Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Și noi ce facem, nea Mircea?

Niciodată nu se va putea spune că Mircea Lucescu a refuzat echipa națională, cît timp anunțul rămînerii sale (doar) la Șahtior a fost făcut de un oficial al clubului ucrainean. În contul marelui antrenor român, al celui mai mare antrenor […]

sâmbătă, 25 octombrie 2014, 8:31

Niciodată nu se va putea spune că Mircea Lucescu a refuzat echipa națională, cît timp anunțul rămînerii sale (doar) la Șahtior a fost făcut de un oficial al clubului ucrainean. În contul marelui antrenor român, al celui mai mare antrenor român, se va mai contabiliza o bilă albă. La modul „Eu mi-am arătat disponibilitatea, veneam și fără bani, dar nu-i pot lăsa pe cei de la Șahtior, de care mă leagă ultimul deceniu de fotbal”.

Optimiștii au spus că n-ar fi un capăt de lume ca timp de cîteva luni Mircea Lucescu să antreneze simultan și echipa națională, și Șahtiorul. Că sînt doar două meciuri oficiale: acum, în noiembrie, cu Irlanda de Nord și apoi în martie cu Feroe, adică o formalitate. Probabil cu acest discurs a plecat și Răzvan Burleanu către Kiev, cu speranța că Lucescu nu poate rămîne insensibil la criza tehnică a echipei României și cu gîndul că venerabilului îi place să fie flatat. Iar deplasarea însuși președintelui Federației în Ucraina e suficientă ca să poată fi luată drept flatare.

Nedeținînd date concrete ale negocierilor, există totuși bănuiala că nu s-a luat însă în calcul o chestiune esențială. Lui Lucescu nu poți să-i spui că de fapt e vorba despre doar două meciuri, dintre care unul cu Feroe. NU, NICIODATĂ! Mircea Lucescu, dacă era să vină la echipa națională, venea măcar pentru patru ani, apoi venea ca să aibă la îndemînă totul, de la prima reprezentativă pînă la cel mai tînăr lot de juniori.

Probabil că ar fi impus un sistem unitar de lucru la toate nivelurile și poate că acest sistem unitar ar fi fost pus în practică nu cu oamenii angajați nu demult prin concurs, ci cu persoane indicate de Lucescu însuși. A făcut acest lucru la începutul anilor optzeci, cînd era un tînăr antrenor de 36-37 de ani, de ce nu le-ar fi aplicat și acum, cînd se apropie de 70?

Problema nu e neapărat că tratativele cu Lucescu s-au împotmolit, fiindcă erau destul de puține șanse ca ele să reușească. Mai complicat e că de acum încolo orice alt antrenor va fi contactat de FRF, acesta va avea disconfortul de a fi privit abia ca a doua opțiune, de vreme ce Mircea Lucescu se pare că a fost prima.

Olăroiu, Dan Petrescu, Boloni, Contra sau alții vor trebui să treacă peste ideea de a fi priviți din acest moment ca soluții de avarie, ivite doar în momentul în care treaba cu Mircea Lucescu n-a mers. E o dificultate în plus în negocieri și, dacă ați uitat cumva, pînă la meciul cu Irlanda de Nord mai sînt 22 de zile, iar luni trebuie să plece telegramele către cluburile stranierilor. Cine le semnează? Cine le trimite?

Comentarii (11)Adaugă comentariu

phoneme (1 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 13:56

Nu stiu, domnule Buzarin, dar ideea cu Anghel Iordanescu selectioner este mai rea decat continuarea cu Piturca. Nationalei nu ii trebuie asa ceva, nationalei ii trebuie un antrenor in vana, cu idei moderne si mentalitate vestica. Nu prim-pupatori de icoane, parlamentari sau astronauti.

Stră Luce Nthory de Nord (69 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 15:05

Si noi ne calificam, dinamovistule; nu vom avea ghinion, vom invinge Irlanda, nu ne vor fura arbitrii, nu vom juca de-a latu si inapoi, nu ne va urmari tramvaiu !!!

neghinita (4 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 17:17

m zBURLIT-O??
CRED CA TATA PUIU POATE PLECA DUPA MECIUL CU IRLANDA sau ne poate duce la mondiale. presa il judeca doar dupa religie si iconitze, dupa declaratiile generatiei hagi, popescu si becalioniii!!
ANTRENORII DE AFARA sa ramana acolo pt ca-si doresc doar bani si notorietate printre camile si desert, de interesul national si patriotism n-au auzit.
cati bani mai vreti lucrescu si olaroiu??
cand veti vrea voi , n-o sa va mai vrem romanii fara bani, fara locuri de munca, fara prea mari sperante.
fotbalul nu mai e nici bucurie, nici afacere, ci o ipocrizie, o pierdere de timp, de incredere, de speranta!

Adi (2 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 17:39

Lucescu ne-a tinut acasa in 86. Selectia facuta de el era penibila. Steaua mustea cu Belo, Balint, Lacatus, iar el baga nulitatile de la corvinul + dulapul coras. Toata lumea care era nascuta atunci stie asta. Si cu cine pierdeam? Cu Irlanda de Nord. Nimeni nu face legatura. Avem un meci f. greu iar pe Lucescu se pare ca nu l-a data dorinta de revansa afara de la sahtior. Pe atuci eram suporter al barbugiului si cand l-a bagat in a doua repriza d-abia am sperat ca poate egalam. Olae. Pe barbugiu il inteleg, facea nationala si umla dupa comisioane. Ne-a torturat cu cocis, nicolita, marica, codrea, stancu – toti fotbalisti slabi. Pe lucescu nici acum nu-l inteleg, avea doar boala pe steaua probabil. ne trebuie un antrenor strain gen olandezul de la 2010, unu necontaminat de otrava carpatina si care sa bage doar pe cei care merita. Ma bucur ca lucescu nu a venit. Poate iesim la liman cu cun antreor strain, care sa joace perpendicular cu Sanmartean, maxim, chipciu, budescu si care sa faca selectia pe criteriul valorii doar. Desi stelst, imi displace profund intoxicarea pro-steaua din zilele astea si faptul ca nu poti sa fii selectionat la nationala daca joci in provincie. Budescu trebuie incercat si multi altii.

Adi (2 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 17:44

Tanase e un alta non valoare promovata de barbugiu si cu alanezii lui. desi pare tehnic, rareori poate sa dribleze. Noua ne trebuie o selectie ca in curtea scolii, aia era mult mai cinstita. Prea multi fotbalisti care nu stiu cu mingea sunt promovati. Un alt gomflat este bourceanu si altul pintilii, pai poti sa-i compari pe ei cu tandemul stoica boloni

ovidiu_3003 (341 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 20:11

…acest antrenor pe care il consideri mare nu a avut nicio performanta cu o echipa din Vest…

Cip (24 comentarii)  •  25 octombrie 2014, 20:32

Subtul titlul.
Cred ca se refera la farsa care a primit-o Titi Dumitriu pe vremea cand antrena Rapid de la un ziarist care il imita bine pe Mircea Lucescu.

tardelli (3 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 12:46

Mai nea ovidiu-3003,spui matale ca Lucescu nu a avut vreo mare realizare cu o echipa din vest.Matale cred ca nu ai nici 30 de ani si probabil afon cu istoria fotbalului.
In 1984 marele Lucescu a castigat o grupa de 5 echipe din care se califica doar UNA la Euro84.Eram formatia cu a 4-a sansa !!!!.Eram in grupa cu Italia campioana mondiala en-titre.Apoi Cehoslovacia si ea campioana la euro 76 si loc 3 la Euro 80.Mai era si Suedia pe care nu o invinsesem niciodata!!!Lucescu avea sa o invinga de doua ori !!Plus Cipru a cincea echipa.
Deci Lucescu a castigat aceasta grupa de foc si matale pui la indoiala valoarea lui Lucescu ,mai copil coclit?!!!!!

nemteanu (1 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 14:35

cel mai bun antrenor din romania, or fost stefan kovacs: campion si castigator al cupei olandei, castigator a doua c.c.e (liga campionilor de astazi) si a cupei intercontinentale cu ajax..mi se pare ca or castigat si supercupa europei…restul e poesie!!

lute (34 comentarii)  •  26 octombrie 2014, 19:11

lucescu n-a vrut să vină și a dat-o vopsită cu ahmetov…

un nene (1 comentarii)  •  27 octombrie 2014, 13:21

cred ca i-a fost frica de irlanda de nord

Comentează