Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Lung junior și o superstiție veche de 21 de ani

Lui Silviu Lung Junior încă i se spune Junior pentru a-l deosebi de taică-su, care e seniorul. Azi, acum, pe final de august 2014, cînd spunem doar Silviu Lung, fără sufix de vîrstă, încă ne referim la tată. Dar nu […]

sâmbătă, 23 august 2014, 10:19

Lui Silviu Lung Junior încă i se spune Junior pentru a-l deosebi de taică-su, care e seniorul. Azi, acum, pe final de august 2014, cînd spunem doar Silviu Lung, fără sufix de vîrstă, încă ne referim la tată. Dar nu se știe pentru cît timp.

Juniorul vine tare din urmă. Îl ține la distanță de poartă pe Dani Coman, adică a cîștigat destul de clar duelul cu un rival experimentat. A făcut un meci excelent la Lyon, a apărat bine în debutul de sezon, iar cele două trofee ale Astrei din această vară, Cupa și Supercupa, fiind cîștigate la penaltyuri de departajare, i se datorează în mare parte. E greu de spus care e cel mai bun portar român, dar Silviu pare cel mai în formă. Și vine meciul cu Grecia!

Cu toate astea, dintr-o superstiție și dintr-o aducere aminte, parcă n-aș avea curajul să afirm că Silviu ar trebui să apere la Atena pe 7 septembrie. Și se va vedea mai jos de ce. Acum 21 de ani, cînd juniorul Silviu era la grădiniță, în aprilie-mai 1993, tatăl său, la aproape 37 de ani, se afla într-o formă excelentă. Stelea nu juca la club, Prunea parcă era accidentat, în cărți ar mai fi fost tînărul, pe atunci, Florin Tene sau chiar Leo Toader, de la Rapid. Așa s-au născut un puternic curent de opinie și o febrilă campanie de presă pentru titularizarea lui Silviu-tatăl în crucialul meci din 2 iunie 1993, de la Kosice. Inclusiv subsemnatul am închis ochii la un gol de la 40 de metri primit de tată într-un meci cu Inter Sibiu.

Cornel Dinu l-a titularizat pe Lung senior la Kosice. Ce-am pățit acolo se știe. 5-2 pentru ceho-slovaci (așa se numeau atunci), goluri luate de la răposatul Dubovsky din toate pozițiile. A fost ultimul meci la echipa națională atît pentru marele portar, cît și pentru selecționerul Dinu, iar criticile au venit măcar cu debitul curentului de opinie care-l cerea pe Lung în poartă.

De aici și superstiția de care vorbeam. Cu toate astea, nu e greu de observat că în timp ce Silviu junior apără foarte bine, Pantilimon e rezerva lui Mannone la Sunderland, iar pînă pe 7 septembrie Fiorentina va avea un singur meci, cu Roma, în care nu se știe dacă Tătărușanu va apăra. Aici nu mai e vorba de superstiții, ci de lucruri cît se poate de concrete.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Peter B. (4 comentarii)  •  23 august 2014, 12:59

Silviu Lung este clar cel mai bun portar pe care-l avem. Este un portar de clasa europeana, si asta nu de ieri, ci de cativa ani; în timp ce altii fără valoare au fost „umflati”.

panda (51 comentarii)  •  23 august 2014, 13:25

Dacă îmi amintesc eu bine, după vreo două sezoane petrecute la Logrones, Lung juca în 1993 la Electroputere și tocmai prinsese un loc de cupă europeană cu formația olteană sau se clasa in primele șase locuri.
Deci apăra încă foarte bine și titularizarea lui la Kosice n-a fost chiar o greșeală.
În orice caz n-a fost el singurul vinovat pentru acea înfrângere dar i s-a pus totul in cârcă fiindcă avea 36 de ani.
Sunt curios câți își mai amintesc cine era în poartă la acel 2-5 cu Danemarca de la București.
A rămas in istorie doar prin faptul că s-a jucat pe *plajă*.

Venom (8 comentarii)  •  23 august 2014, 14:15

„Lui Silviu Lung Junior încă i se spune Junior pentru a-l deosebi de taică-su, care e seniorul. ” – asta e cea mai inteligenta chestie pe care am citit-o azi. Iar daca stau si ma gandesc bine si ma opresc din citit, vorba ta, nu se stie cat va ramane asa.

run.away (4 comentarii)  •  23 august 2014, 15:50

Ce tare! Cat talent gazetaresc! Ce logica de fier! Nu mi-as fi dat seama niciodata ca i se spune „Junior” ca sa il deosebeasca de tatal care… soc!… E „Senior”!!! Domnule Buzarin, cu scrisul nu prea merge, cu administratia in fotbal nici atat… Eu zic sa va reprofilati; cautati altceva, nu va mai chinuiti la ziar si nu ne mai chinuiti nici pe noi, cei care citim! Zau asa, cum sa incepi in felul asta un articol? Ca sa nu mai spun ca nici nu stapaniti notiunea termenilor! Conform DEX-ului, sufixul este un grup de litere (sunete) care se adauga unei radacini pentru a forma un nou cuvant. UN NOU CUVANT! „Junior”, Senior”, nu sunt sufixe!!! Chiar si eu, un profesor de matematica, stiu ca „Junior” este un adjectiv; este inlocuirea lui „cel mic”, daca vreti. Silviu Lung „tanarul”! De altfel si suna mai romanesc „tanarul” decat mai popularul americanism „junior”!
In concluzie, domnule Buzarin, nu tin neaparat sa-mi publicati comentariul, ca si asa va era adresat personal, dar pentru numele lui Dumnezeu, fiti mai atent cand va redactati articolele, sau macar dati-le cuiva sa le corecteze.
O zi buna!

Mihai H. (1 comentarii)  •  23 august 2014, 16:20

„Lui Silviu Lung Junior încă i se spune Junior pentru a-l deosebi de taică-su, care e seniorul.”

Oau! Si pe langa asta, pana la urma, nu se intelege ce va doriti. In primul rand il laudati pe Silviu Lung Jr., dupa care aduceti aminte de tatal sau care a aparat slab atunci cu Cehoslovacia (se scrie legat, la fel ca in cazul locuitorilor). Dupa care ne spuneti ca, datorita inactivitatii portarilor la cluburi, ar fi cam singura solutie pentru poarta echipei nationale.

O sa incerc sa imi salvez timpul si sa nu mai citesc ceea ce scrieti. Asa cum dumneavoastra, ca jurnalisti sportivi, aveti dreptul sa ii judecati pe jucatorii de fotbal, tot asa consider ca ar fi indreptatiti cititorii sa va critice articolul.

Ca sa termin in ton cu articolul: respect, domnule Alin Buzarin, faceti o treaba buna…

Boris (1 comentarii)  •  23 august 2014, 16:36

Pe cuvantul tau ca aia se numeau „ceho-slovaci” si erau din ceho-slovacia

whiteredarad (21 comentarii)  •  23 august 2014, 16:52

E un portar bun,Lung, al treilea,(ca mai are un frate),dar ca sa-l compari cu Tatarusanu sau Pantelimon ar trebui sa castige si el ceva important.Singurul lucru bun este ca Nationala e acoperita la capitolul portari. Cel mai prost sta la postul de selectioner,trebuie sa mai pierdem o calificare ca tuturor sa le fie clar. Cu Luchin pe dreapta,cu Chiriches sau Gardos, care inca nu au jucat nici amicale,cuTamas, (daca o fi treaz) sau Goian,sau Moti,sau Grigore,fara solutie pe fundasul stanga (ca Rat e, de mult, terminat) fara Sanmartean (probabil), cu Bourceanu accidentat sau cu Pintilii,in curs de invatat araba,..cam asta e taraba lui Piturca,de la care nu prea putem astepta ceva bun.

alan (2 comentarii)  •  23 august 2014, 16:58

ciudat acel caz Lung din 1993, iar presa a fost cel putin la fel de vinovata ca si selectionerul cel care l-a titularizat. Alin Buzarin sustine ca Silviu lung apara excelent atunci, dar tot el recunoaste ca „l-a acoperit” cand lua gol de la 40m. Adevarul este ca Lung era depasit in 1993, apara slab aproape fiecare meci, imi amintesc numeroase goluri parabile, doar ca toti ziaristii faceau ca buzarin, se faceau ca nu vad si ii dadeau nota 8 in ziar tipand ca Lung sa fie selectionat. Dupa Kosice aceiasi ziaristi i-au scos ochii lui Dinu ca l-a selectionat pe Lung. Vinovat a fost si comitetul executiv care a facut presiuni sa fie chemat Lung

molko (1 comentarii)  •  23 august 2014, 17:12

Cred ca este unul dintre cei mai slabi (ca valoare) portari care a aparat in campionatul nostru. Despre tatal sau am aceeasi parere, ca sa nu mai vorbesc despre Tibi Lung. Nu stiu cum de apara in Diviza A acest Silviu Lung jr. Dar la ce fotbal avem in acest moment si la ce jucatori apar, se pare ca valoarea acestui pui de Lung reflecta cel mai bine valoarea fotbalului romanesc. Cel mai prost jucator din primul 11 al Astrei este Silviu Lung jr.

costismile (2 comentarii)  •  23 august 2014, 18:35

apara foaaaarteee bine…silviu lung mai luase 10 si de la panatinaikos, cand juca la electroputere…0-6 la craiova si 0-4 la atena…ia cautati pe youtube sa vedeti ce goluri a luat…se terminase vremea lui…

4patraulea (8 comentarii)  •  23 august 2014, 19:10

propun ca piti sa-l cheme pe nea gogu, portar la o firma privata, nu trece de el musca, daramite mingea

Jimmi (2 comentarii)  •  23 august 2014, 19:53

Acest Lung junior, este Tibi Lung, fratele lui sau copilul lui Tibi Lung?

Gio (5 comentarii)  •  23 august 2014, 20:00

Fiorentina a avut pana acum 9 amicale iar Tatarusanu a aparat in 5 dintre ele. Chiar daca prin absurd presupunem ca Tatarusanu nu va juca in debut cu AS Roma ar fi o prostie sa nu-l bage doar din acest motiv. Doar in Romania este posibil sa schimbi titular nationalei doar pt ca n-a jucat intr-un meci de campionat. Daca se va intampla asta ….ne meritam soarta asta sumbra.Tatarusanu este cel mai valoros portar roman si nu inseamna ca-si pierde valoarea daca nu joaca un meci la echipa de club.

Ush (3 comentarii)  •  23 august 2014, 20:41

Si care e superstitia? Ca a luat taica-su 5 goluri intr-un meci acum 21 de ani? care e legatura? nu e in acelasi loc, nu joaca cu aceeasi echipa, nu e acelasi antrenor, nu e la sfarsitul carierei… de unde si pana unde superstitie?

Licurici (1 comentarii)  •  23 august 2014, 22:06

Sa intelegem ca Tatarusanu nu va mai avea valoare de nationala in cazul in care nu va juca in meciul cu AS Roma ??? tu realizezi ce ineptie a-i scris ????

motanul incaltat (199 comentarii)  •  24 august 2014, 5:34

Sunt fapte concrete dar din pacate in Romania fotbalistica doar parerea Satanei conteaza….. Si n-are nici o treaba cu logica….O sa vedeti o garnitura de o sa-ti vina rau: numai cu jucatori care n-au echipe sau joaca in ligile inferioare: Goian, Tamas…..Sa speram ca sunt ultimele „zile”ale Satanei pe banca echipei nationalei…. Bineinteles ,ca la final vom pierde meciul de baraj cu Insulele Faroe pt. Europene……

alex (65 comentarii)  •  24 august 2014, 6:09

Meciul de la Kosice a fost piatra de încercare a naționalei (ce ulterior se califica la Mondiale – după un noroc mare – fault imprudent al lui Dan Petrescu și bara lui bodin), venită după euforia unui 5-1 cu Țara Galilor lui Rush (scor stabilit ăn min 31)! Am văzut meciul și pot spune ca din cele 5 goluri dacă i se poate reproșa mai mult de un gol marelui portar! A fost sacrificat un mare poartar (oprobiul publicului) pentru a spăla în fapt rușinea întregii echipe! Păi dacă vezi că Dubovski e în șut, ti ca jucător de câmp de ce continui să faci faulturi în zone periculoase? De ce nu faci față 10 jucători de câmp împotriva la 8 ? (parcă fuseseră eliminați 2) Vă spun eu de ce? pentru că marii jucători români ieșiseră peste hotare și mulți și-o luaseră în cap, inclusiv Hagi….pregnant fiind observat la calificările pentru europenele din 92! Noroc pentru Hagi cu Mircea Lucescu ce l-a luat la Brescia și l-a mai prelucrat psihic căci altfel ar fi ajuns un ratat cu talent! Sunt lucruri ce nu s euită iar reușita din 1994 este făcută și cu sacrificarea lui Silviu Lung senior (yb sebior al fotbalului românesc), un om cu mult bun simț și fair-play. Nici nu mai știu dacă i s-a făcut un meci de retragere!

Cristian (8 comentarii)  •  24 august 2014, 7:36

„…pe atunci tanarul Florin Tene…”, va amintesc ca Tene este leat cu Prunea si Stelea.

Horia (1 comentarii)  •  24 august 2014, 15:07

Un articol interesant desi nu prea citesc colegii dar acesta mi-a atras atentia.

panda (51 comentarii)  •  24 august 2014, 23:20

Cam încuiați unii. Nu-i așa d-le Buzărin?
Degeaba încercați dvs. să fiți subtil când spuneți că nu se știe de cât timp va fi nevoie pentru a nu i se mai spune Junior copilului lui Silviu Lung, referindu-vă la valoarea lui ca portar.
Despre istorie și geografie ce să mai vorbim?
Câți știu de Ceho-Slovacia sau de CSI, titulatura sub care apăreau sportivii din fosta Cehoslovacie sau URSS, în perioada de tranziție care a urmat căderii Zidului Berlinului?
Nu uitați cui vă adresați și luați in considerare că nivelul de educație nu mai e ăla de dinainte de 89.

Walhallanu’ (5 comentarii)  •  25 august 2014, 8:43

„#5 Mihai H.

„dupa care aduceti aminte de tatal sau care a aparat slab atunci cu Cehoslovacia (se scrie legat, la fel ca in cazul locuitorilor)”

Pe vremea aia (vara 1993), Cehoslovacia era deja ruptă în două, chestie care se întîmplase la 1 ianuarie 1993.

Dar nici formularea „Ceho-Slovacia” nu este 100% corectă … Echipa cu pricina a început preliminariile (toamna 1992) sub numele de Ceho-Slovacia (cu cratimă, ca să arate că sînt pe cale să se divizeze 🙂 ), iar după divizare, deci în întreg anul 1993, a jucat cred sub numele de RCS (Reprezentativa Cehilor şi Slovacilor).

@#8 (12 comentarii)  •  26 august 2014, 0:22

imi aduc aminte ca dupa ce s-a retras Duckadam ( Steaua era tot invincibila pe plan intern in Dinamoviada lui nea Mircea) suporterii stelisti vorbeau de ‘norma Lung’ , adica doua goluri incasate pe meci de marele international. Rezerva, Liliac, era foarte bun, dar numai sa nu-i dai centrari, ca atunci era precum carlos, portarul cu care menajera stoica si-a cautat si descoperit talentele dpdv iubire fizica.

gogu de la Orodel (36 comentarii)  •  26 august 2014, 7:22

Buza iar cenzurezi?Doare adevarul,dar prostia ta ucide…Lasa Craiova in pace ,nu te mai lega de ea!Ma intreb in cine dai in urmatorul articolas?Ba prostia e inventata de mult,tu ai gasito cind te facusi asa zis ziarist!Mic,la infatisare,mic muica ,negru si urit!Precis acum il vei ataca pe Piti….

Comentează