss care s-a operat singur in oglinda !!! (6 comentarii)  •  31 martie 2015, 5:29

Tocilarule,de cand te stiu cainii ti-au stat in gat !!!

ianiu (15 comentarii)  •  31 martie 2015, 6:37

Surprinde până acum, Aline, lipsa comentariilor. Și asta mai ales că e vorba de unguri. Aaa, că ai scris de părțile lor bune, probabil așa se explică. Dar ar mai fi ceva….e Dinamo și nu e Steaua. Atât ți-ar fi trebuit, și ștergi pe jos cu steluța, că erai acuzat de hungarofilie și invitat să părăsești țara.
Dar fac pariu că majoritatea nici titlul nu l-au înțeles sau, mai bine zis, nu l-au gustat până acum.

coasa (1 comentarii)  •  31 martie 2015, 8:55

„ziarist” ce esti, Real-Dinamo a fost 5-2 nu 6-2. Vai de capu’ tau…..e greu cu goagalu’

alb_rosu_in_VN (50 comentarii)  •  31 martie 2015, 9:02

Corect articolul. Dinamo de azi a devenit bataia de joc a tuturor prin scorurile de maidan pe care le incaseaza de la cine vrei si cine nu vrei. Poate ca jucatorii nu au valoare, dar nu e numai vina lor. Amintiti-va ca Dan Petrescu a facut la Urziceni o echipa campioana din jucatori refuzati sau pusi pe liber de alte cluburi (bine, si cu ajutor extern, dar echipa aia a jucat excelent in Champions League).
Nu stiu ce parere au azi fosti jucatori precum Augustin, Ion Marin, Orac, Andone, Lupescu, Raducioiu, Mateut etc, oameni care au facut istorie pentru Dinamo, cand vad umilintele la care suntem supusi sistematic de acesti purtatori ilegali de tricouri ale lui Dinamo care ne fac de ras nu doar in tara, ci si in strainatate.

cristi (14 comentarii)  •  31 martie 2015, 9:04

La Dinamo lipseste un antrenor adevarat.

jiji (8 comentarii)  •  31 martie 2015, 9:46

Vorbesti de perioada Porcea la Dinamo cand stim cu toti cum se realizeau unele performante.In meciurile internationale ne am obisnuit sa ne faca de ras,cred ca ar trebui sa i se interzica meciurile internationale ca tot e in insolventa

marian (41 comentarii)  •  31 martie 2015, 10:40

De ce nu spuneti lucrurilor pe nume, domnule Buzarin ? Dinamo nu ar fi trebuit sa accepte sa joace acest „amical” pe terenul echipei DVSC. Ati mentionat numele arenei, dar n-ati considerat necesat sa-l traduceti in limba romana. O fac eu pentru dumneavoastra: Nagyerdei Stadion inseamna Stadionul Ardealul Mare. Clar, nu-i asa ? Sa te duci de bunavoie tu, echipa de traditie din Romania, si sa iei bataie cu 6-0 pe acest stadion este deja mult prea mult. Aici nu e vorba de sentimente si resentimente nationaliste, dar o atitudine de minima mandrie nationala trebuie sa existe in orice moment al unei cariere sportive. Ori le spui amicilor de la Debretin „ok, facem un amical, dar hai sa jucam la Oradea” (sa zicem), sau te duci pe stadionul lor in deplina cunostinta de cauza si joci pe bune, fara sa accepti sa te calce echipa de pe Nagyerdei in picioare. Presedintele executiv Stanciu de ce a mai stat nu stiu cate luni in Tg. Mures daca nici cateva cuvinte in lb. maghiara nu a fost in stare sa invete ? Si mare mirare ar fi daca ungurii nu vor fixa aceasta arena ca loc de disputare al meciului din preliminariile CE din 4 septembrie … Macar o astfel de locatie pt. o competitie oficiala ar fi obligatorie de respectat, dar sa te bagi singur in belea, asa cum a facut Dinamo, e cu totul alta chestiune !

dimi (5 comentarii)  •  31 martie 2015, 11:39

Aline draga ,bine le zici insfarsit i-a batut si pe ei D-zeu. Ca doar in trecut luau cei mai buni jucatori din tara si toti arbitri nu cutezau sa fluiere contra lor.Asa au luat campionate la rand iar in anii comunismului peste tot erau huiduiti ca doar era echipa securistilor ! Sa le fie tarana usoara !!!

barbu brailoiu (13 comentarii)  •  31 martie 2015, 15:34

6-6 = şi-au făcut „descălzirea” la giurgiu, cu astra, în decembrie.
asta-i echipa… asta-i e valoarea… ăştia-i sunt conducătorii.
ah, am uitat şi de ceva cotarle hămesite, rebegite, ameţite – care se pretind a fi suporteri de câini roşii (cei adevăraţi, ai stelei, protestează serios şi constant).

ăst timp, borcea râde în poarta albă, în timp ce face copii blatişti cu vreo gardiancă şchioapă: vedeţi, dacă nu mai sunt eu la butoane? aranjam ceva, batâr un gol de onoare, acolo…

Dan Coe (3 comentarii)  •  31 martie 2015, 15:45

Felicitari pentru articol! Fratii Negoita sunt niste afaceristi verosi care datoreaza TVA statului in roman in valoare de cateva zeci de milioane…Iar Anghelache, unchiul acestor marlani cu gulere albe, nu este decat un semidoct profesor de economie socialista, limbajul sau de lemn aducand aminte de activistii de partid de pe vremuri. Oricum, nu toti romanii sunt prosti, Negoita a venit la Dinamo pentru un proiect imobiliar maret…si acum sufera dupa ce s-a petrecut pe 16 noiembrie…

cineva (1 comentarii)  •  31 martie 2015, 20:12

Pentru Marian si alții: Erdei nu are nimic cu Erdely și cu atât mai puțin cu Ardealul Mare, Oricum, ungurii nu vorbesc deloc despre astfel de denumiri, ca la noi, România Mare. Nagyerdei înseamnă doar din Pădurea Mare. Iar stadionul a fost inaugurat nu în toamnă, stimate redactor, ci în mai 2014. Cât despre mândria națională, totuși este vorba doar de o partidă amicală, tratată, ce-i drept, cam superficial de Dinamo. Despre statul lui Stanciu la Tîrgu-Mureș, nu poți învăța în șase luni ungurește, care este o limbă total diferită de limba română.

Goguta (1 comentarii)  •  31 martie 2015, 20:20

Ce bine era pe vremea lui porcea cand unii ziaristi beau la hotel cu Lupu pana cand intrau cu capul in usile de sticla 🙂

samp (2 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 1:57

băăă # 10 marian, da tare prost ești 😀
nagyerdei stadion înseamnă stadionul din pădurea mare

Florin (24 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 13:58

Foarte buna observatia, a fost masochism!

Dar sa fii pe invers si sa te duci sa te ia un ungur bulan pe bulan trebuie sa fie un sentiment unic, felicitari nea conducatorule!!!!!

Asa e ca teja nu prea te facea sa razi si nu era baiat de gasca? Bine ca l-ati dat afara ca nu merita el bunatate de carnat de debrecen!!!

vasim (38 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 16:32

La Dinamo nu o sa se faca niciodata echipa de football cu 0 (zero) Euro!!!
Cum sa castigi campionatul in Romania si sa concurezi cu echipe gen steaua, Astra si Petrolul, care au bagat bani seriosi in footbalisti in ultimii 3 ani !?
Aducand jucatori liberi de contract!?!?!?
Hai sa fim seriosi, Dinamo nu are nici o strategie, in loc sa pastreze 3-4 jucatori buni sa mai aduca 3-4 jucatori pe sume gen 1-2 milioane euro si apoi sa incerce niste pansamente cu zero euro pentru restul jucatorilor!
Management foarte slab la Dinamo!
Negoitza nu si-a gasit colaboratorii potrivitzi!
Sa mai caute si sa nu se grabesca cu adusul a 10 jucatori peste noapte ca asta nu e management!
Mai mult de 4-5 jucatori(cel putzin 2-3 jucatori pe bani!) nu are sens sa aduca odata la echipa!!!
Trebuie sa aiba 3-4 scouteri buni la Dinamo care sa urmareasca jucatori din Africa, America Latina sau europa de est, singurele locuri de unde Dinamo si-ar permite sa cumpere jucatori!
Sunt foarte dezamagit de ei, e clar ca nu se pricep!

Panda (51 comentarii)  •  1 aprilie 2015, 18:14

La cules ciuperci in Padurea Debrecen-ului…

Comentează