Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Fitilele, fitiliștii și schimbarea lui Gâlcă

Dacă vreunul dintre cele peste cincizeci de mii de scaune goale de pe Național Arena ar fi avut curajul să afirme, în minutul 50, că acest meci se va încheia cu un scor zdrobitor în favoarea Stelei, acel scaun ar […]

vineri, 19 septembrie 2014, 8:33

Dacă vreunul dintre cele peste cincizeci de mii de scaune goale de pe Național Arena ar fi avut curajul să afirme, în minutul 50, că acest meci se va încheia cu un scor zdrobitor în favoarea Stelei, acel scaun ar fi fost dat la topit imediat și acuzat dacă nu de erezie, măcar de miștouri ieftine și nepotrivite într-un moment delicat.

Patru ocazii imense ale danezilor, o bară, intervenții ale lui Arlauskis, spații nemărginite între fundașii Stelei, toate acestea duceau Steaua în infern, iar pe bietul Gâlcă spre țintuirea cu furcile de pereții cazanului cu smoală. Titlurile și manșetele erau deja pregătite, peste rugul ereticului se turnase deja gaz, nu mai trebuia decît fitilul decisiv care să aprindă pălălaia. Dacă ar fi fost spectatori în tribune, cine știe?, poate s-ar fi strigat acel cuvînt de patru silabe, care începe cu de și se termină cu mi-si-a.

Ce s-a întîmplat în acel minut 50? Probabil că atunci s-a aprins alt fitil decît acela care trebuia să dea foc rugului lui Gâlcă. E posibil să fi luat foc fitilul valorii, al experienței sau poate că a fost declicul răzbunării față de ghinioanele de la Sofia și față de un început de sezon considerat de mai toată lumea modest, deși Steaua e pe primul loc în campionat.

Adevărat, danezii au făcut nebunii mai mari decît circarii de la Tivoli, parcul de distracții mai vizitat decît castelul lui Hamlet. Tot adevărat e că tehnica majorității steliștilor a stat pînă atunci ferecată la cutie, dezlănțuindu-se abia atunci cînd Aalborg a rămas în zece.

Dar starterul acestei spectaculoase schimbări de scenariu a venit de pe bancă. Gâlcă, acuzat de stereotipie tactică în acest început de sezon, a făcut mutarea magistrală. L-a scos pe Rîpă și l-a băgat pe Rusescu. Nu l-a cîștigat neapărat pe Rusescu în persoană, ci a creat un om în plus în atac. Și încă două amănunte. Primul, Costel a riscat pe atac într-un moment în care o remiză nu părea chiar o catastrofă. Și al doilea, a făcut modificarea nu la pauză, ci la trei-patru minute după, bulversîndu-i complet pe adversari.

În final, două vorbe despre Kent Nielsen, fostul mare stoper de acum un sfert de veac. Ne-am adus aminte aproape la unison că a pierdut de trei ori în România, dar am uitat că în 1988 a fost titular în acea echipă olimpică daneză care ne-a bătut cu 8-0 chiar la Aalborg. Acum, mister Kent și le-a luat aproape pe toate opt înapoi.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Cristian (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 10:11

Excelent articol , domnule Buzarin! Foarte interesant detaliul de la sfarsit.

TIB (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 10:16

Meciul de aseara a fost o exceptie, Aalborg o echipa slaba in aparare si inainte de minutul 50, foarte placuta pe faza de contraatac, cred ca se pot lua cateva lectii de la ei, o mutare buna a lui Galca si deznodamantul. Intrebarea mea este, ce s-ar fi intamplat daca Steaua juca in L.C.? La ce ocazii a avut Aalborg, cred ca o echipa mai valoroasa n-ar fi ratat macar doua dintre ele. Cum ar fi aratat Steaua cu Liverpool daca ar fi fost aceleasi gauri?

ianiu (15 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 10:47

Am fost martorii unui paradox fotbalistic, dar care confirma inca o data, ca ocaziile se razbuna. Parca totusi prea aspra razbunarea de aseara. 🙂 E intr-adevar si inspiratia antrenorului, dar sa recunoastem ca acea eliminare le-a taiat picioarele adversarilor, care la si 0-1 si-au creat o ocazie clara de gol.

nyk (10 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 11:58

Nu poti avea pretentii sa castigi cand aduci o gasca de ratangii care au jucat mai mult ca o echipa de tineret si juniori decat ca o echipa profesionista daneza de fotbal. Cred ca a durat un pic pana Steaua si-a dat seama cu cine joaca …poate prea mult.
Niste papagali…de Danemarca…cum dracu s-au calificat in grupe nu inteleg…cu tzacaneala aia de fotbal.

Mytzu (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:11

pentru #4: au trecut de niste anonimi de la Dinamo Zagreb, ca apoi sa fie eliminati in playoff-ul UCL de Apoel.

alb_rosu_in_VN (50 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:35

Un meci mirobolant, cum rar se intampla in fotbal. Sa dai 6 goluri e foarte greu intr-un meci intreg, nu mai vorbim de o repriza sau de 22 de minute, cum a reusit Steaua!
Pacat ca Steaua a oprit motoarele la 6-0. In 20 de minute mai avea timp sa dea 2 goluri, pentru a razbuna, intr-un fel, peste ani, acea umilinta de la tineretul nationalei din 1988. Multi jucatori din lotul de azi al Stelei nici nu erau nascuti la acea data, practic ei nu aveau nimic de razbunat.
Cred ca putina lume isi mai aduce aminte de acel rezultat umilitor de la Aalborg, anuntat sec, cu o voce grava, la radio, in miez de noapte, de realizatorul Eugen Preda, care a facut o pauza dupa ce a rostit cifra opt din dreptul danezilor, nevenindu-i nici lui sa creada, sau fiindu-i rusine sa pronunte, nu atat acel opt ci acel zero din dreptul Romaniei…
Dupa cum a decurs meciul Stelei din prima repriza, vazand atata neputinta in preajma careului danez, ma gandeam ca si un egal e bun. Ma gandeam cat de slab e campionatul nostru, in care Astra si Steaua fac legea, dar in Europa se cam fac de ras. Si a venit acel gol de nicaieri al lui Sanmartean, apoi penalty-ul (simulare) si eliminarea gresita a portarului danez, si totul s-a schimbat radical. S-a mai intors norocul si cu fata spre noi si e bine sa-l primim bucurosi.
Mutarea lui Galca din repriza a doua (cu introducerea lui Rusescu in locul lui Rapa) a fost inspirata si de acolo meciul a luat alta intorsatura. La Sofia a gresit echipa, acum a fost mai inspirat.
Ii urez Stelei mult succes si un drum cat mai lung in aceasta editie a cupelor europene!

Tehnicu… (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:40

…sa fim realisti, diferenta a facut-o arbitrul, nicidecum Rusescu, care a inventat un penalty ( Keseru nu a fost atins ) si a eliminat portarul. Daca steaua joaca la fel ca in prima repriza ( 4- 0, pt. copiii de la Aalborg era un scor mai mult decat corect ) e deranj f. mare.

domnul q (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:43

Galca a facut o miscare logica,dar dupa meciul de la Sofia Rapa trebuia interzis in Capitala sau poate sa aiba drept de a respira in Giulesti sau Stefan cel Mare.Pentru prima repriza modesta vinovat este Galca pentru ca:1.Nu intelege ca Papp,Luchin si chiar Prepelita sunt solutii in banda dreapta superioare lui Rapa.2.Sanmartean NU este mijlocas stanga,locul sau este mai retras in centru.3.Keseru,Rusescu,Chipciu ,Popa si Sanmartean formeaza impreuna o forta ofensiva fantastica.4.Breeveld este o veriga slaba care este inferior lui Prepelita,Bourceanu sau Filip.Galca a fost in prima repriza un Ilie Stan si un mic Reghe in partea secunda.Eu vreau o Steaua aristocrata din partea secunda,nu un FC Branesti din prima repriza!Aceasta este alegerea mea!

george (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:48

La bulgari, nu a fost ghinion, ci prostie. Am avut noroc cu carul, cum a fost si aseara. Nu cred in Galca, nu-mi place tactica lui, pentru ca nu exista, nu-mi place cum vorbeste.
Nu-mi place ca dupa umilita oferita de Moti, el isi felicita echipa, numindu-i eroi:)
Totodata, stiu ca nu are echipa pe care si-o doreste, deoarece patronul a preferat sa riste pt. a-si plati datoriile. Datorii care nu au legatura cu Steaua, deoarece nu mai finanteaza de mult timp clubul.

Milici (78 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:49

Dacă Gîlcă gîndea cu capul gol al lui Balint care , în pauza meciului , şi-a găsit să-l critice pe Keşeru şi-l schimba cu Rusescu ? Aşa trebuie să-i mai coasă un punct pe u la tricou , să fie trei şi aşa l-a cam neglijat pe golgheter !

InimaRea (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 12:53

Gâlcă a mai arătat o dată că nu știe să-și facă echipă ofensivă, că merge la mica ciupeală. Nu dau doi bani pe inspirația lui – nici vorbă de valoare – cînd mă gîndesc că Steaua putea intra la pauză cu 0-3.
Aalborg are o echipă tînără, mai ales în atac – unde viteza nu ține loc de tehnică și sînge rece. Dar cîteva scheme de contraatac au arătat ce echipă avea antrenor, și ce – ”un om pe bancă”. Unul copleșit de frica de a pierde, ca și-n meciul cu bulgarii, chit c-acum nu se decidea nimic.
Dacă eu îmi spuneam că danezii pot fi bătuți cu jucători tehnici – Rusescu, Iancu – pe centru; că Keseriu e de-nțepat mingea, nu de luptat cu uriașii de unul singur, însemna că eram antrenor valoros?
Un bărbat adevărat recunoaște cînd a greșit echipa și tactica de joc, și face repede ce e de făcut – cel tîrziu din minutul 20, cînd putea fi 2-0 pentru danezi. Un atîrnător de bancă așteaptă să-i șoptească unul mai bătrîn soluția – Bagă-l pe Rusescu, mergi pe mîna mea, altfel pierzi urît!
Scorul e nedrept cît cuprinde dar așa se-ntîmplă cu o echipă tînără: cît ar fi de solidă, se scufundă cît ai clipi, la prima lovitură zdravănă, ca Titanicul.
Aceași situație a fost și cu bulgarii – penalti și portar eliminat – dar, acolo, n-a fost sfătuitorul, să-i dea soluția lui Gâlcă, iar el a continuat să se roage la Dumnezeu. Or, Doamne-Doamne îți dă da’n traistă nu-ți bagă.
Problema este: Cîtă baftă să mai aibă Steaua? A avut de două ori și-a cîștigat doar o dată. Dacă, de-acum-nainte nu mai are bafta asta, mai cîștigă vreun meci? Asta-i întrebarea. Iar răspunsul e cam așa: Cînd ai o echipă tehnică în atac, și o pui să atace ca una atletică, numai bafta te scoate din nenorocirea care te paște.
PS: Sfătuitorul să-i spună lui Gâlcă să renunțe la superstiția cu Popa fiindcă viteza mingiii contează, nu a sprinterului. E superstiție fiindcă Popa e prea rapid pentru ceilalți din atac, care sînt prea tehnici pentru el.

Architrion (15 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 13:13

Domnu’ „nyk” vezi ca echipa asta de ratangii, „neprofesionisti”, cu „tzacaneala asta de fotbal” i-a scos din CL pe Dinamo Zagreb, echipa care a sters pe jos cu Petrolul si Astra!

aer si foc (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 13:39

steaua nu a jucat in primele 50 de minute, datorita lui galca. nu a facut decat sa-si indrepte o greseala. rapa nu joaca nimic. apararea nu are calitate. ce faci in acest caz? ataci cu ce ai mai bun! asta trebuia sa faca de la bun inceput. sa tina balonul in terenul advers cu sanse mari de a inscrie, pt ca, in mod normal si steaua lua gol aseara. faptul ca si-a indreptat o greseala dupa pauza nu-l face un mare antrenor, ci doar, posibil sa fie un bun ascultator. sa nu uitam ca antrenorul principal al stelei de peste un deceniu are o permisie de 5 zile. coincidenta sau nu, cine stie?:D galca e un antrenor care nu risca atat de mult, nu joaca tot pe o carte.

eugen (2 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 13:40

cred ca l a sunat becali,ca tot e in zona zilele astea, si ia zis sa faca schimbare!becali best coach :)))

Victor (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 13:41

Dragi comentatori daca ati fi informati mai bine ati sti ca Alborg i-a eliminat din liga campionilor pe cei de la Dinamo Zagreb, iar cei de la Dinamo Zagreb i-au dat cu terenul in cap Astrei de nu stiau ce sunt cu ei……..

LEFTER POPESCU (21 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 14:18

Domnule Buzarin ,

mutarea geniala ( mutarile) din meciul de aseara a (le-a) facut-o arbitrul rus si NOROCUL CHIOR de care are parte Steaua .

1-In primele minute ale partidei Varela il fauteaza de la spate pe un danez care scapa singur cu portarul, la cca. 18 m perpendicular pe poarta. ARBITRUL RUS isi freaca ochii si nu-i vine sa creada …dar intr-o clipa isi aduce aminte ca Steaua este sora mai mica a TSKA-ului moscovit – merge pe blat , lasandu-l pe burta in careu pe atacantul danez , in loc sa fluiere fault si sa-i dea cel putin „un galben” fundasului stelist.

2 – Norocul chior pe care Steaua l-a avut aseara prin cele 6 mari ratari ale danezilor si-a facut prezenta si la golul inscris, la nimereala ,de catre Samnartean in minutul 51 . Pentru ca apoi , bara sa-i salveze din nou pe stelisti . Ce sa-i faci ? Norocul !

Si uite asa, in loc de 5 sau 6 -0 pentru danezi sau daca vreti, 1-1 la bara cu pricina , pe fondul controlarii jocului de catre echipa oaspete , hop sare din papusoi …cine credeti ?

3 – Arbitrul rus – despre el este vorba – care acorda din senin si absolut gratuit, un 11m vazut doar de el , de la Moscova – (reluarile din diferite unghiuri, au aratat ca nu a exista niciun contact iar Keserul a plonjat in careu) – eliminandu-l nemeritat pe portarul danez , dandu-i , astfel, mana de ajutor – decisiva – de care avea nevoie ca de aer Steaua pentru ca era groggy.

Arbitrul, ca si cei aflati in tribune (putini- foarte putini- vorba lui BIBANU’ ) cat si suporterii ros- albastrii , aflati in fata televizoarelor erau la un pas de infarct, vazand ratarile fara numar ale danezilor , asa ca a spus : GATA , PANA AICI …NU MAI REZIST …AMINTIRILE MA CHINUIESC ! .
Apoi meciul s-a reluat cu norocul chior al stelistilor care la fiecare sut inscriau . Este o mare performanta sa marchezi 6 goluri din 4 suturi pe poarta .
Galca nu are nicio vina , a fost doar norocos .

ps- Carcotasilor am sa le spun un lucru pe care il cunosc si ei … ca : SANGELE APA NU SE FACE , ca arbitrii rusi ajuta mereu sora mai mica a TSKA-ului moscovit . Ultimul exemplu a fost meciul de la Bucuresti cu CHELSEA , cand tot un arbitru ( un cumatru rus) a acordat Stelei un 11 m gratuit cu care aceasta a castigat .

SILVIU (5 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 15:16

Nu a fost o mutare inspirata ci si-a reparat greseala.Cum sa joci acasa cu Aalborg cu 2 inchizatori ce sunt aproape nuli la constructie cand in meciul anterior cu Gazul s-a vazut ce bine a mers echipa cu Keseru si Rusescu, dar Galca e cam dezorientat.Pai daca juca cu Real baga 5 inchizatori.Omul se cauta , si la Ludogoret l-a schimbat pe Lato care gresea continu tarziu bagandu-l pe Parvulescu care in toate meciurile jucase mijlocas , fundas a jucat Tosca.Si daca adaugam ca jucatorii Stelei au fost ‘eroi’ la Ludogotet , dupa opinia lui Galca , ne dam seama ca e in ‘cautari

cristid. (14 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 15:32

@nicu cu Y si K, zis nyk: Steaua a invins cu 6-0 pe Aalborg, aceeasi Aalborg care a eliminat-o pe Dinamo Zagreb din preliminariile UCL. Da, croatii aia care au facut instructie cu Astra si Petrolul acasa si-n deplasare. Asa ca mai usor cu jignirile aduse danezilor. Ca au echipa mai buna decat 75% din Liga 1.

m.dan (1 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 16:33

aalborg i`a eliminat pe dinamo zagreb exact cum a batut steaua 6-0 pe aalborg: cu arbitrii si cu un noroc fantastic. degeaba sariti de fund in sus, e o echipa de 2 lei, anul asta nu termina in primele 5 in Damenarca.

ba(la)nel (60 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 16:34

Alin, nu trebuie sa fii absolvent la Coverciano ca sa-ti dai seama ca trebuie sa risti pe cartea atacului, la 0-0, in minutul 50, cand joci acasa. Pana si Halagian ar fi facut schimbarea pe care o tot lauzi tu atat, bineinteles ca si Galca si-a dat seama. L-a schimbat pe Rapa (care oricum era bulevard) si a introdus un atacant. La fel ar fi facut si Mache, daca i s-ar fi cerut parerea…asa ca nu vad de ce atat entuziasm ptr o schimbare pe care ar fi facut-o si un copil de la grupa de juniori a Stelei…

Gicu (3 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 18:33

@# 16 LEFTER POPESCU: Nu e nimic mai induiesator decit chiraiala frustratilor (dinamovisti, rapidisti, etc). Deci ala nu era penalty decit daca era pt echipa ta favorita intr-un meci impotriva Stelei? In rest s-auzim de bine si echipe scapate de faliment. Pa, Lefter!

Dani Alexa (3 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 20:06

Bravo Galca!Esti un mare om,dupa cate vad vei fi si un mare antrenor.Nu asculta toti idiotii care se cred antrenori.E mare lucru sa faci sa functioneze un grup, si tu esti pe drumul drept.Sper sa ai succes pe masura calitatilor tale umane!

Nea Vanea (6 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 20:47

O „mutare” geniala ar fi fost neintroducerea lui Rapa in primul „11”! Si a lui Adi Popa… Pentru mine este de neinteles motivul pentru care acest butoias mai intra in teren si dupa plecarea lui reghewin… Acum, la cine mai cotizeaza?! Probabil, acolo unde cotizeaza si Rapa!

Alex One (87 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 7:57

Galca sa fie atent si sa nu uite ca roata norocului se-nvarte si in sensul celalalt. Sa ne mai amintim Rosenborg, Midlesborough, Napoli sau Ludogoret ? Dar cine stie, poate Stelei i-a murit ghinionul.

Dani Alexa (3 comentarii)  •  20 septembrie 2014, 20:16

Pentru prostul care nu stie ,dar comenteaza ,il informez ca Galca ii numeste eroi dupa meciul cu Ludogoret pentru ca jucasera cu infiltratii,mai multe meciuri.Domnilor experti, usor e sa vorbesti dar greu e sa faci.

florin (4 comentarii)  •  22 septembrie 2014, 15:23

Subscriu la tot ce se comenteaza despre Calca, nu e antrenor, e galci, noroc ca avem jucatori, ei joaca din talent , e clar daca Galca e antrenor eu sunt popa. Acum ca a venit la Petrolul antrenor Multescu, Steaua are un adversar de temut; cu R. Lucescu la ei eram sigur campioni, acuma avem probleme. Sa speram ca batem si Astra in meciul urmator ca de nu locul trei e al nostru. Apararea noastra e vraiste, Priso si Tamuz si au batut joc de ea, nu avem nici o tactica nici o schema nimic. Despre Popica nu sunt de acord cu ce se spune, cine il critica nu stie nimic despre fotbal si credeti ma am ceva ani in fotbal. Hai Steaua!

Comentează