Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Reghe, șut în fund, dar pas înainte

Dacă se va întîmpla ca Reghecampf să plece de la Al Hilal, nu va fi nici o tragedie! La 39 de ani, un antrenor cu palmaresul lui are tot viitorul în față și chiar e bine că viața îl împinge […]

sâmbătă, 7 februarie 2015, 11:04

Dacă se va întîmpla ca Reghecampf să plece de la Al Hilal, nu va fi nici o tragedie! La 39 de ani, un antrenor cu palmaresul lui are tot viitorul în față și chiar e bine că viața îl împinge să părăsească o zonă în care cîștigi bani mulți, dar stai departe de fotbalul mare.

Așa cum astă-vară a fost normal să plece în Orient și nu la un club din vestul Europei, din moment ce a avut ofertă de acolo, și să le ia arabilor în mai puțin de un an niște bani  pentru care în Occident ar fi trebuit să muncească, poate, patru-cinci ani, la fel de normal e ca acum să-i lase baltă.

S-a lămurit, probabil, cum se pune problema în lumea arabă, a văzut cu siguranță care e nivelul și probabil că e conștient că Al Hilalul pe care l-a antrenat ar retrograda cu succes din Bundesliga sau din Premier League, ar termina pe locul 10 în Olanda sau în Rusia și n-ar prinde podiumul în România cu toată insolvența CFR-ului și a Petrolului, pentru că ar veni după Astra și Craiova. Și firește că și după Steaua.

Al Hilal și toate Al-urile pomădate cu milioane peste milioane nu sînt altceva decît niște robineți auriți și conectați la o rezistență electrică, astfel încît prin ei laptele și mierea să curgă gata încălzite. Fotbalul lor l-am văzut în acele meciuri cu Sydney, cînd niște navetiști australieni cu nume de refugiați sîrbo-croați i-au ținut la respect pe trufașii și mult mai bine plătiții băieți albaștri din Riad.

Poți să ai în staff o sută de Tommy Neubert, e greu să-i determini să alerge și să facă ambele faze pe niște brazilieni rotofei, ghiftuiți de milioanele șeicilor, sau pe niște băștinași arabi, la fel de sătui, care atunci cînd se duc la echipa lor națională, nu sînt în stare să bată pe nimeni.

Dacă va fi să se despartă de arabi, Reghe are măcar zece ani la îndemînă să-și facă un nume în Europa. Poate la Steaua, poate în altă parte, poate, peste cîțiva ani, la echipa națională. Cînd încă n-ai împlinit 40 de ani, ai cariera de antrenor în față, iar după sezonul arăbesc, mănos din punct de vedere financiar, te afli și în fericita stare de liniște materială, care te ferește de reflexul plonjonului în cap către prima ofertă ivită în cale.

Mai tîrziu, către 55-60 de ani, cam pe la vîrsta lui Pițurcă (scuze, Reghe, dar n-am găsit alt exemplu!), e timp și de Al-cum-s-o-mai-numi. Sau de China, care le dă cîte 10 milioane și peste unor corifei ca Lippi sau Eriksson, iar ultimul nici nu s-a sinchisit, ați văzut, că a făcut egal cu Craiova lui Tîrnăcop în Antalya. Asta e viața de antrenor deștept, cu etapele ei bine rînduite.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Dragos C. (10 comentarii)  •  7 februarie 2015, 16:05

Ar retrograda si in Romania, cu certitudine! Sa-i pui pe arabi sa joace fotbal, la ce este la noi afara acum, pe zapada, ploaie sau ger.. nici in Liga a II-a nu rezista! Daca mai vine unul ca Gabi Muresan si le da doua coate pe sub coaste… s-a terminat cu Al Care Vrei Tu…. La arabi este prostitutie, nu profesie!
Discutia incepe insa in alta parte: Reghe nu este nici pe departe un mare antrenor! Este doar o gura mare, impins de la spate de o nevasta care are acelasi tupeu cu al Crudutei, doar a practicat aceeasi meserie… playboy etc… Reghe a luat 2 campionate cu Steaua in conditiile in care lotul echipei este cu 5 clase peste al oricarui partener de competitie, cu un Dinamo si Rapid in insolventa, cu un CFR in cadere libera, cu Vaslui desfintat etc. Uitati-va ca si Galca face acelasi lucru, ba chiar mai multe puncte decat Reghe, desi este debutant in meserie!.. Si cu toate acestea, Reghe nu a a reusit un Event!!! Daca-l pui pe Reghe la Otelul, Panduri sau U Cluj, nu face mai mult decat au facut Selymes, Grigoras sau Teja!.. Este un antrenor umflat de presa, de tupeul si gura nevestei si de rezultatele absolut firesti ale unei echipe care nu are rival in campionat, deocamdata, indiferent cine ar antrena-o, datorita lotului mult mai valoros decat al celorlalte competitoare!

Freddy RE (5 comentarii)  •  7 februarie 2015, 16:14

E foarte trist dacā dumneata, ziarist, gandesti asa cum scrii.

Gigi (5 comentarii)  •  7 februarie 2015, 16:52

Pas înainte oriunde, dar nu înapoi la Steaua. După iminenta re-ciobănizare, nu avem nevoie şi de re-manelizarea clubului.

Domnul Prodan să se ducă la Rapid cu infama soţie, că acolo se potrivesc cu caracterul clubului.

Familia Prodan să stea departe de Steaua!

IO (8 comentarii)  •  8 februarie 2015, 5:56

Nu stiu in ce directie il va expedia sutul in fund, dar sper ca nu spre Steaua. Galca este cu mult peste el din toate punctele de vedere.

Marinica (5 comentarii)  •  9 februarie 2015, 5:09

Antrenor destept a fost Giovani Trapattoni care a castigat tot ceea ce se putea castiga.

Asemenea, Mario Zagalo, atat ca jucator cat si ca antrenor, Pep Guradiola si altii ca ei.

In Romania, nu avem antrenori „destepti”.

Cei mai „isteti”, caci cam asta e dimensiunea lor reala, sunt Jenei si Iordanescu.

sobolaniirosii (3 comentarii)  •  9 februarie 2015, 22:01

Care e pamaresul lui?!!?? Doua „campionate” smenuite?!? Luate cu tanti prodan si cu echipe „capra” sau fara valoare? De ce-l promovati atat pe cocalarul asta gelat…?! Pe piti talentul fotbalului romanesc…

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  10 februarie 2015, 9:34

…Domnule Buzarin …ai citit articolul unde i s a oferit 1 mili E lui Regheblat si el a refuzat ? Dumneata crezi asa ceva ? Arabii vor sa i rezilieze contractul ca incompetent …si el nu si nu …ca o sa castige Cupa Printului …

Comentează