Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Antrenorul Hagi. Adică un lucru spus pe nume

Antrenorul Hagi va fi tot timpul sub valoarea jucătorului Hagi și chiar sub valoarea managerului Hagi, care a făcut ce-a făcut din banii și din creditele lui la Ovidiu și la Voluntari. Și, pentru cine încă n-a aflat, care e […]

miercuri, 17 septembrie 2014, 8:54

Antrenorul Hagi va fi tot timpul sub valoarea jucătorului Hagi și chiar sub valoarea managerului Hagi, care a făcut ce-a făcut din banii și din creditele lui la Ovidiu și la Voluntari. Și, pentru cine încă n-a aflat, care e pe cale să-l dea pe Cristi Manea la Chelsea, cu 3 milioane.

Antrenorul Hagi e imaginea acelor lacrimi în ploaie de la barajul cu Slovenia, dar și a primei victorii a echipei naționale la Budapesta. Tot el e omul a două mandate la Galata, o Cupă, plus Ribery. Tot el e cel care n-a reușit foarte mult la Timișoara, dar i-a dat drumul să joace lui Torje la 16 ani. Și tot el e cel care a plecat de la Steaua pentru că nu suporta să se intre peste el, nu înainte de a duce Steaua în Ligă cu Dorel Zaharia.

Sînt și bune, dar și rele. E clar că Hagi a fost pus întotdeauna antrenor pe baza dimensiunii jucătorului Hagi. Dar în această vară Milan n-a avut cumva același criteriu cînd l-a numit pe Inzaghi?

Proclamîndu-se manager tehnic la Viitorul, ceea ce e tot un fel de antrenor, dar cu răspunderea extinsă și asupra alegerii jucătorilor, Hagi a spus de fapt lucrurilor pe nume. Că el a fost tot timpul cel care a ales formația, cel care a dat tactica, schimbările. În cantonamente era mereu în trening pe teren, la meciurile de acasă se dezlănțuia pe primul rînd de scaune de deasupra băncii.

Făcîndu-se această modificare în organigramă, răspunderea, mai ales cea publică, se mută de pe umerii lui Anghel, Stelea sau Argeș Vintilă pe umerii săi. Ale sale vor fi deopotrivă și victoriile, și înfrîngerile.

Sigur că Hagi putea s-o lungească la nesfîrșit și să facă pe patronul nemulțumit de rezultate. Să strige din tribună la cei de pe bancă și la cei din teren. Dar e mai corect așa. E o chestiune luată pe piept, bărbătește. O sarcină în plus pentru care, fiind și patron, n-are cine să-l tragă la răspundere în afara publicului. Nu publicul Viitorului Voluntari, care e puțin și inconsistent. Fiind vorba de Hagi, e vorba despre public în sens cît se poate de larg.

La aproape cincizeci de ani, Hagi se expune încă o dată și se bagă într-o treabă din care n-are cum să se retragă elegant decît dacă-i vine vreo altă ofertă de nerefuzat. Și parcă nici măcar atunci, pentru că e vorba de propria sa echipă și de o postură pe care și-a asumat-o fără să-l oblige nimeni.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Steaua-1986-forever (8 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 13:02

Anul trecut la meciul din ultima etapa de „acasa” al Viitorului am fost la stadion. Viitorul isi juca retrogradarea cu Ceahlaul. Sigur, si la vremea respectiva Hagi era tot antrenor. Statea unde sta si acum, adica in tribuna pentru ca „se vede mai bine jocul”. Interesant este ca pe celelalte margini erau antrenorii secunzi care tipau nonstop la jucatori. Pe partea pe care eram eu, era un baiat care tipa nonstop la Tosca (cel care a ajuns pana la urma la Steaua). Poate nu inteleg eu foarte bine fotbalul, dar tot meciul a fost un urlet continuu din toate partile (antrenorul oficial, antrenorii secunzi si…antrenorul din tribuna). La un momentdat, cativa bravi locuitori ai celebrei Chiajna i-au strigat lui Hagi sa stea jos ca oricum e blat. Sigur, nu mi-am putut ascunde un zambet. Nu am vrut sa cred asta, insa maniera de joc…..cam le dadea apa la moara batranilor din Chiajna care spuneau astfel de lucruri. Ce m-a frapat nu este faptul ca nu juca aproape nimic Viitorul (era meci decisiv, s-a hotarat retrogradarea sau ramanearea in Liga1) ci faptul ca jucatorii erau delasatori si mai grav, total nepregatiti pentru efort. Ma uitam fizic cum aratau cei de la Ceahlaul (chiar si „nemotivati sa alerge”) si cum aratau fizic „copiii lui Hagi”. Era un pic penibila imaginea, era ca si cum ai fi comparat fizicul unui practicant de zeci de ani de culturist cu un practicant de ….sah.

balasa (1 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 15:50

citeam acum stirile si m-a sarit in ochi titlu acestei stiri, acum intrebarea mea este cum poti compara valoarea unui jucator cu valoarea unui antrenor?

kid (4 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 17:27

respect GICA HAGI!

popor (3 comentarii)  •  17 septembrie 2014, 22:07

chiar nu mai aveti de cine sa va luati?

@#1 (12 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 0:31

In lotul Stelei din 86, erau unii care nu aveau 70 kg. Si jucau fotbal adevarat.

Room (6 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 7:39

Hagi poate da faca ce vrea el, numai ANTRENOR nu va fi in veci vecilor!

vasco (146 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 8:52

Au spus-o si altii,o repet si eu-pentru a fi antrenor e nevoie de mai mult decat talentul de fotbalist,e nevoie de minte,de talentul de pedagog.Hagi e prost de bubuie,abia are cateva fraze,in rest…amintirea marelui fotbalist care a fost.Daca avea mai multa cultura,inteligenta,ar fi putut fi si ca fotbalist,mult mai mare.

dan (4 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 9:49

Ce ciudat sa aduci in acelasi articol 2 idei care se bat cap in cap.
Hagi „cel care a plecat de la Steaua pentru că nu suporta să se intre peste el” si Hagi care se baga tot timpul peste antrenor la fiecare meci jucat de Viitorul.
Ce ne mai place ipocrizia!

Ducu (7 comentarii)  •  18 septembrie 2014, 12:48

Buzarin, ne lasi ?!?
Branestiul te asteapta…

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  19 septembrie 2014, 8:23

Antrenor Hagi????ZERO-O-barat!Cum asteapta el sa vina la nationala,cum pindeste…Precis are si salariul la echipa ce o patroneaza…..!

barbu (13 comentarii)  •  25 septembrie 2014, 12:38

hagi = sluga lui becali..
ala a spus-o, hagi a inghitit-o, ba a mai si zis „sa traiti!”

un machidon atipic, fara mandrie, fara onoare. blaturi peste blaturi, pe ghencea ( da, asta-i viitorul) si la constanta, cu puscariasul (pardon, seful lui!) de la poarta alba.
regele a disparut cand si-a atarnat ghetele-n cui. gata!

Comentează