Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Milionul lui Al-Oli

Să fie clar, nu urmează să citiţi un text antiarab, ar fi şi culmea pentru aceste zile însîngerate, şi nici unul îndreptat împotriva lui Olăroiu. Sînt doar simple constatări la capătul meciului pierdut de Arabia Saudită, antrenată de Oli, 0-1 […]

luni, 12 ianuarie 2015, 11:16

Să fie clar, nu urmează să citiţi un text antiarab, ar fi şi culmea pentru aceste zile însîngerate, şi nici unul îndreptat împotriva lui Olăroiu. Sînt doar simple constatări la capătul meciului pierdut de Arabia Saudită, antrenată de Oli, 0-1 în faţa Chinei, într-o competiţie vilegiaturistică, denumită pompos Cupa Asiei şi menită să facă din fotbal mai mult decît este fotbalul însuşi.

Ştim, Cosmin Olăroiu, ornat cu un palmares excelent în zona deşertică a Orientului Apropiat, primeşte un milion de euro pentru o lună şi ceva, cît timp conduce Arabia Saudită la această Cupă a Asiei, care, culmea geografiei!, se dispută în Australia. Mai sînt două anexe la contract. Prima, dacă saudiţii vor fi mulţumiţi, înţelegerea se prelungeşte automat la un an. Ceea ce nu e exclus să se întîmple. A doua, dacă arabii cîştigă competiţia, la bani se mai adaugă încă 800.000. Acest lucru, măcar după primul meci oficial, pare extrem de greu realizabil.

Într-adevăr, arabii au ratat un penalty şi au primit golul înfrîngerii pe final de meci. Iar mai departe pentru Oli urmează Uzbekistan şi Coreea de Nord, despre care pricepuţii în chestiuni orientale spun c-ar fi sub China. Deci nu e exclus ca Arabia Saudită să se califice. Dar nu asta e problema.

Nivelul de la Cupa Asiei e modest, de multe ori ritmul e o invitaţie la somnul de prînz, iar Arabia e o echipă subţirică, în faţa căreia Ungaria, Finlanda sau Irlanda de Nord, ca să vorbim doar de ultimii noştri adversari, ar petrece ore agreabile. Jucătorii se dau uneori tehnicuţi, însă par să aibă o pregătire fizică de pensionari şi lasă impresia că înţeleg foarte greu chestiunile tactice pe care se ştie că Oli pune mare accent.

E foarte greu de explicat cum de un fotbal, cel saudit, în care se investeşte enorm, progresează atît de lent sau chiar nu progresează deloc. Arabii nu par cu nimic mai evoluaţi fotbalistic decît în 2002, de exemplu, cînd Germania îi bătea cu 8-0 la Campionatul Mondial, iar Oliver Kahn se distra driblîndu-le atacanţii pe la centrul terenului.

Dacă Olăroiu reuşeşte să le ia banii la echipa naţională, dacă Reghecampf şi Piţurcă, împreună cu numeroasele lor staff-uri au reuşit să semneze contracte extraordinare în acea zonă, bravo lor! Financiar, au făcut afaceri excelente. Dar să nu vorbească nimeni de fotbal de calitate, pentru că nu e cazul! Totul e de o mediocritate la fel de aurită precum cupolele moscheilor din Riad sau Jeddah.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Freddy RE (5 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 15:54

Asa e, fara discuții.

Misu (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 16:34

Ai scris un articol fara sa spui nimic, chiar atat de lipsit de inspiratie esti? Mai gaseste si alte subiecte, crede-ma sunt alte subiecte mai incitante, decat sa spui ceva ce toti stiu in cateva cuvinte poleite.

Cris (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 16:38

Bine punctat!
Olăroiu, proaspăt ajuns la arabi, se apucase la fel, să vorbească despre cât de valoros e campionatul pe acolo. A urmat un amical între echipa a doua a lui Pandurii și prima echipă a lui Al Kebab sau cum îi spunea, încheiat cu 3-0 sec pentru ai noștri.
Acum soții Reghe-Prodan au același discurs, dar tare mi-e teamă că, dacă s-ar înscrie în Liga a doua de la noi cu echipa aia pe care se cheltuiesc milioane multe, ar fi de mijlocul clasamentului.

Un cititor (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 16:45

Dupa principiul asta, daca Anglia este pe locul 13 in lume si are o echipa mediocra si joaca mediocru inseamna ca Premier League este tot la fel un campionat mediocru la ce bani se invart acolo, nu?
In Arabia Saudita sunt foarte multi straini valorosi, daca echipa nationala este echipa slaba nu inseamna ca si campionatul lor e neaparat slab. Hai sa facem treaba de mantuiala si scriem articole de mantuiala. Timpul trece, banii curg.

re (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 16:54

De acord cu Dvs 100%.

maistor kokir (6 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 16:59

invidie frate, matale esti din generatia aia,fan al craiovei maxime, pt tine fotbalul incepe si se termina cu fotbalul din acea perioada jucata de acea echipa … hai sa fim seriosi , de ilie balaci cand antrena in arabia saudita pe sume de 20 de ori mai mici decat cei trei,era laudat intr-una, printzul deshertului si alte tampenii …

mitroi (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:01

Aproape toti antrenorii romani ajunsi acolo au facut performante, chiar si unii care n-au demonstrat nimic in alta parte!

Dinu (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:04

cand te duci acolo te cam retragi din fotbalul adevarat. Dar nah, foamea e mare 🙂

Emilian (18 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:19

Tind sa cred c a e corect. Mai mult, as merge si as spune ca si jucatorii romani care merg acolo nu mai pot pretinde ca joaca un fotbal competitiv si prin urmare se cam pierd. Se vorbea recent de o posibila intoarcere a lui Mirel Radoi la Steaua, la nationala… ca de un mare eveniment. Sa fim seriosi, nu ne mai putem astepta la mare lucru de la Radoi. Chiar si Pintilii, care a plecat acolo de putin timp, la ultimele meciuri ale nationalei a parut tot mai sters. Singurul care m-a mirat ca a plecat la arabi, chiar daca pentru scurta perioada, a fost Dan Petrescu. Cred ca el mai are de spus multe in fotbalul european.

Dan (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:22

I-am vazut ce pot in finala cupei ‘habar nu am cum se numea’ cand au mancat bataie de la o echipa din australia unde fotbalul e sub criket ca sport,poate chiar si sub patinjul artistic

lord belial (29 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:37

@maistor kokir – bravo

rejele (12 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:53

nu stiu cine ( in afara de spalatii pe creier , care tin cu echipa lui jijel ) ar putea crede ca cei trei amintiti in acest articol , ar antrena pe la camile. intr-un fotbal in care radoi sau pintilii sant vedetele echipelor la care joaca , nu poate fi vorba de performanta. banii arabilor sant multi si fara miros , asa ca cei trei manelisti au ales bine.

RebelU (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 17:59

@4Un cititor: Esti pe dinafara total! Am vazut( imediat ce a plecat Radoi la arabi) un.. „meci” ! Adica un fel de cascadorii rasului ! E o blasfemie adusa fotbalului ce fac aia acolo! Ma duc sa vad un meci in curtea scolii sau langa bloc decat sa ma mai uit la campionatele arabe vreodata!

STELIST (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 18:13

DACA AR FI CEVA DE CAPUL ACESTOR antrenori AR ANTRENA PRIN EUROPA .

bogdan (4 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 18:51

Domnule Buzarin, tot nu ati avut barbatia si deontologia sa recunoasteti greseala cu palmaresul lui Borg?

Simplu (17 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 18:58

Pe final ai intepat-o aiurea dl Buzarin. Nu cred ca stii cum sunt cupolelea alea real life. Dar in rst bine zis si bine scris.
La mirarea cum de evolueaza asa greu cu toate investitiile, pai e f simplu. O tzara de putoriline de bani nu poat enaste salahori care sa isi dedice tineretea profesionismului calcistic. Nu au foamea in mat, sau mandria profesionistului. Si nici dotati fizic nu prea sunt. Fotbal in golf nu va fi niciodata. Cred ca o selectionata africana din campionatele africane bate sauditii la min 3 goluri

aham (26 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 20:45

fotbalul arab e o gluma. antrenatul acolo e doar un mod de-a face bani, nimic altceva.

motanul incaltat (199 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 2:54

Spune adevarul pina la capat….. In fotbalul asta extrem de slab calitativ , au fost „mari” antrenori ROMANI dati afara pt. ca erau incapabili: Andone, Razvan Lucescu si mai nou Dan Petrescu. Urmeaza probabil marele strateg Piti……Eu le-as ura …felicitari, au picat nu o echivalenta a unui bacalaureat ci un fel de examen din clasa 4-spre clasa 5………Rusine lor si cine mai vorbeste de ei ca antrenori……

Cucubau (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 3:43

nu va exista niciodata o echipa de la arabi care sa prezinte interes pentru noi europenii..acolo jucatorii se feresc de accidentari..k doar jucand castiga bani..asa ca toate „vedetele” de 2 lei sunt acolo..respect pentru cei care isi incheie cariera acolo..sa joci la 37 de ani pe 3 milioane de dolari pe sezon..fara nici un obiectiv..e pensia venita devreme

serban (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 6:35

fotbalul arab: cimitirul elefantilor!

ovi (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:04

in sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume.sunt bani multi acolo dar fotbalul e la nivel foarte slab.ai doare in sula pe alde pitzi ,reghe,petrescu oli de fotbal.vorba tatalui lui pintilii frecandu-si palmele ‘acolo e malaiuuuuuuuu,acolo e malaiuuuuuuu’.

sheba (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2015, 15:04

O fi slab fotbalul saudit insa cu atat mai valoros e antrenorul care reuseste sa faca din rahat bici! Vom mai auzi de Olaroiu! Si numai de bine! Ma surprinde ca un „analist” atat de apreciat ca d-nul Buzarin, nu-l vede pe Olaroiu la adevarata-i valoare! Sa fie de vina faptul ca jurnalismul sportiv din Romania „progreseaza atat de lent sau nu progreseaza deloc”?

Comentează