Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Arta insolvenței

Mecanismul e simplu. Aduni, de unde, de neunde, cîțiva fotbaliști bunicei, îi pui să semneze contracte atractive, poate chiar de 10.000 de euro pe lună. Îi alături unor tinerei zburdalnici pe care îi momești cu perspectiva unui transfer, și gata!, […]

vineri, 13 februarie 2015, 3:07

Mecanismul e simplu. Aduni, de unde, de neunde, cîțiva fotbaliști bunicei, îi pui să semneze contracte atractive, poate chiar de 10.000 de euro pe lună. Îi alături unor tinerei zburdalnici pe care îi momești cu perspectiva unui transfer, și gata!, la cît de subțire e campionatul, ți-ai făcut echipă de primele 5-6 locuri. Plătești o lună-două, toată lumea e mulțumită, echipa joacă frumos, cîștigă. Pe la mijlocul toamnei începi să amîni plățile, de luni pe joi și de joi pe luni, de săptămîna asta pînă peste două săptămîni. La Crăciun, vedetele tale au deja peste trei luni de întîrziere și își depun memorii. Unii chiar le cîștigă, Comisiile te obligă să achiți, altfel vei fi depunctat.

Dar dacă ești băiat deștept, nimeni nu se atinge de nici un punctișor de-ale tale! Intri în insolvență și ai grijă ca decizia instanței să fie anterioară deadline-ului de plată, ca să nu treci prin necazurile CFR-ului. De-acum e simplu. Jucătorii aceia bunicei vor trebui să rămînă, pentru că sînt sub contract. Banii și-i vor lua conform planului de reorganizare, cînd o fi și cînd s-o putea. Dacă au oferte, îi lași să plece, însă numai după ce semnează că renunță la ce au de primit. Nici o pagubă dacă pleacă. Bagi în locul lor juniori, puncte ai destule din tur, n-ai cum să retrogradezi. Și dacă termini pe la mijlocul clasamentului, te alegi și cu vreo două milioane de euro drepturi tv pentru sezonul viitor.

Singurul neajuns e că nu te primește UEFA în competițiile ei. Dar ce să cauți acolo, să mai cheltui pe chartere, pe cazări prin Belarus sau Azerbaidjan?! Îți ajunge Liga 1, unde n-are nimeni nimic cu tine dacă ești în insolvență, ba îți e mult mai ușor să trăiești decît dacă n-ai fi. La licențiere nu ți se mai cere să n-ai datorii la stat, la angajați sau la terți. Doar ești în insolvență, ce Dumnezeu!

Varianta de evitare a acestei stări penibile de lucruri, care în loc să înceteze, proliferează, ar fi ca insolvenții să nu mai obțină licența. Asta nu se va întîmpla însă niciodată, pentru că ar însemna ca în prima ligă vreo 5-6 echipe corecte, cîte au rămas, să joace între ele pînă obosesc.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

Geolgau (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:41

Nea Buzarine is deacord cu tine dar nu pomeneai nimic cand U Cluj a ramas in Liga 1 desi era in insolventa, nu ai pomenit nimic cand Dinamo a intrat in insolventa, nu ai pomomenit nimic cand Rapid a intrat in Liga 1 fiind in insolventa.

Dani_cel_oltean (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:51

Bine punctat… fotbalul romanesc a ajuns intr-un moment critic din care nu se vad solutii prin care ar putea sa iasa. Totul se rezuma la cum sa nu platim taxe catre stat, cum sa nu mai dam salarii… In definitiv ei ne pacalesc ca joaca fotbal iar noi suporterii ii pacalim ca se mai uitat cineva la ei.

Ducu (7 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:52

Bravo Buzarine, dar cand au intrat in insolventa Dinamo, Rapidul si Branestiul (sic), unde-ai fost ?!?
Ce va mai place shaormaaa… :))

Ducu (7 comentarii)  •  13 februarie 2015, 15:53

Voi chiar scrieti asa, de capul vostru in Gazeta ?!? Nu va controleaza nimeni ?!?

edis (17 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:01

Dc toate echipele insolvente au scapat de retrogradare doar Rapid a fost retrogradata? Mai mult dupa ce a promovat nu i-au dat licenta pe acelasi motiv? O mizerie de tara condusa de mafie unde unitatile sunt diferite in functie de interese.

dudu george (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:02

bravo, I-ai tras-o sudistului.

cfr_atlanta (66 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:03

Ft corect. Dar de ce nu ai zis-0 mai devreme cand au inceput U sau Dinamo????

DarkDark (6 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:11

:))) Aline pai si prietenii tai de la Craiova ce-au facut? Au desfiintat echipa cu „n” milioane datorii, au inscris alta in campionat in 2013 curata ca lacrima si acum pretindeti toti ca Sandoi si Cartu antreneaza Stiinta, nu? Deci sa intri in insoventa nu e corect financiar, dar sa infiintezi societati noi curate-curatele ti se pare ok? :))))

bucuresti (70 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:13

Domnule buzarin, va rog sa nu mai vorbiti de fotbal, deoarece nu ati jucat fotbal niciodata si nu aveti cum sa intelegeti fenomenul. Multumesc

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:14

@Geolgau – asa cum zici tu, din nefericire „unii” au revenit in liga1 pentru drepturile tv tocmai pentru a scapa de insolventa (sau pentru inca un tun inainte de desfiintare?), asta e foarte grav, unii isi fac bugete pe ce o sa primeasca anul viitor de la televiziuni de ani de zile

Maniero (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:21

Excelent!

bogdan (10 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:22

Geolgau, vezi tata ca o zgudui pe uscat.
Rapid a jucat in prima liga in stare de insolventa, dupa ce nu a luat licenta si a retrogradat (chiar de doua ori intr-un an) pe motiv de insolventa.
Asta ca sa respectam adevarul istoric.

Deci: Rapid a retrogradat pe motiv de insolventa, lucru care nu se aplica astazi celorlalte echipe intrate in insolventa intre timp.

Te rog comenteaza asta, Geolgau.

SIlviu H (4 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:24

Domnul Buzarin, perfect de acord cu Dumneavoastra. Doar ca asta trebuia spus inainte de a se schimba sistemul de licentiere. Sunt fan Otelul si deci nu pot fi acuzat de subiectivism cand spun ca de exemplu sunt de acord ca acel club care declara insolventa sa fie depunctat cu cate 2 puncte pe fiecare saptamana de campionat activ. In felul asta meritul sportiv ramane, doar ca apare si o motivatie suplimentara sa se rezolve cat mai rapid si partea financiara. Si asta e doar o solutie venita fara sa ma gandesc prea mult.

vlad (35 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:38

Pai oricum reducem numarul echipelor la 14, normal ar fi sa le retrogradeze pe toate!! Dar nu va dati seama ce scandal ar fi? Ce i-ar face lui Burleanu toti? in frunte cu Ioanitoaia??? Cum? sa retrogradeze Dinamo, Rapid, U Cluj, CFR??? …. competitia este iremediabil distrusa pe multi multi ani!!! Tot ce se castigase prin faptul ca retrogradau 6 echipe anul asta, disparusera blaturile in tur…. se duce pe apa sambetei, cand ai 6 echipe fara miza, va dati seama cate meciuri o sa vanda??? Cate aranjamente la pariuri???

Geolgau (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 16:54

Revenind la Rapid. Rapid a fost in aceiasi situatie cu U Cluj , singur diferenta e ca Gigel cel Copos s-a zgarcit sa faca apel la TAS in schimb U a facut apel.

Dan (69 comentarii)  •  13 februarie 2015, 17:00

Care sunt echipele alea corecte? ASA Tg Mures? CS U Craiova? Care primesc bani de la Stat pt salariile alea pt jucatori??? De ce nu si Rapidul sa primeasca de la Stat, prin orice institutie – Primarie Sect 6, Min Transporturilor, etc???
Poate domnule Buzarin ar trebui sa faceti o diferenta intre cauzele insolventei – hotia „patronilor” ce au devalizat cluburile (Rapid, Dinamo, Otelul) – dovediti in Instanta si condamnati penal si stoparea Statului (Consiliul Local) in a finanta ilegal alte cluburi (Petrolul) si implicit salariile mari pe care au fost semnati anumiti jucatori.

adi_stelistul (70 comentarii)  •  13 februarie 2015, 17:05

Pana la urma fotbalistii au aceleasi riscuri ca si alti creditori ai societatilor din fotbal, ca si salariatii obisnuiti ai cluburilor sau ca salariatii si creditorii oricarei alte societati intrate in insolventa. Exista o arma in legea insolventei care-i protejeaza pe creditori impotriva cererilor abuzive de intrare in insolventa a debitorilor. Articolele 138-142 din legea 85/2006 (a insolventei) spune in ce mod poate fi solicitata instantei raspunderea patrimoniala a administratorilor si a altor membri ai organelor de conducere ale societatii care au provocat in mod deliberat insolventa acesteia. Adica sa ceara banii pe care-i datoreaza societatea direct de la cei responsabili. Nu stiu de ce nu se vorbeste mai mult despre asta.
Din pacate cred ca la momentul actual ideea ca echipelor care-si cer insolventa sa le fie interzisa participarea in liga 1 nu e tocmai fezabila, oricat de frustrant ar fi pentru celelalte. Nici nu stiu cum e mai bine. Dar ganditi-va ca la fel de frustrant e si pentru o societate oarecare care-si plateste toate obligatiile sa vada ca un concurent care si-a cerut insolventa e protejat de lege. Nu cred ca asta va insemna ca toti isi vor cere insolventa. Starea de insolventa presupune totusi multe constrangeri. Altfel s-ar instaura hazardul moral.

euce (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 17:35

„alinut”laso jis ca macaie,ce zici de echipele sutinute pa bani public,alea sunt curate?

Soldatul Sveik (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 18:12

Solutia este la LPF: Echipele aflate in insolventa sa nu primeasca decat 10% din drepturile TV.

Bocanci (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 18:21

Si ce, nu exista 12 echipe cinstite in Liga 2, care sa fie promovate la toamna? Acolo schema cu insolventa nu e asa de la moda, banuiesc.

ghita (8 comentarii)  •  13 februarie 2015, 18:27

Buzarine ce ar fi daca am transforma campionatul de fotbal in unu de barbut,cine da mai mare[mai multi bani] castiga cei care nu au bani sa fie exclusi,asa s-ar juca o singura etapa Steaua ta iubita cu steaua suporterilor gazetari

Playmaker (4 comentarii)  •  13 februarie 2015, 18:53

Si astia vroiau sistem pay per view pentru mizeria asta de pseudo campionat, mai degraba as plati in plus ca sa scoata liga intai si sa imi dea ceva interesant in loc in timpul pierdut cu miutele de curtea scoli ridicate la rang de fotbal profesionist. Fraieri astia de la digi sport ca au sarit cu banu pana la urma sa televizeze porcaria asta, nu a plecat nici dracu de la digi ca numai era liga intai, eu unu am zis doamne ajuta. Se mai mira si de numarul de oameni care mai vin la stadion, pai ar trebui sa ma plateasca ei pe mine sa merg sa pierd 2 ore dus intors pe drum plus doua ore la spectacolul jalnic din teren nu invers. Penibil.

XXXX (2 comentarii)  •  13 februarie 2015, 18:56

Insolventa = TAPA LEGALA.
Cei care au dat legea cu ordonantele si cu insolvanta, ar trebui ascunsi sa nu mai vada lumina soarelui deloc si o lumanare pe zi pt. lumina, pe viata…. Asta ar merita. Au nenorocit o tara intreaga cu ordonantele si insolventele.

Ben (1 comentarii)  •  13 februarie 2015, 19:21

De acord! Dar nici astia ca tine care se dau jurnalisti, dar scriu, gandesc si argumenteaza ca un elev repetent sa nu mai aiba dreptul sa „scrie”!

aham (26 comentarii)  •  13 februarie 2015, 20:55

asta cu insolventa miroase de la o posta urat. in mod normal toate echipele astea nu ar trebui sa fie nici in liga 4-a, poate doar intr-o liga de amatori

adi (7 comentarii)  •  13 februarie 2015, 21:01

La foamea care este in Romania ,nici nu ar trebui sa existe campionat profesionist de fotbal .Doar amatori.Dar la cati prosti sunt in tara ,trebuie sa le oferi circ,de aceea exista aceasta parodie de campionat in care toti investitorii echipelor de Liga 1 sunt niste borfasi notoriii ,care au furat cat au putut sub protectia marilor mafioti Sandu si Dragomir.Si mai au tupeul acesti pungasi sa spuna ca au facut performante!!!! Performante la furat.Atat.Un campionat de amatori cu echipe ale suporterilor ,ar fi de 1000 de ori mai curat si mai spectaculos.

unul (9 comentarii)  •  13 februarie 2015, 23:07

la cati destepti comenteaza pe aici campionatul inca e prea puternic pentru ei!!Pai ia ganditi mai un pic si cu creierul: daca la echipele in insolventa nu ar mai da licenta si la anul ar promova alte echipe din liga 2 in locul Rapidului.Otelului,CFR-ului,universitatii Cluj,Petrolul -ui si Dinamo ce audienta (si asa e mica) vor fi atat pe stadioane cat si la Tv.Ce credeti pe cine ar interesa un meci intre un soimii pancota si balotesti?

unul (9 comentarii)  •  13 februarie 2015, 23:15

buzarine ai crezut ca numai echipele din sud stiu sa dea tunuri cu insolventa?De ce nu ai comentat atunci cand au intrat aceste echipe ? Inteleg ca te doare ca si CFR a tras clapa ,ai crezut ca numai miticii stiu sa fenteze lege dar uite ca mai sunt si altii.In locul tau as cere ca sa se desfiinteze LPF si sa se numeasca Liga Insolventa (ar suna aproape ca premier league :)) ),astfel daca am schimba denumirea am putea chiar trimite si aceste cluburi sa joace in europa :))

Alegz (4 comentarii)  •  13 februarie 2015, 23:23

Vad ca multi se dau experti in insolventa desi probabil habar nu au ce inseamna.

In primul rand exista un hop foarte important pe care orice club (firma) trebuie sa il treaca: Planul de reorganizare. Acceptarea planului de reoganizare de catre Tribunal permite societatii sa isi continue activitatea si incercarea lor sa isi acopere datoriile. Respingerea planului de catre instanta duce la faliment = desfiintare clubului.
Nici o comisie de licentiere sportiva din lumea nu poate da aviz pozitiv pentru un club care NU are inca planul de reorganizare APROBAT de instanta. Este o sinucidere curata sa dai unda verde unui club si dupa instanta sa bage clubul respectiv in faliment.
Atat Rapid cat si si U Cluj NU aveau planul de reorganizare APROBAT de instanta la data finala la Comisia de Apel. Astfel automat NU au fost acordate licentele celor 2 cluburi.
In cazul U Cluj planul a fost aprobat la vrea 2 saptamani dupa data finala inainte de verificarea la TAS, acesta fiind si MOTIVUL pentru care TAS le-a dat dreptate.
In cazul Rapid planul a fost aprobat dupa vreo 8 LUNI .. in loc de iulie a fost in februare anul urmator. Iar Copos/Zamfir sau care mai era nu au depus contestatie la TAS pentru ca stiau ca nici TAS (instanta sportiva) nu poate decide fara planul de reorganizare APROBAT de catre on Instanta comerciala.
Insa ATENTIE .. daca aprobarea planului de reorganizare de catre Tribunal este o conditie OBLIGATORIE, nu este singura. Trebuie sa si respecti acel plan si sa achiti datoriile aprobate pana la datele mentionate ..

motanul incaltat (199 comentarii)  •  14 februarie 2015, 2:45

Dar de ce nu se da o lege—insolventa=retrogradare in liga 4-a…???? Sa va fie clar—toti patroni din liga 1 urmaresc doar afaceri la limita penalului din care sa iasa cit mai multi bani….

dani (4 comentarii)  •  14 februarie 2015, 3:45

Insolventii retrogradati? Prima liga fara dinamu? Nu se poate! Fara militieni, nu exista fotbal in Romania! Tribunalul bucuresti, le-a platit militienilor 16 milioane de euro din banii nostri-taxe si impozite-de acum dinamu poate juca impotriva lui Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Chelsea, Bayern, etc. Dinamu este echipa ministerului de interne, a tribunalului bucuresti, a guvernului Romaniei, a poporului roman. Ministerul de finante va sponsoriza pe dinamu.

snatch (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 10:49

Solutia e simpla si functioneaza, au gasit-o nemtii(cine altcineva ?!) Vrei sa joci la anu, pui banu jos acum !

toni (1 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:10

domnule Buzarin daca insolventii nu ar exista atunci nu ati avea despre cine minti si probabil ca nu ati avea un loc de munca. Daca va uitati la toate articolele care apar in presa scrisa si pe site-urile de specialitate mai mult de jumatate sunt minciuni sau nu au o baza reala. trei sferturi dintre stirile asa-zis senzationale nu exista sau sunt dezmintite de articole aparute a doua zi. De deontologie si respectul fata de public nu mai tine nimeni cont. In mod normal ar trebui sa exista un organism ,o asociatie care sa penalizeze astfel de articole. Candva exista o asociatie a presei sportive dar ea s-a pierdut demult din cauza banilor care sunt aruncati presei pentru a distruge adversarii sau pentru alte interese. Este pacat ca s-a ajuns aici,din aceasta cauzanici sportului nu ii merge bine. Nu intotdeauna castiga cel mai bun ci acela care are mai multi bani.
Cand sportul va inceta sa fie o afacere poate ca oamenii vor reveni pe arene si il vor sustine.

Mihu2 (48 comentarii)  •  14 februarie 2015, 11:47

FRF este vinovata principala pentru ca accepta in Liga 1 echipe care intra in insolventa. Toate cele 6 echipe care sunt in insolventa ar trebui retrogradate. Daca nu ai bani inseamna ca nu poti sustine o echipa la pretentiile Ligii 1.
Dar iata ca Dinamo si Rapid au adus numerosi jucatori si te intrebi: cu ce ii platesc? Daca pot sa plateasca salariile atator jucatori inseamna ca echipele respective au bani. Asa ca, sa-si plateasca datoriile si sa iasa din insolventa, altfel trebuie excluse din campionat.

LuxPhotoFuchs (4 comentarii)  •  14 februarie 2015, 14:27

Prima parte a postării tale, Aline, se potriveşte exact, chiar 100 la sută, pe situaţia de la CS Metalul Reşiţa. Am postat-o ca şi un comentariu pe un articol local (expressdebanat) în care se scrie că jucătorii-s neplătiţi din noiembrie dar li se promit 10.000 de euro, de căciulă, dacă promovează în faţa lui Poli care are 7 puncte avans.

Eugen Borbely (6 comentarii)  •  15 februarie 2015, 5:16

În fotbalul românesc nu există capitalism adevărat ci un capitalism parazitar. Patronii vin, iau banii şi pleacă. Se mută în alt loc şi fac la fel. Nu există lege care să pedepsească acest mijloc de a face afaceri. Nimeni nu urmează un exemplu din Occident. Şi e simplu. Băieţii ăştia vor doar să câştige bani, nu să construiască viitorul.
Mai avem de învăţat…

star01 (2 comentarii)  •  15 februarie 2015, 11:28

Aline sincer”insolventii” ar trebui sa”reinceapa” din Liga a 5-a…pur si simplu”asazisii patroni isi fac suma,mint jucatorii,antrenorii,suporterii-pacat de ei DAR CEL MAI MULT MINT PLATITORII DE TAXE DIN ROMANIA…”aceeasi Marie cu alta palarie”.Cu riscul de a ramane un campionat cu 5,6…10 echipe cred ca acesta ar fi „remediul”!…bucsaru,cel de la Galati-mare”asigurator”(scz pt. lapsus) arpike-print de Dubai, fost protejat al mafiei portocalii conduse cu succes de”tatucul chiorete”,viitor „protejat al lui orban victor” si ,daca voi jurnalistii adevarati cautati,mai gasiti”reptilieni” de genul celor citati de mine!

Comentează