Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Tengo la camisa negra

E obligatorie o precizare din start. Aceste rînduri s-ar putea să fie subiective, pentru că sînt semnate la supărare de un suporter al Realului nu de ieri, de azi, de la Ronaldo încoace, nici măcar de la Figo și Zidane […]

luni, 15 septembrie 2014, 8:51

E obligatorie o precizare din start. Aceste rînduri s-ar putea să fie subiective, pentru că sînt semnate la supărare de un suporter al Realului nu de ieri, de azi, de la Ronaldo încoace, nici măcar de la Figo și Zidane și nici măcar de la Hagi. Ci de vreo 40 de ani, de cînd jucau Santillana, Juanito, portarul Miguel Angel, căpitanul basc Pirri sau mijlocașul de mare travaliu Del Bosque. Așa-i că multora doar ultimul nume parcă vă spune ceva, în persoana selecționerului gîrbovit, gras și mustăcios de astăzi? Mijlocașul Del Bosque era prototipul box to box, era mustăcios, dar nu era nici gras, nici adus de spate. Firește, cei doi sînt una și aceeași persoană, la distanță de patruzeci de ani.

Dar nu Realul e subiectul, ci Atletico. Atunci cînd a cîștigat titlul în Spania și a dus finala Champions League pînă la prelungiri, s-a spus că Simeone e un fel de tengo la camisa negra care ucide fotbalul. Într-adevăr, e greu să fii înaintea Realului și Barcelonei umplîndu-ți ghirlandele cu floricele. Dacă te deschizi în fața lui Messi sau în fața lui Cristiano, ești halit.

Atletico însă nu joacă închis, gîndit. Marchează mult din faze fixe, dar cînd Realul, în semifinala CL, s-a desprins de Bayern prin două faze fixe marca Sergio Ramos, nimeni nu le-a luat alintul de galactici. La Campionatul Mondial din Brazilia, lăudat de mai toți specialiștii de la Blatter în jos, aproape jumătate dintre goluri s-au marcat în urma unor faze fixe, așa că a detesta procedura de a scoate cît mai mult din momentele statice aduce mai degrabă a gîndire bătrînească, revolută, anacronică, ziceți-i cum vreți.

Revenind strict la derbyul de sîmbătă seara, la începutul ultimei jumătăți de oră era 1-1, ceea ce trebuia teoretic receptat de Atletico drept o mare realizare. Un punct pe Bernabeu nu-i pentru nimeni de ici, de colo. Dar suspendatul Camisa Negra Simeone a înțeles, din loja sa de penitență, cu totul altceva. Oricine ar fi închis jocul, ar fi cerut alor săi să stea aproape de piesele grele adverse și ar fi apărat remiza, cu riscul de a bubui mingile în tribună. Camisa Negra i-a aruncat în luptă pe Arda Turan și pe Griezmann, doi oameni de atac, de mare viteză și de o tehnică nu departe de a lui James sau Cristiano. Iar pentru cine a avut răbdare să citească la final tabela pînă la capăt, ultimul nume de marcator scris acolo era chiar al lui Arda Turan!

Trebuie apoi să facem distincția între organizarea jocului și antifotbal. Imediat după 2-1, Diego Camisa Negra l-a scos pe Mandzukici, de care nu mai avea nevoie, și a rebetonat mijlocul, de unde ieșise căpitanul Gabi, cu Mario Suarez. Știți cîte ocazii au avut marile vedete ale Realului în ultimul sfert de oră, la 1-2, pe teren propriu? Nici una!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

teddy (9 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 9:17

ca suporter al Realului de la Karembeu incoace ma cam doare infrangerea in fata lui Atleti dar … daca nu o baga in poarta si pierd mingea aiurea la 30m de poarta adversarului nu prea ai ce sa speri … asta este … capu’ jos si speram la meciuri mai frumoase pe viitor …

lute (34 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 9:40

realul a avut mare noroc cu finala CL, altfel echipa era deja pe faras. nu-i timpul tarziu nici acum.

gabipetre (13 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 11:12

Ca suporter al Realului de pe vremea lui Buyo sau Agustin, Chendo, Sanchis,, Camacho, Maceda, pot spune ca astia de azi sunt o gluma de portar, respectiv fundasi. Aparare de antrenor italian! Praf!

Florin (1 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 12:14

Am urmarit jocul si articolul explica perfect ceea ce s-a intamplat pe teren. Realul nu a jucat nimic, se vede ca nu este inca o echipa care se cunoaste pe sine asa cum a facut-o sezonul trecut, iar pentru Atletico jos palaria, sa nu uitam ca l-au pierdut pe Diego Costa. Cu Simeone pe banca ii vad ca unul dintre principalele echipe cu sanse reale la titlu.

ionel (1 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 12:16

Mi-am revenit dupa chestia de-acu vro 10 zile.Cand la o discutie in direct un reporter TVR a cerut maestrului Ovidiu Ioanitoaia sa schimbe ordinea pentru numele generatiei CHIVU-MUTU.Adica.sa puna pe mutulica doza mica inaintea castigatorului Cupei Campionilor Europei.Cu Inter.Si Murinio antrenor. E TARE CHESTIA ?
Daca spuneti ca este va rog pe toti care ati citit asta sa scrieti cum vreti sa fie Chivu si apoi Mutu ori Mutu si apoi Chivu. Multumesc !

dan (41 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 13:08

In sfarsit incepe lumea sa vada ce „mare” antrenor este Ancelotti asta ??? Anul trecut a avut noroc cu ce a lasat nebunul de Mourinho , dar acum s-a bagat omul la schimbari de organizare tactica si o sa termine in genunchi. Daca il prindea Barcelona acum 4 ani ii rupea fundu in patru si nu era viol.

sam (1 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 18:37

Ce se intimpla in fata lui Atletico este deja complex pe care il au Realu. Orice echipa mare fie ele nemtesti sau de alta natura au un complex si pierd mereu in fata unui anume adversar. Mai ales in meciurile dintre rivale de oras..poti in general juca 1×2 fara sa ai probleme. Unde vad eu problema este ca vinzi jucatori care merg..vezi Di maria si Alonso si ei sau cumperi niste jucatori care au jucat bine ptr nationalele lor: Kross si James.

DE ce ai schimba ceva care merge?Politica de transferuri are puritanului presedinte care a ramas in functie ne aducind nici un fundas de calitate timp de decenii..in schimb atac cit cuprinde. DE la o virsta conteaza mai mult sa iti faci damblalele tale de om batrin decit sa fii logic si inteleg cind nu mai ai ce face cu banii. Voi Tine insa cu Realul chiar daca sunt violati in patru labe de barca sau atletico ptr ca joaca perpendiculaar pe poarta. Cine vrea sa o frece ca Barca si Atletico cistigind trofee pe modul ala nu au decit insa voi urmari o finala in care cele 2 sunt implicate doar cind nu am ce face.

Hei Realul ptr ca pun oarecum suporterii pe prim-plan chiar cu riscul de a gresi si joaca placut ochiului. Daca vreau sa vad

serban (1 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 19:54

Ceea ce a schimbat Simeone la Atletico este spiritul. A impus acestei echipe spiritul sau de luptator. Iar atunci cand acestui spirit i se alatura un Arda Turan cu pasele sale precise sau un Griezmann care i-a lasat pe drum pe lentii fundasi ai Realului, victoria lui Ateltico este meritata

unu (4 comentarii)  •  15 septembrie 2014, 23:28

d-le Buzarin din organizarea jocului face parte si neincetata „cotonogeala” de la fiecare contact,ca in fotbalul modern se „baga materiale” stim dar de aici si pana la pumni genunchi in spate si coate in gura e cale lunga. pepe era mic copil pe langa simeone la cat de urat intra deci ce sa invete jucatorii de la el?…..organizarea jocului,desigur:))) in rest sa auzim de bine !!!

gima (8 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 13:47

s-a mai facut dreptate. atletico e mai echipa decit madridu’

BENI DE CSMUnirea Slobozia (2 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 14:44

Asta da strategie! Sa vedem daca si antrenorii romani invata din acest articol ca daca vrei sa castigi trebuie in primul rand sa tii balonul departe de careul tau. Cum reusesti asta? Betonand mijlocul terenului.

BENI DE CSMUnirea Slobozia (2 comentarii)  •  16 septembrie 2014, 14:47

Chiar si atunci cand esti in inferioritate nu trebuie scos un atacant si bagat un fundas sa inviti adversarul sa vina peste tine. Trebuie bagat un mijlocas care sa are tot terenul, sa aglomerezi mijlocul terenului si sa tii adversarul departe de poarta proprie.

Comentează