Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

3283 plus 1803, expresia presiunii

Nu vă speriați de cifre, nu reprezintă facturi restante. Ele exprimă numărul spectatorilor din Ștefan cel Mare și de la Cluj, două meleaguri unde favoriții au fost contestați copios la ultimele lor apariții.

Adunate, cifrele fac 5086. O sumă aproape […]

Permalink to 3283 plus 1803, expresia presiunii
miercuri, 18 martie 2015, 9:33

Nu vă speriați de cifre, nu reprezintă facturi restante. Ele exprimă numărul spectatorilor din Ștefan cel Mare și de la Cluj, două meleaguri unde favoriții au fost contestați copios la ultimele lor apariții.

Adunate, cifrele fac 5086. O sumă aproape de necomentat, chiar dacă etapa s-a disputat în mijloc de săptămînă, la ore cu totul nepotrivite. Pe vremuri, la Dinamo, vizita unei echipe de teapa Chiajnei se lăsa măcar cu zece mii de oameni, iar la Cluj, pe vechiul stadion, prăbușit și nerefăcut, tot veneau șapte-opt mii, chiar dacă musafirul avea o firmă nevandabilă, ca a Botoșaniului.

Aceste mîini de oameni, aceste pîlcuri, grupulețe, situate sub media campionatului, calculată pentru tur la 3732, s-au răsculat împotriva favoriților, creînd presiuni umane intens mediatizate, duse pînă aproape de zona de scandal.

La Cluj problema e simplă. E vorba de o echipă cu necazuri financiare mari, care aduce și ea pe cine poate. Oamenii sînt nervoși că n-au mai văzut un gol de la Moș Nicolae, nici măcar atunci cînd Ceppelini (cine o mai fi și el?) are mingea la punctual cu var. „Dacă ne băgați în B, vă rupem picioarele”, asta e presiunea celor 1803 piepturi. Nu e nostalgia după Mihai Adam, după Ivansuc, după Tim Cîmpeanu și nici măcar după mai recentul Marius Predatu, contestatarii sînt prea tineri să-i fi prins jucînd pe viu. E doar dorința sinceră a grupusculului de a vedea un gol, fără ca pentru asta să fie nevoie de șapte-opt drumuri la stadion.

La Dinamo lucrurile stau mai complex. Vali Lazăr, unul dintre puținii în care a pîlpîit viața la meciul cu Chiajna, se plînge că oamenii vin la stadion doar ca să conteste. Păi ce altceva să facă? Dacă scoatem din context meciul cu Ceahlăul, unde și acolo au condus oaspeții, vedem în ultima săptămînă un 1-6, Pandurii plus Chiajna! Asta ca să nu ne aducem aminte de un 1-6 la Astra sau de un 1-7 în pregătiri, în fața unor danezi care încă n-au aflat de la ce raion se cumpără lamele de bărbierit.

La cifrele astea Vali Lazăr ar vrea ca suporterii să fie senini, îmbujorați, și să-I poarte pe brațe? „Nu meritați tricoul roșu să-l purtați!” și „Rușine să vă fie!”. Clar, nu sînt vorbe de alint, dar se putea și mai rău. Cine nu-l crede să-l sune pe Pulhac și va afla cum în Polonia fanii le-au imaginat jucătorilor morminte pe gazon!

Se va spune că jucătorii n-au nici o vină, că ăsta le e nivelul. Într-adevăr, ei, fotbaliștii, ăștia sînt, alții n-au de unde să bage. Dar acești oameni n-au venit singuri la echipă, ci aduși de cineva, care tot vorbește de proiecte peste proiecte, chit că asta înseamnă nesfîrșite rocade între Stoican și Teja. De cîți arhitecți și de cîte planșete e nevoie ca să proiectezi cel mai slab Dinamo din aproape șapte decenii de istorie?

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Marius Petrescu (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 21:48

La FCSB sunt 300 de oameni la fiecare meci in Ghencea care nu contesta nimic, nici numele echipei, nici sigla, nici jocul prestat, nici faptul ca au luat 4 puncte din 4 meciuri.

Decat asa mai bine 3283 de suporteri care sa-si sustina punctul de vedere, sa strige cand echipa nu merge bine si ca e nevoie de schimbare.

OLDDOG (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 21:52

Bravo Buzarin !!!iN SFARSIT un articol ft ft ft bun cu tenta ziarista echidistanta . Da ,la Dinamo e problema mare ! nici Teja nici Stoican .Sincer , NU sunt antrenori de vestiarul de fitosi a lui Dinamo. Pana nu va aduce un antrenor cu Staif , care la intrarea in vestiar sa le inghete singele in instalati( daca il au) Nu vom face nimic. MEGA GRESALA A FACUT NEGOITA CA LA ADUS INAPOI PE stoican.
P.S.
EXCLUSIV !!! Am auzit azi ca l-au pus totusi pana la vara, cand va venii Raz Lucescu daca NU o califica pe Xanthi Scoda in Europa.

l0gan (57 comentarii)  •  18 martie 2015, 22:02

unu singur : engel lake ….

FCD (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 22:31

Da! Bine zis, asta este imaginea reala a unei perioade negre in tot fotbalul romanesc. Mai avem doar speranta firava a unor vremuri ceva mai bune, dar care acum par a fi (foarte) departe de prezent. Si discutia asta poate fi extinsa la nivelul intregii societati romanesti. Indiferenta este echivalenta cu drumul cel mai sigur catre un colaps total. E nevoie mai mare ca niciodata de actiuni decisive in directia cea buna, din partea tuturor. Toate cele bune!

marian (41 comentarii)  •  18 martie 2015, 22:31

„Va rupem picioarele …”. Oamenii din vremurile astea nu mai au umor. Pai ce frumos canta o galerie pe vremuri „Andone, Andone, rupe-le picioarele !”. Alta viata !

cainerrosu (7 comentarii)  •  18 martie 2015, 22:56

Nu credeam ca avem un patron habarnist in ale fotbalului !
Acum imi doresc ori alt patronat sau Dumnezeu sa i dea minte la asta pe
care l avem !

Bogdan (2 comentarii)  •  18 martie 2015, 23:05

De obicei esti rautacios la adresa lui DINAMO, dar de aceasta data ai ilustrat perfect tabloul din Stefan cel Mare.
Cat de obraznic sa fie acest Lazar, omul care a avut TUPEUL sa spuna ca de ce nu a fost luat la Galati de Teja? Stia Teja ce stia.Nu stiu unde l-ai vazut tu cu ceva sclipire in meciul cu Chiajna? Aaaaaa a fost peste Matei sau BOUbacar…..dar asta nu este deloc greu. Singurul care a miscat ceva a fost Grozav. Marc pana la acea eliminare (care nu a fost)a jucat foarte bine. Bunoza bun, Niculae bataios. Lazar…..doar calcaiele au ramas de el.
Cat il priveste pe Stoican, acest ilustru necunoscut, el nu are ce cauta la DINAMO ca antrenor principal. Sau nu acum, poate dupa ce invata meserie.
Este inadmisibil sa incepi cu Matei titular, omul nu a facut un meci bun de 15 luni !!!! Cum este posibil sa il tot bagi meci de meci si sa ne manace meciuri, sa jucam mai tot timpul in 10 oameni. Si cand ma gandesc ca poarta numarul 10. Doamne ce jucatori au purtat acest numar la DINAMO.
De Boubacar ce sa mai vorbim. Era un coleg de suferinta langa mine la tribuna 0 si spunea sa se duca inapoi in Africa. Pai ce sa faca acolo? La cat de lent este il mananca leul :))) Lui ii trebuiesc 10 atingeri ca sa dea o pasa , si aia de multa ori proasta !!!
Ce pot sa-i reprosez lui Negoita pana acum? Cum a fost posibil sa nu il aduca pe Rednic desi acesta si-a exprimat public dorinta de a deveni antrenorul nostru??.
Si l-ai adus pe Danciulescu si apoi pe Teja? Cat il priveste pe Stoican….atata timp cat este antrenorul nostru, eu numai calc pe la stadion.

cRISTIAN (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 23:14

Respect! Sunt dinamovist convins si simpatizez cu Universitatea Cluj si ce spui in articolul asta asta e purul adevar.

cristi (1 comentarii)  •  18 martie 2015, 23:54

NU DE PREA MULTI .S
TANCIU SI STOICAN .SEFUL NEGOITA .NU A INVATAT NIMIC SCHIMBUL DE ANTRENORI DUCE LA PERFORMATE notabile13 03 CU CHIAJNA SI ALTE SUPER PERFORMANTE DE CE NU IL ADUCE PE MIRIUTA SI SA-L LASE 2 ANI SI VORBIM DUPA

cry_67 (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 0:26

Excelenta analiza domnule Buzarin.
Sunt fan Dinamovist si m-am saturat de promisiunile si amatorismul acestor „oameni de fotbal”. Ma uit la fiecare meci si sper sa vad o schimbare, sa vad acesti, zisi, jucatori profesionisti cum isi dau viata pe teren pentru suporterii (dinamovisti) flamanzi de performanta si de a-si vedea echipa acolo la masa bogatilor. Tot vorbim de proiecte si planuri de reconstructie de mai bine de 5 ani, iar rezultatul este din ce in ce mai prost, de parca cineva chiar vrea sa falimenteze acest club. Acesti jucatori se plang de salarii, ca nu vin suporterii la meci, ca nu le place antrenorul, samd.. Intrebarea mea este: „Ce au facut ei pentru noi sa mai merite macar o secunda prezenta noastra la stadion?”
Am crescut in spiritul Alb-Rosu de cand eram mic si asa voi muri.. dar ceea ce fac acesti.. „fotbalisti”, este fara egal si de neinteles.
Castiga foarte bine pentru fotbalul ce il presteaza si cu siguranta nu vor pleca la un club precum Barcelona, Manchester UTD sau oricare altul, vor ramane aici sau vor pleca in Arabia. Le-as sugera sa se ocupe de fotbal si sa „ravneasca” la Europa, sa dea totul pe teren si dupa aia vor avea si rasplata.
In acest moment la Dinamo poate sa vina si Mourinho ca nu poate schimba nimic. Dam afara antrenorii pe bada rulanta, fara a ne intreba: „Oare o fi el de vina?!”. Jucatorii sunt cei care trebuie sa plateasca pentru indolenta lor, nu antrenorii.
Imi aduc aminte de „Magiun” (Marin Barbu) pe timpul cand era antrenor la Foresta Suceava (1999-2001) si mergeam la antrenamentele lui sa il vad in actiune. Daca tineti minte Suceava a terminat turul pe 5, in urma uni joc foarte bun si o conditie fizica de invidiat. Dupa acel sezo nsenzational a fost transferat la Petrolul, iar in cadrul unei emisuni (Stirile Sportive) jucatorii se plangeau de antrenamentele dure ce le erau “administrate” de catre “Magiun”. DA! Aveti dreptate, asta a urmat! A FOST DEMIS!!! Eh, exact acest lucru se intampla si in 2015 in fotbalul nostru drag si scump, unde jucatorii dicteaza cine vine, cand pleaca si ce tip de antrenamente doresc. Acesta este si rezulatul grandioaselor NEcalificari in cadrul turneelor Mondiale si Europene.
Ar fi extraordinar de multe de spus si tot nu vom rezolva nimic, vom ramane sa discutam pe forum, sa ne batem in tribune, sa ne uram intre noi (dinamovisti, stelisti, rapidisti, samd..) in loc sa facem front comun spre a repara ce este aproape pierdut si a ne bucura, Impreuna, de acest spectacol care exista in alte tari, dar nu si la noi….
Va salut cu respect si… HAI ROMANIA !!!!!

darfcar (12 comentarii)  •  19 martie 2015, 0:54

O mizerie de echipa bre….

aham (26 comentarii)  •  19 martie 2015, 2:56

dinamo e acolo unde merita sa fie, ba chiar .. avand in vedere insolventa, furturi la transferuri si alte asemenea probleme ..nu stiu de ce nu e la amatori. u’ cluj” e o echipa mica si niciodata nu o sa fie altceva. cat despre suporteri, ambele sunt insignifiante. cei 99 daca ploua in special, sunt doar niste jalnici copy-paste cu psd in adn

jj (2 comentarii)  •  19 martie 2015, 8:26

Excelent articol.
Concluzia e una simpla. La Dinamo e un singur arhitect (negoita) , si acela a facut o schita proasta……

reddogsv (6 comentarii)  •  19 martie 2015, 9:06

Foarte nimerită asocierea dintre fotbal și zidarie. În interpretarea mea, Negoiță construiește o casă în mod haotic, la întâmplare cu materiale foarte ieftine. ,,Doreii” angajați trag chiulul, nu au tragere de inimă, sunt lenți și indolenți, au impresia ca sunt cei mai buni meseriași dar neînțeleși, iar casa va ieși foarte fragilă, iar la primul cod roșu de vânt va fi afectată în cea mai mare proporție. O iau de la capăt, cârpesc repede ce s-a stricat, se amăgesc ca va ține mai mult dar nu mai mult decât până la următoarea ,,furtună”. Așa, timpul trece ,,vecinii” o iau de la temelie, rabdă și își construiesc o casă solidă menită sa reziste cu succes tuturor intemperiilor. Patronul însă, va spune mereu că ,,de mâine” ,,new home” ,,new Dinamo” etc…Ironia sorții ,,câinii latră, caravana trece”! ,,Arhitectul” e în structura de personal, e absolvent de școli înalte dar nu își poate face meseria pentru că șeful de echipă ,,nea Costică”, maistrul experimentat, omul bun la toate, care intervine mereu și le spune ,, Mă învățați voi pe mine, meserie?” Asta e Dinamo în acest moment. Amăgire, pierdere de vreme, raportări în stil comunist și o suferință nesfârșită pentru suporterii dinamoviști!

remus (3 comentarii)  •  19 martie 2015, 9:37

e frig domnilor !!Si in plus nici spectacol nu mai este . Te uiti la meciuri scremute , fericiti cu un 0-0 sau 1-1 , in conditiile cind in tot meciul daca au fost 3-4 ocazii de gol e lucru mare.Mai bine te uiti la un meci de handbal la fete cu 3000 de oameni in picioare care fac ” galerie ” .

marian (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 10:04

daca s-a intors stoican un lucru este sigur, va fi titular matei, chiar daca joaca prost, si va fi rezerva bilinski, va juca cu alexe sau nicolae care joaca inapoi spre centru si vor incerca sa recupereze mingi pentru atacantul care va fi rezerva.

dan76 (8 comentarii)  •  19 martie 2015, 10:06

Dle Buzărin, nu credeţi că aproape am putea generaliza? Privesc la Steaua, cam tot pe acolo se învârte. Nu vreau să amintesc de Timişoara, de Craiova, UTA, Argeş, …şi exemplele pot continua. Instantaneu fac legătura dintre aceste echipe şi nume precum Borcea, Becali, Penescu, Iancu,…şi exemplele pot continua. Aceşti pseudo-finanţatori, actualmente mai sunt ca ei înca destui, au dorit nu performanţă, doar bani pentru ei. Toţi au venit cu proiecte grandioase, unele au răsuflat deja, altele sunt pe cale să eşueze lamentabil. Nu avem jucători de certă valoare, nu mai avem de fapt, pentru că este o degringolada în fotbalul nostru, la fel ca şi în întreaga societate. Doar proiecte peste proiecte, doar promisiuni peste promisiuni, cand vine vorba de fapte suntem jalnici. Nu ştiu ce mai este nevoie să se întâmple pentru a realiza ca nu suntem, nici nu cred că am fost vreodată, pe drumul bun. Sunt mulţi de Vali Lazăr, toţi vor notorietate, respect, bani, faimă. Au realizat o parte, câştiga mult mai mult decât ar merita, au pierdut însa mai mult, respectul şi aprecierea suporterilor, dar nu cred ca sunt afectaţi.

tonibrag (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 10:07

Plange inima in mine. Inteleg difucultatea financiara a momentului, inteleg limitele evidente ale jucatorilor plafonati intr-un buget de supravietuire, inteleg sa doboram toate recordurile negative istorice dar ce nu inteleg este idiotenia de a schimba un antrenor la doua etape, aducand antrenorul cu care ai inceput. Patronul sa stabileasca obiectivele si sa aleaga un antrenor care sa le realizeze. A stabili locuri de clasament in etapa aceasta la Dinamo, ne arata ca pperioada Borcea, fratii infractori et company nu a fost depasita.
In final pot spune cu mana pe inima ca nici NEGOITA nu-i mai de soi.

redbuldog (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 10:15

Nu putem spune ca,jucatorii poarta in totalitate vina,
evolutiilor haotice,a lipsei de coeziune dintre compartimente,a imaturitatii tactice in abordarea partidelor..!Si chiar valoric,lotul este peste ceea ce ne oferea in vara trecuta ,,don profesor” iar pana la urma,lipsa de rezultate vine ca o concluzie a insuficentei implicari financiare si nesigurantei decizionale a lui Negoita,care ar trebui sa se ,,replieze”
urgent pentru a nu distruge din fasa mult trambitatul proiect,solutia fiind una singura,un Arhitect Profesionist care sa dea siguranta si durabilitate acestei ,,constructii”!

jhonny (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 11:14

arhitectii principali : Netoiu , Badea,Cohn, Borcea,Turcu…au lovit si au fugit

florian (3 comentarii)  •  19 martie 2015, 11:17

si dinamo si u cluj fiind in insolventa, ar fi trebuit retrogradate, sau penalizate cu ceva puncte, asa cum a patit cfr cluj..nu inteleg cum se aplica regulamentele in romania!!!! din cate stiu, la cluj s-a construit un stadion nou, foarte modern, ,,cluj arena” si s-a extins si modernizat stadionul din gruia; amandoua pot gazdui meciuri de c.l. mai exista si ,,ion moina”?? nu l-au demolat??? in alta ordine de idei, d-le buzarin, nu mai e ca pe vremuri, sa n-ai ce face si sa mergi la meciuri, sa ,,socializezi”..astazi ai destule lucruri importante de facut..sunt multe ,,oferte”…ce sa faci la stadion, pe lapovita, sau ploaie, chiar daca la cluj, e ca in occident pe stadioanele lor???

Buzarin_mare_om (1 comentarii)  •  19 martie 2015, 13:41

„Pe vremuri, la Dinamo, vizita unei echipe de teapa Chiajnei se lăsa măcar cu zece mii de oameni”

Pe bune!? Ce chestie, dom’le, doar 3280 de oameni au venit Marti la 17:30 sa vada acest mare meci, aproape incredibil.

Daca ai si gandi cand scrii domnule Buzarin ai vedea ca a avea 3280 de persoane intr-o asa zi a saptamanii si la o asa ora, cand media dupa cum zici e 3700, e mai mult decat s-ar astepta oricine. Dar, stai, Dinamo a jucat cu Chiajna…

cristi (14 comentarii)  •  19 martie 2015, 14:21

Cand o sa priceapa ca la Dinamo trebuie un antrenor neutru,strain,caruia sa i se acorde credibilitate totala timp de doi ani,atunci va renaste Dinamo.Acum este o echipa moarta,de fapt este posibil ca asta sa fie si intentia lui Negoita.

Comentează