Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Mișa, tatăl lui Dominique

Al 22-lea 2 februarie fără Mișa Klein e colorat altfel decît celelalte 21 datorită fetei sale. Dominique și-a pierdut tatăl cînd avea numai doi ani și îl cunoaște doar din povești, din poze și de pe benzi VHS copiate acum, […]

luni, 2 februarie 2015, 8:54

Al 22-lea 2 februarie fără Mișa Klein e colorat altfel decît celelalte 21 datorită fetei sale. Dominique și-a pierdut tatăl cînd avea numai doi ani și îl cunoaște doar din povești, din poze și de pe benzi VHS copiate acum, după decenii, pe suport DVD. Dar se ocupă de cinstirea memoriei sale și strădania se cunoaște.

Facebook-ul e plin de apelurile fiicei, sîmbătă a stat un ceas și ceva alături de mama sa în emisiunea de la Look TV a lui Sabin Gherman, readucîndu-l în actualitate pe cel mai modest și mai discret dintre marii fotbaliști ai României, căzut la datorie la un antrenament al lui Bayer Uerdingen pe 2 februarie 1993, la 33 de ani.

Mișa era antistarul perfect, iar fata i-a moștenit gena. E inteligentă, știe să vorbească, a fost curioasă și a aflat totul despre Andone, despre Romică Gabor, despre Mircea Lucescu, despre Văetuș, despre Rednic, despre Nelu Petcu. Adică despre toți acei băieți ai anilor optzeci care instituiseră norma hunedoreană de măcar trei-patru goluri marcate pe teren propriu, indiferent dacă adversarul se numea Steaua post-Sevilla, Craiova cu Lung în poartă sau Dinamo, la care se transmutaseră deja Rednic și Andone, în frunte cu Mircea Lucescu. Iar într-o după-amiază de vară Rapidul a luat pe terenul Corvinului chiar 9-0, cea mai severă înfrîngere dintr-o istorie de peste 90 de ani!

Acum, Dominique încearcă să-l readucă în prim-plan nu doar pe tatăl ei, ci întreaga idee de fotbal frumos și ofensiv a Corvinului de acum trei decenii. La Hunedoara va fi o lansare de carte și un marș la capătul căruia vor fi trimise lampioane către cer. Ele vor lumina noaptea de 2 februarie 2015 în amintirea serilor și anilor în care tribunele erau pline, stadionul era curat și îngrijit, iar hunedorenii aveau Corvinul în cupele europene,  Jiul în A, Deva, Aurul Brad, Orăștia și Lupeniul în B, plus Simeria, Călanul, Paroșeniul, Uricaniul, Vulcanul, Certejul, Lonea în C.
Astăzi nu mai e aproape nimic, doar o echipă obosită în liga a treia. Vine însă Dominique  și aprinde lampioanele în memoria fotbalului și a unor vremuri pe care nu le-a cunoscut aievea, ci doar prin trupul și sufletul tatălui ei.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Ardeleanu’ (5 comentarii)  •  2 februarie 2015, 12:52

Felicitări pentru inițiativa fetei și pentru articol.Titlul cărții și unde se poate achiziționa(online) , ar fi de folos.

Obiectiv (20 comentarii)  •  2 februarie 2015, 14:08

@ A.B.
Prolific mai sunteti!
O precizare: Deva n-a avut echipa in B cand Corvinul evolua in cupele europene! O.

ba(la)nel (60 comentarii)  •  2 februarie 2015, 15:49

Mircea Lucescu i-a facut cea mai buna prezentare regretatului Misa Klein: „jucatorii precum Misa sunt ca o mana cereasca pentru orice antrenor”…si cu asta s-a spus totul…

cosmin (1 comentarii)  •  2 februarie 2015, 16:44

face parte din categoria marilor jucatori de la Corvinul si Dinamo
Un om deosebit…

Obiectiv (20 comentarii)  •  2 februarie 2015, 18:21

@ A.B.
In intervalul ’79-’84 Deva n-a avut echipa in Div. B, am verificat. Pentru conformitate. O.

cfrescu (7 comentarii)  •  2 februarie 2015, 20:45

mari oameni, mari romani… merita popularizata mult mai mult perioada Corvinul – Lucescu, un proiect incredibil.

bazileon (28 comentarii)  •  2 februarie 2015, 20:46

Ce bine era! Daca ne dadea ceva mai multa papica, Ceausescu, puteam trai si acum in acelasi ev aprins. Dumneavoastra ati fi lucrat la Cuvantul liber ori Vocea siderurgistului, nea Ovi ar fi fost redactor sef la Flacara, iar dl Tolontan…Stiinta, Steaua si Dinamo si-ar fi disputat cu sanse inegale campionatul iar dl Craciunescu ar fi fost seful FRF.

adi (7 comentarii)  •  2 februarie 2015, 21:12

Sper ca nu este o gresala ca ati adus in atentia cititorilor si o fata normala ,simtita si educata?
Pana acuma primeam doar stiri bomba cu starlete gen Memelusa ,Mateuta etc.,cu orgasmele lor ,cu intalnirile lor cu infractorii pe val ,spargeri de bancomate ,stiri de fotbal „adevarat”.

deco (1 comentarii)  •  3 februarie 2015, 9:31

Misa Klein – Dinamovistii nu te vor uita niciodata !

Ioan C. (1 comentarii)  •  3 februarie 2015, 20:55

Am fost în tribună în 9 martie 1986 când Corvinul i-a administrat Stelei, viitoare câștigătoare a CCE, „norma hunedoreană” de trei goluri, 3-1, cu 11m inventat pt. Steaua, se poate vedea pe Youtube, uitați-vă să vedeți ce echipă frumoasă avea Hunedoara, două din cele trei goluri au pornit din centrările lui Klein, excepțional fotbalist și caracter!

Craciunexu (51 comentarii)  •  3 februarie 2015, 21:02

Cum adica… absolut nimic despre faptul ca nu era un bun roman, nici macar crestin ortodox?
Oltenii, regatenii, moldovenii… ar trebui sa se abtina de a pronunta numele lui Klein sau Boloni atata timp cat nu stiu istoria Transilvaniei.

DanV (2 comentarii)  •  4 februarie 2015, 3:07

Cred ca Muresul Deva cazuse in C ,ideea este ca judetul Hunedoara avea cel putin 12 echipe divizionare ,o pepiniera grozava.Mircea Lucescu nu putea gasi un loc mai potrivit sa inceapa antrenoratul.
M-a cunosteam cu Misa de la Generala 7,cu 3 ani mai mare decit mine,m-a fascinat intodeauna.Jucator constant ,luptator adevarat,motorasul Corvinului.A ratat urias la 4-2 cu Sarajevo dupa care am fost egalati dar nu cred ca cineva a putut sa fie suparat pe Misa.Ce vremuri ,bateam Craiova care venise cu 12 internationali,chiar inainte de a avea internationalii nostri.Misa vei fi mereu in sufletele noastre ,a celor care au avut sansa s-a prinda Corvinul si nationala in glorie.
Cu drag din Boston,Dan Voicila.
Hai Corvinul!

Obiectiv (20 comentarii)  •  4 februarie 2015, 10:59

Corvinul a avut o generatie exceptionala si m-am bucurat sa le vad „pe viu” marile meciuri (cu Rapid, Steaua, Craiova); „norma hunedoreana” era respectata cu sfintenie, inclusiv intr-un fabulos meci cu Sportul Studentesc, incheiat 4-4! Apropo, de acest din urma meci: spectatorii hunedoreni isi aruncau caciulile de entuziasm la golurile lui Hagi, ceea ce era o dovada de respect pentru talentul pur, dar si de lipsa de prejudecati pentru cei din afara lantului carpatic (pai, judetul este intr-o zona de „confluente geografice” si in municipiul de pe Cerna ajunsesera muncitori si chiar intelectuali de prin toate zonele, inclusiv din cele blamate de catre @Craciunexu).
Dupa 1985, in perioada cand se realiza norma despre care vorbim, era, totusi, o mare diferenta intre meciurile de acasa si cele din deplasare (i-am vazut intr-un meci in care au pierdut cu un sec 3-0)! O.

claudiu (1 comentarii)  •  4 februarie 2015, 15:48

In editia 1985-86, la care face referire “norma hunedoreana”, Dinamo este singura echipa care a primit doar 2 goluri la Hunedoara, fiind invinsa cu 2-1. In rest, toate celelalte echipe au luat de la 3 in sus. Iar cele mai spectaculoase meciuri ale Corvinului au fost dublele (tur-retur) cu Sportul Studentesc, meciuri cu multe goluri.

Obiectiv (20 comentarii)  •  4 februarie 2015, 19:30

@ Claudiu
Asa-i, insa in deplasare erau slabuti (14 infrangeri)! O.

Comentează