Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

11 la 9, un sport greu și aproape nedorit

Te rog, nu-i da roșu ăluia de la ei! Ce dacă e al doilea galben? A lovit fără minge? N-are nimic, fă-te și tu că nu vezi! Îți spun eu la ureche de ce, să nu ne audă nimeni! Habar […]

joi, 5 martie 2015, 12:45

Te rog, nu-i da roșu ăluia de la ei! Ce dacă e al doilea galben? A lovit fără minge? N-are nimic, fă-te și tu că nu vezi! Îți spun eu la ureche de ce, să nu ne audă nimeni! Habar n-avem să jucăm cu unul, cu doi sau cu mai mulți oameni în plus! N-am antrenat niciodată chestia asta, ne-a scăpat pur și simplu!
Concret, în ultima etapă Steaua, Astra și Viitorul n-au reușit să cîștige, deși au jucat o grămadă de minute cu unul sau cu doi oameni în plus. Singura care a mișcat ceva a fost Astra, care a izbutit să egaleze un Brașov rămas în 8 jucători de cîmp. Dar nu cu mijloace specifice unei asemenea situații, ci printr-o ghiulea a lui Tembo, de la vreo 30 de metri, care probabil c-ar fi fost gol și dacă în fața executantului s-ar fi aflat nu 8, ci 20 de tricouri galben-negre!
Ce faci cînd pronia cerească îți oferă o mult dorită superioritate numerică, iar rezultatul nu-ți convine? Atît cartea, cît și practica vorbesc de anumite principii. Pleci de la premisa că adversarul va încerca din răsputeri să apere înscrisul de pe tabelă. Se va grupa, va comprima spațiile, va abandona inițiativa, lăsîndu-ți-o ție zălog. Va sta în terenul propriu, în 4-4-1 sau în 4-3-1, depinde cîți oameni i-au rămas. În nici un caz nu va renunța la atacantul solitar lăsat la presing, pentru că asta ar însemna să-ți ofere încă vreo 20 de metri de teren.
N-ai altceva de făcut decît să-l toci mărunt, cu pase, să încerci să joci rapid, cu combinații și să ajungi în careu cu oameni liberi, pe care să nu mai aibă cine să-i țină. Renunți complet la pasa lungă, nu-ți ajută cu nimic, are toate șansele să ajungă la fundașii adverși și, de acolo, prin bubuirea strămoșească a mingii, în tribună. Dacă ai cornere sau lovituri libere din preajma careului, bine ar fi să le joci scurt, să încerci astfel să scoți adversarii din careul propriu, mai aglomerat ca metroul la oră de vîrf.
Etapa trecută, nici una dintre echipele care s-au bucurat cînd au văzut cartonașul roșul acordat adversarilor n-a mai rîs la final. Ba mai mult, Astra și-a pierdut și antrenorul. Probabil că nimeni n-a încercat în meciurile amicale să joace în superioritate sau în inferioritate numerică. Acolo funcționează regula păcii, iar jucătorii eliminați sînt înlocuiți imediat. Iată însă că viața reală oferă și astfel de situații, în care ți se dă, dar nu ți se bagă în traistă!

Comentarii (9)Adaugă comentariu

LEFTER POPESCU (21 comentarii)  •  5 martie 2015, 15:25

FCSB , domnule Buzarin.

Echipa, pe care cu multa sarguinta o iubiti , si-a schimbat numele si sigla de teama penalitatiilor dar si a pierderi meciurilor cu 0-3.

Respectati decizia justitiei pentru ca nu doare…decat in suflet.

b_o_g_d_a_n (5 comentarii)  •  5 martie 2015, 18:27

Domnule Buzarin, e atat de simplu si totusi nu s-a prins nimeni. Deci joci cu minge scurta pana ajungi in careu si aici trebuie doar sa ajunga balonul la omul liber care o baga in poarta. Cu alte cuvinte, daca adversarul se apara cu 5 oameni in careu , nu-i nimic, noi introducem 6 , daca se apara cu 6 noi introducem 7 si tot asa ca doar avem superioritate numerica si nu ne poate face marcaj om la om total. Si bineinteles jucam cornerele tot scurt ca sa atragem adversarul din propriul careu(nu mai conteaza schemele lucrate sau eventualele avantaje de inaltime). Ma rog, fiecare cu parerea lui.Desi toate trebuie respectate, pe mine nu pot sa nu scriu ca m-ati amuzat din nou.

vasco (146 comentarii)  •  6 martie 2015, 14:04

Ce zici Aline?Doi „comentatori „draguti,unul te face stelist,celalalt iti da lectii de tactica a jocului in superioritate,de parca ai fi unul dintre antrenorii pomeniti in articolul tau..N-ai ce face,scrii pentru toata lumea.
Revenind la articol,ar trebui sa-l citeasca si d-l profesor doctor in fotbal Radulescu,pentru ca sa-i intrebe,in testele sale,pe viitorii antrenori absolventi,cum vad ei problema,eventual sa-i si invete,dac-o sti si el…Nici macar regele nu a gasit cheia.Jalnic fotbal mai avem!

alb_rosu_in_VN (50 comentarii)  •  6 martie 2015, 19:36

Corect articolul, ca sa nu mai vorbim de saracia de fotbal pe care l-am vazut saptamana asta in meciuri precum Craiova-FCSB 0-0, CFR-U Cluj 0-0 in cupa, Rapid-Viitorul 0-0, ca sa nu mai vorbim de Monaco-PSG 0-0 sau alte cateva meciuri din Europa fara sare si piper. Te plictisesc rau meciurile astea. Iar sa nu poti inscrie intr-o superioritate de 2 oameni timp de o repriza (cum a facut echipa lui Hagi) e chiar ingrijorator, iar asta din pacate e si din vina lui Hagi, care nu reuseste deloc sa demonstreze ca este antrenor.

slabutz (41 comentarii)  •  7 martie 2015, 3:15

Nu te pricepi deloc la fotbal , acum antrenezi si antrenorii si tu nici nu ști bine ce este o extrema falsa , mai bine te apuci de agricultura.

slabutz (41 comentarii)  •  7 martie 2015, 3:19

Ești slab rău de tot

Doc (1 comentarii)  •  7 martie 2015, 14:44

Cand nu elimina jucatorii adversi, antrenorii critica arbitrii. Frumos ar fi ca acum si arbitrii sa isi dea cu parerea despre antrenorii care nu au reusit sa se impuna cu 1-2 jucatori in plus. Pai no!?

aftew (1 comentarii)  •  8 martie 2015, 7:28

Treaba nu este ca nu stim sa jucam cu un om in plus, treaba e ca noi inca avem impresia ca daca joci cu un om in plus e ca si cum ai pleca de la 2-0.

Un om in plus reprezinta un avantaj, dar niciodata o garantie in fotbalul modern. Poti lejer sa joci cu un om in minus si sa faci fata la fel de bine. Ok, Viitorul a jucat o repriza cu 2 oameni mai mult, a fost doar un accident.

Pe cuvant, ziaristii de la gsp par a trai in urma cu 30 de ani. Clasamentul adevarului cum mai e?

gogu-Orodel Dolj (36 comentarii)  •  8 martie 2015, 15:58

Mey..fosombo..ma-ta cind e acsa?Ba pulifrici..tu esti sluga mitiutelului?????????????

Comentează